Πώς να παίξετε παιχνίδια Atari στο Linux

Έχετε τη φαγούρα να παίξετε ξανά παλιά παιχνίδια της Atari αλλά δεν έχετε την κονσόλα για να τα παίξετε; Μην ανησυχείτε, χάρη στη μαγεία των υπολογιστών, είναι τώρα πιο εύκολο από ποτέ να ξαναζήσετε τα κλασικά Atari απευθείας στον υπολογιστή σας Linux χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα εξομοίωσης. Οι εξομοιωτές σάς επιτρέπουν να παίζετε όλα τα είδη παλαιών παιχνιδιών για συγκεκριμένες κονσόλες στο Linux. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε παιχνίδια Nintendo 64, Nintendo Wii, Game Cube και Sega σε Linux με τον κατάλληλο εξομοιωτή. Χάρη στην εξομοίωση, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα αγαπημένα σας παλιά παιχνίδια με το χειριστήριο της επιλογής σας και όχι με αυτό που συνοδεύει το Atari 2600.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα καλύψουμε ακριβώς πώς να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε τον εξομοιωτή Linux Atari 2600 Stella. Θα εξετάσουμε πράγματα όπως η φόρτωση παιχνιδιών, η προσαρμογή επιλογών ήχου, η ρύθμιση ελεγκτών και πολλά άλλα!

Σημείωση: Το wdzwdz με κανέναν τρόπο δεν ενθαρρύνει ή συγχωρεί την παράνομη λήψη ή διανομή αρχείων ROM για τη Stella. Εάν θέλετε να παίξετε παιχνίδια Atari 2600 με τη Stella, χρησιμοποιήστε τα δικά σας αρχεία ROM παιχνιδιών για τα οποία έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας στον υπολογιστή σας, νόμιμα.

Εγκαταστήστε το Stella

Ubuntu

sudo apt install stella

Debian

sudo apt-get install stella

Arch Linux

sudo pacman -S stella

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-NUMBER.noarch.rpm -y

Σημείωση: αλλάξτε τον αριθμό NUMBER στον αριθμό έκδοσης Fedora στο σύστημά σας.

sudo dnf install stella

OpenSUSE

Αποκτήστε τον εξομοιωτή Stella Atari για το OpenSUSE μέσω του OBS. Απλώς κάντε κλικ στο κουμπί «1 κλικ Εγκατάσταση» δίπλα στην έκδοση Suse.

  Πώς να εγγράψετε ένα αρχείο ISO σε μια μονάδα USB στο Linux

Άλλα Linux

Θέλετε τον εξομοιωτή Stella για τη διανομή Linux σας αλλά δεν είναι στη λίστα; Κατεβάστε τον πιο πρόσφατο πηγαίο κώδικα από τον ιστότοπο και χτίστε το!

Φόρτωση ενός παιχνιδιού

Την πρώτη φορά που θα ανοίξετε το Stella, θα σας ζητηθεί να ορίσετε το “Rom path”. Η διαδρομή Rom είναι ο φάκελος όπου βρίσκονται όλα τα παιχνίδια σας. Κάντε κλικ στο “OK” στο μήνυμα καλωσορίσματος και χρησιμοποιώντας τα πλήκτρα βέλους/κουμπί enter, πλοηγηθείτε στο ενσωματωμένο πρόγραμμα περιήγησης αρχείων. Λάβετε υπόψη ότι μπορείτε να έχετε μόνο μία διαδρομή ROM και όχι πολλαπλές διαδρομές. Εξαιτίας αυτού, είναι καλή ιδέα να οργανώσετε τα στοιχεία σε υποφακέλους. Για παράδειγμα:

Atari_Roms > κλπ > κ.λπ

Με τη διαδρομή ROM που έχει οριστεί, η Stella θα ανοίγει πάντα μια λίστα με ROM για αναπαραγωγή. Κάθε φορά που θέλετε να ενημερώσετε τη λίστα, απλώς χρησιμοποιήστε τη διαχείριση αρχείων στον υπολογιστή σας και τοποθετήστε τα ROMS στο φάκελο. Θα πρέπει να το ενημερώνει αυτόματα.

Για να φορτώσετε ένα παιχνίδι, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τα πλήκτρα βέλους “πάνω” ή “κάτω” για να πλοηγηθείτε στη λίστα. Όταν αποφασίσετε ποιο παιχνίδι θα παίξετε, πατήστε «enter» στο πληκτρολόγιο. Θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την πράσινη διεύθυνση στο Linux

Σημείωση: έξοδος από ένα παιχνίδι ανά πάσα στιγμή κάνοντας κλικ στο κουμπί “ESC”.

