Πώς να χρησιμοποιήσετε μια ισορροπημένη σύνθεση για πιο δυνατές φωτογραφίες

Υπάρχουν δύο είδη ισορροπίας στη φωτογραφία: επίσημη και άτυπη. Η κατανόηση και των δύο—και η γνώση του πώς να τα κάνετε—είναι σημαντικό μέρος της σύνθεσης. Ας εμβαθύνουμε.

Η ισορροπία ήταν μέρος της σύνθεσης πολύ πριν εμφανιστεί η φωτογραφία. Είναι αναπόσπαστο μέρος των περισσότερων αναγεννησιακών πινάκων. Είναι επίσης μια ελαφρώς ολισθηρή ιδέα. Βασίζεται σε μια ιδέα που ονομάζεται «οπτικό βάρος» που είναι, από μόνη της, μια μεταφορά. Η ιδέα είναι ότι διαφορετικά αντικείμενα σε μια σκηνή έχουν όλα διαφορετικό οπτικό βάρος. Άνθρωποι, πράγματα με έντονα χρώματα, αντικείμενα υψηλής αντίθεσης και ασυνήθιστα θέματα, για παράδειγμα, έχουν όλα μεγάλο οπτικό βάρος. Άλλα πράγματα, όπως μεγάλες περιοχές του χώρου, του ουρανού, του νερού ή του εδάφους, έχουν μικρό οπτικό βάρος. Ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να το δείτε σε δράση και να παίξετε.

Τυπική ή συμμετρική ισορροπία

Η επίσημη ισορροπία είναι συμμετρία. Είναι όπου το πλαίσιο χωρίζεται στη μέση, είτε κάθετα είτε οριζόντια, και οι δύο πλευρές έχουν το ίδιο οπτικό βάρος. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το πορτρέτο.

  Τρόπος εκτέλεσης οποιασδήποτε εφαρμογής σε λειτουργία εικόνας σε εικόνα στο παράθυρο 10

Είναι ουσιαστικά απόλυτα συμμετρικό κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα.

Και οι δύο πλευρές της εικόνας έχουν το ίδιο οπτικό βάρος. Δεν υπάρχει τίποτα που να τραβά τα μάτια μας στη μία ή την άλλη πλευρά της εικόνας.

Εδώ είναι ένα άλλο πορτρέτο όπου, πάλι, το μοντέλο είναι κεντρικό, επομένως είναι λίγο πολύ συμμετρικό.

Και ένα ακόμα.

Όπως μπορείτε να δείτε, η επίσημη ισορροπία μπορεί να λειτουργήσει καλά με τα πορτρέτα. Δίνει μια αίσθηση γαλήνης, σοβαρότητας και σταθερότητας. Χρησιμοποίησα σκόπιμα την επίσημη ισορροπία στην ακόλουθη λήψη ενός σοβιετικού αγάλματος στην Υπερδνειστερία, επειδή ήθελα να νιώθω σαν να στέκεται εδώ και χρόνια—από τότε.

Η επίσημη ισορροπία είναι αρκετά εύκολο να κατανοηθεί: τοποθετήστε το θέμα στο κέντρο. Ας προχωρήσουμε λοιπόν στην πιο περίπλοκη έννοια της άτυπης ισορροπίας.

Άτυπη ή ασύμμετρη ισορροπία

Η άτυπη ή συμμετρική ισορροπία είναι όπου εξισορροπείτε την εικόνα αντιπαραθέτοντας αντικείμενα με παρόμοια οπτικά βάρη αντί απλώς εξισορροπώντας τα πάντα συμμετρικά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Σε αυτή τη φωτογραφία, έχω αρκετό οπτικό βάρος για να ισορροπήσω όμορφα τα βουνά και τα σύννεφα. Εξακολουθείτε να έχετε μια αίσθηση της κλίμακας, αλλά η εικόνα δεν είναι κενή. Οι άνθρωποι είναι οπτικά πολύ βαρείς και έτσι μπορούν συχνά να ισορροπούν πολύ.

