Μειώστε το ψηφιακό σας αποτύπωμα με αυτά τα 6 εργαλεία

Είναι εντάξει να έχετε επίγνωση του ψηφιακού σας αποτυπώματος όταν κάνετε πράγματα στο διαδίκτυο. Σας βοηθά να προστατεύσετε τα δικαιώματα απορρήτου των δεδομένων σας. Δεν είστε μόνοι σε αυτήν την αναζήτηση, καθώς τα εργαλεία που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο μπορούν να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό σας ίχνος.

Το Διαδίκτυο έχει γίνει το έδαφος μάρκετινγκ για τους επαγγελματίες του ψηφιακού μάρκετινγκ. Οι επιχειρήσεις και οι ψηφιακοί έμποροι χρησιμοποιούν κάθε ευκαιρία για τη δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα κάποιου άλλου. Ως εκ τούτου, το απόρρητό σας στο διαδίκτυο διακυβεύεται. Ακόμη και με τον GDPR και άλλους νόμους περί απορρήτου σε εφαρμογή, οι ιστότοποι συλλέγουν κάποιο είδος δεδομένων που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να σας εντοπίσει.

Η μόνη επιλογή για να διατηρήσετε το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή για οποιονδήποτε είναι να γίνετε εμπειρογνώμονας στον κυβερνοχώρο σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα βασικά στοιχεία του ψηφιακού αποτυπώματος και ορισμένα μοντέρνα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ειδικοί για να μειώσουν τα ψηφιακά αποτυπώματα.

Ένα ψηφιακό σήμα ή αποτύπωμα είναι μικροσκοπικά δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ιστότοποι, οι διαφημιστές, οι ειδικοί στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι διαχειριστές IT για να εντοπίσουν τον υπολογιστή σας ή τη διεύθυνση κατοικίας σας.

Το Διαδίκτυο, ή Web 2.0, όπως το ξέρουμε, λειτουργεί σε βάση εμπιστοσύνης. Ως χρήστης, πιστεύετε ότι οι ιστότοποι θα ακολουθούν ένα τυπικό πρωτόκολλο ασφαλείας και πολιτική απορρήτου για να σώσουν το ψηφιακό σας ίχνος από κακούς παράγοντες.

Ως εκ τούτου, ως επί το πλείστον, οι ιστότοποι πωλούν τα δεδομένα σας σε τρίτα μέρη που χρησιμοποιούν μόνο αυτό το αποτύπωμα για να σας προσφέρουν εξατομικευμένες διαφημίσεις. Ποτέ δεν σε βάζουν πίσω στο σπίτι σου για να κάνουν ενόχληση.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου και οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας μπορούν να επικοινωνήσουν προσωπικά μαζί σας εάν εμπλέκεστε σε οποιεσδήποτε αδικοπραγίες μέσω του Διαδικτύου. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν λόγω ψηφιακού αποτυπώματος.

Τώρα, το ψηφιακό σας αποτύπωμα θα μπορούσε να είναι των εξής δύο τύπων:

Αυτό το είδος ψηφιακής αποτύπωσης των διαδικτυακών σας δραστηριοτήτων πραγματοποιείται χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή σας. Για παράδειγμα, ένας κάτοχος ιστότοπου έχει το πλήρες δικαίωμα να συλλέγει δεδομένα κίνησης όπως χώρα προέλευσης, διεύθυνση IP, λειτουργικό σύστημα, όνομα προγράμματος περιήγησης, έκδοση προγράμματος περιήγησης, μοντέλο συσκευής κ.λπ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τέτοια δεδομένα δεν σας επηρεάζουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τύποι παθητικής ψηφιακής ανίχνευσης όπου οι διαφημιστές χρησιμοποιούν τις δραστηριότητές σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως σχόλια, κοινοποιήσεις, likes, συναισθήματα κ.λπ., για να σας προφίλ και να στείλουν εξατομικευμένες διαφημίσεις. Αυτό το προφίλ θα μπορούσε να επηρεάσει τη λήψη των αποφάσεών σας.

Μερικές φορές, μοιράζεστε ενεργά ή εν γνώσει σας τα δεδομένα σας με έναν ιστότοπο, μια εφαρμογή για κινητά ή μια εφαρμογή ιστού με αντάλλαγμα δωρεάν υπηρεσίες. Για παράδειγμα, όταν χρησιμοποιείτε το Facebook ή το Twitter, δίνετε στους κατόχους της πλατφόρμας το δικαίωμα να δημιουργούν έσοδα από τα δεδομένα σας ηθικά.

