5 βήματα για να γράψετε ένα νικηφόρο χαρτοφυλάκιο σχεδίου

Τόσο για τους γραφίστες όσο και για τους σχεδιαστές ιστοσελίδων, ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο είναι το #1 εργαλείο για να προσελκύσετε πελάτες ή να αποκτήσετε μια ονειρεμένη δουλειά.

Είναι το καλύτερο και πιο πολύτιμο εργαλείο για να προωθήσετε τις δεξιότητές σας και να διευρύνετε τις επαγγελματικές σας ευκαιρίες. Αλλά για να λειτουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού πάνω σας, είναι απαραίτητο να το δημιουργήσετε και να το οργανώσετε σωστά.

Ένα νικηφόρο χαρτοφυλάκιο όχι μόνο δείχνει τα πιο συναρπαστικά έργα σας ως σχεδιαστής, αλλά επίσης επικοινωνεί την προσωπικότητά σας στο κοινό-στόχο σας. Θα πρέπει να τραβήξει το ενδιαφέρον ενός θεατή, να τον εντυπωσιάσει και να τον εκπλήξει, άρα να του προκαλεί συναισθήματα και να τον κάνει να σε θυμάται. Το χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού σας μπορεί να πει σε έναν πελάτη ή έναν υποψήφιο εργοδότη για το πώς δημιουργείτε ιδέες σχεδίασης και οργανώνετε ολόκληρη τη δημιουργική διαδικασία.

Με τόσες πολλές συμβουλές για τη δημιουργία χαρτοφυλακίων σχεδιασμού διαθέσιμες στο διαδίκτυο, είναι εύκολο να χαθείτε στις πληροφορίες και είναι δύσκολο να επιλέξετε τις βασικές αρχές που θα ταιριάζουν στην περίπτωσή σας. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε τα τυπικά βήματα για να γράψετε ένα νικηφόρο χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού που λειτουργεί για όλους τους σχεδιαστές, ανεξάρτητα από την εξειδίκευσή τους.

Ετοιμος?

#1. Αποφασίστε για τον βασικό σκοπό και τη μορφή του χαρτοφυλακίου σχεδιασμού σας

Ως σχεδιαστής, μπορεί να θέλετε να εμπλακείτε σε ενδιαφέρουσες ιδέες για το πώς θα πρέπει να φαίνεται το χαρτοφυλάκιό σας, ποια χρώματα να επιλέξετε ή ποιες τελευταίες τάσεις σχεδίασης να χρησιμοποιήσετε για να αναπαραστήσετε τα καλύτερα έργα σας.

Να σταματήσει! Κρατήστε τα για αργότερα.

Πρώτα και κύρια, πρέπει να προσδιορίσετε τον βασικό σκοπό του χαρτοφυλακίου σχεδιασμού σας. Τι θέλεις από αυτό;

  • Θέλετε να δει ο κόσμος τα δείγματα της δουλειάς σας, ώστε να αυξήσετε την παρουσία σας στο διαδίκτυο και να δημιουργήσετε κοινό;
  • Είστε αρχάριος σχεδιαστής που χρειάζεται θεατές για να δουν ποιοι είστε και πώς αντιμετωπίζετε τα προβλήματα;
  • Θέλετε να διαβάσουν για τη διαδικασία σχεδιασμού σας, ώστε να προσελκύσετε νέους πελάτες στην ανεξάρτητη εργασία σας;
  • Θέλετε να μοιραστείτε το μεγαλύτερο σχέδιο σχεδιασμού σας, περιγράφοντας κάθε κομμάτι του, από την έρευνα μέχρι την υλοποίηση;
  • Ή, δεν χρειάζεστε τίποτα άλλο από το να τεκμηριώσετε τις γνώσεις και τα επιτεύγματά σας;
  Πώς να ενεργοποιήσετε το CORS με Cookie HTTPOnly για ασφαλές διακριτικό;

Μόλις μάθετε τον σκοπό, θα καταλάβετε ποιες πληροφορίες να συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας και ποια μορφή να επιλέξετε για την καλύτερη αναπαράστασή του. Θα ξέρετε πώς να το εκφράσετε οπτικά και πώς να ξεκινήσετε να το γράφετε για να προσελκύσετε το κοινό-στόχο σας.

