Τι είναι ένα φίλτρο μπλε φωτός στο Android και ποια εφαρμογή λειτουργεί καλύτερα;

Βασικά Takeaways

  • Το μπλε φως από τις οθόνες επηρεάζει την υγεία σας και διαταράσσει τον ύπνο σας, σύμφωνα με μελέτες του Χάρβαρντ και του NHS.
  • Η έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα ξεγελάει τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύει ότι είναι μέρα, κάτι που καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης.
  • Η χρήση ενός φίλτρου μπλε φωτός στο τηλέφωνό σας Android, όπως η ενσωματωμένη λειτουργία Night Light ή η εφαρμογή Twilight, μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλε φωτός και να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Πόσο συχνά κοιμάστε καλά; Αν η απάντηση είναι κάτι λιγότερο από το «πάντα», τότε ίσως θελήσετε να εξετάσετε τον αντίκτυπο που έχουν τα gadget σας στον νυχτερινό σας ύπνο. Το μπλε φως από τις οθόνες ξεγελάει τον εγκέφαλό μας ώστε να πιστεύει ότι πρέπει να είμαστε ξύπνιοι. Ευτυχώς, μπορείτε να το διορθώσετε εύκολα χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο μπλε φωτός στο τηλέφωνό σας Android.

Το πρόβλημα με το μπλε φως

Το μπλε φως από τις οθόνες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την υγεία σας. Μελέτες, όπως μια που έγινε από Χάρβαρντέχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η χρήση gadget το βράδυ επηρεάζει τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα του ύπνου σας.

Η αιτία είναι η έκθεση στο φως τη νύχτα. Πιο συγκεκριμένα, είναι η έκθεση σε μπλε φως μικρού μήκους κύματος—το είδος που εκπέμπεται από τηλέφωνα και ταμπλέτες και σχεδόν οποιοδήποτε gadget με φωτιζόμενη οθόνη.

Το φως του ήλιου περιέχει επίσης μπλε φως, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι αυτό που σας βοηθά να κρατάτε ξύπνιοι και σε εγρήγορση και είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου λειτουργίας των κύκλων ύπνου.

Αλλά η έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα είναι αρνητική, καθώς ξεγελάει αποτελεσματικά τον εγκέφαλό σας ώστε να πιστεύει ότι είναι ακόμα μέρα. Καταστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που παράγεται τη νύχτα και προετοιμάζει το σώμα για ύπνο, καθώς NHS εξηγεί.

  Πώς να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα οθόνης για να αντισταθμίσετε την αχρωματοψία στο Android

Ο αντίκτυπός του είναι τόσο μεγάλος που μια άλλη μελέτη που αναφέρθηκε από το Daily Mail πρότεινε μάλιστα ότι το να λάμπει ένα μπλε LED από το ταμπλό του αυτοκινήτου θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτραπεί ο ύπνος των οδηγών στο τιμόνι.

Λοιπόν, τι κάνετε, χωρίς να απενεργοποιήσετε το τηλέφωνό σας ώρες πριν πάτε για ύπνο; Η απάντηση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα φίλτρο μπλε φωτός. Η δυνατότητα είναι ήδη ενσωματωμένη στο Android και υπάρχουν μερικές εφαρμογές τρίτων που μπορούν να προσφέρουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες, αν τις χρειάζεστε.

Τι κάνει ένα φίλτρο μπλε φωτός;

Το φιλτράρισμα του μπλε φωτός λειτουργεί με έναν από τους δύο τρόπους. Η ενσωματωμένη επιλογή και η επιλογή root που θα εξετάσουμε μειώνουν την ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπει η οθόνη. Άλλες εφαρμογές τρίτων τοποθετούν ένα κόκκινο φίλτρο στην οθόνη για να ακυρώσουν το μπλε φως.

Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δίνει σε όλα μια κόκκινη απόχρωση, η οποία χρειάζεται λίγη εξοικείωση. Αλλά επίσης ακυρώνει τις αρνητικές επιπτώσεις του μπλε φωτός και μειώνει μαζικά την αντανάκλαση. Ακόμα κι αν είστε δύσπιστοι σχετικά με τη βελτίωση του ύπνου σας, θα παρατηρήσετε αμέσως μείωση της καταπόνησης των ματιών όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας σε δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό.

