Γιατί τα Windows εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γράμματα για μονάδες δίσκου;

Τα Windows συνήθως εκχωρούν στη μονάδα δίσκου του συστήματός σας το γράμμα C: και δίνουν διαφορετικά γράμματα σε άλλες συσκευές αποθήκευσης. Αυτό είναι ασυνήθιστο—το macOS και το Linux δεν χρησιμοποιούν γράμματα. Τα Windows μπορούν να έχουν πρόσβαση σε μονάδες δίσκων χωρίς γράμματα, οπότε γιατί τα χρησιμοποιεί;

Από πού προέρχονται οι επιστολές οδήγησης;

Όπως πολλά πράγματα στα Windows—όπως το πώς χρησιμοποιεί κάθετες προς τα πίσω αντί για προς τα εμπρός—τα γράμματα της μονάδας δίσκου χρονολογούνται από την εποχή του MS-DOS (στην πραγματικότητα, ακόμη και λίγο νωρίτερα). Αυτός είναι ο λόγος που η μονάδα δίσκου συστήματος των Windows χρησιμοποιεί το γράμμα C:—A: και B: δεσμεύτηκαν για μονάδες δισκέτας.

Τα γράμματα μονάδας δίσκου μεταφέρθηκαν στο MS-DOS από το CP/M, ένα παλαιότερο λειτουργικό σύστημα. Προσέφεραν έναν τρόπο πρόσβασης σε λογικές και φυσικές συσκευές αποθήκευσης που περιέχουν αρχεία. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα αρχείο με το όνομα README.TXT στη δεύτερη μονάδα δισκέτας, πληκτρολογήστε απλώς B:README.TXT.

Η ανάγκη για γράμματα μονάδας δίσκου είναι εμφανής στη γραμμή εντολών. Εάν δεν υπήρχαν γράμματα μονάδας δίσκου, πώς θα προσδιορίζατε γρήγορα διαδρομές προς αρχεία σε διαφορετικές συσκευές; Αυτό ήταν το σύστημα που κληρονόμησε το MS-DOS και η Microsoft έχει κολλήσει με αυτό από τότε.

Αν και τα γράμματα μονάδας δίσκου μπορεί να φαίνονται λιγότερο σημαντικά τώρα που χρησιμοποιούμε γραφικούς επιτραπέζιους υπολογιστές και μπορούμε απλά να κάνουμε κλικ σε εικονίδια, εξακολουθούν να έχουν σημασία. Ακόμα κι αν έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας μόνο μέσω γραφικών εργαλείων, τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε πρέπει να αναφέρονται σε αυτά τα αρχεία με μια διαδρομή αρχείου στο παρασκήνιο—και χρησιμοποιούν γράμματα μονάδας δίσκου για να το κάνουν.

  Καρφιτσώστε ένα στοιχείο στην αριστερή πλευρά του μενού "Έναρξη" στα Windows 10

Η εναλλακτική λύση Unix: Mount Points

Ωστόσο, τα γράμματα οδήγησης δεν είναι η μόνη δυνατή λύση. Τα macOS, Linux και άλλα λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix της Apple χρησιμοποιούν διαφορετική μέθοδο πρόσβασης σε διαφορετικά διαμερίσματα και συσκευές αποθήκευσης.

Αντί να είναι προσβάσιμη με ένα γράμμα, μια συσκευή μπορεί να γίνει προσβάσιμη σε μια διαδρομή καταλόγου στο σύστημα αρχείων. Για παράδειγμα, στο Linux, οι εξωτερικές συσκευές αποθήκευσης τοποθετούνταν παραδοσιακά στο /mount. Έτσι, αντί να έχετε πρόσβαση σε μια μονάδα DVD στο D:, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν στο /mount/dvd.

Αυτό πηγαίνει στη “ρίζα” του συστήματος αρχείων. Το Linux και το macOS δεν έχουν γράμματα μονάδας δίσκου, επομένως το βασικό τμήμα του συστήματος αρχείων δεν είναι γράμμα. Αντίθετα, έχουν έναν ριζικό κατάλογο, ο οποίος είναι /. Η μονάδα δίσκου συστήματος είναι “μονταρισμένη” (διατίθεται) στο / αντί για C:. Άλλες μονάδες δίσκου μπορούν να προσαρτηθούν σε αυθαίρετους φακέλους—αν θέλετε ο οικιακός σας κατάλογος να είναι αποθηκευμένος σε διαφορετική μονάδα δίσκου, μπορείτε να τον προσαρτήσετε στο /home. Στη συνέχεια, τα περιεχόμενα της μονάδας θα είναι προσβάσιμα στο /home.