Τώρα, βρείτε παρακάτω μερικά διαδικτυακά εργαλεία που σας βοηθούν να παραμείνετε ανώνυμοι στο διαδίκτυο ή να μειώσετε το ψηφιακό αποτύπωμα που έχετε ήδη αφήσει μέχρι στιγμής:

Δικος μου

Το Mine είναι μια αβίαστη εφαρμογή ιστού και κινητών για να εντοπίζει άμεσα τα διαδικτυακά σας δεδομένα. Μπορεί να χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο εδώ και δέκα χρόνια και είναι αδύνατο να θυμηθείτε όλα τα δεδομένα που έχετε μοιραστεί μέχρι τώρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να στρατολογήσετε το Mine για να ψάξει το Web 2.0 και να ξεθάψει τα πάντα σχετικά με εσάς. Ανακαλύπτει τα δεδομένα σας σε <30 δευτερόλεπτα.

  Τι γίνεται αν ο λογαριασμός σας Uber απενεργοποιηθεί οριστικά;

Το εργαλείο διαθέτει έναν πίνακα εργαλείων όπου μπορείτε να έχετε μια πλήρη εικόνα του ψηφιακού σας αποτυπώματος. Εάν αισθάνεστε ότι όλα είναι σύμφωνα με τα πρότυπά σας, μπορείτε να αφήσετε το αποτύπωμα να είναι. Ωστόσο, αν βρείτε κάτι αρνητικό, μπορείτε να το διαγράψετε αμέσως.

Μπορείτε να εγγραφείτε στην εφαρμογή δωρεάν. Κατά την εγγραφή, το εργαλείο αναλύει το προφίλ σας και σας εμφανίζει έναν πίνακα ελέγχου. Στη συνέχεια, μπορείτε να ανακτήσετε τα δεδομένα σας από εταιρείες στέλνοντάς τους απευθείας email.

Καθαρίστε το email

Η υπερφόρτωση του γραμματοκιβωτίου μπορεί να είναι πιθανή αιτία για απεριόριστη κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων. Όταν τα εισερχόμενα του email σας είναι γεμάτα, δεν μπορείτε να παρακολουθείτε σε ποια email θα πρέπει να απαντάτε και σε ποια όχι. Ως εκ τούτου, χρειάζεστε το εργαλείο Clean Email.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα κατάργησης εγγραφής μέσω email για να εξαιρεθείτε από τις διαφημιστικές καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δυνατότητα αποκλεισμού email για να περιορίσετε τους ανεπιθύμητους και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος.

Όταν τα εισερχόμενά σας είναι ανοιχτόχρωμα και ακατάστατα, μπορείτε να εστιάσετε στις απαντήσεις email σας και να μοιράζεστε λιγότερα προσωπικά δεδομένα. Επομένως, το Clean Email είναι μια οικονομικά προσιτή επιλογή για να μειώσετε το ψηφιακό σας αποτύπωμα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μόλις 9,99 $/μήνα για έναν λογαριασμό και να κλιμακώσετε έως και 5 λογαριασμούς για 19,99 $/μήνα και δέκα λογαριασμούς για 29,99 $/μήνα.

Διέγραψέ με

Εάν βρείτε τα προσωπικά σας στοιχεία στο Google, το Bing ή το Yahoo, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες εταιρείες εξόρυξης δεδομένων πωλούν τα δεδομένα σας στο διαδίκτυο. Εάν θέλετε να σταματήσετε αυτήν την πρακτική και να διαγράψετε τα δεδομένα σας από το Διαδίκτυο, θα πρέπει να δοκιμάσετε το DeleteMe.

Η διαδικασία λειτουργίας του είναι αρκετά απλή. Απλώς εγγραφείτε για ένα πρόγραμμα επί πληρωμή και υποβάλετε ελάχιστα προσωπικά στοιχεία. Το DeleteMe προστατεύει τα δεδομένα σας με μέγιστη μυστικότητα. Τώρα, μια ομάδα ειδικών και ερευνητών για το ψηφιακό αποτύπωμα του DeleteMe χτενίζει το Διαδίκτυο για δεδομένα που σχετίζονται με εσάς.

