Πώς να κλωνοποιήσετε το SSD του Steam Deck σας για ευκολότερη αναβάθμιση

Βασικά Takeaways

  • Αναβάθμιση του SSD του Steam Deck σας; Η κλωνοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος. Εξοικονομεί χρόνο και μεταφέρει όλα τα αρχεία, τις ρυθμίσεις και τα παιχνίδια σας στο νέο SSD.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Macrium Reflect για να κλωνοποιήσετε τον παλιό σας SSD στον νέο. Φροντίστε να αποθηκεύσετε το αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου εικόνας και να το επαναφέρετε στο νέο SSD.
  • Αφού επαναφέρετε την εικόνα στο νέο SSD, εγκαταστήστε την στο Steam Deck σας. Θα πρέπει να εκκινήσει χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξανά το SteamOS ή να συνδεθείτε.

Αναβαθμίζετε το Steam Deck SSD αλλά δεν θέλετε να ρυθμίσετε τη συσκευή σας από την αρχή; Δείτε πώς μπορείτε να κλωνοποιήσετε τον SSD σας για ευκολότερη αναβάθμιση.

Γιατί η κλωνοποίηση του SSD του Steam Deck είναι καλύτερη

Jhet Borja/MakeUseOf

Η τοποθέτηση ενός νέου SSD στο Steam Deck δεν τον φορτώνει αυτόματα με το SteamOS, τα στοιχεία σύνδεσής σας ή τα παιχνίδια σας. Εάν θέλετε απλώς να συνδέσετε το νέο σας SSD στο Steam Deck σας χωρίς να ρυθμίσετε τη συσκευή από την αρχή, η κλωνοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος.

Η κλωνοποίηση του παλιού σας SSD θα ξεγελάσει το Steam Deck σας ώστε να πιστεύει ότι είναι το ίδιο, εκτός από περισσότερο χώρο αποθήκευσης. Όλα τα αρχεία σας, οι ρυθμίσεις του Steam Deck, οι πληροφορίες σύνδεσης, τα παιχνίδια κ.λπ., θα αναγνωρίζονται με τον ίδιο τρόπο από το Steam Deck σας.

Αν θέλετε να εγκαταστήσετε ένα μεγαλύτερο SSD για το Steam Deck σας, κλωνοποιήστε πρώτα το παλιό σας σε αυτό, ώστε να ξεκινήσετε αμέσως τη λήψη νέων παιχνιδιών σε αυτό αντί να ασχολείστε με την εγκατάσταση του SteamOS.

  Σφάλμα εγγραφής δίσκου Steam στο DOTA 2 στα Windows 10 (ΕΠΙΛΥΘΗΚΕ)

Πώς να κλωνοποιήσετε το SSD του Steam Deck σας σε νέο

Η κλωνοποίηση του παλιού σας SSD στο νέο σας θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο. Δεν θα χρειαστεί να δοκιμάσετε τη χρονοβόρα διαδικασία της μη αυτόματης απεικόνισης του SteamOS, της σύνδεσης, της αναμονής για ενημερώσεις και της σωστής εκτέλεσης όλων των παλιών σας ρυθμίσεων. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε…

Βήμα 1: Κατεβάστε το Macrium Reflect σε ξεχωριστό υπολογιστή

Δεδομένου ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε περίβλημα SSD σε αυτόν τον οδηγό, θα χρειαστούμε έναν ξεχωριστό υπολογιστή που να διαθέτει υποδοχή NVMe/SATA M.2 στη μητρική πλακέτα.

Στον υπολογιστή, θα χρησιμοποιήσουμε το Macrium Reflect για να κλωνοποιήσουμε τον παλιό SSD στον νέο.

Εγγραφείτε και δημιουργήστε ένα Macrium Reflect λογαριασμό και κατεβάστε τη δωρεάν δοκιμή καθώς έχει όλα όσα χρειάζεστε για αυτήν τη διαδικασία.

