Τι είναι η ανάλυση 4K; Μια επισκόπηση του Ultra HD

Εάν αγοράζετε μια τηλεόραση ή κάνετε αναβάθμιση σε μια κονσόλα επόμενης γενιάς, πιθανότατα έχετε δει όρους όπως το 4K και το Ultra HD. Ας κόψουμε τη φρασεολογία και ας δούμε τι σημαίνουν αυτοί οι όροι και αν είναι καν εναλλάξιμοι.

Είναι όλα σχετικά με την ανάλυση

Συνήθως, τα 4K και UHD αναφέρονται σε μια ανάλυση που είναι ένα βήμα παραπάνω από τα 1080p (ή “full HD”). Μια οθόνη 4K UHD έχει περίπου τετραπλάσια pixel από την προηγούμενη γενιά, γεγονός που δημιουργεί μια πιο καθαρή, πιο λεπτομερή εικόνα.

Μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας 1080p δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως μια εικόνα 4K UHD. Για να δείτε τα οφέλη, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα μέσα που καταναλώνετε είναι διαθέσιμα σε 4K UHD.

Ευτυχώς, το 4K UHD είναι παντού, από ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές μέχρι τα πιο πρόσφατα βιντεοπαιχνίδια. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μια οθόνη UHD 4K για τον υπολογιστή σας για μεγάλη οθόνη και εξαιρετική ποιότητα εικόνας. Το smartphone σας πιθανώς τραβάει σε 4K, ακόμα κι αν τα τεράστια αρχεία βίντεο δεν αξίζουν τον κόπο σε μια μικρότερη οθόνη.

Το 4K και το UHD είναι διαφορετικά

Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά από κατασκευαστές, λιανοπωλητές και καταναλωτές, το 4K και το Ultra HDR (UHD) δεν είναι το ίδιο. Ενώ το 4K είναι ένα πρότυπο παραγωγής όπως ορίζεται από την Digital Cinema Initiatives (DCI), το UHD είναι απλώς μια ανάλυση οθόνης. Οι ταινίες παράγονται σε DCI 4K, ενώ οι περισσότερες τηλεοράσεις έχουν ανάλυση που ταιριάζει με το UHD.

Το πρότυπο παραγωγής 4K καθορίζει ανάλυση 4096 x 2160 pixel, διπλάσιο από το πλάτος και το μήκος του προηγούμενου προτύπου των 2048 x 1080 ή 2K. Ως μέρος αυτού του προτύπου παραγωγής, το 4K καθορίζει επίσης τον τύπο συμπίεσης που πρέπει να χρησιμοποιηθεί (JPEG2000), τον μέγιστο ρυθμό μετάδοσης bit (έως 250 Mbit ανά δευτερόλεπτο) και τις προδιαγραφές βάθους χρώματος (12-bit, 4:4:4).

Το Ultra HD έχει ανάλυση οθόνης 3840 x 2160 pixel και χρησιμοποιείται στη συντριπτική πλειονότητα των σύγχρονων τηλεοράσεων—ακόμη και σε αυτές που διαφημίζονται ότι διαθέτουν δυνατότητα ανάλυσης 4K. Εκτός από τον αριθμό των pixel στην οθόνη, δεν υπάρχουν πρόσθετες προδιαγραφές. Οι πραγματικές διαφορές μεταξύ των δύο μορφών είναι το πλάτος των εικόνων και οι λόγοι διαστάσεων.

  Τι είναι το Τρολ του Διαδικτύου; (και Πώς να χειριστείτε τα τρολ)

Μια ταινία που παράγεται σε 4K μπορεί να χρησιμοποιεί λόγο διαστάσεων έως και 1,9:1, αν και οι περισσότεροι κινηματογραφιστές προτιμούν το 1,85:1 ή το 2,39:1. Τα βιντεοπαιχνίδια που αποδίδονται για οθόνες σε επίπεδο καταναλωτή χρησιμοποιούν την αναλογία διαστάσεων UHD 1,78:1 για να γεμίσουν την οθόνη.

Αυτός είναι ο λόγος που θα συνεχίσετε να βλέπετε τη μορφή γραμματοκιβωτίου (μαύρες γραμμές στο επάνω και στο κάτω μέρος της οθόνης) όταν παρακολουθείτε ταινίες στην ολοκαίνουργια τηλεόρασή σας UHD. Επειδή το UHD δεν καθορίζει πρόσθετα πρότυπα, οι παλαιότερες τηλεοράσεις με πάνελ οκτώ bit διαφημίζονται ως σετ UHD μαζί με νέες οθόνες UHD 10 bit (και μελλοντικές 12 bit).

