Τι είναι ένας σκληρός δίσκος “Surveillance” ή “NAS”;

Η χωρητικότητα δεν είναι το μόνο πράγμα που διαφοροποιεί έναν σκληρό δίσκο από τον άλλο. Ναι, είναι όλες περιστρεφόμενες πιατέλες που χρησιμοποιούν μαγνητικό χώρο αποθήκευσης για την εξοικονόμηση δεδομένων. Ωστόσο, ορισμένα διατίθενται στην αγορά ως μονάδες “Surveillance” ή “NAS”. Να πώς διαφέρουν αυτά.

Τι χρειάζεται ο υπολογιστής σας από έναν σκληρό δίσκο

Πριν μπούμε στους διάφορους τύπους σκληρών δίσκων, ας ορίσουμε τι περιμένουμε να κάνει ένας σκληρός δίσκος σε έναν κανονικό παλιό επιτραπέζιο υπολογιστή.

Στην εποχή των SSD NVMe και SATA III, μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι οι παραδοσιακοί, μηχανικοί σκληροί δίσκοι γίνονται γρήγορα δευτερεύουσα αποθήκευση. Εν τω μεταξύ, οι παράγοντες M.2 και SSD 2,5 ιντσών είναι οι κορυφαίες επιλογές για τις κύριες μονάδες εκκίνησης — αλλά όλα αυτά είναι εκτός θέματος.

Είτε χρησιμοποιείτε έναν σκληρό δίσκο ως κύρια, δευτερεύουσα ή τριτοβάθμια αποθήκευση, η βασική ιδέα είναι η ίδια. Οι υπολογιστές είναι συνήθως ενεργοί για οκτώ ώρες την ημέρα ή λιγότερο (εξαιρουμένων των ειδικών χρήσεων, όπως παιχνιδιών ή οικιακών διακομιστών). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπάρχει, λίγο πολύ, μια ομοιόμορφη ροή μεταξύ εγγραφής (αποθήκευση νέων δεδομένων) και ανάγνωσης (απόσυρση αποθηκευμένων δεδομένων από το δίσκο).

Απλώς σκεφτείτε πώς χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές. Κάνουμε λήψη αρχείων, δημιουργούμε έγγραφα, εγκαθιστούμε προγράμματα, παίζουμε παιχνίδια και παρακολουθούμε ή ακούμε πολυμέσα που έχετε λάβει. Όλες αυτές οι ενέργειες φέρνουν τον σκληρό δίσκο στο παιχνίδι. Τη νύχτα, ο υπολογιστής τίθεται σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, αδρανοποιεί ή τερματίζει τη λειτουργία του και ο σκληρός δίσκος ξεκουράζεται.

  Πώς να μετατρέψετε ένα αρχείο CSV σε VCF για μεταφορά επαφών

Ένας σκληρός δίσκος που έχει κατασκευαστεί για να αντέχει σε έντονη δραστηριότητα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, απλώς δεν είναι σημαντικός για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικιακών υπολογιστών.

Τι είναι η μονάδα επιτήρησης;

Οι μονάδες επιτήρησης προορίζονται για την εγγραφή βίντεο σε συστήματα ασφαλείας 24/7. Συνήθως χρησιμοποιούν κάτι που ονομάζεται συσκευή εγγραφής βίντεο δικτύου (NVR). Σε αντίθεση με έναν υπολογιστή, αυτές οι μονάδες δίσκου πρέπει να γράφουν συνεχώς δεδομένα —συγκεκριμένα, δεδομένα βίντεο—. ΕΝΑ Seagate εκπρόσωπος μας είπε ότι η γραφή αντιπροσωπεύει περίπου το 90 τοις εκατό της δραστηριότητας μιας μονάδας παρακολούθησης.

Παρόμοια με τους σκληρούς δίσκους υπολογιστή, οι μονάδες επιτήρησης διατίθενται σε γεύσεις 5.400 και 7.200 σ.α.λ. (αυτό υποδεικνύει πόσο γρήγορα περιστρέφονται οι δίσκοι), καθώς και σε μεγέθη κρυφής μνήμης (ενσωματωμένη μνήμη) έως 256 MB.

Στο Amazon, μπορείτε να αποκτήσετε μια μονάδα PC premium για καταναλωτές 8 TB που περιστρέφεται στις 7.200 RPM με 256 MB cache για περίπου 225 $. Ωστόσο, μια μονάδα παρακολούθησης 10 TB με παρόμοιες προδιαγραφές απόδοσης κοστίζει περίπου 265 $.

Η μονάδα παρακολούθησης είναι πιο ακριβή, αλλά αυτά τα επιπλέον 2 TB αποθηκευτικού χώρου καθιστούν δελεαστικό να τη ρίξετε σε έναν οικιακό υπολογιστή—ειδικά εάν η μονάδα παρακολούθησης διατίθεται προς πώληση.

Το πρόβλημα είναι ότι οι μονάδες παρακολούθησης τείνουν να μην έχουν την απόδοση τυχαίας ανάγνωσης και εγγραφής που περιμένετε για δραστηριότητες όπως το παιχνίδι. Αντιθέτως, έχουν στόχο την εξοικονόμηση δεδομένων.

  Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θηκών τηλεφώνου, προστατευτικών, δερμάτων και καλυμμάτων;

«Το WD Purple είναι πιο συντονισμένο για γραφές ροής. . . καθιστώντας αυτές τις μονάδες πιο κατάλληλες για επιτήρηση, επιτρέποντας περισσότερες ταυτόχρονες ροές εγγραφής από κάποιες άλλες μονάδες δίσκου, Western Digital μας είπε εκπρόσωπος.

Οι μονάδες επιτήρησης έχουν να κάνουν με την εγγραφή δεδομένων κάτω από μεγάλο φόρτο εργασίας. Η ανάγνωση δεδομένων είναι, φυσικά, επίσης μέρος της λειτουργικότητάς τους, αλλά αυτές οι ταχύτητες απλώς δεν είναι το επίκεντρό τους.

Τι είναι μια μονάδα NAS;

Οι σκληροί δίσκοι αποθήκευσης που συνδέονται με το δίκτυο (NAS) είναι παρομοίως κατασκευασμένοι για δράση 24/7. Μια συσκευή NAS είναι ένα εύχρηστο μικρό κουτί φορτωμένο με πολλούς σκληρούς δίσκους σε διαμόρφωση RAID για τη δημιουργία περιττών αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων σας. Ένα NAS συχνά λειτουργεί ως οικιακός διακομιστής για κοινά κοινόχρηστα αρχεία, όπως βίντεο, φωτογραφίες, έγγραφα και ηλεκτρονικά βιβλία.

Το πρόβλημα με ένα κουτί NAS είναι ότι οι δίσκοι του είναι γεμάτοι πολύ κοντά και περιστρέφονται σαν τρελοί. Τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες από τους υπολογιστές. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα NAS μπορεί να πραγματοποιήσει αντίγραφα ασφαλείας για πολλά συστήματα τη νύχτα. Μπορεί επίσης να εξυπηρετήσει τις ανάγκες δεδομένων πολλών ατόμων σε ένα δίκτυο όλες τις ώρες.

Για το λόγο αυτό, οι μονάδες NAS κατασκευάζονται με γνώμονα τις λειτουργίες βαρέως τύπου 24/7. Μπορούν να αντέξουν περισσότερους κραδασμούς με πολλαπλούς δίσκους σε ένα συμπαγές κουτί που περιστρέφεται ταυτόχρονα. Οι μονάδες NAS είναι επίσης πιο ανθεκτικές στη θερμότητα, επειδή όλα αυτά τα εξαρτήματα του υπολογιστή λειτουργούν ενεργά όλη την ώρα.

Αν και έχει κατασκευαστεί για διαφορετικές δραστηριότητες, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μια μονάδα NAS μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τον υπολογιστή σας. Όπως μας είπε ο εκπρόσωπος της Seagate, το μεγάλο πλεονέκτημα μιας μονάδας NAS σε έναν υπολογιστή είναι ο υψηλότερος φόρτος εργασίας της. Μπορείτε να ωθήσετε περισσότερα δεδομένα μέσα και έξω από αυτό και είναι επίσης πιο ικανό να αντέχει τη λειτουργία 24/7.

  Πώς να αλλάξετε τον οικοδεσπότη μιας σύσκεψης στο ζουμ

Οι μονάδες NAS είναι επίσης μια καλή επιλογή για υπολογιστές που χρησιμοποιούν διαμόρφωση RAID πολλαπλών δίσκων, παρόμοια με ένα κουτί NAS. Ακριβώς όπως ένα NAS έχει πολλαπλούς δίσκους που περιστρέφονται σαν τρελά σε κοντινή απόσταση, το ίδιο θα κάνει και ένας επιτραπέζιος υπολογιστής με εγκατάσταση πολλαπλών μονάδων RAID.

Όσον αφορά την τιμή, οι μονάδες NAS είναι συχνά φθηνότερες ή έχουν την ίδια τιμή με μια μονάδα υπολογιστή. Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε μια μονάδα δίσκου Seagate 4 TB 5.900 RPM IronWolf NAS για περίπου 100 $, σε αυτό το γράψιμο. Ο σκληρός δίσκος Seagate 4 TB Barracuda Compute 5.400 RPM, εν τω μεταξύ, ήταν περίπου 90 $.

Ποια πρέπει να αγοράσετε;

Τελικά, ένας σκληρός δίσκος είναι απλώς ένας σκληρός δίσκος. Είτε εγκαταστήσετε μια μονάδα παρακολούθησης είτε μια μονάδα NAS στον υπολογιστή σας, πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι λειτουργεί εξίσου καλά με οποιαδήποτε άλλη.

Οι τύποι μονάδων δίσκου μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αλλά μόνο εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας με συγκεκριμένο τρόπο. Ένας παλιός υπολογιστής που έχει μετατραπεί σε ένα σύστημα ασφαλείας DIY είναι ένας καλός υποψήφιος για μια μονάδα παρακολούθησης. Οι παίκτες θα είναι συνήθως πιο ευχαριστημένοι με σκληρούς δίσκους υψηλής απόδοσης συντονισμένους για οικιακούς υπολογιστές.

Εάν διαθέτετε υπολογιστή που εκτελεί φόρτους εργασίας 24/7 ή έχει μεγάλες διαμορφώσεις RAID, ίσως θελήσετε να σκεφτείτε μια μονάδα NAS.