Πώς να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή παιχνιδιών Linux Xonotic

Τα δωρεάν παιχνίδια είναι αυτό που κάνει το Linux καταπληκτικό. Ένα από τα καλύτερα δωρεάν και ανοιχτού κώδικα παιχνίδια στην πλατφόρμα Linux είναι το Xonotic. Είναι ένα γρήγορο shooter εμπνευσμένο από το είδος παιχνιδιών «Twitch» FPS (Quake, Unreal, κ.λπ.). Παίξτε το ως πολύ διασκεδαστικό, ειδικά όταν έχετε μερικούς φίλους μαζί σας. Εάν θέλετε να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή παιχνιδιών Xonotic, θα σας ενδιαφέρει να μάθετε ότι είναι πολύ πιο απλό από ό,τι ακούγεται.

Εγκαταστήστε το Xonotic

Το Xonotic έχει πολύ καλή υποστήριξη Linux και το παιχνίδι τρέχει σχεδόν σε οποιαδήποτε διανομή Linux χωρίς προβλήματα. Δυστυχώς, δεν έχει ακόμη πολλή υποστήριξη λογισμικού mainstream Linux, επομένως προτού μπορέσετε να δημιουργήσετε έναν αποκλειστικό διακομιστή, θα χρειαστεί να δημιουργήσετε το παιχνίδι και όλα τα στοιχεία του.

Το Xonotic δεν φιλοξενείται στο Github όπως τα περισσότερα έργα. Αντίθετα, κάνει χρήση του Gitlab και έχει τον δικό του αποκλειστικό διακομιστή Git. Για να λάβετε τον κώδικα, ανοίξτε ένα τερματικό και εγκαταστήστε την πιο πρόσφατη έκδοση του πακέτου Git στον υπολογιστή σας Linux.

Ubuntu

sudo apt install git

Debian

sudo apt-get install git

Arch Linux

sudo pacman -S git

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install git

OpenSUSE

sudo zypper install git

Με την πιο πρόσφατη έκδοση του εργαλείου Git σε λειτουργία στον υπολογιστή σας Linux, είναι πλέον δυνατή η λήψη του πιο πρόσφατου κώδικα από το παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας την εντολή git clone, πάρτε την πιο πρόσφατη έκδοση του κώδικα Xonotic.

git clone git://git.xonotic.org/xonotic/xonotic.git

Η κλωνοποίηση του κεντρικού αποθετηρίου Xonotic δεν θα είναι γρήγορη. Είναι ένα ολόκληρο παιχνίδι, τελικά. Δώστε λίγο χρόνο στο τερματικό και μετά από λίγο, θα ολοκληρωθεί η λήψη της πλήρους βάσης κώδικα.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα Wireshark στο Linux

Χρησιμοποιώντας την εντολή CD, μετακινήστε το τερματικό από τον φάκελο Home στον πρόσφατα κλωνοποιημένο φάκελο xonotic στον υπολογιστή σας Linux.

cd xonotic

Μέσα σε αυτόν τον φάκελο, θα χρειαστεί να κατεβάσετε ακόμη περισσότερα δεδομένα για το παιχνίδι. Αυτή η λήψη είναι για πράγματα όπως χάρτες, υφές και οτιδήποτε άλλο δεν υπήρχε στην πρώτη ενότητα της λήψης.

./all update -p

Η ενημέρωση του Xonotic, ώστε να έχει όλα όσα απαιτούνται για την κατασκευή, διαρκεί για πάντα, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί. Εκτέλεση όλων των λήψεων κώδικα ενημερώσεων από διάφορα υποκαταστήματα του Xonotic Git repo. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη, είναι ασφαλές να δημιουργήσετε τον κώδικα. Για να δημιουργήσετε, εκτελέστε:

./all compile -r

Η δημιουργία ενός αντιγράφου του Xonotic θα πάρει πολύ χρόνο, καθώς είναι ένα τεράστιο παιχνίδι. Μην περιμένετε να τελειώσει αμέσως, γιατί δεν θα τελειώσει. Αφήστε το τερματικό να δημιουργήσει τα πάντα και κάντε υπομονή. Όταν ολοκληρωθεί, θα μπορείτε να ξεκινήσετε το παιχνίδι μέσω τερματικού με:

./all run xonotic

Εγκαταστήστε το Xonotic χωρίς κτίριο

Η λήψη ενός αντιγράφου του Xonotic μέσω του Git είναι βέβαιο ότι θα σας φέρει όλα τα ακατέργαστα αρχεία για το παιχνίδι και την πιο πρόσφατη έκδοση. Για τους φανατικούς οπαδούς του παιχνιδιού, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος. Ωστόσο, εάν δεν θέλετε να δημιουργήσετε το λογισμικό, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες. Πρώτα, μεταβείτε στον ιστότοπο Xonotic και κάντε κλικ στο κουμπί λήψης.

