Πώς να καθαρίσετε με ασφάλεια το iPhone σας με απολυμαντικά μαντηλάκια

Η Apple λέει τώρα ότι είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε μαντηλάκια απολύμανσης σε iPhone. Προηγουμένως, η Apple συνιστούσε να μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικά μαντηλάκια στα προϊόντα της, ενώ το CDC είπε ότι ήταν καλή ιδέα να προστατευτείτε από τον COVID-19.

Γιατί η Apple συνέστησε κατά των απολυμαντικών;

Παραδοσιακά, οι κατασκευαστές συσκευών όπως η Apple συνιστούσαν να αποφεύγετε τα σκληρά απολυμαντικά επειδή μπορούν να φθείρουν την ελαιοφοβική επίστρωση στην οθόνη του smartphone σας. Πρόκειται για μια λαδοαπωθητική επίστρωση που βοηθά στην αποφυγή της προσκόλλησης δακτυλικών αποτυπωμάτων και λεκέδων στην οθόνη του smartphone σας.

Αυτή η επίστρωση φθείρεται φυσικά και αργά καθώς χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας, αλλά τα σκληρά καθαριστικά μπορούν να την κάνουν να φθείρεται πιο γρήγορα.

  Τι είναι το Focus Stacking;

Πώς να απολυμάνετε με ασφάλεια ένα iPhone με ένα μαντηλάκι

Στις 9 Μαρτίου 2020, η Apple ενημερώθηκε τον επίσημο οδηγό καθαρισμού του να πούμε ότι τα μαντηλάκια απολύμανσης είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να καθαρίσετε το iPhone, το iPad, το MacBook και άλλα προϊόντα της Apple.

Συγκεκριμένα, η Apple λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε «ένα μαντηλάκι 70 τοις εκατό ισοπροπυλικής αλκοόλης ή μαντηλάκια απολύμανσης Clorox». Μην χρησιμοποιείτε τίποτα με χλωρίνη.

Η Apple συνιστά απολυμαντικά μαντηλάκια και όχι απολυμαντικά σπρέι. Εάν έχετε ένα σπρέι, θα πρέπει να το ψεκάσετε σε ένα μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι (όπως ένα πανί από μικροΐνες) και να το χρησιμοποιήσετε για να σκουπίσετε το iPhone σας ή άλλο προϊόν Apple αντί να το ψεκάζετε απευθείας. Η Apple λέει ότι θα πρέπει να «αποφύγετε λειαντικά πανιά, πετσέτες, χαρτοπετσέτες ή παρόμοια αντικείμενα». Ποτέ μην βυθίζετε το υλικό σας σε κανένα διάλυμα καθαρισμού.

  Πώς να προσθέσετε μια παύλα ή μια διακεκομμένη διαδρομή σε σχήματα και μονοπάτια στο Photoshop

Με το μαντηλάκι σας, «μπορείτε να σκουπίσετε απαλά τις σκληρές, μη πορώδεις επιφάνειες του προϊόντος Apple σας, όπως την οθόνη, το πληκτρολόγιο ή άλλες εξωτερικές επιφάνειες». Με άλλα λόγια, βγάλτε το iPhone σας από τη θήκη του και σκουπίστε το εξωτερικό του: την οθόνη, το πίσω μέρος και τα πλαϊνά.

Φροντίστε να σκουπίζετε απαλά και «αποφύγετε το υπερβολικό σκούπισμα» για να προστατεύσετε την επίστρωση όσο το δυνατόν περισσότερο. Ένα μόνο σκούπισμα με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι πρέπει να το κάνει.

Κατά το σκούπισμα, φροντίστε να «αποφύγετε την υγρασία σε οποιοδήποτε άνοιγμα». Μην αφήνετε το διάλυμα καθαρισμού να στάζει σε σχάρα ηχείων ή τη θύρα Lightning του iPhone, για παράδειγμα. Αυτό μπορεί να βλάψει το υλικό του τηλεφώνου σας.

Η Apple προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά διαλύματα σε υφασμάτινες ή δερμάτινες επιφάνειες. Για παράδειγμα, εάν έχετε μια δερμάτινη θήκη Apple για το iPhone σας, θα πρέπει να αποφύγετε τη χρήση του απολυμαντικού μαντηλιού σε αυτήν. Αυτό μπορεί να καταστρέψει το υλικό. Ωστόσο, εάν έχετε μια θήκη που μπορεί να χειριστεί το απολυμαντικό μαντηλάκι – μια πλαστική θήκη ή θήκη σιλικόνης, για παράδειγμα – θα πρέπει να τη σκουπίσετε επίσης.

  Πώς να μειώσετε το θόρυβο στο φόντο του μικροφώνου σε έναν υπολογιστή

Όσο είστε σε αυτό, φροντίστε να καθαρίζετε τακτικά και τα AirPods σας.

Τι γίνεται με την ελαιοφοβική επίστρωση;

Το απολυμαντικό διάλυμα πιθανότατα θα φθαρεί λίγο στην ελαιοφοβική επίστρωση της οθόνης σας. Όλα όμως κάνουν. Θα εξαφανιστεί σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου καθώς χρησιμοποιείτε το δάχτυλό σας στην οθόνη του smartphone σας.

Με αυτήν την ενημέρωση, η Apple αναγνωρίζει ότι τα απολυμαντικά μαντηλάκια είναι ένας καλός τρόπος για να καθαρίσετε τη βρωμιά από το iPhone σας. Απλά μην το παρακάνετε. Δεν χρειάζεται να σκουπίζετε ξανά και ξανά.

Ένα μαλακό, υγρό πανί χωρίς διαλύματα καθαρισμού είναι πιο ασφαλές στην οθόνη, αλλά ένα απολυμαντικό πανί θα σκοτώσει περισσότερα επικίνδυνα βακτήρια και ιούς. Σκεφτείτε να παραλείψετε το μαντηλάκι απολύμανσης όταν δεν ανησυχείτε για την απολύμανση του τηλεφώνου σας.