Ωστόσο, οι εφαρμογές τρίτων δεν είναι τέλειες. Η χρήση μιας κόκκινης επικάλυψης μειώνει την αντίθεση και μετατρέπει τα μαύρα σε μια σκούρα απόχρωση του κόκκινου.

Μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν μια λειτουργία ασφαλείας στο Android όπου ορισμένα κουμπιά γίνονται απρόσιτα όταν υπάρχουν επικαλύψεις. Πιθανότατα θα το παρατηρήσετε εάν επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή από ένα εναλλακτικό κατάστημα εφαρμογών. Για να πατήσετε το κουμπί Εγκατάσταση, πρέπει να θέσετε σε παύση ή να κλείσετε την εφαρμογή φιλτραρίσματος. Πολλοί επίσης δεν λειτουργούν στο παράθυρο ειδοποιήσεων.

Η ενσωματωμένη επιλογή: Νυχτερινός φωτισμός

Πριν εξετάσετε τις επιλογές τρίτων, δώστε μια περιστροφή στην ενσωματωμένη ρύθμιση στο τηλέφωνο ή το tablet Android σας. Η εγγενής έκδοση Android ονομάζεται Night Light, αν και ακούγεται με διαφορετικό όνομα σε ορισμένα άλλα τηλέφωνα. Ονομάζεται Eye Comfort Shield στα τηλέφωνα Samsung, για παράδειγμα.

  Πώς να εγκαταστήσετε εφαρμογές και παιχνίδια στο Android TV

Είναι εύκολο να ρυθμίσετε και να προγραμματίσετε το φίλτρο μπλε φωτός στο Android. Στα περισσότερα τηλέφωνα, χρειάζεται απλώς να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Οθόνη και να βρείτε την επιλογή Νυχτερινός φωτισμός. Μπορείτε να προγραμματίσετε να ενεργοποιείται αυτόματα και να προσαρμόσετε την ένταση του εφέ. Εάν θέλετε πιο ακριβή έλεγχο, θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή.

Καλύτερη συνολική εφαρμογή φίλτρου μπλε φωτός: Twilight

Το Twilight είναι η καλύτερη εφαρμογή φίλτρου μπλε φωτός για Android. Μειώνει σταδιακά τη θερμοκρασία χρώματος της οθόνης (κάνοντάς την πιο κόκκινη) και μειώνει τη φωτεινότητα της οθόνης μέχρι να φτάσει τα επιλεγμένα επίπεδα χρώματος και φωτεινότητας.

Αυτή η σταδιακή αλλαγή σημαίνει ότι μόλις και μετά βίας παρατηρείτε ότι συμβαίνει. Στην αρχή, τα λευκά δεν είναι περισσότερα από ελαφρώς υπόλευκα, αλλά μέχρι να βρεθείτε στο κρεβάτι και να περιηγηθείτε στο Reddit, το εφέ θα είναι σε πλήρη ισχύ.

Χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα φωτός του τηλεφώνου σας, το Twilight μπορεί να προσαρμόζει συνεχώς τις ρυθμίσεις του αυτόματα, διασφαλίζοντας ότι ταιριάζουν πάντα στις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος σας. Μόλις ξεπεράσετε την αρχική ρύθμιση, δεν θα χρειαστεί ποτέ να αγγίξετε ξανά την εφαρμογή.

Γιατί να χρησιμοποιήσετε το Twilight όταν το Android έχει ήδη φίλτρο μπλε φωτός;

Δύο χαρακτηριστικά το καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμο. Το ένα είναι ότι μπορείτε να το ρυθμίσετε να απενεργοποιείται αυτόματα όταν έχετε ανοιχτές ορισμένες εφαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα διαταράξει τη νυχτερινή σας προβολή στο Netflix. Το άλλο είναι ότι λειτουργεί με περισσότερα από το τηλέφωνό σας. Μπορείτε να το ρυθμίσετε για να ελέγχετε το Philips HUE ή άλλους έξυπνους λαμπτήρες και να το εγκαταστήσετε στο ρολόι Android, στο Android TV ή στο Chromebook επίσης.

