Πώς να ρυθμίσετε ένα Smarthome χωρίς το Cloud

Η πιο εύκολη τεχνολογία smarthome χρησιμοποιεί το σύννεφο για να κάνει τη βαριά ανύψωση. Αλλά αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπετε την ιδιωτικότητά σας. Και αν η εταιρεία κλείσει, το ίδιο κάνει και το smarthome σας. Δείτε πώς μπορείτε να παρακάμψετε το cloud στη ρύθμιση του smarthome σας.

Γιατί ένα τοπικά ελεγχόμενο Smarthome;

Τα έξυπνα σπίτια που τροφοδοτούνται από σύννεφο είναι πλούσια σε χαρακτηριστικά και περιλαμβάνουν κάποιες ωραίες, αλλά έχουν και μειονεκτήματα.

Πρώτον, πρέπει να εγκαταλείψετε ένα μικρό απόρρητο. Οι βοηθοί φωνής της Google, της Amazon, της Apple, ακόμη και της Microsoft συνήθιζαν να ηχογραφούν όλα όσα τους λέγατε και συχνά έστελναν αυτές τις ηχογραφήσεις σε ανθρώπους για έλεγχο. Ενώ η Google, η Amazon και η Apple έχουν λάβει μέτρα για να μετριάσουν αυτές τις ανησυχίες, η Microsoft εξακολουθεί να μην έχει αλλάξει τίποτα. Ορισμένες συσκευές που λειτουργούν με cloud καταγράφουν επίσης τις δραστηριότητές σας. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν τις πληροφορίες για να βελτιώσουν τα συστήματα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις πωλούν τα ανώνυμα δεδομένα σας.

Δεύτερον, εάν το εταιρικό νέφος που οδηγεί την τεχνολογία smarthome σας κλείσει το κατάστημα ή εγκαταλείψει την κατηγορία smarthome, οι συσκευές σας δεν θα λειτουργούν πλέον.

Αυτό ακριβώς συνέβη με το Η Ίρις του Λόου και Revolv κόμβους. Ομοίως, το Best Buy ανακοίνωσε πρόσφατα ότι είναι τερματισμός της γραμμής smarthome Insignia. Έτσι, τα έξυπνα βύσματα, οι κάμερες και οι διακόπτες φώτων Insignia θα σταματήσουν να λειτουργούν. Και αν έχετε έναν Insignia Smart Wi-Fi Freezer, σύντομα θα είναι απλά ένας καταψύκτης.

Εάν κατασκευάσετε ένα τοπικά ελεγχόμενο smarthome, παρακάμπτετε όλα αυτά τα ζητήματα. Τα δεδομένα σας δεν φεύγουν από το σπίτι σας και ακόμα κι αν ένας κατασκευαστής εγκαταλείψει, οι συσκευές σας συνεχίζουν να λειτουργούν.

  Πώς να διορθώσετε τη μη φόρτωση του Netflix στη Sony Smart TV

Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η δημιουργία ενός τοπικά ελεγχόμενου smarthome δεν είναι για τους αδύναμους. Αλλά εδώ είναι τι πρέπει να κάνετε για να χτυπήσετε το σύννεφο στο κράσπεδο.

Ξεκινήστε με έναν τοπικά ελεγχόμενο κόμβο

Κάθε έξυπνο σπίτι χρειάζεται έναν εγκέφαλο για να το τροφοδοτήσει. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές, αυτοί οι «εγκέφαλοι» περιλαμβάνουν το σύννεφο. Για παράδειγμα, τόσο το Wink όσο και το SmartThings προσφέρουν κόμβους με κάποιο βαθμό τοπικού ελέγχου, αλλά εξακολουθούν να απευθύνονται στο Διαδίκτυο για ορισμένες λειτουργίες.