Αντιγράψτε τον κωδικό εγγραφής σας, κάντε κλικ στο Λήψη δοκιμαστικής έκδοσης στην αρχική έκδοση και εκτελέστε τη ρύθμιση.

Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, επιλέξτε το πλαίσιο για τη δοκιμή 30 ημερών και εισαγάγετε τον κωδικό εγγραφής σας όταν σας το ζητήσει.

Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και έχετε εγκαταστήσει το Macrium Reflect στον υπολογιστή σας, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Βήμα 2: Εικόνα του παλιού σας SSD

Εάν έχετε μόνο μία υποδοχή SSD στη μητρική σας πλακέτα, τότε η απεικόνιση του SSD σας είναι ο μόνος τρόπος.

Jhet Borja/MakeUseOf

Αρχικά, αφαιρέστε τον παλιό SSD του Steam Deck. Εάν δεν ξέρετε πώς, ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό εγκατάστασης Steam Deck SSD, καθώς θα τον χρησιμοποιήσετε αργότερα για να εγκαταστήσετε και τον αναβαθμισμένο SSD σας.

Στη συνέχεια, με τον υπολογιστή σας κλειστό και αποσυνδεδεμένο, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το NVME ή το M.2 SSD στη μητρική σας πλακέτα. Δεδομένου ότι το Steam Deck χρησιμοποιεί SSD μεγέθους 2230, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να το βιδώσετε. Αλλά αυτό είναι εντάξει, αρκεί να μην το χτυπήσετε ή να μετακινήσετε τον υπολογιστή σας πολύ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

  Πώς να απενεργοποιήσετε το Shader Pre Caching στο Steam

Τώρα, ενεργοποιήστε τον υπολογιστή σας και ανοίξτε το Macrium Reflect. Επιλέξτε το παλιό σας Steam Deck SSD στη λίστα μονάδων δίσκου και κάντε κλικ στο Image this disk… κάτω από αυτό.

Θα σας ρωτήσει πού θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο εικόνας σας. Επέλεξα να φτιάξω έναν νέο φάκελο για να θυμάμαι από πού να τον πάρω αργότερα. Το Macrium Reflect συμπιέζει τις εικόνες έως και το 40% του αρχικού τους μεγέθους, επομένως φροντίστε να έχετε τουλάχιστον τόσο πολύ διαθέσιμο χώρο όπου τις αποθηκεύετε.

Δώστε ένα όνομα στην εικόνα αντιγράφου ασφαλείας και κάντε κλικ στο OK μέχρι να αρχίσει να δημιουργεί το αρχείο εικόνας. Μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από λίγα λεπτά έως περίπου μία ώρα, ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας δίσκου και το πόσο υπάρχει σε αυτήν. Ο SSD 64 GB μου πήρε μόνο πέντε λεπτά.

Εάν η μητρική σας πλακέτα έχει δύο υποδοχές SSD, μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή Κλωνοποίηση αυτού του δίσκου… αντί για απεικόνιση. Στη συνέχεια, μπορείτε να ακολουθήσετε παρόμοια βήματα, αλλά να παραλείψετε τη διαδικασία επαναφοράς εικόνας αντιγράφοντας απευθείας τα διαμερίσματα του παλιού SSD στο νέο. Αυτή η μέθοδος είναι ταχύτερη καθώς θα κάνει την κλωνοποίηση σε ένα βήμα.

Βήμα 3: Επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας στο νέο σας SSD

Τώρα που η εφεδρική εικόνα σας είναι έτοιμη, μπορείτε τώρα να τερματίσετε τη λειτουργία του υπολογιστή σας, να αντικαταστήσετε τον παλιό SSD με τον νέο σας και να εκκινήσετε το αντίγραφο ασφαλείας του υπολογιστή σας.

Πριν ανοίξετε το Macrium Reflect, αναζητήστε τη “Δημιουργία και διαμόρφωση διαμερισμάτων σκληρού δίσκου” στη γραμμή αναζήτησης των Windows. Αυτό θα ανοίξει τη διαχείριση δίσκων.

