Τι ήταν το OS/2 της IBM και γιατί έχασε από τα Windows;

της IBM OS/2 λειτουργικό σύστημα, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1987, κατέχει μια περίεργη θέση στη γνώση των υπολογιστών. Αν ήσασταν τότε, πιθανότατα ακούσατε ότι κάποτε ήταν καλύτερο από τα Windows, ωστόσο λίγοι το χρησιμοποιούσαν. Λοιπόν, ποια ήταν η συμφωνία με το OS/2; Ας ανακαλύψουμε!

Το OS/2 προοριζόταν να αντικαταστήσει το DOS

Το OS/2 (Operating System/2) έκανε το ντεμπούτο του το 1987 με το Σειρά IBM PS/2. Αυτή η σειρά σχεδιάστηκε για να οδηγήσει τη σειρά υπολογιστών της IBM σε νέα ύψη με νέα πρότυπα, όπως π.χ VGA, τη διεπαφή ποντικιού και πληκτρολογίου PS/2 και το Αρχιτεκτονική Micro Channel λεωφορείο (MCA). Ήταν λογικό να έχουμε ένα νέο λειτουργικό σύστημα, καθώς και το OS/2 να ταιριάζει.

(Κατά ειρωνικό τρόπο, τα μοντέλα χαμηλότερης κατηγορίας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της σειράς PS/2 δεν είχαν τις προηγμένες δυνατότητες υλικού και έτρεχαν PC-DOS με Windows, αντί αυτού.)

Μια διαφήμιση περιοδικού του 1987 για υπολογιστές IBM PS/2.

Η ανάπτυξη του OS/2 ξεκίνησε το 1985 ως ένα κοινό έργο μεταξύ της IBM και της Microsoft, η οποία ανέπτυξε το λειτουργικό σύστημα PC-DOS που κυκλοφόρησε με μηχανές IBM. Οι συνεργάτες σκόπευαν να αντικαταστήσουν το DOS με ένα προηγμένο 32-bit προστατευμένη λειτουργία λειτουργικό σύστημα που θα παρέχει το πλαίσιο λογισμικού για προηγμένες μελλοντικές εφαρμογές.

Για ένα διάστημα, η Microsoft ανέπτυξε κυρίως το OS/2 και κυκλοφόρησε ακόμη και τη δική της έκδοση ιδιωτικής ετικέτας που ονομαζόταν, όπως ήταν αναμενόμενο, «Microsoft OS/2». Ωστόσο, μετά την τεράστια επιτυχία των Windows 3.0 το 1990, η συνεργασία μεταξύ της IBM και της Microsoft έληξε. Η IBM ανέπτυξε μόνη της μελλοντικές εκδόσεις του OS/2 και η σειρά προϊόντων απέκλινε σημαντικά από τα Windows.

  Πώς να κλείσετε αναγκαστικά μια εφαρμογή στα Windows 10

Ωστόσο, το OS/2 παρέμεινε αξιοσημείωτο από τις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ως λειτουργικό σύστημα 32-bit προστατευμένης λειτουργίας (ξεκινώντας από την έκδοση 2.0) για συμβατούς υπολογιστές IBM. Αυτό επέτρεψε προληπτικό multitasking πολλαπλών εφαρμογών OS/2, DOS ή Windows ταυτόχρονα με έναν σταθερό τρόπο.

Το έκανε επίσης σε μια εποχή που το οικοσύστημα MS-DOS και Windows της Microsoft ήταν, γενικά, λιγότερο σταθερό και με λιγότερο πλήρη χαρακτηριστικά. Αυτές οι δυνατότητες κέρδισαν πολλούς οπαδούς του OS/2, αλλά δεν είχαν ποτέ τον ίδιο αντίκτυπο στην αγορά με τα Windows.

Αξιοσημείωτες εκδόσεις του OS/2

Η επιφάνεια εργασίας IBM OS/2 Warp 4.

Από το 1987-96, η IBM κυκλοφόρησε τις ακόλουθες κύριες εκδόσεις του OS/2 (ορισμένες με αξιοσημείωτες αναθεωρήσεις) και συνέχισε να το ενημερώνει με διορθώσεις σφαλμάτων μέχρι το 2001:

OS/2 1.x (1987-90): Παρόμοια με το MS-DOS, η πρώτη έκδοση (1.0) ήταν μόνο γραμμή εντολών. Αλλά η έκδοση 1.1 (1988) περιλάμβανε μια γραφική διεπαφή παραθύρου, παρόμοια με τα Windows 3.0, η οποία εμφανίστηκε αργότερα.
OS/2 2.x (1991-94): Η πρώτη έκδοση 32-bit που αναπτύχθηκε χωρίς Microsoft (αν και χρησιμοποιήθηκε κώδικας παλαιού τύπου). Ήταν επίσης η πρώτη έκδοση που περιελάμβανε το Workspace Shell GUI.
OS/2 Warp 3.x (1994-95): Το Warp ήταν μια προσπάθεια για μια δροσερή οπτική γωνία μάρκετινγκ για την IBM. Αυτή η έκδοση βελτίωσε την απόδοση του λειτουργικού συστήματος μειώνοντας τη χρήση μνήμης. Περιλάμβανε επίσης στοιχεία συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο για πρώτη φορά.
OS/2 Warp 4 (1996-01): Αυτή η έκδοση ενσωματώνει περαιτέρω υποστήριξη στο Διαδίκτυο, ενημέρωσε την εμφάνιση του Workspace Shell και περιλάμβανε υποστήριξη για τεχνολογίες όπως η Java και το OpenGL. Το βασικό πλαίσιο του Warp 4 εξακολουθεί να λαμβάνει ενημερώσεις και υποστήριξη λογισμικού από τρίτους προμηθευτές.

