Πώς να μετατρέψετε μια μονάδα δίσκου από GPT σε MBR

Οι σκληροί δίσκοι και οι SSD, είτε εσωτερικοί είτε εξωτερικοί, φαίνεται να είναι συσκευές plug and play. Οι τελικοί χρήστες σπάνια θα χρειαστεί να εγκαταστήσουν έναν σκληρό δίσκο για οτιδήποτε. Ακόμα κι αν σκοπεύετε να κάνετε μια καθαρή εγκατάσταση των Windows, ο σκληρός δίσκος ή το SSD που υπάρχει στο σύστημά σας θα είναι έτοιμο για εγκατάσταση. Τούτου λεχθέντος, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τον πίνακα διαμερισμάτων για μια μονάδα δίσκου από MBR σε GPT ή από GPT σε MBR.

Αλλαγή τύπου διαμερίσματος

Πριν σας δείξουμε πώς μπορείτε να μετατρέψετε έναν δίσκο από GPT σε MBR ή MBR σε GPT, θα πρέπει να γνωρίζετε.

Τόσο ο σκληρός δίσκος όσο και οι SSD μπορούν να είναι μονάδες MBR ή GPT
Η αλλαγή μιας μονάδας δίσκου από τον έναν τύπο στον άλλο θα έχει ως αποτέλεσμα να καθαριστεί ο δίσκος σας, γι’ αυτό να είστε προσεκτικοί
Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσα από τα Windows, αλλά αν δεν έχετε εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα, μπορείτε να αλλάξετε τον πίνακα διαμερισμάτων εάν έχετε ένα USB με δυνατότητα εκκίνησης των Windows 10

  Αξίζουν να αγοράσετε πρόσθετα φακών κάμερας για smartphone;

Διαγραφή τόμου – Διαχείριση δίσκου

Στα Windows 10, αναζητήστε το εργαλείο διαχείρισης δίσκου στην αναζήτηση των Windows. Συνδέστε τη μονάδα δίσκου για την οποία θέλετε να αλλάξετε τον τύπο του δίσκου. Προφανώς, εάν προσπαθείτε να το κάνετε αυτό για τη μονάδα δίσκου στο σύστημά σας, δεν θα μπορείτε να το κάνετε από την επιφάνεια εργασίας σας. Εάν συμβαίνει αυτό, μεταβείτε στην ενότητα Γραμμή εντολών.

Σε αυτό το σεμινάριο, αλλάζουμε τον τύπο δίσκου για μια μονάδα USB. Είναι μόνο ένας τόμος, αλλά ο σκληρός σας δίσκος μπορεί να χωριστεί σε πολλούς τόμους, επομένως αυτό που πρέπει να κάνετε πρώτα είναι να κάνετε δεξί κλικ σε κάθε τόμο και από το μενού περιβάλλοντος, επιλέξτε την επιλογή «Διαγραφή τόμου». Θα λάβετε ένα προειδοποιητικό μήνυμα που θα σας λέει ότι όλα στη μονάδα δίσκου θα διαγραφούν. Αποδεχτείτε το και διαγράψτε τον τόμο.

  Πώς να αφαιρέσετε τις επαφές από το φύλλο κοινής χρήσης σε iPhone ή iPad

Διαγραφή τόμου – Γραμμή εντολών

Στη συνέχεια, ανοίξτε τη γραμμή εντολών με δικαιώματα διαχειριστή. Εάν δεν έχετε εγκατεστημένα τα Windows 10, θέλετε να ελέγξετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στη γραμμή εντολών χωρίς εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα.

Στη γραμμή εντολών, πληκτρολογήστε Diskpart και πατήστε το πλήκτρο Enter. Αυτό θα εκτελέσει το εργαλείο Diskpart στη γραμμή εντολών.

Εάν δεν μπορέσατε να διαγράψετε όλους τους τόμους στο δίσκο σας από μια επιφάνεια εργασίας των Windows 10, πρέπει να εισαγάγετε την ακόλουθη εντολή.

list disk

Αυτό θα εμφανίσει όλους τους δίσκους που έχετε συνδέσει στο σύστημά σας. Εισαγάγετε αυτήν την εντολή για να επιλέξετε το δίσκο από τον οποίο θέλετε να διαγράψετε τόμους.

select disk #

Αντικαταστήστε το # με τον αριθμό του δίσκου που εμφανίστηκε όταν εκτελέσατε την εντολή δίσκου λίστας. Αφού επιλεγεί ο δίσκος, θέλετε να δείτε όλους τους τόμους που έχουν ρυθμιστεί.

list volume

Αυτό θα αναφέρει τους τόμους και κάθε τόμος θα έχει τους δικούς του αριθμούς. Επιλέξτε έναν τόμο με αυτήν την εντολή.

select volume #

Αλλάξτε το # στον αριθμό για τον τόμο που θέλετε να επιλέξετε. Διαγράψτε τον τόμο με την εντολή;

delete volume

Είστε πλέον έτοιμοι να αλλάξετε το στυλ διαμερίσματος.

  Πώς να προσθέσετε την τρέχουσα ημερομηνία και ώρα στα Φύλλα Google

GPT σε MBR

Στο Diskpart, επιλέξτε το δίσκο για τον οποίο θέλετε να αλλάξετε το στυλ διαμερίσματος. Οι ίδιες εντολές που αναφέρονται στην προηγούμενη ενότητα θα κάνουν το κόλπο. Θέλετε πρώτα να καταχωρίσετε όλους τους δίσκους και, στη συνέχεια, να επιλέξετε τον δίσκο που θέλετε να μετατρέψετε.

Αφού επιλέξετε, εκτελέστε αυτήν την εντολή για να αλλάξετε το στυλ διαμερίσματος από GPT σε MBR.

convert mbr

MBR σε GPT

Για να αλλάξετε το στυλ διαμερίσματος από MBR σε GPT, εκτελέστε αυτήν την εντολή.

convert gpt

Χρησιμοποιώντας τη μονάδα δίσκου

Μέχρι στιγμής, έχετε ορίσει μόνο το στυλ κατάτμησης. Δεν μπορείτε ακόμα να εγκαταστήσετε ένα λειτουργικό σύστημα στις μονάδες δίσκου. Θα πρέπει να διαθέσετε χώρο και να δημιουργήσετε τόμους. Έχουμε έναν οδηγό που περιγράφει λεπτομερώς πώς να το κάνετε αυτό για Windows 10 και για Linux.