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, το Ultra HD χρησιμοποιείται επίσης για το λεγόμενο περιεχόμενο 8K. Με την ετικέτα “8K UHD” (σε αντίθεση με το 4K UHD), αναφέρεται σε περιεχόμενο με ανάλυση 7680 x 4320 pixel. Αυτό το άλμα στην ποιότητα είναι τεράστιο όσον αφορά τον συνολικό αριθμό pixel. Ωστόσο, θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να δούμε εκτεταμένο περιεχόμενο που παράγεται για αυτήν τη μορφή.

Με απλά λόγια, πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν τον όρο “2160p” για να περιγράψουν κανονικό περιεχόμενο UHD, παρόλο που δεν είναι αυστηρά ακριβές σε σχέση με τα πρότυπα παραγωγής.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αναβάθμιση σε 4K

Είναι μια εξαιρετική στιγμή για αναβάθμιση σε τηλεόραση UHD με δυνατότητα αναπαραγωγής 4K, καθώς η τεχνολογία έχει ωριμάσει σημαντικά τα τελευταία πέντε χρόνια. Όχι μόνο οι οθόνες UHD είναι πλέον πολύ φθηνότερες, αλλά διαθέτουν και περισσότερες δυνατότητες. Υπάρχουν πάνελ 10-bit που μπορούν να εμφανίζουν περιεχόμενο υψηλής δυναμικής εμβέλειας που διαθέτουν επίσης ισχυρούς ενσωματωμένους επεξεργαστές εικόνας.

Για να αξίζει το άλμα, θα πρέπει να σκεφτείτε πόσο μεγάλη θέλετε να είναι η οθόνη σας και πόσο μακριά κάθεστε από αυτήν. Σύμφωνα με RTINGS, η αναβάθμιση δεν αξίζει τον κόπο αν κάθεστε περισσότερο από έξι πόδια μακριά από μια οθόνη 50 ιντσών. Δεν μπορείτε να δείτε τα pixel από αυτή την απόσταση, έτσι κι αλλιώς, έτσι δεν θα επωφεληθείτε από την αυξημένη ανάλυση.

  Τα καλύτερα εργαλεία DNS για να βοηθήσουν τους διαχειριστές δικτύου

Ένα άλλο πράγμα που αξίζει να εξετάσετε είναι αν παρακολουθείτε ακόμη και αρκετό περιεχόμενο 4K για να δικαιολογήσετε την αναβάθμιση. Τα Ultra-HD Blu-ray παρέχουν την καλύτερη εμπειρία θέασης στο σπίτι και υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογός τους που αυξάνεται συνεχώς. Αν δεν αγοράζετε συχνά ακριβούς δίσκους, ωστόσο, μπορεί να έχετε κολλήσει περιεχόμενο ροής.

Αυτό είναι όπου η ταχύτητα της σύνδεσής σας στο Διαδίκτυο μπορεί να κάνει ή να χαλάσει την επένδυσή σας σε μια λαμπερή νέα τηλεόραση. Το Netflix ισχυρίζεται ότι οι πελάτες του χρειάζονται ταχύτητα Διαδικτύου 25 Mbit ανά δευτερόλεπτο ή καλύτερη για ροή Ultra HD.

Μπορείτε να δοκιμάσετε την ταχύτητά σας στο διαδίκτυο για να μάθετε πώς θα πάει η οθόνη σας. Θυμηθείτε, ωστόσο, αυτές οι ταχύτητες μπορεί να πέφτουν σημαντικά σε περιόδους πολυάσχολης κίνησης (όπως όταν όλοι κάνουν ροή Netflix ταυτόχρονα).

Θα πρέπει επίσης να πληρώσετε για μια premium συνδρομή ροής για να αποκτήσετε πρόσβαση στο περιεχόμενο υψηλότερης ποιότητας. Το Netflix φυλάσσει το περιεχόμενό του σε UHD πίσω από ένα μηνιαίο πακέτο 15,99 $. Αυτό μπορεί να αξίζει τον κόπο αν είστε λάτρης των Netflix Originals, τα περισσότερα από τα οποία μεταδίδονται σε ανάλυση UHD.

Δυστυχώς, πολλές ταινίες που έχουν εκδόσεις UHD εξακολουθούν να παρουσιάζονται σε HD στο Netflix.

Έχετε ήδη συσκευές HD, όπως Roku ή Apple TV; Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα, καθώς μπορούν να αποδώσουν μόνο μια εικόνα 1080p. Θα χρειαστείτε ένα Chromecast Ultra ή ένα Apple TV 4K εάν θέλετε να επωφεληθείτε από την υψηλότερη ανάλυση και την αναπαραγωγή HDR. Αυτό είναι λιγότερο πρόβλημα για την τηλεόρασή σας, εφόσον έχει ένα σταθερό και αποκριτικό λειτουργικό σύστημα, κάτι που κάνουν πολλοί.