  Πώς να διορθώσετε το σύστημα που δεν εκκινεί μετά το KB4100347 στα Windows 10

OS/2 εναντίον Windows: A Fierce Battle

Λοιπόν, γιατί κέρδισε η Microsoft; Οι απόψεις για αυτό είναι ποικίλες και αμφιλεγόμενες. Σύμφωνα με τους βετεράνους της IBM (όπως ο Dave Whittle σε αυτό αναλυτική απάντηση), τα Windows υπονόμευσαν το OS/2 μέσω ενός συνδυασμού έντονου μάρκετινγκ, βρώμικων τεχνασμάτων και αδυσώπητης υποστήριξης μηχανημάτων χαμηλού κόστους χαμηλότερου κόστους.

Για να είμαστε δίκαιοι, όμως, της IBM γκάφες μάρκετινγκ μάλλον δεν βοήθησε.

IBM OS/2 Έκδοση 2.0.

Αποφασιστικός παράγοντας στη μάχη ήρθε με τις σχεδόν ταυτόχρονες εκδόσεις του OS/2 2.0 (195 $) και των Windows 3.1 (150 $) το 1992. Οι καταναλωτές αντιλήφθηκαν το OS/2 ως προϊόν ειδικά για μηχανές IBM (που ήταν γενικά πιο ακριβά από τους κλώνους ). Windows 3.1, ωστόσο, θα μπορούσε να λειτουργήσει με φθηνότερα μηχανήματα μαζικής αγοράς.

Επίσης, το OS/2 είχε πρόβλημα με το κοτόπουλο και το αυγό. Το καλύτερο σημείο πώλησης του ήταν η συμβατότητά του με εφαρμογές MS-DOS και Windows. Ωστόσο, αυτό σήμαινε ότι λίγοι προγραμματιστές αφιέρωσαν χρόνο για να γράψουν εγγενείς εφαρμογές OS/2. Λοιπόν, γιατί να τρέξετε καθόλου το OS/2;

  Πώς να συγχωνεύσετε πολλούς λογαριασμούς Google Drive και Google Photos

Η Microsoft ανέπτυξε επίσης εφαρμογές παραγωγικότητας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις, όπως το Word και το Excel, που (ύποπτα) φαινόταν να τρέχουν καλύτερα στα Windows από το OS/2.

Ωστόσο, η IBM δεν το έβαλε κάτω. Το ’94, όταν κυκλοφόρησε το OS/2 Warp, η δημόσια μάχη μεταξύ των δύο εταιρειών θερμάνθηκε αρκετά. Οι βετεράνοι εκείνης της εποχής μπορεί να θυμούνται πώς πικρός Οι υποστηρικτές του OS/2 ήταν όταν τα υποτιθέμενα «κατώτερα» προϊόντα της Microsoft κέρδισαν την ημέρα.

Αυτή η άποψη εξακολουθεί να είναι κοινή μεταξύ εκείνων που χρησιμοποίησαν το OS/2.

Το OS/2 συνεχίζει!

Box art λιανικής για το IBM OS/2 Warp 3 (1994).

Η επιτυχία των Windows δεν σήμανε αμέσως το τέλος για το OS/2. Η IBM συνέχισε να το υποστηρίζει μέχρι το 2001. Χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε ΑΤΜ και άλλες ενσωματωμένες εφαρμογές λόγω της σταθερότητάς του.

Ακόμη και σήμερα, το OS/2 χρησιμοποιείται αρκετά ευρέως ώστε να συνεχίσει να ζει μέσω λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται σε OS/2 που πωλούνται και υποστηρίζονται από προμηθευτές όπως eComStation και Arca Noae. Η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Νέας Υόρκης (MTA) εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το OS/2 για να τροφοδοτήσει στοιχεία του διάσημου συστήματος μετρό της Νέας Υόρκης. Ένα έργο που ονομάζεται Warpzilla Διατηρεί επίσης θύρες ημιμοντέρνων προγραμμάτων περιήγησης ιστού για OS/2.

Εάν λάβετε υπόψη τη σταθερότητα και τη μακροζωία του OS/2, η IBM πρέπει να έχει κάνει κάτι σωστά, ακόμα κι αν επισκιάστηκε από τη δύναμη του μάρκετινγκ της Microsoft. Αντί να το θεωρούμε απλώς ένα “επίσης-τρέξιμο”, ίσως ήρθε η ώρα το OS/2 να σεβαστεί λίγο.