Στη συνέχεια, σε περίπου επτά ημέρες, λαμβάνετε μια αναφορά απορρήτου από το DeleteMe με έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για τη διαγραφή δεδομένων. Δεν σταματά εδώ! Η ομάδα DeleteMe παρακολουθεί τα δεδομένα σας κάθε τρεις μήνες και τα διαγράφει αμέσως.

Jumbo Privacy

Το Jumbo Privacy είναι μια εφαρμογή για κινητά για έλεγχο ψηφιακού αποτυπώματος από smartphone και ιστότοπους. Η εφαρμογή για κινητά λειτουργεί απλώς σαν ένας έξυπνος εικονικός βοηθός για να περιορίσει την απεριόριστη κοινή χρήση προσωπικών δεδομένων ή να σας βοηθήσει να μειώσετε τα ήδη κοινοποιημένα ψηφιακά ίχνη.

Το Jumbo Privacy σαρώνει συνεχώς τον παγκόσμιο ιστό για να γνωρίζει εάν τα δεδομένα σας έχουν παραβιαστεί ή όχι. Εάν ναι, λαμβάνετε άμεσες ειδοποιήσεις για να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα. Έρχεται επίσης με ζημιές κλοπής ταυτότητας ή πλαστοπροσωπίας έως και 1 εκατομμυρίου $. Το καλύτερο πράγμα είναι ότι είναι μια δωρεάν εφαρμογή για συσκευές iOS και Android.

Απλά Διαγράψτε με

Το Just Delete Me είναι ένας δωρεάν κατάλογος ιστότοπων που ενδέχεται να δημιουργούν έσοδα ή να αποθηκεύουν τα δεδομένα σας. Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο κέντρο βοήθειας ή στο κέντρο απορρήτου δεδομένων των ιστότοπων για να ζητήσετε τη διαγραφή των δεδομένων σας. Μπορείτε να στείλετε email στους προγραμματιστές του ιστότοπου για να καταργήσουν τα δεδομένα σας εάν δεν υπάρχουν επιλογές άμεσης επικοινωνίας.

  Πότε θα είναι διαθέσιμο το Discovery Plus στο PS4;

Φιλοξενεί συνδέσμους σε ιστότοπους όπως οι Adobe, Amazon, Alibaba, Amazon AWS, Avast! και ούτω καθεξής. Η διαδικασία είναι απλή για τους ιστότοπους με πράσινο χρώμα, μετρίως δύσκολη για ιστότοπους με κίτρινο χρώμα και εξαιρετικά δύσκολη για πύλες με κόκκινο χρώμα.

Incogni

Η Incogni σάς βοηθά να συναλλάσσεστε με εταιρείες συγκέντρωσης δεδομένων που συλλέγουν το παθητικό ψηφιακό σας αποτύπωμα. Η πλατφόρμα είναι αρκετά απλή στη χρήση. Απλώς εγγραφείτε για έναν πληρωμένο λογαριασμό και αφήστε τα πάντα στην Incogni. Στη συνέχεια, θα επικοινωνήσει με τρίτους μεσίτες δεδομένων με τα αιτήματά σας για διαγραφή δεδομένων.

Ωστόσο, αυτή η υπηρεσία διατίθεται για 11,49 $/μήνα ή 5,79 $/μήνα όταν πάτε για την ετήσια συμφωνία. Ίσως θέλετε να σημειώσετε ότι οι υπηρεσίες της είναι διαθέσιμες μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο λένε: «Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Λοιπόν, γιατί να νοιάζεσαι τόσο πολύ;» Εδώ είναι οι λόγοι για να πάρετε στα σοβαρά το ψηφιακό σας αποτύπωμα:

Δημιουργία εσόδων από τα δεδομένα σας

Οι εταιρείες πληροφορικής κερδίζουν χρήματα από τα δεδομένα σας, των γειτόνων σας, των συναδέλφων σας στο γραφείο, των μελών της οικογένειάς σας και όλων των άλλων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο. Μπορεί να μην σχετίζεστε με τέτοιες εταιρείες εξόρυξης δεδομένων, αλλά τα δεδομένα σας κερδίζουν μια περιουσία. Λοιπόν, μπορεί να θέλετε να αναρωτηθείτε, ποιος ωφελείται στο τέλος της ημέρας;

Προστασία της Φήμης σας

Κάποιος με κεκτημένα συμφέροντα μπορεί να ερμηνεύσει αρνητικά τις ενέργειές σας στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, μια ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οδηγείτε αφού πιείτε και μπορεί να σας αρνηθεί την ασφάλιση του οχήματός σας επειδή βρήκε ένα διαδικτυακό ίχνος ότι χρησιμοποιήσατε την πιστωτική σας κάρτα για να πληρώσετε λογαριασμούς σε ένα μπαρ και για στάθμευση οχημάτων αμέσως μετά επισκεφθείτε αυτό το μπαρ.

