Πώς να μοιράζεστε εύκολα αρχεία μεταξύ Mac και Windows

Βασικά Takeaways

  • Μπορείτε να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ Mac και Windows χρησιμοποιώντας εγγενή εργαλεία εάν και οι δύο συσκευές βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο.
  • Οι υπηρεσίες αποθήκευσης Cloud μπορούν να συγχρονίσουν αρχεία σε όλες τις συσκευές μέσω του Διαδικτύου, αλλά ενδέχεται να επιφέρουν τέλη συνδρομής.
  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε εξωτερικές μονάδες δίσκου ή δωρεάν εφαρμογές όπως το Resilio Sync για περιστασιακές μεταφορές αρχείων μεταξύ συσκευών.

Η κοινή χρήση αρχείων μεταξύ υπολογιστή Mac και Windows δεν απαιτεί πρόσθετο λογισμικό όταν είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο. Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να εξερευνήσετε εναλλακτικές επιλογές, όπως να πληρώσετε για μια υπηρεσία αποθήκευσης cloud. Εξετάζουμε όλες τις μεθόδους παρακάτω.

Χρησιμοποιήστε την Κοινή χρήση αρχείων για να μεταφέρετε αρχεία από Mac σε υπολογιστή με Windows

Εάν ο υπολογιστής σας με Windows και ο Mac είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο, είναι σχετικά εύκολο να ρυθμίσετε και να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε την κοινή χρήση αρχείων στο macOS. Θα χωρίσουμε τη διαδικασία σε δύο ενότητες, ένα για κάθε λειτουργικό σύστημα.

Ρύθμιση κοινής χρήσης αρχείων στο macOS

Πριν αποκτήσετε πρόσβαση σε αρχεία Mac από τον υπολογιστή σας με Windows, πρέπει να ρυθμίσετε την κοινή χρήση αρχείων στο Mac σας:

  • Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις συστήματος στο Mac σας και μεταβείτε στα Γενικά > Κοινή χρήση.
  • Κάντε εναλλαγή στην Κοινή χρήση αρχείων και κάντε κλικ στο εικονίδιο Info (i) δίπλα στην εναλλαγή κοινής χρήσης αρχείων.
  • Κάντε κλικ στο Επιλογές για να εκκινήσετε το παράθυρο Κοινή χρήση αρχείων SMB. Ενεργοποιήστε την επιλογή Κοινή χρήση αρχείων και φακέλων χρησιμοποιώντας SMB.
  • Στην ενότητα Κοινή χρήση αρχείων των Windows, επιλέξτε το πλαίσιο δίπλα στο όνομα λογαριασμού στα αρχεία του οποίου θα έχετε πρόσβαση στα Windows. Εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης για αυτόν τον χρήστη και κάντε κλικ στο OK.
  • Κάντε κλικ στο Done στο παράθυρο SMB File Sharing.
  • Σημειώστε τη διεύθυνση IP κάτω από την κατάσταση Κοινή χρήση αρχείων: Ενεργοποίηση κοντά στο επάνω μέρος του παραθύρου.
  •   Πώς να ενεργοποιήσετε και να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία tablet στα Windows 10

    Αφού ρυθμίσετε την κοινή χρήση αρχείων στο Mac σας, ήρθε η ώρα να μεταβείτε στον υπολογιστή σας με Windows.

    Πρόσβαση σε αρχεία Mac και αντιγραφή τους στον υπολογιστή σας με Windows

    Ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να μεταφέρετε αρχεία που είναι αποθηκευμένα στο Mac σας στον υπολογιστή σας με Windows:

  • Ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων στον υπολογιστή σας με Windows.
  • Κάντε κλικ στη γραμμή διευθύνσεων και πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP από το Mac σας. Αγνοήστε το πρόθεμα SMB—η διεύθυνση IP θα πρέπει να μοιάζει με \\192.168.xx
  • Τα Windows θα ζητήσουν το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για τα αρχεία του χρήστη Mac στα οποία έχετε πρόσβαση. Θυμηθείτε να τα εισάγετε ακριβώς όπως κάνατε στο Mac σας.
  • Τώρα θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στους κοινόχρηστους φακέλους στον υπολογιστή σας με Windows. Αντιγράψτε αρχεία όπως θα κάνατε από οποιονδήποτε άλλο φάκελο των Windows.
  • Εάν έχετε συχνά πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία, μπορείτε να αντιστοιχίσετε το φάκελο ως μονάδα δίσκου δικτύου στα Windows για να διευκολύνετε το άνοιγμά τους.