#2. Αποφασίστε για έργα που θα συμπεριληφθούν στο χαρτοφυλάκιο

Παρεμπιπτόντως, ξέρετε ποιο είναι το κοινό-στόχος σας; Γράφετε ένα χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού για μελλοντικούς εργοδότες, πιθανούς πελάτες, συναδέλφους σχεδιαστές σας ή ίσως τον εαυτό σας; Γράψτε τις πληροφορίες που θα ήθελαν να διαβάσουν αυτά τα άτομα για εσάς:

  • Ποιος είσαι ως σχεδιαστής; Τι είδους εργασίες κάνετε;
  • Τι μήνυμα θέλετε να επικοινωνήσετε με το χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού σας; Όταν κάποιος το κοιτάξει, πώς θα μπορούσε να προσδιορίσει την εξειδίκευσή σας στο σχεδιασμό: σχεδιασμός ιστοσελίδων, UX, σχεδιασμός προϊόντων, γραφιστική και ούτω καθεξής;

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, αποφασίστε ποια δείγματα έργων θα συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού σας. Θα χρειαστεί να τα ταξινομήσετε ανά τύπο και χρόνο δημιουργίας ή μπορείτε απλώς να βάλετε τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά στην κορυφή. Εδώ η ποιότητα έρχεται πάνω από την ποσότητα.

Δεν χρειάζεται να δείξετε κάθε δουλειά που κάνατε ως σχεδιαστής: Εστιάστε στα καλύτερα πράγματα που θα αποδεικνύουν επίσης την ποικιλομορφία των έργων σας. Με άλλα λόγια, μην δημοσιεύσετε πέντε σχέδια ιστού που κάνατε για ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου. Καλύτερα να προσθέσετε ένα που κάνατε για μια τράπεζα, ένα — για ένα κλαμπ για κατοικίδια και ένα — για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Η ισορροπία για την ποιότητα και την ποικιλομορφία των δειγμάτων σας θα δείξει το ταλέντο και τη δημιουργικότητά σας σε υποψήφιους πελάτες, καθώς και την έκθεσή σας σε διαφορετικά μέσα.

Λοιπόν, ακολουθεί μια περίληψη των κανόνων:

  • Προβάλετε μόνο τα πιο λαμπρά έργα σχεδιασμού στο χαρτοφυλάκιό σας.
  • Συμπεριλάβετε μια ποικιλία δειγμάτων για να δουν οι άλλοι το πλάτος της σχεδιαστικής σας εμπειρίας.
  • Μην συμπεριλάβετε ΟΛΑ τα σχέδιά σας, εκτός και αν είστε νέος πτυχιούχος σχεδίου που δεν έχει ακόμη τόνους δειγμάτων. Αποφύγετε τα έργα για τα οποία δεν είστε απίστευτα περήφανοι: Σκεφτείτε το χαρτοφυλάκιό σας ως έκθεση τέχνης και όχι ως στοκ εικόνας.

#3. Επιλέξτε μια πλατφόρμα για το χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού σας

Το επόμενο βήμα είναι η επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας για το χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού σας και θα εξαρτηθεί από τις τεχνικές σας δεξιότητες. Ορισμένα προσφέρουν μορφοποίηση που απαιτεί γνώση HTML και CSS, ενώ άλλα είναι λιγότερο προσαρμόσιμα και, επομένως, πιο άνετα στη χρήση. (Ωστόσο, τα τελευταία σας δίνουν λιγότερη ελευθερία να σχεδιάσετε ένα χαρτοφυλάκιο όπως θέλετε.)

  Πώς να καταργήσετε την εγγραφή σας από το Jobcase

Σίγουρα, οι σχεδιαστές ιστού και UX μπορεί να θέλουν να επιλέξουν πλατφόρμες που απαιτούν κωδικοποίηση, ώστε να επιδεικνύουν την εμπειρία κωδικοποίησης δημιουργώντας ένα μοναδικό χαρτοφυλάκιο που θα καταδείκνυε την σχεδιαστική τους προσωπικότητα.

