Τα 5 καλύτερα λειτουργικά συστήματα για να τροφοδοτήσετε τον διακομιστή σας Linux

Είστε νέος στο Linux και θέλετε να δημιουργήσετε έναν διακομιστή, αλλά δεν είστε απολύτως σίγουροι ποιο λειτουργικό σύστημα είναι καλύτερο για εσάς; Μην ανησυχείς! Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μερικά από τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα για τον διακομιστή σας Linux. Θα αναλύσουμε τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά και θα συζητήσουμε τι είναι καλύτερο για εσάς!

1. Διακομιστής Ubuntu

Ο διακομιστής Ubuntu γίνεται γρήγορα το πιο χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα Linux στον επιχειρηματικό χώρο. Πολλοί χρήστες Linux όλων των διαφορετικών συνόλων δεξιοτήτων συρρέουν στο Ubuntu. Ο λόγος είναι απλός: η εγκατάσταση ενός διακομιστή Linux με τις εφαρμογές που θέλετε είναι απλή και εύκολη. Επιπλέον, επειδή είναι Ubuntu, το λειτουργικό σύστημα μοιάζει πολύ με το Debian. Αυτό σημαίνει ότι οι κτηνίατροι διακομιστή Debian θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.

Με αυτό το λειτουργικό σύστημα, οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν μερικά από τα καλύτερα διαθέσιμα λογισμικό διακομιστή στην αγορά. Προγράμματα που δεν μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν στον διακομιστή Ubuntu υποστηρίζονται από τη δυνατότητα πακέτου killer snap της Canonical. Για παράδειγμα: η εγκατάσταση του NextCloud σε διακομιστή που εκτελεί το CentOS διαρκεί μία ώρα (δώστε ή πάρτε). Χάρη στα snaps, η λήψη μιας παρουσίας NextCloud στον διακομιστή Ubuntu διαρκεί λίγα λεπτά.

Μαζί με τα στιγμιότυπα και τη συνολική εξαιρετική διαθεσιμότητα λογισμικού που μπορούν να απολαύσουν οι χρήστες του Ubuntu, το λειτουργικό σύστημα έχει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων: το κόστος. Όταν πρόκειται για λειτουργικά συστήματα διακομιστών Linux, δεν είναι πάντα δωρεάν. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος με τον οποίο μερικές μεγάλες εταιρείες στην επιχείρηση Linux κερδίζουν χρήματα είναι να χρεώνουν μια ‘επιχειρησιακή’ έκδοση του λειτουργικού τους συστήματος. Με το Ubuntu, οι χρήστες δεν χρειάζεται να πληρώσουν για επιχειρήσεις. Αντίθετα, το λειτουργικό σύστημα διακομιστή Ubuntu είναι δωρεάν για όλους και η Canonical κερδίζει τα χρήματά της επιτρέποντας στους χρήστες να επιλέξουν συμβόλαια υποστήριξης.

  Πώς να εξάγετε πληροφορίες από MKV στο Linux

Εάν προσπαθείτε να βρείτε ένα καλό λειτουργικό σύστημα για έναν διακομιστή που σας εξοικονομεί χρήματα και έχει ορισμένες πολύ χρήσιμες λειτουργίες, σκεφτείτε να κάνετε λήψη του διακομιστή Ubuntu σήμερα!

2. CentOS

Στον κόσμο των διακομιστών Linux, υπάρχουν δύο κύρια στρατόπεδα: το Debian/Ubuntu και το Redhat. Όταν πρόκειται για λειτουργικά συστήματα διακομιστών που βασίζονται σε Redhat, υπάρχουν πολλές επιλογές. Δυστυχώς, αν και πολλά από αυτά τα λειτουργικά συστήματα είναι εξαιρετικά, κοστίζουν χρήματα. Αυτό είναι εντάξει, και οι μεγάλες εταιρείες συνήθως δεν τους πειράζει να ξεχωρίσουν το κόστος διατήρησης μιας συνδρομής στο Redhat Enterprise Linux, ή στο SUSE Enterprise, κ.λπ. Ωστόσο, για τον μέσο χρήστη που θέλει να λειτουργήσει έναν οικιακό διακομιστή, είναι καλύτερο να είναι δωρεάν.

