Τα 8 κορυφαία εργαλεία υποδομής ως κώδικα (IaC) για το 2023

Οι ομάδες υποδομής και λειτουργίας σε όλες τις βιομηχανίες αναζητούν πάντα αποτελεσματικούς τρόπους για να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν πιο ευέλικτες, ευέλικτες και επεκτάσιμες εφαρμογές. Η παραδοσιακή μέθοδος μη αυτόματης διαμόρφωσης περιβαλλόντων υποδομής είναι επίπονη και επιρρεπής σε σφάλματα.

Για να ξεπεράσουν αυτήν την πρόκληση, πολλοί οργανισμοί στρέφονται τώρα προς την Υποδομή ως Κώδικα (IaC). Το IaC παρέχει στις ομάδες DevOps και NetOps έναν συνεπή τρόπο αυτοματοποίησης της παροχής, διαμόρφωσης και διαχείρισης πόρων πληροφορικής, όπως δίκτυα, συστήματα αποθήκευσης, διακομιστές, VM και εξισορροπητές φορτίου.

Τι είναι το IaC;

Το Infrastructure as Code (IaC) είναι μια μέθοδος διαχείρισης και παροχής πόρων πληροφορικής χρησιμοποιώντας κώδικα ή αρχεία ορισμού αναγνώσιμα από μηχανή αντί για διαμόρφωση φυσικού υλικού. Το IaC βοηθά τους οργανισμούς να μειώσουν το κόστος, να αυξήσουν την ταχύτητα και να εξαλείψουν τους κινδύνους που σχετίζονται με τη μη αυτόματη διαμόρφωση.

Το IaC αποτελεί σημαντικό μέρος των πρακτικών DevOps, καθώς βοηθά στην αυτοματοποίηση και τυποποίηση της παροχής πόρων cloud. Επιτρέπει επίσης στους οργανισμούς να αναπαράγουν περιβάλλοντα γρήγορα και με ακρίβεια και να κλιμακώνουν τις λειτουργίες τους.

Τύποι προσεγγίσεων

Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις για το IaC. Περιλαμβάνουν δηλωτική (λειτουργική) έναντι επιτακτικής (διαδικαστική).

  • Δηλωτική (λειτουργική): Η δηλωτική προσέγγιση χρησιμοποιεί την έννοια «επιθυμητή κατάσταση» για να καθορίσει τις απαιτήσεις του συστήματος. Σε αυτήν την προσέγγιση, χρειάζεται μόνο να ορίσετε τη διαμόρφωση στόχου που θέλετε για την υποδομή σας και το σύστημα θα εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές για να φτάσει σε αυτήν την κατάσταση.
  • Επιτακτική (διαδικαστική): Η επιτακτική προσέγγιση χρησιμοποιεί μια «βήμα προς βήμα» ή διαδικαστική μέθοδο για τον καθορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων. Αυτή η προσέγγιση απαιτεί να παρέχετε οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να φτάσετε στην επιθυμητή διαμόρφωση.

Παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά των καλύτερων εργαλείων IaC

Η καλύτερη λύση IaC για εσάς εξαρτάται από τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σας σε υποδομή. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την έρευνα και την αγορά λογισμικού IaC.

#1. Αυτοματοποίηση

Ο αυτοματισμός συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με το ανθρώπινο λάθος λόγω της μη αυτόματης ανάπτυξης, διαμόρφωσης και διαχείρισης της υποδομής σας. Οι αυτοματοποιημένες αναπτύξεις μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα, μειώνοντας τα λάθη, βελτιώνοντας την ταχύτητα και βελτιστοποιώντας τον φόρτο εργασίας. Πολλά εργαλεία IaC προσφέρουν δυνατότητες αυτοματισμού, επομένως είναι σημαντικό να συγκρίνετε διαφορετικά προϊόντα όσον αφορά τις δυνατότητες αυτοματισμού.