    Χρησιμοποιήστε την κοινή χρήση αρχείων για να μεταφέρετε αρχεία από υπολογιστή με Windows σε Mac χρησιμοποιώντας macOS

    Για να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή σας στο Mac σας, πρέπει πρώτα να ρυθμίσετε την κοινή χρήση αρχείων στα Windows. Και πάλι, θα χωρίσουμε τη διαδικασία σε δύο ενότητες για σαφήνεια.

    Ρύθμιση κοινής χρήσης αρχείων στα Windows

    Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να ενεργοποιήσετε την κοινή χρήση αρχείων στα Windows:

  • Μεταβείτε στο φάκελο που θέλετε να μοιραστείτε, κάντε δεξί κλικ στον Εξερεύνηση αρχείων και επιλέξτε Ιδιότητες.
  • Μεταβείτε στην καρτέλα Κοινή χρήση στο παράθυρο Ιδιότητες και κάντε κλικ στο κουμπί Κοινή χρήση….
  • Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού στο νέο παράθυρο και επιλέξτε το όνομα χρήστη με το οποίο θέλετε να κάνετε κοινή χρήση του φακέλου. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην Προσθήκη.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή Ανάγνωση κάτω από τη στήλη Επίπεδο άδειας δίπλα στο όνομα χρήστη για εναλλαγή μεταξύ Ανάγνωση (μόνο πρόσβαση) ή Ανάγνωση/Εγγραφή (πρόσβαση και πραγματοποίηση αλλαγών).
  • Κάντε κλικ στο Κοινή χρήση. Τα Windows θα σας ζητήσουν να ενεργοποιήσετε την ανακάλυψη δικτύου και την κοινή χρήση αρχείων. Επιλέξτε Ναι και περιμένετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
  • Τώρα, ανοίξτε τη γραμμή εντολών ή το PowerShell στα Windows, πληκτρολογήστε ipconfig και πατήστε Enter για να βρείτε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας με Windows και σημειώστε τη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή θα είναι η διεύθυνση IPv4 στο Ethernet ή στο ασύρματο LAN.
  •   Πώς να διορθώσετε τα πιο συνηθισμένα σφάλματα μπλε οθόνης στα Windows

    Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται να κάνετε στον υπολογιστή σας με Windows.

    Πρόσβαση σε κοινόχρηστα αρχεία Windows στο Mac σας

    Για πρόσβαση στα αρχεία που μόλις μοιραστήκατε στον υπολογιστή σας με Windows χρησιμοποιώντας έναν Mac που είναι συνδεδεμένος στο ίδιο τοπικό δίκτυο:

  • Ανοίξτε ένα παράθυρο Finder κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Finder στο Dock.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή Μετάβαση > Σύνδεση με διακομιστή από τη γραμμή μενού.
  • Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP του υπολογιστή σας με Windows στο πεδίο Διεύθυνση διακομιστή και πατήστε Σύνδεση.
  • Εισαγάγετε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης των Windows και, στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Return.
  • Επιλέξτε το φάκελο που θέλετε να προσαρτήσετε στο Mac σας και κάντε κλικ στο OK.
  • Τώρα θα βλέπετε τους φακέλους των Windows στην ενότητα Τοποθεσίες της πλαϊνής γραμμής Finder. Τώρα που έχετε συνδέσει τον υπολογιστή Mac και Windows, μπορείτε εύκολα να μοιράζεστε περισσότερους φακέλους.

    Άλλοι τρόποι κοινής χρήσης αρχείων μεταξύ Mac και Windows

    Οι μέθοδοι που μοιραστήκαμε είναι εξαιρετικές εάν οι υπολογιστές σας είναι συνδεδεμένοι στο ίδιο δίκτυο. Αλλά εάν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αρχεία από απόσταση ή να παραλείψετε τη διαδικασία εγκατάστασης των Windows και Mac, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ακόλουθες εναλλακτικές λύσεις.

    Χρησιμοποιήστε τις Υπηρεσίες Cloud Storage

    monticello/Shutterstock

    Οι υπηρεσίες αποθήκευσης cloud όπως το Google Drive και το Dropbox αποθηκεύουν ένα αντίγραφο των αρχείων σας στους διακομιστές τους και σας επιτρέπουν να έχετε πρόσβαση σε αυτά οπουδήποτε. Απλώς πρέπει να τα εγκαταστήσετε και να τα ρυθμίσετε σε κάθε υπολογιστή σας, ώστε να συγχρονίζουν αυτόματα τα αρχεία σας.