  Ελέγξτε γιατί ο υπολογιστής σας δεν είναι συμβατός

Εδώ είναι μια άλλη παρόμοια ιδέα. Ο Will, ο σκιέρ, είναι ακόμα πιο μικρός στο πλαίσιο, αλλά εξακολουθεί να ισορροπεί το τεράστιο βουνό πίσω του.

Ας το δούμε αυτό αντίστροφα. Ακολουθεί μια μη ισορροπημένη βολή. Το κάστρο είναι δροσερό και ενδιαφέρον, αλλά διαφορετικά δεν συμβαίνουν πολλά στη φωτογραφία.

Λίγες στιγμές αργότερα, μια βάρκα πέρασε πάνω από το ποτάμι. Τώρα μπαίνουμε σε κάτι. Το μικρό κινούμενο σκάφος αρκεί για να ισορροπήσει το γιγάντιο, αρχαίο κάστρο.

Μπορείτε επίσης να εξισορροπήσετε ένα μεμονωμένο αντικείμενο που έχει μεγάλο οπτικό βάρος με πολλά αντικείμενα που έχουν πολύ μικρό οπτικό βάρος. Εδώ, τα αστέρια στον ουρανό ισορροπούν τα μεγάλα δέντρα Joshua. Τα μικρότερα δέντρα εξισορροπούν επίσης το μεγάλο δέντρο.

Ίσως το καλύτερο παράδειγμα ασύμμετρης ισορροπίας δεν προέρχεται από τη φωτογραφία, αλλά από την τέχνη. Το The Creation of Adam του Michelangelo είναι υπέροχα ισορροπημένο: ο Αδάμ και η γη έχουν το ίδιο οπτικό βάρος με τον Θεό και τη χορωδία των αγγέλων.

Μη ισορροπημένες ή δυναμικές εικόνες

Θυμηθείτε, η ισορροπία είναι μόνο ένα εργαλείο στην εργαλειοθήκη σύνθεσης. Υπάρχουν επίσης άλλα πράγματα, όπως οι κορυφαίες γραμμές, οι περιορισμένες παλέτες χρωμάτων και πολλά άλλα. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είναι ισορροπημένες όλες οι εικόνες σας. Οι μη ισορροπημένες εικόνες τείνουν να έχουν ένταση, δυναμισμό και αίσθηση δραστηριότητας.

  Πώς να δημιουργήσετε ένα προφίλ iMessage σε iPhone και iPad

Απλά κοιτάξτε αυτή τη φωτογραφία. Ο Γουίλ πηδά σε μια μαύρη άβυσσο. Αυτό δίνει μια αίσθηση ταχύτητας και δράματος σε αυτό που κάνει.

Ή, τραβήξτε αυτή τη φωτογραφία από την προβλήτα της Santa Monica. Ισορροπούν την προβλήτα ουρανός και θάλασσα; Ίσως, αλλά θα έλεγα ότι μάλλον όχι. Αντίθετα, παίρνουμε αυτό το δυναμικό ηλιοβασίλεμα της προβλήτας που εκτοξεύεται στον ωκεανό.

Αυτό στο οποίο καταλήγει, για μένα, είναι αυτό που προσπαθείτε να μεταφέρετε. Εάν θέλετε σταθερότητα και σταθερότητα, ακολουθήστε μια τυπικά ισορροπημένη εικόνα. Αν ψάχνετε για κάτι πιο δραματικό που εξακολουθεί να έχει αυτή την ισορροπημένη εμφάνιση, δοκιμάστε μερικές ασύμμετρα ισορροπημένες συνθέσεις. Ή, αν θέλετε κάτι τεταμένο και δυναμικό, πηγαίνετε με μια μη ισορροπημένη εικόνα.

Παίξτε γύρω: όποια σύνθεση και να πάτε μπορεί να μην πετύχει, αλλά μπορεί να καταλήξετε με κάτι υπέροχο! Και τουλάχιστον, θα μάθετε κάτι στην πορεία. Υπάρχουν πολύ λίγα δικαιώματα ή λάθη εδώ.