#2. Επεκτασιμότητα

Οι βέλτιστες πρακτικές DevOps συνιστούν να έχετε τη δυνατότητα να αυξάνετε ή να μειώνετε εύκολα και γρήγορα για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις πόρων. Αναζητήστε ένα εργαλείο IaC που προσφέρει δυνατότητες επεκτασιμότητας, όπως δυναμική ενορχήστρωση ή αυτόματη κλιμάκωση. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το περιβάλλον σας είναι εξοπλισμένο με αρκετούς πόρους για τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις χωρίς υπερβολική παροχή ή σπατάλη πόρων. Ορισμένα εργαλεία IaC υποστηρίζουν ακόμη και προηγμένες επιλογές επεκτασιμότητας, όπως κυλιόμενες ενημερώσεις ή στρατηγικές ανάπτυξης μπλε-πράσινων, επιτρέποντας ασφαλείς, απρόσκοπτες ενημερώσεις χωρίς διακοπές λειτουργίας ή διακοπή.

  Πώς να φέρετε όλες τις συνομιλίες σας σε μία με τον Ferdi

#3. Κόστος

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της χρήσης εργαλείων IaC είναι η εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με τη μη αυτόματη ρύθμιση και συντήρηση της υποδομής. Το σωστό εργαλείο IaC θα πρέπει να εξισορροπεί την αποδοτικότητα κόστους με τα χαρακτηριστικά που έχουν μεγαλύτερη σημασία για τον οργανισμό σας. Συγκρίνετε μοντέλα τιμολόγησης μεταξύ προμηθευτών και ελέγξτε τις δωρεάν δοκιμές πριν αποφασίσετε για μια λύση. Επιπρόσθετα, ερευνήστε ποια τέλη αδειοδότησης μπορεί να ισχύουν για επιπλέον χρήστες ή εφαρμογές τρίτων.

#4. Ενοποίηση και επεκτασιμότητα

Όταν επιλέγετε ένα εργαλείο IaC, είναι σημαντικό να βρείτε ένα που προσφέρει ισχυρές επιλογές ενοποίησης και επεκτασιμότητας. Βεβαιωθείτε ότι το εργαλείο IaC διαθέτει API για ενοποίηση με εξωτερικές υπηρεσίες και συστήματα και μια βιβλιοθήκη προσθηκών για την επέκταση των δυνατοτήτων του προϊόντος. Αυτό σας δίνει την ευελιξία να προσαρμόσετε τη ροή εργασίας σας σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Επιπλέον, οι καλές επιλογές επεκτασιμότητας σάς επιτρέπουν να δημιουργείτε προσαρμοσμένες ενσωματώσεις και συνδέσεις, εάν χρειάζεται.

#5. Ασφάλεια και υποστήριξη

Η ασφάλεια πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα κατά την αξιολόγηση οποιασδήποτε τεχνολογίας. Πολλές λύσεις IaC παρέχουν ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας, όπως διαχείριση πρόσβασης ταυτότητας (IAM), κρυπτογράφηση και πρόληψη απώλειας δεδομένων. Είναι επίσης επωφελές να επιλέξετε μια λύση IaC με εξειδικευμένες ομάδες εξυπηρέτησης πελατών και τεχνικής υποστήριξης που μπορούν να σας βοηθήσουν σε όλη τη διαδικασία υλοποίησης και υιοθέτησης. Μάθετε τι είδους τεχνική βοήθεια παρέχουν – είτε πρόκειται για ζωντανή συνομιλία, email, τηλεφωνικές κλήσεις ή φόρουμ – ώστε να γνωρίζετε πού να απευθυνθείτε σε περίπτωση προβλημάτων.

Τώρα ας δούμε μερικά από τα καλύτερα εργαλεία IaC.

HashiCorp Terraform

Το HashiCorp Terraform είναι ένα εργαλείο λογισμικού ανοιχτού κώδικα IaC. Παρέχει μια συνεπή ροή εργασίας για την παροχή και τη διαχείριση της υποδομής σας σε οποιοδήποτε cloud, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων, ιδιωτικών και υβριδικών περιβαλλόντων cloud.

Με το Terraform, οι χρήστες μπορούν να ορίσουν την υποδομή cloud τους σε μια δηλωτική γλώσσα διαμόρφωσης που ονομάζεται HashiCorp Configuration Language (HCL). Στη συνέχεια, η πλατφόρμα Terraform αυτοματοποιεί τη δημιουργία και τη διαχείριση της υποδομής cloud με βάση την καθορισμένη διαμόρφωση.

