Πώς να ορίσετε τη συσχέτιση εφαρμογών αρχείων από τη γραμμή εντολών στα Windows 10

Τα Windows 10 σάς επιτρέπουν να ορίσετε οποιαδήποτε εφαρμογή της επιλογής σας ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή για το άνοιγμα ενός συγκεκριμένου τύπου αρχείου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, π.χ. με το πρόγραμμα περιήγησής σας, θα προσπαθήσει ακατάπαυστα να προωθήσει το Edge ως ανώτερη επιλογή, αλλά με άλλους τύπους αρχείων και εφαρμογές δεν αντιμετωπίζετε μεγάλη αντίσταση. Φυσικά, οι προεπιλογές εφαρμογών συχνά επαναφέρονται και μερικές φορές αποτυγχάνουν να οριστούν εντελώς. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε πάντα να ορίσετε μια συσχέτιση εφαρμογής αρχείων από τη γραμμή εντολών.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Συσχέτιση εφαρμογών αρχείων

Για να ορίσετε μια συσχέτιση εφαρμογής αρχείων από τη Γραμμή εντολών, χρειάζεστε δικαιώματα διαχειριστή. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε την επέκταση αρχείου για το αρχείο για το οποίο θέλετε να ορίσετε μια προεπιλεγμένη εφαρμογή. Αυτό είναι αρκετά εύκολο. ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων στη θέση με το αρχείο μέσα.

  Πώς να κατεβάσετε το πρωτότυπο Microsoft FreeCell στα Windows 10

Κάντε δεξί κλικ στο αρχείο και επιλέξτε Ιδιότητες από το μενού περιβάλλοντος. Στην καρτέλα Γενικά, θα δείτε μια ενότητα “Τύπος αρχείου” που σας λέει ποια είναι η επέκταση του αρχείου.

Ανοίξτε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή σε αυτήν.

Σύνταξη

assoc .fileextension

Παράδειγμα

assoc .html

Αυτή η εντολή θα επιστρέψει τον τύπο αρχείου που είναι το αρχείο. Αυτό το αποτέλεσμα είναι αυτό που χρειάζεστε για να εκτελέσετε την εντολή για να ορίσετε μια συσχέτιση εφαρμογής αρχείων. Στο παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης, ο τύπος αρχείου που έχει επιστρέψει η εντολή είναι “htmlfile”.

  Προσθέστε πλήρεις λειτουργίες κλήσης στο Κέντρο Ελέγχου [Jailbreak]

Στη συνέχεια, βρείτε την απόλυτη διαδρομή προς το EXE της εφαρμογής που θέλετε να συσχετίσετε με τον τύπο αρχείου. Εκτελέστε την ακόλουθη εντολή.

Σύνταξη

ftype File Type="absolute-path-to-application" "%1"

Παράδειγμα

ftype htmlfile="C:Program Files (x86)GoogleChromeApplicationchrome.exe" "%1"

Εάν η συσχέτιση της εφαρμογής αρχείου οριστεί με επιτυχία, η γραμμή εντολών θα επιστρέψει τα ακόλουθα.

File Type="absolute-path-to-application" "%1"

Από αυτό το σημείο και μετά, τα Windows 10 θα χρησιμοποιούν την καθορισμένη εφαρμογή για να ανοίξουν τον τύπο του αρχείου που συσχετίσατε με αυτήν. Αυτή η μέθοδος δεν εγγυάται ότι η συσχέτιση αρχείων δεν μπορεί να επαναφερθεί ή ότι καμία άλλη εφαρμογή δεν μπορεί να την αλλάξει.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε τις διατάξεις Snap στα Windows 11

Ένα σφάλμα στα Windows 10 μπορεί να προκαλέσει επαναφορά μιας συσχέτισης εφαρμογής αρχείων. Ομοίως, εάν εγκαταστήσετε μια νέα εφαρμογή που μπορεί επίσης να ανοίξει τον ίδιο τύπο αρχείου και την ορίσετε ως την προεπιλεγμένη εφαρμογή για όλα αυτά τα αρχεία, η συσχέτιση της εφαρμογής αρχείων που έχετε ορίσει θα σπάσει.

Εάν ενδιαφέρεστε να το κάνετε αυτό για το πρόγραμμα περιήγησής σας, ώστε η Cortana να μην στέλνει αναζητήσεις στον ιστό στον Edge, αυτή η μέθοδος δεν θα λειτουργήσει. Χρειάζεστε μια εφαρμογή που ονομάζεται EdgeDeflector για να ανακατευθύνει αιτήματα που αποστέλλονται από το Edge στο Chrome ή στον Firefox. Εάν χρησιμοποιείτε διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης, δοκιμάστε το Search Deflector.