Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Windows και Windows Server;

Η Microsoft προσφέρει εκδόσεις των Windows για υπολογιστές και διακομιστή. Με την πρώτη ματιά τα Windows 10 και ο Windows Server 2016 μοιάζουν, αλλά το καθένα έχει διαφορετικές χρήσεις. Τα Windows 10 υπερέχουν στην καθημερινή χρήση, ενώ ο Windows Server διαχειρίζεται πολλούς υπολογιστές, αρχεία και υπηρεσίες.

Windows 10 και Windows Server Share Παρόμοιος κώδικας

Εάν φορτώσετε ένα καθαρό αντίγραφο των Windows 10 και του Windows Server 2016, θα ήταν εύκολο να μπερδέψετε τα δύο στην αρχή. Μπορούν να έχουν την ίδια επιφάνεια εργασίας, το ίδιο κουμπί έναρξης και ακόμη και το ίδιο κουμπί προβολής εργασιών. Χρησιμοποιούν τον ίδιο πυρήνα και μπορούν να τρέξουν το ίδιο λογισμικό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να εγκαταστήσετε το Google Chrome ή το Microsoft Office και στα δύο.

Όμως οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Η Microsoft σχεδίασε τα Windows 10 για χρήση ως επιτραπέζιο υπολογιστή στον οποίο κάθεστε μπροστά και τον Windows Server ως διακομιστή (είναι ακριβώς εκεί στο όνομα) που εκτελεί τις υπηρεσίες που έχουν πρόσβαση οι άνθρωποι σε ένα δίκτυο. Ενώ ο Windows Server έχει μια επιλογή επιφάνειας εργασίας, Η Microsoft συνιστά εγκατάσταση του Windows Server χωρίς γραφική διεπαφή χρήστη (ή κατάργησή του), αφήνοντας απλώς μια γραμμή εντολών να λειτουργεί η οποία μειώνει την επιβάρυνση που απαιτείται για την εκτέλεση του διακομιστή. Αυτό περιλαμβάνει μια ώθηση για επιλογή Νανο διακομιστής, το οποίο μειώνει τις δυνατότητες GUI και τοπικής σύνδεσης με αντάλλαγμα τη χρήση πολύ λιγότερου χώρου από την τυπική εγκατάσταση διακομιστή.

  Το HandsFree σάς επιτρέπει να πραγματοποιείτε και να λαμβάνετε τηλεφωνικές κλήσεις στο Mac σας

Ο διακομιστής Windows περιλαμβάνει λογισμικό διακομιστή

Εάν έχετε ενεργοποιημένο το GUI, λίγα λεπτά μετά τη φόρτωση του Windows Server, ξεκινά ένα πρόγραμμα Server Manager που δείχνει την πρώτη ευδιάκριτη διαφορά στα δύο λειτουργικά συστήματα. Εδώ μπορείτε να προσθέσετε λειτουργίες ειδικά για διακομιστή, όπως υπηρεσίες ανάπτυξης των Windows, υπηρεσίες DHCP και υπηρεσίες τομέα Active Directory. Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν την εξ αποστάσεως ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος σε άλλα μηχανήματα, τη δημιουργία στατικής διεύθυνσης IP για υπολογιστές-πελάτες, τον έλεγχο ενός τομέα δικτύου για τη σύνδεση άλλων υπολογιστών σε έναν τομέα και τη δημιουργία χρηστών τομέα. Λειτουργίες όπως αυτές δεν είναι διαθέσιμες για τα Windows 10 εγγενώς, αν και θα μπορούσατε να εγκαταστήσετε λογισμικό τρίτων όπως ο διακομιστής ιστού Apache.

Επίσης, ο Windows Server υποστηρίζει λειτουργίες όπως το SMB Direct για ταχύτερη κοινή χρήση αρχείων, μεγαλύτερη υποστήριξη για το Resilient File System, ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε παρόμοιες δυνατότητες χωρίς διακομιστή είναι να χρησιμοποιήσετε τα Windows 10 Pro για σταθμούς εργασίας.

Οι διακομιστές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν επίσης σε συνδυασμό, επομένως μπορεί να έχετε έναν διακομιστή να εκπληρώνει έναν ή δύο από τους παραπάνω ρόλους και έναν άλλο διακομιστή να αναλαμβάνει άλλους ρόλους για να διαδώσει την εργασία.

Ο Windows Server υποστηρίζει υλικό ανώτερης ποιότητας

Ο Windows Server υποστηρίζει επίσης πιο ισχυρό υλικό. Ενώ τα Windows 10 Pro έχουν μέγιστο όριο μνήμης RAM 2 TB, ο Windows Server επιτρέπει 24 TB. Ένας χρήστης επιτραπέζιου υπολογιστή είναι απίθανο να εξετάσει ακόμη και μια τόσο μεγάλη ποσότητα μνήμης RAM, αλλά οι διακομιστές μπορούν να κάνουν καλή χρήση της μεγαλύτερης χωρητικότητας RAM τους, μεταξύ της διαχείρισης πολλών χρηστών, υπολογιστών και πιθανών εικονικών μηχανών μέσω του Hyper-V.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Clang στο Ubuntu

Τα Windows 10 έχουν όριο και στους επεξεργαστές. Η έκδοση των Windows 10 Home υποστηρίζει μόνο μία φυσική CPU, ενώ τα Windows 10 Pro υποστηρίζουν δύο. Ο διακομιστής 2016 υποστηρίζει έως και 64 υποδοχές. Ομοίως, ένα αντίγραφο 32 bit των Windows 10 υποστηρίζει μόνο 32 πυρήνες και η έκδοση 64 bit υποστηρίζει 256 πυρήνες, αλλά ο Windows Server δεν έχει όριο για πυρήνες.

Για να προσεγγίσετε αυτές τις δυνατότητες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα Windows 10 Pro για σταθμούς εργασίας, τα οποία υποστηρίζουν 4 CPU και 6 TB μνήμης RAM.

Ο Windows Server είναι κλειδωμένος

Όπως και ο κλάδος LTSB των Windows 10, ο Windows Server έχει αφαιρέσει αρκετές δυνατότητες. Δεν θα βρείτε την Cortana, το Microsoft Store, το Edge ή το Timeline. Αντί για τον Edge, ο Windows Server εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον Internet Explorer και είναι κλειδωμένος για να εμποδίσει την κανονική περιήγηση στο web. Κατά τη λήψη του Google Chrome, έπρεπε να προσθέσουμε εξαιρέσεις για όλες τις διευθύνσεις URL της Google για να ολοκληρωθεί η λήψη. Η πρόσθετη ασφάλεια του Windows Server κάνει γνωστή την παρουσία του σε σχεδόν οποιονδήποτε ιστότοπο επισκέπτεται μέσω του Internet Explorer.

Ο Windows Server δεν υποστηρίζει τη σύνδεση με λογαριασμό Microsoft, επομένως δεν μπορείτε να μεταφέρετε τις ρυθμίσεις σας σε αυτόν από άλλο υπολογιστή. Αντίθετα, θα χρειαστεί να συνδεθείτε με έναν τοπικό λογαριασμό ή έναν λογαριασμό τομέα. Ενώ τα Windows 10 Home αποκτούν επιτέλους μια δυνατότητα παύσης ενημερώσεων, ο Windows Server μπορεί να απενεργοποιήσει πλήρως τις ενημερώσεις μέσω της πολιτικής ομάδας (όπως και τα Windows 10 Enterprise και Windows LTSB).

  Πώς να διορθώσετε το "Δεν ήταν δυνατή η δημιουργία της εικονικής μηχανής Java"

Τα Windows 10 είναι η οικεία εμπειρία στην επιφάνεια εργασίας

Ενώ τα Windows 10 στερούνται ειδικών λειτουργιών για διακομιστή, το αναπληρώνει σε άλλους τομείς. Οι ενημερώσεις των Windows 10 φτάνουν πιο γρήγορα και πιο συχνά, έχει δυνατότητες όπως το Timeline και η Cortana που λείπουν από τον Windows Server και δεν είναι τόσο κλειδωμένο. Η εγκατάσταση νέου λογισμικού, ειδικά ληφθέντος από το Διαδίκτυο, απαιτεί λίγα κυκλώματα για να περάσετε και οι προτιμήσεις σας έρχονται μαζί σας από το ένα μηχάνημα στο άλλο εάν συνδεθείτε με λογαριασμό Microsoft.

Επιπλέον, τα Windows 10 έχουν άλλες δυνατότητες όπως το τηλέφωνό σας, τις προοδευτικές εφαρμογές Ιστού και το υποσύστημα Windows για Linux. Ορισμένες από αυτές τις δυνατότητες βασίζονται στο Microsoft Store, στο οποίο ο Windows Server δεν έχει πρόσβαση.

Και αν προτιμάτε, μπορείτε να αλλάξετε τα Windows 10 για να ταιριάζουν στις ανάγκες σας και να λειτουργήσετε περισσότερο σαν Windows 7.

Ο Windows Server είναι επίσης πιο ακριβός

Και αν έχετε κλειδιά Windows 7, 8 ή 8.1, μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 10 δωρεάν. Οι άδειες χρήσης Windows Server 2016 δεν είναι εύκολο να αγοραστούν (εξάλλου προορίζονται για επιχειρήσεις) και είναι ακριβές. Εάν είστε επιχείρηση, ανάλογα με το μέγεθος και τις ανάγκες σας, μια ενιαία άδεια μπορεί να κοστίσει μεταξύ $500 και $6200. Οι περισσότεροι αγοραστές χρησιμοποιούν μια διαδρομή Volume License. Ο Windows Server είναι κατασκευασμένος κυρίως για επιχειρήσεις, επομένως τιμολογείται ανάλογα.

Εάν σκέφτεστε ένα λειτουργικό σύστημα Windows για τον προσωπικό σας υπολογιστή, η καλύτερη επιλογή σας είναι τα Windows 10. Είναι ακόμα δυνατό να χρησιμοποιήσετε το κλειδί των Windows 7, 8 ή 8.1 για να το ενεργοποιήσετε και οι δυνατότητες είναι εξατομικευμένες για οικιακή χρήση. Αλλά εάν θέλετε ένα λειτουργικό σύστημα Windows να διαχειρίζεται άλλους υπολογιστές, στο σπίτι ή στην εργασία, να παρέχει έναν διακομιστή αρχείων ή έναν διακομιστή web, τότε ο Windows Server είναι η προφανής επιλογή.