Χαρακτηριστικά

  • Η Terraform υποστηρίζει λειτουργικά συστήματα, όπως Linux, FreeBSD, macOS, OpenBSD, Solaris και Microsoft Windows.
  • Το Terraform λειτουργεί καλά με υπάρχουσες ροές εργασίας DevOps και δημοφιλή πλαίσια ενορχήστρωσης όπως το Kubernetes.
  • Ενσωματώνεται με σύστημα ελέγχου έκδοσης (VCS), διαχείριση υπηρεσιών πληροφορικής (ITSM) και συνεχούς ενοποίησης (CI) και συνεχούς παράδοσης (CD)
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανάπτυξη πολλαπλών νέφους.
  • Διαχειριστείτε την υποδομή δικτύου, όπως την ενημέρωση των ομάδων μελών της εξισορρόπησης φορτίου ή την εφαρμογή πολιτικών τείχους προστασίας.

Η λύση είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις – μια δωρεάν, αυτοδιαχειριζόμενη ανοιχτού κώδικα με δυνατότητα λήψης που μπορεί να εκτελεστεί τοπικά με το περιβάλλον σας και μια πληρωμένη έκδοση, Terraform Cloud για ομάδα και διακυβέρνηση, που ξεκινά από 20 $ ανά χρήστη – Προσφέρουν επίσης ένα επιχειρηματικό σχέδιο που διαθέτει ανίχνευση μετατόπισης, SSO, αρχεία καταγραφής ελέγχου, αυτο-φιλοξενούμενους πράκτορες και προσαρμοσμένο ταυτόχρονο. Η τιμολόγηση για το επιχειρηματικό σχέδιο είναι διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος.

  Μειώστε το ψηφιακό σας αποτύπωμα με αυτά τα 6 εργαλεία

Πουλούμι

Η Pulumi διαφημίζει την πλατφόρμα της ως «υποδομή ως κώδικας για μηχανικούς». Έχει τη δυνατότητα να παρέχει υποδομή με συνδυασμό γλωσσών και τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των TypeScript, Python, Go, C# και JavaYAML.

Η πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους προγραμματιστές να δημιουργούν και να διαχειρίζονται πόρους cloud σε διαφορετικούς παρόχους. Το Pulumi προσφέρει επίσης πρότυπα έργων για διάφορες περιπτώσεις χρήσης, όπως Containers, Kubernetes App, Kubernetes Cluster, Serverless, Static Websites και VMs.

Χαρακτηριστικά

  • Έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλου (RBAC)
  • Ενσωματώνεται με πολλά συστήματα CI/CD, όπως η υπηρεσία κώδικα AWS, το Circle CI, το GitLab CI, το Jenkins, το Azure DevOps και άλλα.
  • Παρέχει αρχεία καταγραφής ελέγχου για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των χρηστών εντός του οργανισμού
  • Υποστήριξη πολλαπλών γλωσσών, όπως Python, TypeScript, JavaScript, Go, C#, F#, Java και YAML
  • Το Pulumi παρέχει πολιτική ως κώδικα μέσω του CrossGuard – ένα εργαλείο ανοιχτού κώδικα που σας επιτρέπει να γράφετε κανόνες σε Python, JavaScript ή Open Policy Agent (OPA) Rego

Η Pulumi προσφέρει πολλαπλά προγράμματα επί πληρωμή, συμπεριλαμβανομένου ενός ομαδικού προγράμματος, ενός επιχειρηματικού σχεδίου (προσαρμοσμένη τιμολόγηση), ενός κρίσιμου επιχειρηματικού προγράμματος (προσαρμοσμένη προσφορά) και ενός δωρεάν προγράμματος για ένα άτομο. Προσφέρουν επίσης μια δωρεάν δοκιμή 14 ημερών.

Διαστημική ανύψωση

Το Spacelift είναι μια λύση CI/CD που έχει κατασκευαστεί για λογισμικό IaC που είναι αγνωστικό στο cloud. Η πλατφόρμα ανάπτυξης Spacelift βασίζεται στην έννοια της πολιτικής ως κώδικα χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο ανοιχτής πολιτικής παράγοντα (OPA), το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν πολιτικές που περιλαμβάνουν διάφορα σημεία απόφασης στην εφαρμογή, όπως σύνδεση, πρόσβαση, έγκριση και απόφαση προετοιμασίας .