Αναζητήστε το νέο σας SSD—θα πρέπει να είναι μαύρο εάν δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Κάντε δεξί κλικ πάνω του και επιλέξτε Μετατροπή σε δίσκο GPT. Το σύστημα διαμερισμάτων GPT είναι αυτό με το οποίο λειτουργεί καλύτερα το SteamOS, επομένως είναι καλύτερο να το χρησιμοποιήσετε.

  Πώς να κατεβάσετε και να διαγράψετε αποθηκευμένα παιχνίδια στο Steam

Ανοίξτε το Macrium Reflect και στην επάνω γραμμή μενού, κάντε κλικ στην επιλογή Επαναφορά > Αναζήτηση για μια εικόνα ή ένα αρχείο αντιγράφου ασφαλείας για επαναφορά….

Μόλις βρείτε το αρχείο εικόνας που δημιουργήσατε νωρίτερα, επιλέξτε το στο Macrium Reflect και κάντε κλικ στο Restore.

Θα εμφανιστεί ένα αναδυόμενο παράθυρο, το οποίο σας επιτρέπει να επιλέξετε πού θέλετε να επαναφέρετε την εικόνα. Κάντε κλικ στο Select a disk to restore to… και επιλέξτε το νέο σας SSD.

Κάντε κλικ στην επιλογή Αντιγραφή κατατμήσεων > Ακριβής μετατόπιση και μήκος. Αυτό θα απεικονίσει τα διαμερίσματα στο νέο SSD. Μην ανησυχείτε για τον κενό χώρο, αφήστε τον κενό καθώς το SteamOS θα τον χρησιμοποιήσει αμέσως μόλις εκκινήσετε το Steam Deck σας.

Κάντε κλικ στο Επόμενο μέχρι να γίνει κλικ στο κουμπί Τέλος. Αυτό θα αρχίσει να επικολλάται η εικόνα στο νέο SSD. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η όλη επέμβαση.

Βήμα 4: Τοποθετήστε το νέο σας SSD στο Steam Deck σας

Μόλις αντιγραφεί η εικόνα του παλιού SSD στο νέο σας SSD, μπορείτε τώρα να κλείσετε τον υπολογιστή σας και να εγκαταστήσετε τη μονάδα στο Steam Deck.

Jhet Borja/MakeUseOf

Ενεργοποιήστε το Steam Deck σας και θα πρέπει να εκκινήσει χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε ξανά το SteamOS ή ακόμα και να συνδεθείτε καθόλου.

Εάν με κάποιο τρόπο δεν μπορεί να βρεθεί το SteamOS, κλείστε το Steam Deck και μεταβείτε στο BIOS.

Μπορείτε να ανοίξετε το BIOS κρατώντας πατημένο το κουμπί αύξησης της έντασης ήχου και το κουμπί λειτουργίας. Θα πρέπει να αφήσετε το κουμπί λειτουργίας όταν ακούσετε έναν ήχο, αλλά να κρατήσετε πατημένο το κουμπί αύξησης της έντασης μέχρι να εμφανιστεί το BIOS.

Jhet Borja/MakeUseOf

Επιλέξτε Εκκίνηση από αρχείο > eps > efi > steamos > steamcl.efi. Κάνετε μη αυτόματη εκκίνηση στο SteamOS με αυτήν τη μέθοδο και την επόμενη φορά που θα ενεργοποιήσετε το Steam Deck, δεν θα χρειαστεί να το κάνετε ξανά, εκτός εάν έχετε άλλο λειτουργικό σύστημα στο Steam Deck σας.

Τώρα μπορείτε να προχωρήσετε και να κατεβάσετε αμέσως τα παιχνίδια σας χωρίς ποτέ να ανησυχείτε για τη ρύθμιση του Steam Deck σας από την αρχή. Ελπίζουμε ότι αυτός ο οδηγός σας διευκόλυνε την αναβάθμιση του SSD σας.