  Πώς να συμπιέσετε αρχεία PNG στο Linux

Το Xonotic δεν διαθέτει ξεχωριστό σύνδεσμο για “Mac, Linux και Windows”. Αντίθετα, τα πάντα περιλαμβάνονται σε ένα αρχείο Zip. Για εξαγωγή, ανοίξτε έναν διαχειριστή αρχείων, κάντε κλικ στο “Λήψεις”, κάντε δεξί κλικ στο Xonotic Zip-archive και επιλέξτε “extract” στο μενού που εμφανίζεται.

Όταν ολοκληρωθεί η εξαγωγή του αρχείου, μετακινήστε το φάκελο Xonotic στον αρχικό σας κατάλογο. Μόλις μετακινηθείτε, μεταβείτε στον κατάλογο και επιλέξτε xonotic64-sdl, xonotic32-sdl και ούτω καθεξής για να τρέξετε το παιχνίδι.

Εναλλακτικά, ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε:

cd ~/Xonotic

./xonotic-linux64-sdl.sh

Εκτέλεση ενός αποκλειστικού διακομιστή

Εάν σας ενδιαφέρει απλώς να εκτελέσετε έναν αποκλειστικό διακομιστή Xonotic, μπορεί να αναρωτιέστε ακριβώς γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσετε ολόκληρο το παιχνίδι. Λοιπόν, όλα βασίζονται σε ένα πρόγραμμα με δυνατότητα εκκίνησης. Αυτό το πρόγραμμα μπορεί να τρέξει ένα παιχνίδι αν θέλετε να το παίξετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να ξεκινήσετε αυτό το παιχνίδι με ειδικά ορίσματα εντολών και να φιλοξενήσετε έναν διακομιστή 24/7.

  Πώς να εκτελέσετε το Gmail στην επιφάνεια εργασίας Linux με το Wavebox

Μετά τη δημιουργία του Xonotic, είναι δυνατό να ξεκινήσετε αμέσως έναν ειδικό διακομιστή. Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

./all run dedicated xonotic

Προκατασκευασμένος αποκλειστικός διακομιστής

Παραλείψατε να δημιουργήσετε το Xonotic για να κατεβάσετε την προ-μεταγλωττισμένη έκδοση του παιχνιδιού; Αν ναι, η εγκατάσταση και η λειτουργία ενός αποκλειστικού διακομιστή είναι λίγο διαφορετική.

Αντί για την εντολή “όλα” που αναφέρεται παραπάνω. Θα χρειαστεί να κάνετε τα εξής. Αρχικά, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και χρησιμοποιήστε την εντολή CD για να μετακινήσετε το τερματικό από τον φάκελο Home στον κατάλογο Xonotic μέσα στο /home/username/.

cd ~/Xonotic

Μέσα στο φάκελο Xonotic, θα χρειαστεί να μετακινηθείτε σε έναν υποφάκελο που ονομάζεται “διακομιστής”. Σε αυτόν τον φάκελο, όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός διακομιστή 24/7 βρίσκονται εδώ.

cd server

Ένας αποκλειστικός διακομιστής Linux μπορεί εύκολα να εκτελεστεί μέσω του σεναρίου που παρέχεται στον κατάλογο «διακομιστής».

mv server_linux.sh ~/Xonotic

mv server.cfg ~/Xonotic/data
./server_linux.sh -sessionid xonotic-test

Εφόσον όλοι οι υπολογιστές είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο LAN με τον διακομιστή, οι χρήστες του Xonotic θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα γρήγορης πρόσβασης σε όλους τους διακομιστές που εκτελούνται στην ενότητα “τοπικό” ή “LAN”.