Ευτυχώς, έχετε και άλλες επιλογές, όπως το Hubitat, έναν εξ ολοκλήρου τοπικά ελεγχόμενο κόμβο. Οποιαδήποτε εντολή στέλνετε σε αυτό ή αυτοματισμός που ρυθμίζετε εκτελείται σε τοπικό επίπεδο. Ένα άλλο πλεονέκτημα του Hubitat είναι ότι είναι ένα προκατασκευασμένο σύστημα. Το μειονέκτημα είναι ότι η διαδικασία ρύθμισης του δημιουργεί αυτοματισμούς παρόμοιους με περίπλοκες διεπαφές δρομολογητή.

Βοηθός στο σπίτι είναι μια λύση κόμβου να φτιάξετε μόνοι σας. Με αυτήν την επιλογή, αποκτάτε ακριβώς το smarthome που θέλετε, με όλες τις δυνατότητες που θέλετε. Ωστόσο, πρέπει να κάνετε τα πάντα μόνοι σας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του hub από ένα Raspberry Pi.

Από αυτές τις δύο επιλογές, η διεπαφή του Home Assistant είναι πιο εκλεπτυσμένη, αλλά η διαδικασία εγκατάστασης του Hubitat είναι πιο φιλική προς το χρήστη.

Άλλες επιλογές, όπως OpenHab, προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, θα πρέπει να περιμένετε να κάνετε περισσότερες ρυθμίσεις από ό,τι θα κάνατε με έναν κόμβο φιλικό προς το cloud όπως το Wink.

Επίσης, προσέξτε ποιες επιλογές ενεργοποιείτε—αν συνδεθείτε σε μια υπηρεσία cloud, όλα τα δεδομένα του smarthome σας μπορούν και θα μεταφερθούν στο cloud.

Μεταβείτε σε συσκευές Z-Wave ή ZigBee

Τώρα που έχετε έναν τοπικό κόμβο, χρειάζεστε συσκευές για την τροφοδοσία του smarthome σας. Τυχόν βύσματα, λαμπτήρες, κλειδαριές ή διακόπτες που βασίζονται σε Wi-Fi πρέπει να σβήσουν. Οι περισσότερες έξυπνες συσκευές Wi-Fi συνδέονται σε μια υπηρεσία cloud για να λειτουργήσουν, ακόμα και όταν τις χρησιμοποιείτε με διανομέα.

  Αυτό το διαδραστικό γράφημα χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα φίλτρα για να βρει τον κατάλληλο φορητό υπολογιστή

Αντίθετα, χρησιμοποιήστε συσκευές Z-Wave ή ZigBee. Το ποια θα επιλέξετε εξαρτάται από εσάς, αλλά είναι περισσότερο παρόμοια παρά διαφορετικά.

Οι συσκευές Z-Wave τείνουν να εκπέμπουν σε μεγαλύτερη εμβέλεια, ώστε να μπορείτε να τοποθετείτε τις συσκευές πιο μακριά. Οι συσκευές ZigBee δημιουργούν μεγαλύτερα δίκτυα πλέγματος, οπότε αν έχετε πολλά από αυτά, η απόσταση δεν είναι πρόβλημα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, επιλέξτε ένα πρωτόκολλο και τηρήστε το όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μπορείτε να αγοράσετε Z-wave ή ZigBee λαμπτήρες, διακόπτες, βύσματα, κλειδαριές, κι αλλα.

Ditch Voice Assistants

Ένα Echo, Cortana Speaker και Google Home με

Οι βοηθοί φωνής είναι ένας από τους πιο βολικούς τρόπους για να ελέγχετε το smarthome σας. Αλλά είτε χρησιμοποιείτε το Google Home είτε το Amazon Echo, εμπλέκετε το cloud. Αυτό που λέτε μπορεί να καταλήξει στους διακομιστές της εταιρείας, ακόμα κι αν η Google σάς επιτρέψει να εξαιρεθείτε.

Ακόμη και με την επιλογή εξαίρεσης, εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε το cloud και η φωνή σας πηγαίνει πάντα στους διακομιστές της εταιρείας. Αν ο στόχος είναι να χάσεις το σύννεφο, αυτό δεν είναι αρκετά καλό. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προτείνουμε έναν βιώσιμο τοπικό φωνητικό βοηθό καθώς όλοι χρησιμοποιούν το cloud, τουλάχιστον, σε κάποιο βαθμό.