Κατεβάστε: Λυκόφως (Δωρεάν) | Twilight Pro (3,49 $)

The Root Option: Night Light (KCAL)

Το Twilight είναι η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους χρήστες, αλλά εάν το τηλέφωνό σας είναι root, έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε μια πιο ισχυρή εφαρμογή με τη μορφή Night Light (KCAL).

Ως root εφαρμογή, το Night Light μπορεί να ελέγξει απευθείας την οθόνη. Αντί να τοποθετήσετε μια κόκκινη επικάλυψη στην οθόνη για να ακυρώσετε την επίδραση του μπλε φωτός, μειώνει κυριολεκτικά την ποσότητα του μπλε φωτός που εξέρχεται από την οθόνη.

  11 Best 3D Emulator Λήψη για Android APK

Είναι πολύ περισσότερο παρόμοιο με το πώς λειτουργεί το Night Light του ίδιου του Android και το αποτέλεσμα είναι μια εικόνα υψηλότερης ποιότητας. Η εφαρμογή δεν δίνει σε όλα μια κόκκινη απόχρωση—το μαύρο παραμένει μαύρο, για παράδειγμα— και δεν υπάρχει απώλεια αντίθεσης. Επίσης, δεν παρεμβαίνει στις ειδοποιήσεις σας ή σε άλλες εφαρμογές.

Ωστόσο, το KCAL δεν είναι για όλους. Πρέπει να κάνετε root το τηλέφωνό σας για να το χρησιμοποιήσετε και ίσως χρειαστεί να εγκαταστήσετε έναν προσαρμοσμένο πυρήνα. Επίσης, δεν είναι διαθέσιμο μέσω του Play Store. Μπορείτε να το δείτε στο GitHub σελίδα και κατεβάστε το μέσω του τρίτου καταστήματος εφαρμογών F-Droid.

Κατεβάστε: Νυχτερινός φωτισμός (KCAL) (Ελεύθερος)

Μειώστε την επίδραση του μπλε φωτός χωρίς να το φιλτράρετε

Το αποτέλεσμα του φιλτραρίσματος του μπλε φωτός είναι αρκετά εύκολο να το συνηθίσετε. Ωστόσο, σε κάποιους ανθρώπους απλά δεν αρέσει. Εάν δεν σας αρέσει να παίρνουν όλες οι εφαρμογές σας μια κοκκινωπή απόχρωση μετά τη δύση του ηλίου, υπάρχουν απλούστεροι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις του μπλε φωτός.

Το κλειδί είναι να μειώσετε την ποσότητα στην οποία εκτίθεστε. Οπότε η χρήση τηλεφώνου αντί tablet είναι καλύτερη λόγω της μικρότερης οθόνης. Μειώστε τη φωτεινότητα όσο μπορείτε και μεταβείτε στη σκοτεινή λειτουργία στις εφαρμογές σας. Μπορείτε ακόμη και να ενεργοποιήσετε τη σκοτεινή λειτουργία σε όλους τους ιστότοπους στο Chrome.

Οι περισσότεροι αναγνώστες eBook έχουν επιλογές λευκό σε μαύρο ή σέπια που είναι πιο φιλικές προς τα μάτια από το τυπικό μαύρο κείμενο σε λευκό φόντο. Τα Βιβλία Google Play προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, προσφέροντας τη δική τους λειτουργία Night Light. Ενεργοποιείται αυτόματα κατά τη δύση του ηλίου και, στη συνέχεια, αφαιρεί σταδιακά περισσότερο μπλε φως από την οθόνη όσο πιο σκούρο γίνεται.

Για να ενεργοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα, ανοίξτε ένα βιβλίο, πατήστε το κουμπί Επιλογές οθόνης, μεταβείτε στο Lighting και πατήστε την εναλλαγή Reading Night Light.

Μειώστε την καταπόνηση των ματιών στο Android

Η λειτουργία Night Light του Android και εφαρμογές όπως το Twilight σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας ελεύθερα χωρίς να σας εμποδίζουν να αποκοιμηθείτε. Είναι εύκολο στη χρήση και ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο στην αρχή, το συνηθίζετε γρήγορα. Η μείωση του μπλε φωτός κάνει επίσης τις οθόνες λιγότερο σκληρές και μειώνει την αντανάκλαση, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει αν έχετε πονοκεφάλους ή καταπόνηση των ματιών όταν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.