Τι είναι οι οθόνες εσωτερικού αυτιού και ποιος πρέπει να τις χρησιμοποιεί;

Οι οθόνες in-ear (IEM) έχουν αποκτήσει ευρεία δημοτικότητα μεταξύ των ηχοφίλων πρόσφατα λόγω της άψογης ποιότητας ήχου τους. Ας δούμε τι τα κάνει να διαφέρουν από άλλες συσκευές ακρόασης.

Τι είναι ένα μόνιτορ στο αυτί;

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κάποιο είδος συσκευής ακρόασης ήχου στα αυτιά σας αυτή τη στιγμή. Μπορεί να είναι ένα ζευγάρι ασύρματα ακουστικά, όπως τα Airpods, ή ένα βαρύ, ενσύρματο ζευγάρι ακουστικών. Οι οθόνες εντός του αυτιού είναι εντελώς διαφορετικό είδος συσκευής ήχου. Προορίζονται κυρίως για επαγγελματική χρήση. Όσον αφορά την εφαρμογή, βρίσκονται κάπου μεταξύ της σφιχτής σφράγισης των ακουστικών και του χαμηλού προφίλ των ακουστικών.

Αναφέρονται ως οθόνες επειδή αρχικά δημιουργήθηκαν για μουσικούς και ερμηνευτές να «παρακολουθούν» έναν συνδυασμό πηγών ήχου σε διαφορετικά μέρη. Για παράδειγμα, ένα μέλος μιας μπάντας θα άκουγε μια μίξη διαφορετικών οργάνων και φωνητικών που θα έμπαιναν απευθείας στο IEM του/της. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης από τραγουδιστές για να ακούσουν ένα μουσικό κομμάτι καθοδήγησης καθώς ηχογράφησαν φωνητικά. Οι καλλιτέχνες και το προσωπικό των μέσων ενημέρωσης συνήθως έχουν IEM ειδικά προσαρμοσμένα στο σχήμα των αυτιών τους.

Σήμερα, τα IEM είναι διαθέσιμα σε όλους. Τα καταστήματα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα τιμών, σχεδίων και προφίλ ήχου για κάθε τύπο ακροατή. Πιθανότατα μπορείτε να τα βρείτε στο τοπικό σας κατάστημα ήχου ή στο κατάστημα μουσικής.

  Πώς να σταματήσετε την εκτέλεση εφαρμογών στο παρασκήνιο όταν ο Microsoft Edge είναι κλειστός

Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν IEM που κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες δολάρια, μπορείτε να αποκτήσετε ένα ζευγάρι με φανταστικό ήχο που δεν κοστίζει περισσότερο από ένα κανονικό ζευγάρι ακουστικών. Υπάρχουν επίσης πολλές κοινότητες ηχοφίλων που είναι αφιερωμένες στη σύγκριση, τη βελτιστοποίηση και τη συζήτηση των οθονών στο αυτί.

Τι κάνει τα IEM μοναδικά;

Η πιο προφανής διαφορά μεταξύ των in-ear monitors και άλλων συσκευών είναι η εμφάνιση τους. Τα IEM έχουν σχήμα ώστε να μοιάζουν με αυτί. Συνήθως συνοδεύονται από σιλικόνη, αφρό ή ελαστικά άκρα αυτιών που ταιριάζουν στο εσωτερικό του ακουστικού πόρου σας. Πολλές οθόνες έχουν επίσης ένα εύκαμπτο ή χυτευμένο σύρμα που αγκιστρώνεται στο επάνω μέρος του αυτιού σας.

Επειδή εφαρμόζουν τόσο άνετα στα αυτιά σας, τα IEM τείνουν να είναι πολύ άνετα να τα φοράτε για μεγάλες χρονικές περιόδους. Το σχήμα και οι άκρες τους εμποδίζουν επίσης τον θόρυβο του περιβάλλοντος.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι μοναδικό για τα IEM είναι η αρθρωτή φύση τους. Σχεδόν όλα τα μοντέλα διαθέτουν αποσπώμενα καλώδια και ακουστικά, τα οποία είναι εναλλάξιμα με άλλα μοντέλα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καλώδιο σας με ένα πλεγμένο για πρόσθετη αντοχή ή πολύ μακριά καλώδια για ζωντανές εμφανίσεις.