Εδώ είναι οι επιλογές που πρέπει να εξετάσετε:

Φιλοξενούμενοι ιστότοποι χαρτοφυλακίου, όπως π.χ Portfoliobox ή Βυθισμένος. Είναι η πιο άνετη επιλογή γιατί τέτοιοι ιστότοποι δεν απαιτούν καμία κωδικοποίηση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα πρότυπο και να ανεβάσετε τα αρχεία σας σε μια έτοιμη διάταξη.

Φιλοξενούμενοι ιστότοποι επιχειρήσεων, όπως π.χ Τετράγωνο χώρο ή Weebly. Εδώ μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα πρότυπο για το χαρτοφυλάκιό σας, αλλά να έχετε περισσότερο έλεγχο σε αυτό. Μπορείτε να το προσαρμόσετε, να επιλέξετε premium επιλογές ή να το αφήσετε ως έχει.

Αυτοφιλοξενούμενοι ιστότοποι, όπου δημιουργείτε ένα προσαρμοσμένο χαρτοφυλάκιο σχεδίασης ιστοσελίδων από την αρχή. Εδώ μπορείτε να επιδείξετε όλες τις δεξιότητες που έχετε και να δημιουργήσετε έναν προσωπικό ιστότοπο, επιδεικνύοντας το σχέδιό σας και χτίζοντας την επωνυμία σας.

#4. Περιγράψτε κάθε έργο σχεδιασμού σαν αφεντικό

Εντάξει, επιλέξατε μια πλατφόρμα και προσδιορίσατε τα έργα σχεδιασμού που θα προσθέσετε στο χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού σας. Αλλά δεν μπορείτε απλώς να βάλετε τις εικόνες ή τα στιγμιότυπα οθόνης της δουλειάς σας και να περιμένετε να έρθουν πελάτες και να σας προσλάβουν.

Κάθε έργο στο χαρτοφυλάκιό σας πρέπει να λέει μια ιστορία, εξηγώντας ποιοι ήταν οι στόχοι ενός πελάτη και πώς τους πέτυχε το σχέδιό σας. Πρέπει να συμπεριλάβετε μια περίληψη της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων από κάθε έργο. Δεν θα πρέπει να είναι μια μεγάλη ανάγνωση ή μια μελέτη περίπτωσης που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες, αλλά παρακαλούμε δώστε στους θεατές να κατανοήσουν περί τίνος πρόκειται.

Εκεί είναι που σας δεξιότητες εκθετικής γραφής θα σου φανεί χρήσιμο. Μπορεί να θέλετε να συμπεριλάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • Ποια ήταν τα προβλήματα και ο στόχος αυτού του έργου;
  • Υπήρχε κάποια υπόθεση πίσω από αυτό;
  • Ποια ήταν η διαδικασία σας; Πώς καταλήξατε στην απόφαση σχεδιασμού που χρησιμοποιήσατε;
  • Υπάρχουν συμπεράσματα και διδάγματα από το έργο; Εάν έχετε σχόλια από έναν πελάτη, μη διστάσετε να τα προσθέσετε στην περιγραφή.

Οι πιο κρίσιμες πληροφορίες εδώ αφορούν τον ρόλο σας στο έργο. Διαχειρίστηκες όλο το έργο; Εργαστήκατε ως μέλος μιας ομάδας σχεδιασμού; Ή, μήπως τα σχεδιάσατε μόνοι σας, ως απομακρυσμένος εργαζόμενος ή ως ελεύθερος επαγγελματίας; Οι θεατές του χαρτοφυλακίου σας πρέπει να γνωρίζουν ποιες προσπάθειες κάνατε για ένα τόσο πρωτοποριακό προϊόν.

#5. Βελτιστοποιήστε το χαρτοφυλάκιο σχεδίασής σας για τους θεατές

Αφού συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες για να συμπεριλάβετε στο χαρτοφυλάκιό σας, ήρθε η ώρα να το σχεδιάσετε και να το οργανώσετε έχοντας κατά νου τις βασικές αρχές της χρηστικότητας. Η εμπειρία χρήστη έχει σημασία, επομένως πρέπει να κάνετε το χαρτοφυλάκιό σας όχι μόνο οπτικά εμφανές αλλά και ευανάγνωστο για τους θεατές.

