Τα καλύτερα ρετρό πασχαλινά αυγά στα Windows και το Microsoft Office

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι προγραμματιστές της Microsoft βρίσκονταν σε μια κούρσα μοναχικών ικανοτήτων για την παραγωγή των πιο περίτεχνων μυστικών «πασχαλινών αυγών». Αυτά περιελάμβαναν παιχνίδια φλίπερ, αγώνων, ακόμη και προσομοιωτές πτήσης, όλα κρυμμένα στο Office και τα Windows. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα καλύτερα.

Τι είναι τα «πασχαλινά αυγά»;

“Πασχαλινά αυγά” είναι πιστώσεις προγραμματιστή, ανόητα χαρακτηριστικά ή εσωτερικά αστεία κρυμμένα σε λογισμικό. Επειδή μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτά μόνο μέσω μιας σειράς απόκρημνων βημάτων που μοιάζουν με κυνήγι πασχαλινών αυγών, έτσι πήραν το όνομά τους.

Τα πασχαλινά αυγά ήταν ένας πονηρός, διασκεδαστικός τρόπος για τους συγγραφείς να απαθανατίζονται κρυφά στη δουλειά τους, ακόμα κι αν οι μεμονωμένες πιστώσεις προγραμματιστών αποθαρρύνονταν για χάρη της ενότητας της εταιρείας.

Η ιστορία της Microsoft με το λογισμικό Πασχαλινά αυγά ξεκίνησε από τότε Commodore PET BASIC τη δεκαετία του 1970. Με τις δεκαετίες, αναπτύχθηκε δραματικά, συνεχίζοντας μέσω του MS-DOS και έφθασε στην κορύφωση της πολυπλοκότητας στα τέλη της δεκαετίας του ’90 στις εφαρμογές του Microsoft Office.

Microsoft Management επίσημα βάλε το kibosh στην πρακτική στις αρχές της δεκαετίας του ’00, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη των πελατών.

Για λίγο, όμως, τα αυγά ήταν σε ρολό — και έγιναν πολύ άγρια!

  Πώς να δημιουργήσετε και να διαγράψετε έναν σύνδεσμο διασταύρωσης στα Windows 10

Excel ’95: Hall of Tortured Souls

Στη δεκαετία του ’90, το Excel προσέλκυσε μεγάλο μερίδιο περίτεχνων πασχαλινών αυγών. Για παράδειγμα, στο Excel ’95, αν ακολουθήσετε α σειρά πολύπλοκων βημάτων, εμφανίζεται ένα παράθυρο που ονομάζεται “Hall of Tortured Souls”. Σε αυτήν την προφανή αναφορά στο Doom, μπορείτε πραγματικά να περιπλανηθείτε σε ένα τρισδιάστατο περιβάλλον πρώτου προσώπου. Αφού διασχίσετε μια γέφυρα ζιγκ-ζαγκ, ανακαλύπτετε α δωμάτιο με τα ονόματα των προγραμματιστών του Excel ’95 και μια φωτογραφία χαμηλής ανάλυσης της ομάδας.

Windows 3.1: Microsoft Bear Credits

Κατά την ανάπτυξη των Windows 3.1, ένας από τους προγραμματιστές κουβαλούσε ένα λούτρινο αρκουδάκι. Έγινε ένα εσωτερικό αστείο και ανεπίσημη μασκότ για το λειτουργικό σύστημα.

Όταν η ομάδα απόκρυψε πιστώσεις προγραμματιστή στη Διαχείριση προγραμμάτων των Windows 3.1, όπως ήταν φυσικό έκανε την εμφάνισή της η αρκούδα. Το πασχαλινό αυγό συνήθως δείχνει έναν άνδρα με κίτρινο κοστούμι δίπλα σε μια κυλιόμενη λίστα με τα εσωτερικά ονόματα του συστήματος email των προγραμματιστών. Ωστόσο, εάν κάνετε επανειλημμένα το κόλπο, μπορεί να δείτε το κεφάλι της αρκούδας με το κίτρινο κοστούμι.

Excel ’97: Flight Simulator and Credits Monolith

Κάποτε έγινε λόγος το κρυμμένο «προσομοιωτή πτήσης» Πασχαλινό αυγό στο Excel ’97, διαδόθηκε γρήγορα στον Τύπο γιατί ακούγεται τόσο εντυπωσιακά παράξενο.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι ακριβώς ένας προσομοιωτής πτήσης με την έννοια των μετρητών και των χειριστηρίων του αεροπλάνου. Μάλλον, είναι περισσότερο μια σουρεαλιστική τρισδιάστατη εμπειρία πτήσης πρώτου προσώπου πάνω από ένα μωβ τοπίο. Εάν πετάτε αρκετά, θα βρείτε ένα μαύρο μονόπετρο με τα κυλιόμενα ονόματα των προγραμματιστών του Excel ’97 πάνω του.

Windows NT Pipes Screensaver: Utah Teapot

Αρκετές εκδόσεις του Windows NT λειτουργικό σύστημα που αποστέλλεται με ένα πρωτοποριακό 3D OpenGL προφύλαξη οθόνης που ονομάζεται Pipes. Εμφάνιζε ατελείωτες συνδέσεις σωλήνων, που συνδέονταν και επεκτείνονταν σε τρισδιάστατο χώρο.

  Πώς να κάνετε εναλλαγή μεταξύ ανοιχτών εφαρμογών και Windows σε Mac

Αν εσύ ορίστε το στυλ της άρθρωσης σε “μικτό”, στις ρυθμίσεις της προφύλαξης οθόνης, μερικές φορές ένας από τους συνδέσμους θα αντικατασταθεί από τον διάσημο Τσαγιέρα Γιούτα. Η τσαγιέρα ξεκίνησε το 1975 στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και αργότερα έγινε ένα τυπικό μοντέλο αναφοράς για τη δοκιμή της απόδοσης 3D σε πολλές πλατφόρμες.