Χαρακτηριστικά

  • Προσφέρει δηλωτική διαχείριση ροής εργασιών με έναν αντιπρόσωπο ανοιχτής πολιτικής (OPA)
  • Υποστηρίζει την παροχή ταυτότητας συμβατή με SAML 2.0
  • Ενσωματώνεται με Terraform, CloudFormation, Pulumi και Kubernetes
  • Υποστηρίξτε πολιτικές ασφαλείας που βασίζονται σε ρόλους, προσαρμοσμένες ροές έγκρισης και αυθαίρετη ροή git.
  • Υποστηρίζει πολλές πλατφόρμες cloud (AWS, GCP και Microsoft Azure)

Το Spacelift προσφέρει δωρεάν δοκιμή 14 ημερών και διάφορα προγράμματα επί πληρωμή, ανάλογα με τις απαιτήσεις του πελάτη.

AWS CloudFormation

Το AWS CloudFormation είναι μια υπηρεσία που σας δίνει τη δυνατότητα να μοντελοποιείτε, να παρέχετε και να διαχειρίζεστε τις αναπτύξεις πόρων AWS και τρίτων κατασκευαστών προβλέψιμα και επανειλημμένα. Σας επιτρέπει να δημιουργείτε εφαρμογές σε άλλα προϊόντα της Amazon όπως το Amazon EC2, το elastic block store, το SNS, το elastic load balancing και την αυτόματη κλιμάκωση χωρίς να χρειάζεται να διαμορφώσετε την υποκείμενη υποδομή AWS.

Χαρακτηριστικά

  • Σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε δηλωτικές γλώσσες ανοιχτού κώδικα όπως JSON ή YAML.
  • Καθορίστε το περιβάλλον cloud σας χρησιμοποιώντας TypeScript, Python, Java και .NET.
  • Μοντέλο και παροχή πόρων και λειτουργικών μονάδων τρίτων που δημοσιεύονται από το AWS Partner Network (APN) και την κοινότητα προγραμματιστών.
  • Δημιουργήστε εφαρμογές χωρίς διακομιστή με SAM.

Το AWS CloudFormation χρησιμοποιεί μοντέλο τιμολόγησης πληρωμής ανά χρήστη και χρεώνει μόνο τις ενέργειες δημιουργίας, ενημέρωσης, διαγραφής, ανάγνωσης ή λίστας των ενεργειών ανά χειριστή. Προσφέρουν ένα δωρεάν επίπεδο με περιορισμένες επιλογές. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα πωλήσεων του AWS CloudFormation για προσαρμοσμένες προσφορές ή να χρησιμοποιήσετε τον υπολογιστή τιμολόγησης AWS για να λάβετε μια εκτίμηση.

Μαριονέτα

Το Puppet είναι μια πλατφόρμα διαχείρισης και αυτοματισμού διαμόρφωσης ανοιχτού κώδικα που έχει σχεδιαστεί για την παροχή πόρων, τη διαχείριση της υποδομής και την επίτευξη και διατήρηση της συμμόρφωσης στα on-prem συστήματα, την υποδομή cloud ή στο υβριδικό περιβάλλον πληροφορικής σας.

  Τρόπος απόξεσης ιστότοπου χρησιμοποιώντας το grtechpc.org Web Scraping API

Χαρακτηριστικά

  • Το Puppet υποστηρίζει AWS, Microsoft Azure, GCP, VMware, Windows, Linux, Windows OS και Oracle.
  • Προσφέρει εκτεταμένες ενσωματώσεις με διάφορες υπηρεσίες cloud, πόρους DSC, υποδομή, πολιτική ως κώδικας, μυστική διαχείριση και τεχνολογίες εικονικοποίησης.
  • Οι δυνατότητες παρακολούθησης και αναφοράς σε πραγματικό χρόνο σάς δίνουν τη δυνατότητα να βρίσκετε σφάλματα μετατόπισης και συμμόρφωσης.
  • Χρησιμοποιεί την πολιτική ως κώδικας για τον εξορθολογισμό και την επιβολή της συμμόρφωσης.

Οι τιμές μαριονέτας δεν δημοσιεύονται στον ιστότοπό τους, αλλά μπορείτε να συμπληρώσετε μια σύντομη φόρμα στη σελίδα τιμολόγησης του ιστότοπου για να ζητήσετε προσφορές.

Σεφ (Chef)

Ο Chef παρέχει ένα ευέλικτο πλαίσιο για την ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών, εφαρμογών και υπηρεσιών. Η πλατφόρμα Chef περιλαμβάνει στοιχεία όπως βιβλία μαγειρικής, συνταγές, ρόλους και περιβάλλοντα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη διαχείριση της επιθυμητής κατάστασης υποδομής.

