Πώς να εκτελέσετε το SpeedTest από το τερματικό Linux

Το Speedtest.net είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για τους διαχειριστές και τους λάτρεις των διακομιστών Linux, καθώς τους βοηθά να δοκιμάσουν γρήγορα το ping, το εύρος ζώνης και άλλες πληροφορίες δικτύου από την άνεση ενός ιστότοπου. Ωστόσο, όσο καλός είναι ο ιστότοπος Speedtest.net, δεν είναι πολύ χρήσιμος εάν προσπαθείτε να δοκιμάσετε τη σύνδεση στο διαδίκτυο ενός απομακρυσμένου διακομιστή και δεν έχετε πρόσβαση σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού.

Παρουσιάζοντας το Speedtest-cli: είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα γραμμής εντολών που σας επιτρέπει να εκτελέσετε το Speedtest από το τερματικό Linux. Κάνει ό,τι κάνει ο ιστότοπος Speedtest αλλά με ορίσματα εντολών Linux. Για να εγκαταστήσετε αυτό το λογισμικό, θα χρειαστείτε την πιο πρόσφατη έκδοση της γλώσσας προγραμματισμού Python.

Εγκαταστήστε το Speedtest-cli

Το Speedtest-Cli μπορεί να εγκατασταθεί μέσω πολλών διαφορετικών πηγών λογισμικού διανομής Linux. Είναι επίσης διαθέσιμο μέσω του πηγαίου κώδικα ή του εργαλείου Python Package.

Ubuntu

sudo apt install speedtest-cli

Debian

sudo apt-get install speedtest-cli

Arch Linux

Οι χρήστες του Arch που θέλουν να εγκαταστήσουν το Speedtest-cli θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουν το αποθετήριο λογισμικού “Community” στο /etc/pacman.conf. Για ενεργοποίηση, εκκινήστε ένα τερματικό και ανοίξτε το pacman.conf με το Nano.

sudo nano /etc/pacman.conf

Κάντε κύλιση προς τα κάτω και βρείτε την “Κοινότητα”. Καταργήστε όλες τις εμφανίσεις του # από ​​μπροστά από την “Κοινότητα”, καθώς και τις γραμμές κάτω από αυτήν. Αφού αφαιρέσετε τα # σύμβολα, πατήστε Ctrl + O για να αποθηκεύσετε τις επεξεργασίες και βγείτε από το Nano με Ctrl + X.

  4 καλύτερες διανομές Linux για εγκατάσταση σε Google Chromebook

Συγχρονίστε ξανά το Pacman για να ενεργοποιήσετε το αποθετήριο Κοινότητας.

sudo pacman -Syy

Με τον αντιπρόσωπο της Κοινότητας τώρα σε λειτουργία στον υπολογιστή σας Arch Linux, εγκαταστήστε το βοηθητικό πρόγραμμα speedtest-cli.

sudo pacman -S speedtest-cli

Μαλακό καπέλλο

sudo dnf install speedtest-cli -y

OpenSUSE

sudo zypper install speedtest-cli

Γενικά Linux μέσω Python PIP

Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε το βοηθητικό πρόγραμμα Speedtest-cli, θα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με Python και PIP. Για να ξεκινήσετε την εγκατάσταση, ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και βεβαιωθείτε ότι έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση τόσο της Python όσο και της Pip. Όταν διαπιστώσετε ότι έχετε την πιο πρόσφατη έκδοση των Python και Pip που λειτουργεί στον υπολογιστή σας Linux, εγκαταστήστε το Speedtest-cli με την ακόλουθη εντολή.

Σημείωση: μην προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε το sudo κατά την εγκατάσταση, καθώς θα μπερδέψει το περιβάλλον ανάπτυξης της Python.

pip install speedtest-cli

Γενικά Linux μέσω δημιουργίας από την πηγή

Η μετάβαση στη διαδρομή Python Pip σε γενικές διανομές Linux είναι συνήθως ο ευκολότερος τρόπος για να το κάνετε αν η διανομή σας Linux δεν ενδιαφέρεται για το λογισμικό. Ωστόσο, εάν το PIP δεν λειτουργεί, υπάρχει άλλη λύση: δημιουργία από την πηγή.