Να θυμάστε ότι το 4K λάμπει σε μεγαλύτερες οθόνες. Δυστυχώς, όταν κάνετε αναβάθμιση σε μια μεγαλύτερη εγγενή τηλεόραση UHD, οποιοδήποτε περιεχόμενο 1080p θα φαίνεται χειρότερο. Ωστόσο, αυτό θα είναι λιγότερο πρόβλημα στο μέλλον, και υπάρχουν ορισμένες λύσεις.

Αναβάθμιση σε Ultra HD

Οι τρέχουσες τηλεοράσεις δίνουν μεγάλη έμφαση στην αναβάθμιση, η οποία παίρνει περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης και το κλιμακώνει ώστε να ταιριάζει σε πολύ μεγαλύτερη οθόνη. Θυμηθείτε ότι υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότερα pixel σε μια οθόνη Ultra HDR από ό,τι σε μια κανονική τηλεόραση Full HD.

  Πώς να ακούτε μουσική Apple στην επιφάνεια εργασίας σας

Η αναβάθμιση σημαίνει κάτι περισσότερο από το απλό τέντωμα μιας εικόνας, ευτυχώς. Οι σύγχρονες τηλεοράσεις και οι συσκευές αναπαραγωγής επεξεργάζονται την εικόνα και προσπαθούν να την ανακατασκευάσουν ώστε να φαίνεται καλύτερα σε υψηλότερη ανάλυση. Αυτό γίνεται μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως παρεμβολής, κατά την οποία δημιουργούνται εν κινήσει τα εικονοστοιχεία που λείπουν. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια ομαλή μετάβαση μεταξύ των περιοχών της εικόνας με αντίθεση.

Καθώς οι τηλεοράσεις γίνονται πιο ισχυρές, θα χρησιμοποιούνται καλύτερες τεχνικές παρεμβολής και αναβάθμισης. Επί του παρόντος, το NVIDIA Shield έχει μερικές από τις καλύτερες αναβαθμίσεις στην αγορά. Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση για να βελτιώσει διαφορετικά μέρη της εικόνας χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές.

Εάν κάνατε αναβάθμιση σε τηλεόραση Ultra HD και έχετε παρατηρήσει χαμηλότερη απόδοση με περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης, μια ασπίδα μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.

Το PlayStation 4 Pro χρησιμοποιεί καινοτόμο αναβάθμιση για την απόδοση εικόνων σε χαμηλότερη ανάλυση (όπως 1.440p), οι οποίες στη συνέχεια αναβαθμίζονται σε 4K μέσω μιας τεχνικής που ονομάζεται checkerboarding.

Η NVIDIA έχει αναπτύξει το Deep Learning Super Sampling για να κάνει κάτι παρόμοιο σε παιχνίδια υπολογιστή. Ορισμένα μέρη της εικόνας αποδίδονται σε χαμηλότερες αναλύσεις και στη συνέχεια αναβαθμίζονται σε πραγματικό χρόνο. Αυτό προσφέρει καλύτερη απόδοση από την απόδοση της σκηνής στην εγγενή ανάλυση.

Τι γίνεται με το HDR;

Το υψηλό δυναμικό εύρος (HDR) διαφημίζεται επίσης συχνά σε ταινίες και τηλεοράσεις, και είναι μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία. Ενώ το 4K είναι ένα πρότυπο παραγωγής και το UHD είναι μια ανάλυση, το HDR είναι ένας χαλαρά καθορισμένος όρος που αναφέρεται σε ευρύτερη χρωματική γκάμα και υψηλότερη μέγιστη φωτεινότητα.

Ενώ μπορεί να υπάρχει 1080p HDR, το περιεχόμενο HDR δεν παρήχθη ευρέως κατά την εποχή του “Full HD”, επομένως δεν θα βρείτε τηλεοράσεις στην αγορά που να προσφέρουν HDR στα 1080p. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των σετ 4K στην αγορά υποστηρίζει το HDR με κάποια μορφή.

Μην ανησυχείτε για την ορολογία

Το αν λέγεται 4K ή UHD δεν έχει σημασία. Η τηλεόρασή σας UHD έχει δυνατότητα 4K. Ο κόσμος μόλις έχει προσαρμοστεί στους νεφελώδεις όρους που πετούν γύρω από τους κατασκευαστές και τους εμπόρους.

Το Netflix μπορεί να διαφημίσει μια ταινία σε Ultra HD, ενώ το iTunes χαρακτηρίζει την ίδια ταινία 4K. Η τηλεόρασή σας δεν ενδιαφέρεται και θα παίξει και τα δύο μια χαρά.

Ωστόσο, προτού ξεκινήσετε να αγοράσετε αυτό το νέο σετ, φροντίστε να ελέγξετε αυτά τα κοινά λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν αγοράζουν τηλεόραση.