Τα 5 καλύτερα εργαλεία πληροφοριών υλικού για Linux

Η εύρεση πληροφοριών συστήματος στα Windows είναι απλή. Κάνετε δεξί κλικ στο My Computer, επιλέγετε ιδιότητες και είναι ακριβώς εκεί. Με το Linux, η εύρεση μιας ανάγνωσης του υλικού του υπολογιστή σας είναι δύσκολη. Πολλά περιβάλλοντα επιφάνειας εργασίας στο Linux δεν προσφέρουν τόσο εύκολο τρόπο για να δείτε μια ανάγνωση των πληροφοριών του συστήματος του υπολογιστή σας. Ως αποτέλεσμα, πολλοί νέοι χρήστες απογοητεύονται.

Για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε συγκεντρώσει μια λίστα με τα καλύτερα εργαλεία πληροφοριών υλικού για Linux!

Σημείωση: όλα τα εργαλεία πληροφοριών υλικού σε αυτήν τη λίστα είναι ανοιχτού κώδικα και μπορούν εύκολα να εκτελεστούν στις περισσότερες σύγχρονες διανομές Linux.

1. CPU-X

CPU-X: είναι το αντίστοιχο Linux με το δημοφιλές πρόγραμμα πληροφοριών συστήματος των Windows CPU-Z. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες συστήματος σχετικά με την CPU στο Linux, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το λειτουργικό σύστημα, τη χρήση της μνήμης RAM κ.λπ.

Ενώ υπάρχουν πολλά εργαλεία πληροφοριών CPU στο Linux, το CPU-X παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή λόγω της εύκολης πλοήγησης διεπαφής.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Το CPU-X έχει σχεδόν πανομοιότυπο περιβάλλον χρήστη με το CPU-Z, το δημοφιλές πρόγραμμα πληροφοριών CPU των Windows.
Το CPU-X μπορεί να δει τη ζωντανή θερμοκρασία της CPU σας σε Κελσίου.
Εκτός από την εμφάνιση πληροφοριών CPU, το CPU-X μπορεί να σας πει ποιος είναι ο αριθμός μοντέλου και ο κατασκευαστής της μητρικής σας πλακέτας, καθώς και η έκδοση και το chipset του BIOS.
Το εργαλείο CPU-X μπορεί να δείξει πόση μνήμη RAM έχει ο υπολογιστής στον οποίο λειτουργεί, καθώς και την ταχύτητα του ρολογιού και τον αριθμό μοντέλου.
Διαθέτει μια καρτέλα “Σύστημα” που μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με το λειτουργικό σύστημα Linux, όπως η έκδοση πυρήνα, η διανομή, το όνομα κεντρικού υπολογιστή, η μνήμη σε χρήση και πολλά άλλα.
Η λειτουργία cache του CPU-X επιτρέπει στο χρήστη να δει μια ανάγνωση της κρυφής μνήμης της CPU και να παρακολουθεί την ταχύτητά της σε πραγματικό χρόνο.
Το πρόγραμμα διανέμεται σε μορφή AppImage, που σημαίνει ότι κάθε διανομή Linux μπορεί να το τρέξει, ακόμα κι αν δεν απολαμβάνει άμεση υποστήριξη από τον προγραμματιστή.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε το BleachBit σε Linux

2. I-Nex

I-Nex είναι ένα εργαλείο γραφικών πληροφοριών συστήματος για Linux που συγκεντρώνει τις πληροφορίες υλικού του συστήματός σας σε μια τακτοποιημένη διεπαφή που μοιάζει με CPU-Z.

Το πρόγραμμα I-Nex μπορεί να εμφανίσει τις πληροφορίες υλικού σας, όπως την ποσότητα της μνήμης RAM του συστήματος, το μοντέλο/ταχύτητα της CPU, τις πληροφορίες GPU. Εμφανίζει επίσης πληροφορίες λογισμικού όπως η έκδοση πυρήνα Linux, GCC, Xorg, GLX κ.λπ.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Είναι πολύ παρόμοιο με το CPU-Z και έχει μια στενά αναπαραγόμενη διεπαφή χρήστη με την οποία οι χρήστες θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους.
Αναφέρει τη θερμοκρασία της CPU (σε Κελσίου).
Το I-Nex διαθέτει μια ενσωματωμένη λειτουργία στιγμιότυπου οθόνης που διευκολύνει την επίδειξη των προδιαγραφών του συστήματος σε φίλους (ή την τήρηση αρχείων).
Το I-Nex διαθέτει ειδικές καρτέλες πληροφοριών που παρέχουν λεπτομερή στατιστικά στοιχεία για τη CPU, τη GPU, τη μητρική πλακέτα, τον ήχο, τους σκληρούς δίσκους και το λειτουργικό σας σύστημα.
Είναι δυνατή η εξαγωγή της αναφοράς πληροφοριών συστήματος I-Nex (CPU, GPU, κ.λπ.) και η μεταφόρτωσή της απευθείας σε μια υπηρεσία επικόλλησης όπως το Pastebin, το Slexy και άλλες. Ακόμα καλύτερα, η δυνατότητα δημιουργίας αναφορών συστήματος είναι προσαρμόσιμη και οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ποιες καρτέλες I-Nex θα ανεβάσουν στον ιστό.

  Πώς να ζευγαρώσετε και να χρησιμοποιήσετε συσκευές Bluetooth σε Linux

3. Hardware Lister (lshw)

Κατάλογος υλικού (γνωστή και ως η εντολή lshw), είναι ένα μικρό βοηθητικό πρόγραμμα Linux που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να μάθουν πληροφορίες σχετικά με το υλικό τους. Το πρόγραμμα είναι εκτενές και παρέχει πληροφορίες για κάθε, από το πόση μνήμη RAM είναι εγκατεστημένη, μέχρι την ταχύτητα των σκληρών σας δίσκων.