  11 εικονικές υπηρεσίες υποδοχής για τη διαχείριση των εισερχόμενων κλήσεων σας

Πώς να το κάνω αυτό?

Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι χρήστες δεν διαβάζουν αλλά σαρώνουν στο διαδίκτυο. Επομένως, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κάνετε το χαρτοφυλάκιό σας προσιτό ώστε οι θεατές να βλέπουν όλες τις βασικές πληροφορίες ταυτόχρονα. Σπάστε το κείμενο σε σύντομες παραγράφους, χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες και υπότιτλους, συμπεριλάβετε λίστες κουκκίδων, προσθέστε σκίτσα αντί μακροσκελείς περιγραφές για να δείξετε τη διαδικασία κ.λπ.

Επίσης, κάντε την πλοήγηση προσβάσιμη. Εάν δημιουργείτε έναν προσωπικό ιστότοπο για το χαρτοφυλάκιό σας, σκεφτείτε προσεκτικά το Μενού του. Προσθέστε μόνο βασικές σελίδες: Αρχική σελίδα, Σχετικά με εμένα, Η εργασία μου και Επαφές. Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες διατάξεις για το χαρτοφυλάκιό σας, επιλέξτε αυτές με αυτές τις επιλογές. Όποια και αν είναι η πλατφόρμα, οι θεατές πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είστε, τι κάνετε και πώς να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Μην παίζετε υπερβολικά με χρώματα, γραμματοσειρές ή κινούμενα σχέδια. Ναι, είναι δελεαστικό να επιδεικνύετε όλα τα σχεδιαστικά ταλέντα σας σε ένα μέρος, αλλά καλύτερα να εστιάσετε σε βασικές ρυθμίσεις τυπογραφίας που θα λειτουργούσαν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης και συσκευή. (Φροντίστε να δοκιμάσετε το σχέδιό σας για μικρές οθόνες και σκεφτείτε πρώτα τα κινητά.)

Επίσης, θυμηθείτε για ψυχολογία χρώματος και αναλογία αντίθεσης κατά το σχεδιασμό. Το χαρτοφυλάκιό σας πρέπει να είναι ευχάριστο, όχι οπτικά συντριπτικό.

Με λίγα λόγια, επιλέξτε στοιχεία σχεδίασης για το χαρτοφυλάκιό σας που θα φαίνονται ευχάριστα και μπορούν να σαρωθούν, αλλά, ταυτόχρονα, θα επιδεικνύουν τις σχεδιαστικές σας δεξιότητες για υποψήφιους πελάτες και εργοδότες. Εστιάστε στην ιστορία που θέλετε να μεταφέρετε και στο έργο που θέλετε να δει ο κόσμος. Όπως λένε, όλα τα ιδιοφυή είναι απλά.

Σε μία λέξη

Όταν αποφασίζετε να γράψετε ένα νικηφόρο χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε και να θυμάστε τον σκοπό και τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε με αυτό. Είναι το εργαλείο σας για να δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό δίκτυο, να προσελκύσετε υποψήφιους πελάτες ή εργοδότες και, αργά ή γρήγορα, να κερδίσετε χρήματα.

Ένα καλά σχεδιασμένο χαρτοφυλάκιο αναδεικνύει τον επαγγελματισμό, την κοσμοθεωρία και τη δημιουργικότητά σας. Ταξινομήστε τα καλύτερα έργα σας για να συμπεριλάβετε σε αυτό, τυλίξτε το μυαλό σας γύρω από περιγραφές και βελτιστοποιήστε το χαρτοφυλάκιό σας σύμφωνα με όλα τα πρότυπα UX. Και μην ξεχάσετε να προωθήσετε τη δουλειά σας για να τη δει ο κόσμος: Γίνετε μέλος σε διαδικτυακές κοινότητες σχεδιασμού, μοιραστείτε τα έργα σας, ζητήστε σχόλια από άλλα δημιουργικά και δικτυωθείτε με συναδέλφους για να μάθετε και πάρε έμπνευση από αυτούς.

Όσο πιο γρήγορα δημιουργήσετε ένα αστρικό χαρτοφυλάκιο σχεδιασμού, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να σας φέρνει αποτελέσματα.