Λέξη ’97: Φλίπερ

Για να μην ξεφύγουμε από την ομάδα του Excel ’97, οι προγραμματιστές του Word ’97 περιέλαβαν ένα απλό παιχνίδι φλίπερ στο οποίο θα μπορούσατε να έχετε πρόσβαση μέσω μιας σειράς σκοτεινών βημάτων. Περιλάμβανε μια κυλιόμενη λίστα με τις πιστώσεις της ομάδας ανάπτυξης σε έναν πίνακα αποτελεσμάτων σε στυλ φλίπερ, faux LED.

Οι παίκτες χρησιμοποιούσαν το πληκτρολόγιο (Z για το αριστερό πτερύγιο και M για το δεξί) για να ελέγξουν το παιχνίδι. Ήταν απλό, αλλά διασκεδαστικό.

Windows 95: Κινούμενα σχέδια μουσικών συντελεστών

Windows 95 αποστέλλεται με α κρυφό μουσικό αφιέρωμα στους προγραμματιστές του. Εάν δημιουργήσατε έναν νέο φάκελο στην επιφάνεια εργασίας, το μετονόμασε πολλές φορές, και μετά το άνοιξε, είδατε τα κινούμενα, ξεθωριασμένα ονόματα της ομάδας των Windows 95 συνοδευόμενα από μια μουσική MIDI. Τα Windows 98 περιλαμβάνονται α παρόμοιο αφιέρωμα προγραμματιστών Πασχαλινό αυγό.

Excel 2000: Racing Game

ο

Σύμφωνα με ορισμένους γνώστες της Microsoft (δείτε τα σχόλια σε αυτήν την ανάρτηση ιστολογίου), το Office 2000 ήταν η τελευταία έκδοση του λογισμικού που περιλάμβανε πασχαλινά αυγά όπως εγκρίθηκε από τη διοίκηση της Microsoft.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για τις εκδόσεις των Windows, καθώς ένας προγραμματιστής έκρυψε ένα παιχνίδι του Αστεροειδή στο Office 2004 για Mac.

  Πώς να εισαγάγετε τις επαφές του LinkedIn ενώ διατηρείτε το email σας απόρρητο

Το Excel 2000 φρόντισε τα πασχαλινά αυγά να βγουν με χαρά! Ένα τρισδιάστατο παιχνίδι αγώνων αυτοκινήτου/σκοποβολής που θυμίζει το arcade classic Κυνηγός κατασκόπων συμπεριλήφθηκε στο λογισμικό. Αγωνιστήκατε σε έναν δρόμο με τα ονόματα των προγραμματιστών ενώ πυροβολούσατε άλλα αυτοκίνητα.

Φανταστείτε πόσο πολύπλοκα θα μπορούσαν να είχαν γίνει τα κρυφά παιχνίδια τα επόμενα χρόνια, αν η Microsoft δεν είχε σταματήσει στην πρακτική.

Windows Vista DVD: Φωτογραφία της ομάδας ασφαλείας της Microsoft

Επιτέλους, υπήρξε ένα σωματικό πασχαλινό αυγό! Το 2007, α Ισπανίδα blogger με το ψευδώνυμο Kwisatz ανακάλυψε κάτι εκπληκτικό στην ολογραφική ετικέτα κατά της πειρατείας στο Business DVD των Windows Vista. Ήταν μια μικροσκοπική (λιγότερο από 1 χιλιοστό πλάτος) φωτογραφία τριών ανδρών. Τα νέα αυτής της ανακάλυψης έτρεμαν στην μπλογκόσφαιρα μέχρι τη Microsoft απάντησε επίσημα περίπου τέσσερις ημέρες αργότερα σε μια ανάρτηση ιστολογίου.

Αποδεικνύεται ότι οι τρεις άνδρες ήταν μέλη της ομάδας κατά της πειρατείας της Microsoft. Έκρυψαν τη φωτογραφία τους και αρκετούς πίνακες του δημόσιου τομέα ως μέρος της τεχνικής κατά της πειρατείας της εταιρείας. Αυτές οι λεπτομέρειες ήταν πολύ μικρές για να τις αντιγράψετε χωρίς εξειδικευμένο εξοπλισμό, και οι περισσότεροι πειρατές που αντιγράφουν Vista DVD πιθανότατα δεν ήξεραν καν ότι ήταν εκεί.

Πολλά ακόμη Πασχαλινά αυγά για να βρείτε!

Καθώς περισσότεροι υπολογιστές άρχισαν να συνδέονται στο Διαδίκτυο στις αρχές της δεκαετίας του ’00, και η παγκόσμια υποδομή εξαρτιόταν περισσότερο από το λογισμικό της Microsoft (εκλογικές μηχανές, ΑΤΜ, τερματικά σημεία πώλησης, και πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού έχουν όλοι τρέξει κάποια έκδοση των Windows), η ύπαρξη μυστικού μη τεκμηριωμένου κώδικα σε εφαρμογές απέκτησε νέο νόημα. Ως αποτέλεσμα, τα περίτεχνα πασχαλινά αυγά της Microsoft έπεσαν σε δυσμένεια.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990, οι προγραμματιστές της Microsoft έβαλαν εκατοντάδες διασκεδαστικά πασχαλινά αυγά στα προϊόντα τους. Εάν ενδιαφέρεστε να βρείτε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά στη Wikipedia λίστα με τα πασχαλινά αυγά της Microsoft και το Αρχείο Πασχαλινών Αυγών δικτυακός τόπος. Καλο κυνηγι!