Το Lshw είναι ένα από τα αγαπημένα στην κοινότητα του Linux, λόγω του πόσο εύκολη είναι η σύνδεση με άλλα προγράμματα, ειδικά το εργαλείο Grep, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να φιλτράρουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά στην έξοδο εντολών.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Λειτουργεί καλά με το οικοσύστημα Unix και μπορεί να αλληλεπιδράσει εύκολα με άλλες εντολές.
Το Hardware Lister επιτρέπει στους χρήστες να εξάγουν πληροφορίες συστήματος σε μορφές απλού κειμένου, XML και HTML για εύκολη ανάγνωση.
Εκτός από την εκτέλεση στο τερματικό, το Lshw διαθέτει μια γραφική διεπαφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαβάσει πιο καθαρά τις πληροφορίες του συστήματος.
Η γραφική διεπαφή για το Lshw υποστηρίζει την εξαγωγή αναφορών συστήματος σε διάφορες μορφές, όπως και το τερματικό.
Η δυνατότητα “businfo” του Hardware Lister μπορεί να εκτυπώσει μια λεπτομερή αναφορά των διαύλων ενός υπολογιστή (USB, PCI, SCSI, κ.λπ.)
Η λειτουργία “απολύμανση” επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύψουν τους σειριακούς αριθμούς συσκευών από την αναφορά εξόδου, για να προστατεύσουν το απόρρητο.
Με τη λειτουργία “class”, οι χρήστες μπορούν να κάνουν την εντολή Lshw να εμφανίζει μόνο ορισμένες κατηγορίες υλικού που είναι συνδεδεμένες στον υπολογιστή.

4. Neofetch

Ένας γρήγορος τρόπος για να βρείτε πληροφορίες συστήματος είναι ανοίγοντας ένα τερματικό και εκτελώντας μια εντολή. Ωστόσο, πολλές από τις ενσωματωμένες εντολές πληροφοριών συστήματος είναι μπερδεμένες και ο μέσος άνθρωπος δυσκολεύεται να τις διαβάσει.

Neofetch είναι ένας καλύτερος τρόπος προβολής πληροφοριών συστήματος. Όταν εκτελείται, συμπυκνώνει τις προδιαγραφές του συστήματός σας σε μια ευανάγνωστη εκτύπωση. Δείχνει το όνομα της διανομής Linux που εκτελείτε, πληροφορίες πυρήνα, χρόνο λειτουργίας, ανάλυση οθόνης, CPU, GPU και πολλά άλλα!

  Πώς να εγκαταστήσετε το θέμα εικονιδίων Papirus σε Linux

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Το Neofetch εμφανίζει τις πληροφορίες του συστήματος με έναν αισθητικά ευχάριστο τρόπο, καθιστώντας το τέλειο για απενεργοποίηση σε στιγμιότυπα οθόνης επιφάνειας εργασίας.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να είναι προσαρμόσιμο και έχει πολλές διαφορετικές επιλογές εντολών που επιτρέπουν στο χρήστη να αλλάξει τον τρόπο εμφάνισης των πληροφοριών.
Αν και το Neofetch εμφανίζει το λογότυπο του λειτουργικού σας συστήματος από προεπιλογή, είναι δυνατό να το αλλάξετε για να ταιριάζει καλύτερα στην αίσθηση του στυλ σας, χάρη στη λειτουργία “εικόνα”.
Το Neofetch λειτουργεί με κάθε λειτουργικό σύστημα που υποστηρίζει BASH, ακόμη και Mac OS, Haiku και άλλες πλατφόρμες εκτός Linux.

5. Hwinfo

Hwinfo είναι ένα εργαλείο ανίχνευσης υλικού που αναπτύχθηκε από το έργο OpenSUSE Linux. Η κύρια χρήση του είναι η δημιουργία αναφορών προδιαγραφών συστήματος μέσω του τερματικού. Όπως το εργαλείο Hardware Lister, είναι δυνατό να συνδυαστεί αυτό το πρόγραμμα με άλλες εφαρμογές τερματικού (όπως το Grep) για πρόσθετες δυνατότητες.

Αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά:

Το Hwinfo διαθέτει μια «σύντομη» δυνατότητα που μπορεί να μειώσει την συνήθως μεγάλη ανάγνωση υλικού σε μια πιο ευανάγνωστη αναφορά.
Μπορεί προαιρετικά να αναφέρει συσκευές RAID σε μια σύνοψη πληροφοριών συστήματος.
Η δυνατότητα “HW ITEM” επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν προσαρμοσμένες αναφορές συστήματος που περιλαμβάνουν μόνο ορισμένες συσκευές υλικού.

συμπέρασμα

Κάθε περιβάλλον επιφάνειας εργασίας στο Linux και κάθε διανομή Linux θα πρέπει να έχει μια περιοχή όπου ο χρήστης μπορεί να μεταβεί για να δει πληροφορίες υλικού.

Η κοινότητα του Linux είναι γεμάτη από διαφορετικές ιδέες, επομένως είναι απίθανο όλοι να συγκεντρωθούν και να πραγματοποιήσουν μια τέτοια δυνατότητα. Ευτυχώς, έχουμε πολλά εργαλεία πληροφοριών συστήματος τρίτων κατασκευαστών για Linux που βοηθούν να ξεκουραστείτε!