Ήχος

Για πρόσβαση στις ρυθμίσεις ήχου για τον εξομοιωτή Stella, κάντε κλικ στο κουμπί “επιλογές” όταν βρίσκεστε στο κύριο μενού επιλογής ROM. Από εκεί, κάντε κλικ στο “Ρυθμίσεις ήχου”. Στις ρυθμίσεις ήχου, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την ένταση, το μέγεθος του δείγματος και τη συχνότητα.

Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού δίπλα στο “Μέγεθος δείγματος” και επιλέξτε μια νέα επιλογή. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση είναι 512 byte, αλλά η Stella επιτρέπει στους χρήστες να τη ρυθμίσουν στα 128 KB, 256 KB, 1 KB, 2 KB και 4 KB. Για να αλλάξετε τη συχνότητα του ήχου, κάντε κλικ στο μενού δίπλα στο «Συχνότητα». Η προεπιλεγμένη συχνότητα ήχου είναι 31400 Hz, αλλά άλλες ρυθμίσεις περιλαμβάνουν 11025 Hz, 22050 Hz, 44100 Hz και 48000 Hz. Για να αλλάξετε τα επίπεδα έντασης, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από την κόκκινη γραμμή με το ποντίκι και χρησιμοποιήστε τον τροχό κύλισης για να την γυρίσετε πάνω και κάτω. Είναι επίσης δυνατό να απενεργοποιήσετε πλήρως τον ήχο στην εξομοίωση, κάνοντας κλικ στο πλαίσιο δίπλα στην επιλογή “Ενεργοποίηση ήχου”.

Επιλογές γραφικών

Η Stella έχει αρκετά αξιοπρεπείς ρυθμίσεις γραφικών. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτά, κάντε κλικ στις «επιλογές» και μετά επιλέξτε «Ρυθμίσεις βίντεο». Σε αυτήν την περιοχή, είναι δυνατό να αλλάξετε όλες τις γραφικές επιλογές στον εξομοιωτή Stella, καθώς και να τροποποιήσετε τον τρόπο απόδοσης των ROM. Από προεπιλογή, η εφαρμογή χρησιμοποιεί το σύστημα απόδοσης OpenGL. Αυτό θα πρέπει να είναι εντάξει, αλλά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, μπορεί να θέλετε να το αλλάξετε. Άλλες επιλογές περιλαμβάνουν το “OpenGLES” και την απόδοση Λογισμικού του ίδιου του εξομοιωτή.

  Πώς να κατεβάσετε podcast από το τερματικό Linux με το Podfox

Χρειάζεστε λειτουργία πλήρους οθόνης; Επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο “Πλήρης οθόνη”. Υπάρχει επίσης μια επιλογή “Γέμισμα πλήρους οθόνης”, η οποία, όταν είναι ενεργοποιημένη, κάνει να χρησιμοποιείται ολόκληρη η οθόνη και να μην υπάρχουν μαύρες γραμμές. Εκτός από την αλλαγή της απόδοσης και των ρυθμίσεων οθόνης, οι χρήστες μπορούν επίσης να μπλέξουν με την παλέτα χρωμάτων, το ζουμ, την αναλογία διαστάσεων και ακόμη και τον ρυθμό καρέ.

Αφού αποφασίσετε για τις ρυθμίσεις γραφικών, κάντε κλικ στο “OK” για να τις εφαρμόσετε. Οι ρυθμίσεις με * απαιτούν επανεκκίνηση.

Ρύθμιση ελεγκτή

Οι ρυθμίσεις του ελεγκτή για τον εξομοιωτή Stella Atari 2600, όπως όλες οι άλλες ρυθμίσεις, βρίσκονται κάτω από την περιοχή επιλογών. Μεταβείτε εκεί κάνοντας κλικ στις «επιλογές» και μετά επιλέγοντας «Ρυθμίσεις εισαγωγής». Στην περιοχή Ρυθμίσεις εισαγωγής, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κύλιση και να ρυθμίσετε τα στοιχεία ελέγχου για κάθε κουμπί.

Συνδέστε οποιοδήποτε gamepad που έχει ήδη υποστήριξη για Linux και θα λειτουργήσει. Στη συνέχεια, στις Ρυθμίσεις Εισόδου, κάντε κλικ στο «Emul. Εκδηλώσεις». Από εδώ, κάντε κλικ σε κάθε στοιχείο ελέγχου και, στη συνέχεια, επιλέξτε το κουμπί “χάρτης”. Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία ελέγχου, επομένως η αντιστοίχιση των στοιχείων ελέγχου ενδέχεται να διαρκέσει λίγο.

Αποθήκευση παιχνιδιών

Η Stella χειρίζεται τις εξοικονομήσεις παιχνιδιών πολύ εύκολα. Ανά πάσα στιγμή ο χρήστης μπορεί να πατήσει το πλήκτρο F9 για να αποθηκεύσει μια τρέχουσα ROM σε μια υποδοχή αποθήκευσης ή να πατήσει το F11 για να φορτώσει από μια κατάσταση.