Ίσως ο μεγαλύτερος λόγος που οι ακουστικόφιλοι τείνουν να έλκονται προς τα IEM είναι ο τρόπος που ακούγονται. Οι προσωπικές συσκευές ήχου χρησιμοποιούν έναν μορφοτροπέα, γνωστό και ως οδηγό, που μετατρέπει τα ηλεκτρονικά σήματα σε κύματα ήχου. Τα περισσότερα σύγχρονα IEM χρησιμοποιούν αυτό που ονομάζεται ισορροπημένος οπλισμός, ο οποίος είναι ένας μικροσκοπικός, ισχυρός μετατροπέας που αρχικά εφευρέθηκε για βοηθήματα ακοής. Άλλοι χρησιμοποιούν ένα δυναμικό πρόγραμμα οδήγησης, το οποίο μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των μπάσων.

  Πώς να επιλέξετε την εφαρμογή λίστας αγορών στην εφαρμογή Google Home

Οι οθόνες υψηλής τεχνολογίας μπορούν να έχουν πολλά προγράμματα οδήγησης, καθένα από τα οποία προορίζεται για διαφορετικές συχνότητες, ώστε να μπορείτε να προσαρμόσετε μια μίξη ήχου σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Χρήση IEM ως μέσου ακροατή

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη χρήση ενός IEM ως συσκευής καθημερινής ακρόασης ήχου.

Ακόμα κι αν είστε απλώς ένας μέσος ακροατής, πιθανότατα θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά στην ποιότητα ήχου μεταξύ ενός κανονικού ζεύγους ακουστικών και μιας οθόνης in-ear. Περισσότερα μπάσα, περισσότερη ευκρίνεια και υψηλότερο εύρος συχνοτήτων είναι μόνο μερικά πράγματα που μπορείτε να περιμένετε.

Ο τρόπος με τον οποίο τα IEM διαμορφώνονται στο αυτί σας και η εφαρμογή των άκρων του αυτιού σας επιτρέπουν επίσης να απολαμβάνετε ένα μεγαλύτερο εύρος ήχου.

Πολλά ακουστικά εμποδίζουν τη ροή του αέρα, με αποτέλεσμα τα αυτιά σας και η γύρω περιοχή να ζεσταίνονται και να ιδρώνουν. Τα πάνω από τα αυτιά μπορεί επίσης να είναι βαριά. Τα IEM είναι ελαφριά και άνετα στη χρήση για μεγάλες περιόδους.

  Πώς να προετοιμαστείτε για το Halloween στο "Animal Crossing: New Horizons"

Ενώ οι οθόνες εσωτερικού αυτιού δεν διαθέτουν ενεργή ακύρωση θορύβου, μπλοκάρουν τον περισσότερο θόρυβο από τη γύρω περιοχή. Ακόμη και σε χαμηλές εντάσεις, είναι απίθανο να ακούσετε τίποτα στο περιβάλλον σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αναπαράγετε ήχο σε λογικό επίπεδο διατηρώντας παράλληλα τις ιδιότητες ακύρωσης θορύβου.

Πρέπει να πάρετε ένα ζευγάρι IEM;

Εάν ενδιαφέρεστε για την άψογη ποιότητα ήχου και θέλετε εξαιρετική ακύρωση θορύβου, δεν είναι κακή ιδέα να αποκτήσετε ένα ζευγάρι IEM. Ωστόσο, εάν προτιμάτε ασύρματα ακουστικά ή βρίσκετε την τεχνολογία των ακουστικών φίλων που σας τρομάζει, οι οθόνες εσωτερικού αυτιού μπορεί να μην είναι για εσάς.

Ωστόσο, εάν παραλάβετε ένα ζευγάρι IEM, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εισέλθετε στην κοινότητα των ηχοφίλων. Θα βρείτε πολλές κριτικές, οδηγούς και ομάδες συναλλαγών για λάτρεις. Υπάρχουν επίσης πόροι για την απόκτηση της καλύτερης απόδοσης ισοσταθμιστή από τα IEM σας.

Φυσικά, προτού αγοράσετε IEM, βεβαιωθείτε ότι έχετε υποδοχή ακουστικών 3,5 mm στη συσκευή με την οποία θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε. Πολλοί κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων έχουν καταργήσει εντελώς την υποδοχή ακουστικών στις πιο πρόσφατες συσκευές τους, επομένως ίσως χρειαστεί να αγοράσετε ένα dongle. Ωστόσο, οι περισσότεροι φορητοί υπολογιστές και επιτραπέζιοι υπολογιστές εξακολουθούν να έχουν ενσωματωμένες υποδοχές ήχου.

Εναλλακτικά, μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε ένα άμεσο κουτί. Πολλοί ακουστικόφιλοι αγοράζουν μία από αυτές τις συσκευές για να έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση από τα IEM τους.