Εκεί μπαίνει το CentOS. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα διακομιστή με επίκεντρο την κοινότητα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Redhat Enterprise Linux. Κοστίζει 0 δολάρια και παρέχει στους χρήστες ουσιαστικά τις ίδιες δυνατότητες, όπως «100% δυαδική συμβατότητα με RHEL», μεγάλη εστίαση στη σταθερότητα του λειτουργικού συστήματος (που είναι πολύ σημαντικό σε διακομιστές) και έναν εγγυημένο κύκλο υποστήριξης 5 ετών.

Εκτός από το γεγονός ότι το CentOS είναι ένας προφανής κλώνος RHEL, υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα. Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι είναι μόνο ένα λειτουργικό σύστημα διακομιστή, επομένως η όλη εστίαση του έργου είναι απλώς η δημιουργία ενός καλού λειτουργικού συστήματος διακομιστή. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το Ubuntu και το Suse που πρέπει επίσης να επικεντρωθούν στο Linux για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Εάν είστε εξοικειωμένοι με τα εργαλεία που βασίζονται στο Redhat και ψάχνετε να βρείτε ένα λειτουργικό σύστημα διακομιστή που να είναι προσιτό και σταθερό, δώστε μια ευκαιρία στο CentOS!

3. Debian Stable

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για λειτουργικά συστήματα διακομιστών Linux χωρίς να συζητήσουμε το Debian. Πολλοί επαγγελματίες ορκίζονται σε αυτό το λειτουργικό σύστημα και για καλό λόγο: είναι διαβόητα σταθερό. Τόσο σταθερό, μάλιστα που το λειτουργικό σύστημα λαμβάνει σπάνια ενημερώσεις. Στην επιφάνεια εργασίας, αυτό δεν είναι τόσο σπουδαίο πράγμα. Οι χρήστες αναμένουν το πιο πρόσφατο και καλύτερο λογισμικό και το να είναι αργοί και σταθεροί δεν θεωρείται καλό. Όταν πρόκειται για διακομιστές, είναι μια διαφορετική ιστορία.

  Πώς να μεταβείτε από το Bash στο C Shell στο Linux

Όσοι θέλουν να τρέξουν έναν διακομιστή χρειάζονται συνήθως αξιοπιστία και σταθερότητα. Το Debian Stable είναι ίσως ένα από τα καλύτερα όταν πρόκειται για αυτήν την περίπτωση χρήσης. Οι προγραμματιστές σχεδόν ποτέ δεν βγάζουν ενημερώσεις κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι ο διακομιστής σας θα παραμείνει ανοιχτός το 99% του χρόνου (αντί να κάνει επανεκκίνηση για την εφαρμογή νέων ενημερώσεων). Εκτός από τη σταθερότητα, το Debian έχει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα: το λογισμικό.

Δεν είναι μυστικό ότι τα κύρια λειτουργικά συστήματα στα οποία εστιάζουν οι προγραμματιστές είναι το Debian και τα λειτουργικά συστήματα που μοιάζουν με Debian. Για το λόγο αυτό, όσοι χρησιμοποιούν τον διακομιστή Debian (και το Ubuntu επίσης) έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά δημόσια αποθετήρια λογισμικού και σε μεταφερμένο λογισμικό.

Θέλετε ένα εξαιρετικά σταθερό λειτουργικό σύστημα διακομιστή με σταθερή βάση; Δοκιμάστε το Debian!

4. Ανοίξτε το Media Vault

Δεν υπάρχουν όλα τα λειτουργικά συστήματα διακομιστών για να εκτελούν κοντέινερ Docker, προγράμματα-πελάτες email και περίπλοκο λογισμικό βάσης δεδομένων. Υπάρχουν άλλα για αποθήκευση αρχείων. Αυτοί οι τύποι διακομιστών είναι γνωστοί ως “NAS” ή συνδεδεμένος διακομιστής δικτύου. Ο κύριος στόχος αυτών των τύπων διακομιστών είναι να καθίσουν στο LAN σας και να είναι ένα μέρος όπου οι χρήστες μπορούν εύκολα να τοποθετήσουν δεδομένα. Στο Linux, υπάρχουν πολλές προσφορές, αλλά καμία τόσο καλή όσο Ανοίξτε το Media Vault.

Είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Debian Linux. Είναι ειδικά για τη διαχείριση διακομιστών NAS και παρόμοιων με NAS. Το λειτουργικό σύστημα συνοδεύεται από μια απομακρυσμένη διεπαφή ιστού που μπορεί να έχει πρόσβαση οπουδήποτε. Χρησιμοποιώντας αυτό το λειτουργικό σύστημα, οι χρήστες μπορούν να απολαύσουν υποστήριξη φιλική προς το noob για φιλοξενία διακομιστή NFS, κοινή χρήση αρχείων Samba/CIFS, Rsync, Plex Media Server, Apple DAAP και πολλά άλλα!

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα Matcha σε Linux

Κατασκευάστε ένα NAS για το σπίτι σας για να φιλοξενήσει τα δεδομένα σας; Κάντε αυτήν την εργασία πολύ πιο εύκολη, εγκαθιστώντας το Open Media Vault.

5. OpenSUSE Leap

Το Leap είναι μια εξαιρετική επιλογή για ένα λειτουργικό σύστημα διακομιστή, εάν αυτό που θέλετε είναι ισχυρά γραφικά εργαλεία αντί να επικεντρωθεί όλη η εστίαση στο τερματικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι το SUSE λείπει όταν πρόκειται για προγράμματα κελύφους, αλλά το SUSE ειδικεύεται σε ένα υπέροχο εργαλείο που ονομάζεται YaST. Με αυτό, οι χρήστες μπορούν εύκολα να ρυθμίσουν διάφορους τύπους υπηρεσιών, να διαχειρίζονται το σύστημα κ.λπ. Ωστόσο, μην κάνετε λάθος: μόνο και μόνο επειδή διαθέτει YaST δεν σημαίνει ότι οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το τερματικό. Στην πραγματικότητα, ο διαχειριστής πακέτων τερματικού SUSE είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά εργαλεία στο Linux.

Το κύριο όφελος από τη χρήση του Suse Leap είναι το εξής: παρόλο που το Leap είναι δωρεάν, απολαμβάνει τακτικά λειτουργίες επί πληρωμή που περιλαμβάνονται στο Suse Enterprise Linux. Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τον ΣΕΛ, αυτό είναι το επόμενο καλύτερο πράγμα. Το λειτουργικό σύστημα απευθύνεται κυρίως σε χρήστες διακομιστών που αναζητούν σταθερή εμπειρία που μοιάζει με το Redhat. Στοχεύει επίσης όσους προέρχονται από διακομιστή Windows, ειδικά εκείνους που προτιμούν να διαχειρίζονται διακομιστές γραφικά. Αν σου ακούγεται αυτό, μεταβείτε εδώ για να μάθετε περισσότερα για το Leap!

συμπέρασμα

Όπως και η επιφάνεια εργασίας του Linux, υπάρχουν πολλά λειτουργικά συστήματα διακομιστών στην αγορά για να διαλέξετε. Για να είμαστε σαφείς, κάθε ένα από αυτά τα λειτουργικά συστήματα είναι εξαιρετικό σε αυτό που κάνει. Εξαιτίας αυτών και άλλων που το Linux συνεχίζει να κυριαρχεί στον χώρο των διακομιστών μέχρι σήμερα. Αν ψάχνατε να βρείτε ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα διακομιστή που βασίζεται σε Linux είτε για το νοικοκυριό σας είτε για τον τόπο της επιχείρησής σας, οποιαδήποτε από τις επιλογές αυτής της λίστας είναι μια εξαιρετική αρχή.

Ποια είναι η αγαπημένη σας διανομή Linux για εκτέλεση σε διακομιστές; Ενημερώστε μας σχολιάζοντας παρακάτω!