  5 επεκτάσεις Gnome Shell για να κάνετε την επιφάνεια εργασίας Linux σας καλύτερη

Πριν εγκαταστήσετε το Speedtest-cli μέσω του πηγαίου κώδικα του Github, εγκαταστήστε τη γλώσσα προγραμματισμού Python, καθώς και το εργαλείο Git. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την εντολή git clone για να πάρετε τον κώδικα.

git clone https://github.com/sivel/speedtest-cli.git

Μετακινήστε το τερματικό σας στον φάκελο κώδικα speedtest-cli και ενημερώστε τα δικαιώματα του περιεχομένου.

sudo chmod +x *

Εκτελέστε το εργαλείο εγκατάστασης για να λειτουργήσει το Speedtest-cli στον υπολογιστή σας Linux.

python setup.py install

Χρησιμοποιήστε το Speedtest-Cli

Για να εκτελέσετε μια βασική δοκιμή ταχύτητας Διαδικτύου με το εργαλείο Speedtest-cli, εκκινήστε ένα τερματικό και εκτελέστε το speedtest-cli σε αυτό. Αυτό που ακολουθεί είναι μια βασική δοκιμή της ταχύτητας ping, μεταφόρτωσης και λήψης. Τα αποτελέσματα της δοκιμής σας στο Διαδίκτυο θα εμφανιστούν σε μορφή κειμένου όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία.

speedtest-cli

Εάν είστε νέος στη χρήση του τερματικού και επιθυμείτε τα αποτελέσματα των δοκιμών στο Διαδίκτυο να είναι πιο ευανάγνωστα, προσθέστε τον απλό τροποποιητή στις εντολές speedtest-cli.

speedtest-cli  --simple

Δοκιμή μόνο για λήψη

Θέλετε να υπολογίσετε την ταχύτητα λήψης σας, αλλά δεν θέλετε να εκτελέσετε μια πλήρη δοκιμή ταχύτητας Διαδικτύου; Δοκιμάστε να εκτελέσετε την εντολή speedtest-cli με τον τροποποιητή χωρίς μεταφόρτωση.

speedtest-cli --no-upload

Συνδυάστε τη μη μεταφόρτωση με τον απλό τροποποιητή για μια ευκολονόητη εμπειρία.

speedtest-cli --no-upload --simple

Δοκιμή μόνο για μεταφόρτωση

Η εκτέλεση του speedtest-cli με την εντολή no-download θα επιτρέψει στον χρήστη να κάνει μια δοκιμή «μόνο μεταφόρτωση».

speedtest-cli --no-download

Για καλύτερα αποτελέσματα, εκτελέστε με τον απλό τροποποιητή.

speedtest-cli --no-download --simple

Προβολή γραφικών αποτελεσμάτων

Όταν εκτελείτε μια δοκιμή ταχύτητας Διαδικτύου στο Speedtest.net, έχετε την επιλογή να προβάλετε τα αποτελέσματα του δικτύου σας σε μια εικόνα PNG. Εάν θέλετε ένα αποτέλεσμα εικόνας των δοκιμών ταχύτητας που εκτελείτε με το speedtest-cli στο τερματικό, προσθέστε τον τροποποιητή κοινής χρήσης.

speedtest-cli --share --simple

Speedtest με Bytes

Κάθε δοκιμή Διαδικτύου που εκτελείτε με την εντολή speedtest-cli μετριέται σε bit. Είναι το καθολικό πρότυπο για τη μέτρηση της ταχύτητας στο Διαδίκτυο. Εάν αυτό δεν σας ταιριάζει, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε τον τροποποιητή bytes στις δοκιμές σας.

speedtest-cli --bytes

Εξαγωγή SpeedTest σε CSV

Κάνετε πολλές δοκιμές ταχύτητας; Θέλετε να παρακολουθείτε τα δεδομένα σας; Σκεφτείτε να εκτελέσετε την εντολή speedtest-cli με τον τροποποιητή csv. Η χρήση αυτής της δυνατότητας εκτυπώνει τα αποτελέσματα των δοκιμών σε μορφή κειμένου “csv”, η οποία μπορεί εύκολα να επικολληθεί σε προγράμματα υπολογιστικών φύλλων όπως το Microsoft Excel ή το Libre Office Calc.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Terminus σε Linux

speedtest-cli --csv

Άλλες δυνατότητες Speedtest-cli

Σε αυτό το σεμινάριο, εξετάζουμε πολλές διαφορετικές χρήσιμες λειτουργίες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε με το speedtest-cli. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά που δεν έχουμε καλύψει.

Για πρόσβαση στις άλλες δυνατότητες της γραμμής εντολών Speedtest, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή σε ένα παράθυρο τερματικού.

speedtest-cli --help

Εναλλακτικά, αποθηκεύστε τη σελίδα βοήθειας σε ένα αρχείο κειμένου με:

speedtest-cli --help >> ~/Documents/speedtest-cli-commands.txt