Χαρακτηριστικά

  • Ενσωματώνεται με Azure, AWS, Docker, Kubernetes, Terraform και VMware
  • Υποστήριξη AIOps
  • Αυτοματοποιεί την ασφάλεια, την υποδομή και την εφαρμογή
  • Υποστήριξη Multi-OS, multi-cloud, on-premises, υβριδικές και πολύπλοκες αρχιτεκτονικές παλαιού τύπου.
  • Αυτοματοποίηση αγωγών συνεχούς παράδοσης
  • Αυτοματοποιημένη αποκατάσταση σε περίπτωση μετατόπισης της διαμόρφωσης

Μπορείτε να αγοράσετε αυτό το λογισμικό ως λύση on-premise ή SaaS επικοινωνώντας με την ομάδα πωλήσεων Chef για προσαρμοσμένες προσφορές ή αγοράζοντας το από την αγορά Azure ή AWS.

Crossplane

Χτισμένο στο Kubernetes, το Crossplane είναι μια πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που ενορχηστρώνει εφαρμογές και υποδομές. Σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα επίπεδο ελέγχου με δηλωτική διαμόρφωση τύπου Kubernetes και διαμόρφωση βάσει API για τη διαχείριση των στοίβων εφαρμογών σας, επιτρέποντας αποτελεσματικές διαδικασίες DevOps.

Χαρακτηριστικά

  • Έλεγχος πρόσβασης βάσει ρόλου (RBAC)
  • Δηλωτική διαμόρφωση
  • Ενσωματώνεται με αγωγούς CI/CD
  • Αυτοματοποιήστε τις επιχειρησιακές εργασίες με τη συμφωνία των ελεγκτών

Το εργαλείο επιτρέπει στους χρήστες να αυτοεξυπηρετούνται αεροπλάνα ελέγχου και να προσφέρουν ένα ενιαίο σημείο ελέγχου για την πολιτική και τα δικαιώματα.

Brainboard

Το Brainboard είναι ένα συνεργατικό εργαλείο που δημιουργήθηκε για μηχανικούς, αρχιτέκτονες cloud, DevOps και διαχειριστές υποδομής για το σχεδιασμό και τη διαχείριση υποδομών cloud οπτικά. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους αρχιτέκτονες να μεταφέρουν και να αποθέσουν υποδομές cloud, δεδομένα, προσαρμοσμένους πόρους και ενότητες Terraform από παρόχους cloud που υποστηρίζονται από την Terraform.

Χαρακτηριστικά

  • Ενσωματώνεται με Azure, AWS, Oracle και GCP
  • Δυνατότητες μεταφοράς και απόθεσης
  • Αυτόματη δημιουργία κώδικα εδάφους
  • Κατασκευάστε οπτικά αγωγούς CI/CD
  • Υποδομή αυτοεξυπηρέτησης

Το Brainboard προσφέρει δύο προγράμματα επί πληρωμή (pro και business) και ένα δωρεάν πρόγραμμα για μια ομάδα δύο χρηστών. Το επαγγελματικό σχέδιο (για παραγωγή και ομάδες) ξεκινά από 99 $. Η τιμολόγηση για το επιχειρηματικό σχέδιο είναι διαθέσιμη κατόπιν αιτήματος.

Τελικές σκέψεις

Όταν αγοράζετε την καλύτερη λύση IaC για τον οργανισμό σας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να επιλέξετε μια λύση που σχετίζεται με μια δημοφιλή εταιρεία. Μην συμβιβάζεστε μόνο με την πρώτη επιλογή που φαίνεται να ταιριάζει – βρείτε αυτή που είναι πραγματικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Το καλύτερο εργαλείο για εσάς εξαρτάται από τις συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις σας. Σας συνιστούμε να κάνετε τη δική σας έρευνα, να αξιολογήσετε διάφορα εργαλεία, να διαβάσετε κριτικές προϊόντων σε ανεξάρτητους ιστότοπους και να ζητήσετε μια επίδειξη προϊόντος ή να εγγραφείτε για μια δωρεάν δοκιμή (εάν υπάρχει). Αυτό θα σας επιτρέψει να αξιολογήσετε τα εργαλεία και να επιλέξετε την καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει το Cloudformation Vs. Terraform.