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε μονάδες δίσκου στα Windows χωρίς γράμματα

Γιατί λοιπόν δεν μπορείτε να προσαρτήσετε μονάδες δίσκου στα Windows όπως αυτό, καθιστώντας τις προσβάσιμες σε αυθαίρετες διαδρομές αντί για γράμματα; Γιατί δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη μονάδα USB στο C:USB, για παράδειγμα;

  Τρόπος κοινής χρήσης ενός αρχείου Εγγράφων, Φύλλων ή Διαφανειών Google ως ιστοσελίδα

Λοιπόν, μπορείς! Οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows σας επιτρέπουν τώρα προσαρτήστε συσκευές αποθήκευσης σε μια διαδρομή φακέλου, πολύ. Αυτή η επιλογή είναι διαθέσιμη στο εργαλείο διαχείρισης δίσκων. Κάντε δεξί κλικ σε ένα διαμέρισμα σε μια μονάδα δίσκου, επιλέξτε “Αλλαγή γραμμάτων και διαδρομών μονάδας δίσκου” και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Προσθήκη”. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιλογή “Σύνδεση στον ακόλουθο κενό φάκελο NTFS” για να κάνετε μια συσκευή αποθήκευσης διαθέσιμη σε μια διαδρομή φακέλου όπως ακριβώς μπορείτε σε λειτουργικά συστήματα παρόμοια με το Unix.

Για να το κάνετε αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να προσαρτήσετε τη μονάδα δίσκου σε μια διαδρομή φακέλου σε έναν τόμο NTFS—και αυτός ο τόμος NTFS πρέπει να προσαρτηθεί σε ένα γράμμα μονάδας δίσκου.

Έτσι, ακόμα κι αν τελείωσαν τα γράμματα μονάδας δίσκου από το A: έως το Z:, θα εξακολουθείτε να έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε πρόσθετες συσκευές αποθήκευσης και να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές στα Windows. Δεν περιορίζεστε μόνο σε 26 μονάδες δίσκου στις σύγχρονες εκδόσεις των Windows.

Μπορείτε επίσης να αλλάξετε ποιες μονάδες δίσκου χρησιμοποιούν ποια γράμματα από τη Διαχείριση δίσκων—αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε τη μονάδα δίσκου C: σε άλλο γράμμα. Ακόμη και η αλλαγή ενός γράμματος όπως το D: σε E: μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια συντόμευση που δείχνει στη μονάδα D: και τα αρχεία βρίσκονται ξαφνικά στο E:, η συντόμευση θα σπάσει.

Γιατί τα Windows εξακολουθούν να χρησιμοποιούν γράμματα;

Εάν τα γράμματα μονάδας δίσκου (όπως το C:) είναι ένα αρχαίο τεχνούργημα και τα Windows μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς αυτά, γιατί εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν;

  Πώς να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows 11

Ο λόγος είναι απλός και εξηγεί πολλές αποφάσεις σχεδιασμού των Windows—συμβατότητα προς τα πίσω. Οι πρώτες εκδόσεις των Windows έπρεπε να είναι συμβατές με το λογισμικό MS-DOS και οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows πρέπει να είναι συμβατές με παλαιότερο λογισμικό των Windows. Τα γράμματα Drive συνεχίζουν να μεταφέρονται.

Εξάλλου, τα πράγματα είναι αρκετά μπερδεμένα με μόνο γράμματα κίνησης! Τεχνικά, είναι δυνατό να εγκαταστήσετε τα Windows έτσι ώστε το C: να μην είναι η μονάδα δίσκου του συστήματός σας. Θα μπορούσατε να το εγκαταστήσετε στη μονάδα δίσκου G: και να έχετε φακέλους G:Windows, G:Users και G:Program Files. C: δεν χρειάζεται να είναι η κύρια μονάδα δίσκου και υποστηρίζεται επίσημα από τα Windows. Ωστόσο, πολλές εφαρμογές των Windows υποθέτουν ότι χρησιμοποιείτε μονάδα δίσκου C: και θα έχετε προβλήματα εάν δεν το χρησιμοποιείτε. Και αν οι εφαρμογές των Windows δεν μπορούν να φανταστούν ότι δεν χρησιμοποιείτε το C: ως γράμμα μονάδας δίσκου συστήματος, φανταστείτε πώς θα σπάσουν εάν δεν έχετε καθόλου γράμματα μονάδας δίσκου.

Ίσως αναρωτιέστε γιατί τα Windows εξακολουθούν να εμφανίζουν γράμματα μονάδας δίσκου. Σε τελική ανάλυση, η Εξερεύνηση αρχείων θα μπορούσε να τα κρύψει και να εμφανίσει απλώς τις λέξεις “System Drive” ή “USB Flash Drive”, αλλά η Εξερεύνηση αρχείων εμφανίζει ήδη απλές περιγραφές όπως αυτή και μερικές φορές μπορεί να θέλετε να μάθετε το γράμμα της μονάδας. Πολλές εφαρμογές εμφανίζουν διαδρομές όπως το D:FolderFile.doc.

Σίγουρα, η Microsoft θα μπορούσε να επενδύσει σε λογισμικό συμβατότητας που ανακατευθύνει όλα τα αιτήματα για C: σε άλλη διαδρομή. Αλλά αντί να πετάει τα γράμματα μονάδας δίσκου και να ξοδεύει πολύ χρόνο για να διορθώνει πράγματα που θα μπορούσαν να σπάσουν ως αποτέλεσμα, η Microsoft επιλέγει να τηρεί τα γράμματα μονάδας δίσκου.