      Πώς να οριστικοποιήσετε και να ανακαλέσετε την πρόσβαση σε ένα κοινόχρηστο αρχείο Google

    Ωστόσο, χρειάζεστε μια ενεργή σύνδεση στο διαδίκτυο για να διασφαλίσετε ότι τα αρχεία ενημερώνονται. Επιπλέον, εάν θέλετε περισσότερο αποθηκευτικό χώρο από αυτόν που προσφέρεται στα δωρεάν επίπεδα, θα πρέπει να πληρώσετε για μια συνδρομή. Πρέπει επίσης να περιμένετε δύο φορές: μία φορά για να μεταφορτωθούν τα αρχεία από το μηχάνημα προέλευσης και ξανά για να πραγματοποιηθούν λήψη στον υπολογιστή-στόχο.

    Χρησιμοποιήστε μια αφαιρούμενη συσκευή αποθήκευσης USB

    Jhet Borja/MakeUseOf

    Αυτός είναι συχνά ο απλούστερος τρόπος μεταφοράς αρχείων μεταξύ ενός υπολογιστή με Windows και ενός Mac. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ή ένα USB stick για να αντιγράψετε αρχεία από και προς τις συσκευές σας.

    Θυμηθείτε να διαμορφώσετε τη μονάδα σας χρησιμοποιώντας το σύστημα αρχείων exFAT, καθώς είναι συμβατό με Windows και macOS και μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα μεγέθη αρχείων. Αν και αυτό δεν θα σας επιτρέψει να συγχρονίσετε τα αρχεία σας σε πραγματικό χρόνο, είναι πολύ πιο εύκολο στη χρήση, ειδικά καθώς είναι plug-and-play.

    Επιπλέον, είναι μια εφάπαξ δαπάνη, σε αντίθεση με τις υπηρεσίες cloud που απαιτούν συνδρομή. Εάν σκοπεύετε να ακολουθήσετε αυτήν τη διαδρομή, λάβετε υπόψη τους σημαντικούς παράγοντες κατά την αγορά μιας εξωτερικής μονάδας δίσκου για το Mac και τον υπολογιστή σας.

    Κοινή χρήση αρχείων μέσω Διαδικτύου χωρίς αποθήκευση στο cloud

    Εάν δεν θέλετε να ξοδεύετε σε αποθηκευτικό χώρο στο cloud, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας εξ αποστάσεως, μπορείτε να δοκιμάσετε Resilio Sync ή Συγχρονισμός. Αυτές οι δωρεάν εφαρμογές σάς επιτρέπουν να μοιράζεστε αρχεία μεταξύ Windows και macOS χρησιμοποιώντας ένα κρυπτογραφημένο κλειδί.

    Αυτό είναι εξαιρετικό εάν χρειάζεται να μεταφέρετε μεγάλα αρχεία μεταξύ συσκευών περιστασιακά. Ωστόσο, πρέπει να διατηρήσετε ενεργοποιημένες και τις δύο συσκευές και η μεταφορά αρχείων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο εάν δεν έχετε γρήγορη και αξιόπιστη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

    Αποκτήστε ένα NAS Drive

    Lost_in_the_Midwest/Shutterstock

    Μια μονάδα δίσκου συνδεδεμένου χώρου αποθήκευσης (NAS) είναι ιδανική για τη διατήρηση των αρχείων συγχρονισμένων σε πολλές συσκευές. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε ένα εάν εργάζεστε με μια μεγάλη ομάδα ή δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας και προστατεύετε πολλά μεγάλα αρχεία.

    Αν και μπορεί να είναι λίγο περίπλοκη η εγκατάσταση και έχει υψηλό κόστος υλικού εκ των προτέρων, αυτή η επιλογή είναι το χρυσό πρότυπο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας terabyte δεδομένων.

    Οι επιλογές τρίτων για την αντιγραφή δεδομένων μεταξύ υπολογιστών Windows και Mac είναι εξαιρετικές εάν χρειάζεται να εργάζεστε συχνά σε αρχεία σε όλες τις συσκευές. Αλλά εάν περιστασιακά αντιγράφετε και επικολλάτε αρχεία από τον υπολογιστή σας με Windows στο Mac σας (και αντίστροφα), οι ενσωματωμένες επιλογές και στα δύο λειτουργικά συστήματα είναι περισσότερο από επαρκείς για τις ανάγκες σας.