Η φήμη σας είναι τόσο απλή όσο η κοινωνία σας κρίνει. Και εμπιστευτείτε αυτό, οι άνθρωποι τείνουν να κάνουν λάθος ερμηνείες των ενεργειών σας στο διαδίκτυο κάθε φορά.

Αποφύγετε την οικονομική απώλεια

Οι απατεώνες είναι πάντα στο Διαδίκτυο προσπαθώντας να παραβιάσουν διαδικτυακές βάσεις δεδομένων προσωπικών πληροφοριών, όπως SSN, άδεια οδήγησης, τραπεζικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου κ.λπ. και να σου κλέψουν τις οικονομίες σου.

Ορισμένες εταιρείες πιστωτικών καρτών και ασφαλιστές πιστώσεων εξετάζουν επίσης το ψηφιακό αποτύπωμα άλλων ανθρώπων για να αξιολογήσουν την πιστοληπτική σας ικανότητα. Για παράδειγμα, χρεώσατε την κάρτα σας σε ένα μέρος όπου οι περισσότεροι πελάτες είναι κακοπληρωτές πιστωτικών καρτών. Μπορείτε εύκολα να περιμένετε ένα αναθεωρημένο χαμηλό πιστωτικό όριο για τους επόμενους μήνες.

Αποφύγετε το Ψυχικό Στρες

Μπορεί να αντιμετωπίσετε πολλά προβλήματα εάν δεν μπορείτε να κρατήσετε τα δάχτυλά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το να μοιραστείτε προσωπικές εμπειρίες και πεποιθήσεις. Μια εφαρμογή παιχνιδιού που παίζετε με την οικογένειά σας μπορεί να αρχίσει να εμφανίζει περιεχόμενο για ενηλίκους ως διαφήμιση μπροστά στα μέλη της οικογένειάς σας. Τέτοιες εμπειρίες είναι πραγματικά άβολες και αγχωτικές.

Κατοχή των Προσωπικών σας Δεδομένων

Μπορεί να μην θέλετε να μοιραστείτε τα ιατρικά σας δεδομένα με τους συναδέλφους σας στο γραφείο. Ή, μπορεί να μην αποκαλύψετε τις πολιτικές σας πεποιθήσεις σε όλους. Και πάλι, μπορεί να θέλετε να διατηρήσετε τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις ιερές και να μην τις αποκαλύψετε στο κοινό. Ωστόσο, όταν εισάγετε τέτοια δεδομένα στο διαδίκτυο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κάποια εταιρεία συλλογής δεδομένων να δημιουργήσει έσοδα από τέτοια ευαίσθητα δεδομένα.

  Εισαγάγετε το λεξικό του MS Office σε διαφορετικό υπολογιστή ή σε νέα εγκατάσταση

Εκτός από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις συγκέντρωσης δεδομένων, η κυβέρνηση συλλέγει δημόσια δεδομένα για το προφίλ των πολιτών της. Επειδή οι Google, Microsoft, Facebook, Twitter, YouTube, Yahoo και άλλα μοιράζονται τις διαδικτυακές σας δραστηριότητες με την κυβέρνηση χωρίς φασαρία.

Ως εκ τούτου, όταν μοιράζεστε πάρα πολλά στο διαδίκτυο, παραιτηθείτε από το δικαίωμά σας να κατέχετε τα δεδομένα σας.

Προστασία της Ελευθερίας σας

Σε πολλές χώρες, η κυβέρνηση παρακολουθεί ενεργά τις δραστηριότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τις συνομιλίες WhatsApp, τις συνομιλίες στο Messenger, τα κανάλια YouTube και ούτω καθεξής για να μειώσει τη φωνή και τον ακτιβισμό κατά της κυβέρνησης.

