Πώς να χρησιμοποιήσετε το Undo στο Vim

Κατά την επεξεργασία με το Vim σε Linux, είναι εύκολο να κάνετε λάθη. Ευτυχώς, είναι επίσης εύκολο να τα αναιρέσετε.

Πώς να αναιρέσετε μια επεξεργασία Vim

Οι απλές λειτουργίες αναίρεσης του Vim είναι παρόμοιες με τη λειτουργία αναίρεσης που μπορεί να είχατε χρησιμοποιήσει σε έναν σύγχρονο επεξεργαστή κειμένου όπως το Microsoft Word, το LibreOffice Writer ή τα Έγγραφα Google. Το Vim παρακολουθεί τις αλλαγές που κάνετε σε ένα αρχείο και μπορεί να επαναφέρει αν χρειαστεί.

Το Vim θεωρεί οτιδήποτε κάνετε στη λειτουργία εισαγωγής ή οποιεσδήποτε εντολές στη λειτουργία εντολών ως αλλαγές. Για παράδειγμα:

  • Εάν πληκτρολογήσετε πολλές γραμμές σε λειτουργία εισαγωγής και, στη συνέχεια, εκτελέσετε μια αναίρεση αμέσως, αυτές οι γραμμές θα διαγραφούν.
  • Εάν πληκτρολογήσετε μια γραμμή, μεταβείτε στη λειτουργία εντολών, μετά επιστρέψετε στη λειτουργία εισαγωγής και πληκτρολογήσετε λίγο ακόμα κείμενο, θα δημιουργήσετε δύο αλλαγές. Η αναίρεση θα αφαιρέσει το καθένα ξεχωριστά.
  5 βήματα για να γράψετε ένα νικηφόρο χαρτοφυλάκιο σχεδίου

Μπορείτε επίσης να επαναλάβετε εντολές Vim όπως “3dd” για να διαγράψετε τρεις γραμμές. Εάν εκδώσετε μία από αυτές τις σύνθετες εντολές, αυτή θα επαναληφθεί επίσης ως η τελευταία αλλαγή. Μπορείτε να συνεχίσετε την αναίρεση μέχρι να επιστρέψετε στο σημείο που ξεκινήσατε, όταν ανοίξατε ή δημιουργήσατε το αρχείο.

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε κάνει μια τροποποίηση στο Vim που δεν θέλατε να κάνετε, η αναίρεση της είναι μια απλή διαδικασία δύο βημάτων:

  • Πατήστε Esc για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε λειτουργία εντολών.
  • Πατήστε u για να αναιρέσετε την προηγούμενη αλλαγή.
  • Αυτό είναι. Θα δείτε ένα μήνυμα σχετικά με τις αλλαγές που γίνονται, όπως “n λιγότερες γραμμές”.

      Διορθώστε τον κωδικό σφάλματος Netflix NW-6-503

    Εάν θέλετε να αναιρέσετε περισσότερες από μία αλλαγές, μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Απλώς τοποθετήστε το πρόθεμα της εντολής αναίρεσης με τον αριθμό των αλλαγών που θέλετε να αναιρέσετε, όπως μπορείτε με τις περισσότερες άλλες εντολές Vim. Για παράδειγμα, εάν θέλετε να αναιρέσετε δύο αλλαγές, θα πατούσατε:

    2u 

    Πώς να κάνετε ξανά στο Vim

    Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εντολή αναίρεσης κάνει κάτι ανεπιθύμητο ή απλώς αλλάζετε γνώμη για αυτό. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να δώσετε εντολές επανάληψης για να επαναφέρετε το αρχείο σας στην προηγούμενη κατάστασή του.

    Καθώς το Vim παρακολουθεί τις αλλαγές σας, παρακολουθεί επίσης και τις αναιρέσεις σας. Έτσι, μπορείτε να αναιρέσετε την αναίρεση, εάν χρειάζεται, μέσω λειτουργιών επανάληψης. Θυμηθείτε, το Vim αντιμετωπίζει πολλές γραμμές που έχουν εισαχθεί στη λειτουργία εισαγωγής ως μία αλλαγή, οπότε αν επαναλάβετε μια λειτουργία, θα λάβετε πολλές γραμμές πίσω σε μία εντολή.

      Πώς να κάνετε τη ροή του Disney+ πιο εύκολη χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου

    Η εντολή για να γίνει αυτό είναι Ctrl + r, για “redo”. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε σε λειτουργία εντολών πατώντας Esc. Η επανάληψη λειτουργεί με την ίδια αρχή με την αναίρεση. για παράδειγμα, μπορείτε να επαναλάβετε την επανάληψη βάζοντας το πρόθεμα με τον αριθμό των επαναλήψεων που θέλετε να κάνετε.

    Όπως και με την αναίρεση, θα δείτε ένα σύντομο μήνυμα σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν ξανά, όπως τον αριθμό των γραμμών που προστέθηκαν στο αρχείο. Μπορείτε να επαναλάβετε πολλές φορές, μέχρι να επιστρέψετε στην τρέχουσα κατάσταση του αρχείου.