Πώς να προσθέσετε και να επεξεργαστείτε μεταδεδομένα στο Photoshop

Τα μεταδεδομένα δεν είναι σημαντικά για τον μέσο άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι ο μέσος άνθρωπος τραβάει φωτογραφίες στο τηλέφωνό του και τις ανεβάζει στο διαδίκτυο. Τα μεταδεδομένα σε αυτές τις φωτογραφίες περιέχουν την ακριβή τοποθεσία λήψης της φωτογραφίας. Αποτυπώνεται αυτόματα και κανείς δεν το σκέφτεται δύο φορές. Τούτου λεχθέντος, τα μεταδεδομένα δεν είναι απαραίτητα κακό, ειδικά αν είστε φωτογράφος ή σχεδιαστής. Οι κάμερες αποθηκεύουν πολλές πληροφορίες που χρειάζονται οι φωτογράφοι, όπως η μάρκα της κάμερας και οι ρυθμίσεις στις οποίες ήταν όταν τραβήχτηκε μια συγκεκριμένη φωτογραφία. Το Photoshop έχει τη δυνατότητα να κάνει το ίδιο. Το πρόγραμμα δεν γράφει πολλά μεταδεδομένα σε μια εικόνα από προεπιλογή. Ωστόσο, μπορείτε να προσθέσετε και να επεξεργαστείτε μεταδεδομένα στο Photoshop εύκολα.

  Ενδιαφέρεστε για το HomePod mini; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε

Μεταδεδομένα στο Photoshop

Ανοίξτε ένα αρχείο Photoshop, π.χ., ένα PSD ή ανοίξτε μια εικόνα στο Photoshop. Αν ανοίξετε μια φωτογραφία, θα έχει αρκετά μεταδεδομένα. Μπορείτε να επεξεργαστείτε αυτά τα μεταδεδομένα αν θέλετε. Εάν δημιουργήσατε την εικόνα στο Photoshop, θα έχει πολύ λίγα μεταδεδομένα. Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για τα μεταδεδομένα στο Photoshop προσθέτουν, μεταξύ άλλων, το όνομα του συγγραφέα και την ημερομηνία κατά την οποία δημιουργήθηκε.

Για να προσθέσετε μεταδεδομένα, ανοίξτε το μενού Αρχείο και μεταβείτε στις Πληροφορίες αρχείου.

Θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο όπου μπορείτε να προσθέσετε και να επεξεργαστείτε μεταδεδομένα. Το Photoshop υποστηρίζει το πρότυπο XMP για την αποθήκευση μεταδεδομένων. Αναπτύχθηκε από την Adobe και αποθηκεύει έναν σημαντικό όγκο πληροφοριών. Σε γενικές γραμμές, εισάγετε ένα όνομα και τίτλο συγγραφέα, όνομα εγγράφου και κατάσταση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και περιγραφή, λέξεις-κλειδιά και βαθμολογία για το αρχείο.

  Τι είναι το εικονίδιο βίντεο στο Messenger;

Μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε ή να προσθέσετε δεδομένα κάμερας από την καρτέλα Δεδομένα κάμερας. Η καρτέλα Δεδομένα GPS σάς επιτρέπει να επεξεργαστείτε τα δεδομένα τοποθεσίας για την εικόνα.

Εάν το αρχείο που ανοίξατε είναι μια εικόνα που δημιουργήσατε εξ ολοκλήρου στο Photoshop, μεταβείτε στην καρτέλα Raw Data σε αυτό το παράθυρο για να δείτε ποια δεδομένα προστέθηκαν σε αυτό από προεπιλογή. Μπορείτε φυσικά να το επεξεργαστείτε. Αφού προσθέσετε και επεξεργαστείτε μεταδεδομένα στο Photoshop, η εικόνα που αποθηκεύετε καθώς και το αρχείο θα αποθηκευτούν με αυτά τα δεδομένα.

Ανάγνωση Μεταδεδομένων

Μπορείτε να διαβάσετε τα μεταδεδομένα οποιουδήποτε αρχείου εγγενώς στο λειτουργικό σας σύστημα, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε Windows ή macOS. Απλώς μεταβείτε στις Ιδιότητες ή Λεπτομέρειες ενός αρχείου για να δείτε τα δεδομένα. Το λειτουργικό σας σύστημα θα μπορεί να σας εμφανίζει τα περισσότερα δεδομένα αλλά όχι όλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό πρόγραμμα προβολής μεταδεδομένων για να διαβάσετε τα μεταδεδομένα ή μπορείτε απλώς να ανοίξετε μια εικόνα στο Photoshop και να δείτε ποια δεδομένα υπάρχουν στην καρτέλα Raw Data.

  Λάβετε το νόημα για οποιαδήποτε λέξη στους υπότιτλους κάνοντας κλικ σε αυτήν