Η εγκατάλειψη της ευκολίας του φωνητικού ελέγχου μπορεί να φαίνεται δύσκολη, αλλά έχετε μια άλλη επιλογή: την αυτοματοποίηση.

Αυτοματοποιήστε τα πάντα

Χωρίς φωνητικό βοηθό, χρειάζεστε έναν άλλο τρόπο για να ελέγξετε το smarthome σας. Χάρη στον κόμβο σας, μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα σε μία μόνο εφαρμογή. Αλλά αυτό δεν είναι πάντα βολικό—ειδικά αν έχετε νεότερα μέλη της οικογένειας που δεν διαθέτουν έξυπνες συσκευές.

  Το WakeUp ενεργοποιεί αυτόματα την οθόνη όταν σηκώνετε τη συσκευή σας

Δεν πειράζει όμως. Όταν χρησιμοποιείτε έναν τοπικά ελεγχόμενο διανομέα Z-Wave ή Zigbee, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υπερδύναμη του smarthome σας—τον αυτοματισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον αυτοματισμό για να ανάβετε ή να σβήνετε τα φώτα όταν μπαίνετε ή βγαίνετε από ένα δωμάτιο. Μπορείτε να ανάψετε τη θερμαινόμενη κουβέρτα σας όταν μπείτε στην κρεβατοκάμαρα μια κρύα νύχτα. Και το έξυπνο σπίτι σας μπορεί να κλείσει μόνο του όταν δεν είναι κανείς σπίτι.

Το πιο ακριβό και δύσκολο κομμάτι αυτού του εγχειρήματος είναι η εγκατάσταση του αυτοματισμού. Πρώτον, χρειάζεστε μια ποικιλία από κίνηση, θερμοκρασία, Επικοινωνία, και νερό Αισθητήρες. Αναμένετε να ξοδέψετε κάπου στην περιοχή από 30 έως 60 $ ανά αισθητήρα. Και, καθώς πιθανότατα θα θέλετε να αυτοματοποιήσετε ολόκληρο το σπίτι σας, θα χρειαστείτε περισσότερους από έναν από κάθε αισθητήρα.

Αφού στολίσετε το σπίτι σας με αισθητήρες, το επόμενο βήμα σας είναι να μάθετε τη μηχανή αυτοματισμού του επιλεγμένου κέντρου σας. Η βασική προϋπόθεση είναι συνήθως «αν αυτό, τότε εκείνο». Εάν ο αισθητήρας του μπάνιου ανιχνεύσει κίνηση, ανάψτε το φως. Εάν το σαλόνι είναι άδειο για περισσότερα από 10 λεπτά, κλείστε τα έξυπνα βύσματα.

Καθώς κατακτάτε τους κανόνες, ορισμένοι κόμβοι (όπως το Hubitat) μπορούν να ολοκληρώσουν πιο περίπλοκα σενάρια. Για παράδειγμα, μπορείτε να συνδυάσετε συνθήκες, όπως την ώρα της ημέρας και εάν κάποιος βρίσκεται στο δωμάτιο πριν ανοίξει ο διανομέας τον ανεμιστήρα δαπέδου.

Ο απώτερος στόχος είναι ένα έξυπνο σπίτι που προβλέπει τις ανάγκες σας και λειτουργεί προληπτικά, σε αντίθεση με αυτό που αντιδρά στις φωνητικές εντολές.

Χρειάζεται κάποια προσπάθεια για να δημιουργήσετε ένα εξ ολοκλήρου τοπικά ελεγχόμενο smarthome. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αγοράσετε νέα εξαρτήματα, να μάθετε νέους κανόνες και να εγκαταλείψετε τις φωνητικές εντολές. Αλλά θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο των δεδομένων σας και ένα smarthome που λειτουργεί ακριβώς όπως θέλετε. Η διαδικασία είναι ακριβή, αλλά μπορεί να αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα.