Πώς να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες με ζωντανή προβολή στην κάμερά σας

Ένα από τα χαρακτηριστικά της κάμερας για την υποχρησιμοποίηση πολλών φωτογράφων είναι η οθόνη Live View στο πίσω μέρος. Αν και είναι πιο αργό να ευθυγραμμίσετε μια λήψη με το Live View αντί να κοιτάτε απλώς μέσα από το σκόπευτρο, υπάρχουν μερικά πλεονεκτήματα. Ας δούμε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την οθόνη Live View για να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες.

Δείτε ολόκληρη την εικόνα

Έχετε τραβήξει ποτέ μια φωτογραφία κοιτάζοντας μέσα από το σκόπευτρο, όπου κόψατε προσεκτικά κάποια απόσπαση της προσοχής στην ίδια την άκρη του κάδρου, στη συνέχεια, όταν κοιτάξατε τη φωτογραφία αργότερα, ό,τι αποσπά την προσοχή εξακολουθεί να είναι στην άκρη της εικόνας; Ο λόγος για αυτό είναι ότι το σκόπευτρο της φωτογραφικής μηχανής σας δείχνει μόνο το μεγαλύτερο μέρος της εικόνας. Γενικά, είναι περίπου 95% (ή 98% σε καλύτερες κάμερες). Να πώς φαίνεται αυτό.

  Βρείτε μια τυχαία ταινία ή τηλεοπτική εκπομπή για παρακολούθηση

Αν και συνήθως δεν είναι κάτι τεράστιο, σημαίνει ότι μερικές φορές θα χρειαστεί να αφαιρέσετε καλά διαφορετικά pixel για να απαλλαγείτε από μια απόσπαση της προσοχής που δεν είδατε στο σκόπευτρο. Με την οθόνη ζωντανής προβολής, βλέπετε όλη την εικόνα όλη την ώρα.

Δείτε πώς θα είναι πραγματικά τα πράγματα

Όχι μόνο βλέπετε ολόκληρη την εικόνα, αλλά βλέπετε επίσης καλύτερα τα πράγματα πώς θα φαίνονται στην τελική εικόνα. Το σκόπευτρο σάς δείχνει το φως που εισέρχεται στην κάμερά σας και αναπηδά κατευθείαν από τον καθρέφτη στο μάτι σας. Για να περνάει αρκετό φως, το διάφραγμα παραμένει ορθάνοιχτο. Δεν θα δείτε εάν η εικόνα σας έχει εκτεθεί σωστά ή πώς φαίνεται το βάθος πεδίου—τουλάχιστον μέχρι να πατήσετε το κουμπί Προεπισκόπηση DOF.

Με την οθόνη ζωντανής προβολής, η κάμερά σας εμφανίζει πώς θα φαίνεται πραγματικά η φωτογραφία — ή τουλάχιστον, μια πολύ καλή προσέγγιση αυτής. Με μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου, η οθόνη ζωντανής προβολής δεν θα εμφανίζει κανένα από τα motion blur.

  6 καλύτερες εφαρμογές καιρού για Windows 10

Κάντε μεγέθυνση για να αποκτήσετε εστίαση

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καρφώσετε την εστίασή σας ακριβώς εκεί που θέλετε—τουλάχιστον για θέματα που δεν κινούνται—είναι η μη αυτόματη εστίαση χρησιμοποιώντας την οθόνη Live View. Τοποθετήστε τη φωτογραφική μηχανή σας σε ένα τρίποδο, αλλάξτε τον φακό σας σε χειροκίνητη εστίαση και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί μεγέθυνσης στο πίσω μέρος της φωτογραφικής μηχανής μέχρι να φτάσετε στο μέγιστο ζουμ — συνήθως είναι 10x.

Τώρα μπορείτε να ρυθμίσετε προσεκτικά την εστίασή σας. Βασικά είναι ο μόνος τρόπος για να τραβήξετε καλές φωτογραφίες με αστέρια.

Εργαστείτε στο σκοτάδι ή με φίλτρα ND

Τις σκοτεινές νύχτες ή όταν χρησιμοποιείτε φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας, το οπτικό σκόπευτρο γίνεται σχεδόν άχρηστο. Δεν μπορείς να δεις τίποτα μέσα από αυτό. Ωστόσο, με την οθόνη Live View, μπορείτε να αυξήσετε το ISO έως το 12800 ή ακόμα και το 25600.

Η προεπισκόπηση θα φαίνεται αρκετά θορυβώδης και κακή, αλλά, εφόσον υπάρχει μικρή ποσότητα φωτός, θα πρέπει να έχετε αρκετή θέα για να εστιάσετε και να συνθέσετε τη λήψη σας. Απλώς θυμηθείτε να μειώσετε το ISO σας μετά.

  Πώς να ανοίξετε ένα παράθυρο γραμμής εντολών στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows 10

Προβολή ενός ζωντανού ιστογράμματος

Το ιστόγραμμα είναι ένα πραγματικά χρήσιμο εργαλείο για να δείτε πώς κατανέμονται τα επίπεδα φωτός στις εικόνες σας. Είμαι φανατικός θαυμαστής του να ελέγχω τα ιστογράμματα των εικόνων σας περιστασιακά για να βεβαιωθώ ότι δεν φυσάτε τα κυριώτερα σημεία σας ή δεν συνθλίβετε τις σκιές σας.

Όταν φωτογραφίζετε χρησιμοποιώντας τη Ζωντανή προβολή, μπορείτε ακόμη και να δείτε ένα ζωντανό ιστόγραμμα ενώ παρατάσσετε μια λήψη: κανονικά, πατήστε Πληροφορίες μερικές φορές και θα εμφανιστεί. Είναι μια εξαιρετική τεχνική εάν τραβάτε φωτογραφίες κάπου τα επίπεδα φωτός συνεχίζουν να αλλάζουν δραματικά.

Η οθόνη Live View είναι πραγματικά βολική για αργές, σκόπιμες μορφές φωτογραφίας όπως τοπία. Η ακριβής εστίαση, η σωστή προεπισκόπηση και το ιστόγραμμα διευκολύνουν πολύ τη λήψη καλύτερων φωτογραφιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σκόπευτρο δεν είναι χωρίς τις χρήσεις του: είναι πιο γρήγορο, λειτουργεί καλύτερα σε έντονο φως και είναι πολύ πιο εύκολο όταν κρατάτε την κάμερα στο χέρι. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα για τις κάμερες χωρίς καθρέφτη είναι ότι τα ηλεκτρονικά τους σκόπευτρα συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα και των δύο.