Εάν η συσκευή ή ο λογαριασμός σας συνδεθεί με κάποιο τρόπο με ορισμένες δραστηριότητες που η κυβέρνησή σας θεωρεί απειλή για την ύπαρξή τους, μπορεί να αντιμετωπίζετε προβλήματα ή να χρειαστεί να αποδείξετε την αθωότητά σας ενώπιον των αρχών.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ελαχιστοποιήσετε το ψηφιακό ίχνος στο διαδίκτυο ή να το μηδενίσετε:

  • Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης για βασικές διαδικτυακές υπηρεσίες.
  • Επικοινωνήστε με τον πάροχο υπηρεσιών εάν μπορεί να σεβαστεί το αίτημά σας «Μην πουλάτε τα προσωπικά μου στοιχεία».
  • Χρησιμοποιήστε μια υπηρεσία εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για περιήγηση στο διαδίκτυο.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Ασφαλούς περιήγησης του Google Chrome ή άλλων προγραμμάτων περιήγησης για να μείνετε μακριά από ιστότοπους κλοπής δεδομένων.
  • Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι η χρήση οποιουδήποτε τυπικού εργαλείου κατά της παρακολούθησης όπως το DuckDuckGo, το Privacy Badger, το TrackOFF κ.λπ.
  • Αποσυνδεθείτε από όλους τους ιστότοπους και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε σπάνια.
  • Αποφύγετε την πρόσβαση σε ιστότοπους που εμφανίζουν κουμπιά Like/Share στο Facebook, κουμπιά Tweet κ.λπ.
  • Προσπαθήστε να αρκεστείτε στο λογισμικό και τις εφαρμογές που συνοδεύουν τη συσκευή. Όταν κάνετε λήψη μιας εφαρμογής, της δίνετε αυτόματα κάποια δικαιώματα για τη συλλογή δεδομένων.
  • Προσπαθήστε να αρνηθείτε τα cookies όποτε μπορείτε.
  • Για λιγότερο εξατομικευμένες διαφημίσεις, χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησης Brave.
  • Η πλήρης διαγραφή του διαδικτυακού σας ίχνους από το οικοσύστημα Web 2.0 είναι πρόκληση. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτές τις προτάσεις:

  • Εξαιρεθείτε από ιστότοπους που λειτουργούν ως διαμεσολαβητές ψηφιακών δεδομένων.
  • Είναι εντάξει να δημιουργήσετε πολλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να ικανοποιήσετε ορισμένες ανάγκες έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο, εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε όλα αυτά τα email, καλό είναι να τα διαγράψετε.
  • Μεγάλες εταιρείες πληροφορικής όπως η Google, το Facebook κ.λπ., προσφέρουν την επιλογή λήψης αντιγράφου των δεδομένων σας και διαγραφής του προφίλ σας οριστικά από τους διακομιστές τους. Εάν εγκαταλείπετε κάποια από αυτές τις πλατφόρμες, κάντε το εξαρχής.
  • Βεβαιωθείτε ότι διαγράφετε συχνά ιχνηθέτες και cookies από τα προγράμματα περιήγησης ιστού σας.
  • Διαγράψτε τη δραστηριότητα περιήγησής σας από ιστότοπους όπως το Google, το Facebook, το Yahoo, η Microsoft κ.λπ.
  • Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα περιήγησης Tor.
  • Το Internet Archive αποθηκεύει ένα αντίγραφο των ιστοσελίδων σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι ουσιαστικά το σύστημα ελέγχου εκδόσεων για το Διαδίκτυο. Ωστόσο, το Αρχείο Διαδικτύου τηρεί πολλές αυστηρότερες πολιτικές προστασίας δεδομένων. Είναι για να διασφαλιστεί ότι οι μεμονωμένοι χρήστες δεν θα πληγωθούν.

    Το Internet Archive ακολουθεί μια περίπλοκη Πολιτική Πνευματικών Δικαιωμάτων και Πολιτική Απορρήτου. Διαθέτει επίσης Όρους Χρήσης. Εκεί αναφέρει ότι μοιράζεται δεδομένα με τρίτους μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και όχι για χρηματικά κέρδη. Ως εκ τούτου, το Αρχείο Διαδικτύου επηρεάζει μέτρια τα ψηφιακά σας αποτυπώματα στο Διαδίκτυο.

    συμπέρασμα

    Όταν το Web 2.0 ήταν ένα νέο παιχνίδι, μπορεί να έχετε αγνοήσει πολλές διαρροές δεδομένων. Όμως, τώρα πρέπει να αποκτήσετε τον έλεγχο των δεδομένων σας, διαφορετικά θα χάσετε τη δύναμη λήψης αποφάσεων και την ελευθερία σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα προαναφερθέντα εργαλεία για να μειώσετε τα δεδομένα του ψηφιακού αποτυπώματος και να παραμείνετε αόρατοι στο διαδίκτυο.