Πώς να κάνετε τις συσκευές Android φιλικές για ηλικιωμένους

Οι παππούδες σας καλούν πάντα για βοήθεια χρησιμοποιώντας το νέο τους τηλέφωνο Android; Με μερικές απλές τροποποιήσεις, μπορείτε να μετατρέψετε αυτό το περίπλοκο smartphone σε μια συσκευή φιλική προς τους ηλικιωμένους, εξοικονομώντας χρόνο και απογοήτευση όλων. Εδώ είναι διαφορετικοί τρόποι για να συμβεί αυτό.

1. Χρησιμοποιήστε Senior-Friendly Android Launchers

Ένα γρήγορο κόλπο για τη μετατροπή οποιουδήποτε smartphone Android σε συσκευή φιλική προς τους ηλικιωμένους είναι η εγκατάσταση εκτοξευτών φιλικών προς τους ηλικιωμένους. Ναι, υπάρχουν, και υπάρχει μεγάλη ποικιλία από αυτά. Elder Launcher: Η διεπαφή χρήστη για ηλικιωμένους είναι ένα καλό παράδειγμα και είναι ένας από τους καλύτερους εκτοξευτές Android για ηλικιωμένους.

Το Elder Launcher σάς επιτρέπει να προσθέσετε όσες εφαρμογές θέλετε στην Αρχική οθόνη. Ωστόσο, προτείνουμε μόνο την προσθήκη βασικών εφαρμογών στην Αρχική οθόνη. Τα εικονίδια στο Elder Launcher είναι μεγάλα και το μέγεθος του κειμένου είναι μεγάλο. Διαθέτει επίσης μια ειδική ενότητα στην Αρχική οθόνη για την προσθήκη σημαντικών επαφών.

Η εύχρηστη διεπαφή, σε συνδυασμό με την απλή επιλογή Επεξεργασία, επιτρέπει στους ηλικιωμένους να χειρίζονται εύκολα τα smartphone Android. Μπορείτε να πατήσετε την επιλογή Επεξεργασία στην Αρχική οθόνη για να προσθέσετε, να αφαιρέσετε ή να αναδιατάξετε εύκολα εφαρμογές και επαφές.

Κατεβάστε:Elder Launcher: UI για ηλικιωμένους (Ελεύθερος)

2. Μεγεθύνετε τα κουμπιά του πληκτρολογίου

Η χρήση εκτοξευτών Android για ηλικιωμένους είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μεγεθύνετε τα κουμπιά του πληκτρολογίου για ευκολία στη χρήση.

  Πώς να ελευθερώσετε αποθηκευτικό χώρο στο τηλέφωνό σας Android

Τα περισσότερα smartphone Android αποστέλλονται με προεγκατεστημένο το Gboard, επομένως θα το χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το παράδειγμα. Αλλά μπορείτε να εγκαταστήσετε Gboard από το Play Store αν το τηλέφωνό σας δεν το έχει.

Για να μεγεθύνετε το πληκτρολόγιο, δεν έχετε παρά να αλλάξετε το ύψος. Αρχικά, ανοίξτε οποιαδήποτε εφαρμογή που σας επιτρέπει να εισάγετε κείμενο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την προεπιλεγμένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, για παράδειγμα. Πατήστε στο πεδίο εισαγωγής κειμένου για να εμφανιστεί το πληκτρολόγιο.

Πατήστε το εικονίδιο μενού (τέσσερα τετράγωνα) στην επάνω αριστερή γωνία του πληκτρολογίου και επιλέξτε Αλλαγή μεγέθους από τις επιλογές που εμφανίζονται. Στη συνέχεια, τεντώστε τις άκρες του ορθογωνίου πάνω-κάτω όπως θέλετε.

Εάν θέλετε να επιστρέψετε στο κανονικό μέγεθος, πατήστε το κουμπί αναίρεσης στα αριστερά. Διαφορετικά, πατήστε το σημάδι επιλογής στα δεξιά για να αποθηκεύσετε το νέο ύψος του πληκτρολογίου σας.

Εάν χρησιμοποιείτε Το πληκτρολόγιο SwiftKey της Microsoft Αντίθετα, μια από τις καλύτερες εφαρμογές πληκτρολογίου για Android, μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης ή ανοίγοντας την εφαρμογή και μεταβαίνοντας στο Διάταξη και πλήκτρα > Αλλαγή μεγέθους.

Κατεβάστε:Gboard (Ελεύθερος)

3. Αυξήστε το μέγεθος κειμένου σε όλο το λειτουργικό σύστημα

Ένας άλλος τρόπος για να προστατέψετε ένα smartphone είναι να αυξήσετε το μέγεθος της γραμματοσειράς σε όλο το λειτουργικό σύστημα. Το Android προσφέρει έναν εύκολο τρόπο αλλαγής του μεγέθους της γραμματοσειράς μέσω της εφαρμογής Ρυθμίσεις.

Ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτετε, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς. Το έκανα αυτό σε ένα Moto E13 με Android 13 (έκδοση Go), αλλά εδώ είναι βασικά τι πρέπει να κάνετε:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις και μεταβείτε στην Οθόνη.
  • Κάντε κύλιση προς τα κάτω και πατήστε Εμφάνιση μεγέθους και κειμένου. Θα μπορούσε να είναι γραμματοσειρά συστήματος, μέγεθος και στυλ γραμματοσειράς ή κάτι παρόμοιο στη συσκευή σας.
  • Σύρετε το ρυθμιστικό κάτω από το Μέγεθος γραμματοσειράς προς τα δεξιά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
  •   Πώς να ρυθμίσετε τα εργαλεία ανάπτυξης Android σε Linux

    Οι νέες ρυθμίσεις θα αποθηκευτούν αυτόματα. Θα παρατηρήσετε ότι όλο το κείμενο στη συσκευή σας είναι αμέσως μεγαλύτερο.

    4. Απεγκαταστήστε ή απενεργοποιήστε τις ανεπιθύμητες εφαρμογές

    Τα περισσότερα τηλέφωνα Android διαθέτουν προεγκατεστημένες εφαρμογές. Μερικές από αυτές είναι συνήθως περιττές, κάτι που μπορεί να είναι ένα θέμα για τους ηλικιωμένους. Δεδομένου ότι δημιουργούν πολλή ακαταστασία, είναι σημαντικό να τα απενεργοποιήσετε ή να τα απεγκαταστήσετε εντελώς αν είναι δυνατόν.

    Η απεγκατάσταση ανεπιθύμητων εφαρμογών στη συσκευή σας Android είναι τόσο εύκολη όσο πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις > Εφαρμογές και πατώντας Απεγκατάσταση. Ωστόσο, η συσκευή σας μπορεί να έχει έναν ελαφρώς διαφορετικό τρόπο πρόσβασης σε αυτήν τη ρύθμιση ή ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες επιπλοκές.

    Βεβαιωθείτε ότι δεν απενεργοποιείτε ή απεγκαθιστάτε βασικές εφαρμογές που μπορεί να απαιτεί η συσκευή σας για να λειτουργεί σωστά.

    5. Απενεργοποιήστε την Πλοήγηση με χειρονομίες

    Η πλοήγηση με χειρονομίες είναι ένας ωραίος τρόπος πλοήγησης στο smartphone Android, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι διαισθητικό για τους ηλικιωμένους. Για να κάνετε μια συσκευή πιο φιλική για ηλικιωμένους, μεταβείτε στο κλασικό σύστημα πλοήγησης με 3 κουμπιά, το οποίο περιλαμβάνει ένα τριγωνικό κουμπί πίσω, μια τετράγωνη επισκόπηση και ένα στρογγυλεμένο κουμπί Home.

    Το σύστημα πλοήγησης με 3 κουμπιά μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολο από την πλοήγηση με χειρονομίες. Σε συσκευές με Android 10 ή νεότερη έκδοση, μπορείτε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των δύο ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις της συσκευής σας και μεταβείτε στην Προσβασιμότητα > Στοιχεία ελέγχου συστήματος > Πλοήγηση συστήματος. Σε ορισμένες συσκευές, μπορεί να χρειαστεί να μεταβείτε στην Οθόνη > Γραμμή πλοήγησης > Τύπος πλοήγησης.
  • Από εδώ, επιλέξτε το κλασικό στυλ πλοήγησης με 3 κουμπιά.
  •   Οι καλύτερες νέες δυνατότητες στο Android 10, διαθέσιμες τώρα

    Με αυτήν την αλλαγή, οι ηλικιωμένοι σας μπορούν να πλοηγούνται πιο εύκολα στις συσκευές τους Android.

    6. Ενεργοποιήστε την Easy Mode σε συσκευές Samsung

    Εάν διαθέτετε τηλέφωνο Samsung, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Εύκολη για να απλοποιήσετε τη διεπαφή και να τη χρησιμοποιήσετε για ηλικιωμένους.

    Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Εμφάνιση > Εύκολη λειτουργία και ενεργοποιήστε τη λειτουργία για να ενεργοποιήσετε την Εύκολη λειτουργία. Εάν δεν βρίσκετε τη λειτουργία Easy της Samsuns αρκετά απλή, οι βελτιστοποιημένοι εκτοξευτές Android που συζητήσαμε νωρίτερα, όπως το Elder Launcher και το BIG Launcher, θα ήταν καλύτεροι.

    7. Ρυθμίστε τις συντομεύσεις κλήσεων

    Οι παππούδες σας δεν χρειάζεται να αναζητούν τις επαφές τους όποτε θέλουν να καλέσουν. Ρυθμίστε τις συντομεύσεις κλήσεων, ώστε οι ηλικιωμένοι σας να μπορούν εύκολα να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις χωρίς να περιηγούνται πολύ στα τηλέφωνά τους.

    Χρησιμοποιήστε την ενσωματωμένη λειτουργία ταχείας κλήσης εάν έχετε τηλέφωνο Samsung. Ανοίξτε την εφαρμογή Τηλέφωνό σας και μεταβείτε στην καρτέλα Πληκτρολόγιο. Πατήστε παρατεταμένα οποιονδήποτε μη εκχωρημένο αριθμό και επιλέξτε μια επαφή. Τώρα, οι ηλικιωμένοι συγγενείς σας μπορούν να καλέσουν πατώντας παρατεταμένα τον αριθμό που έχει εκχωρηθεί στο πληκτρολόγιο.

    Εναλλακτικά, μπορείτε να δημιουργήσετε γρήγορες και εύκολες συντομεύσεις κλήσεων σε άλλες συσκευές Android με το γραφικό στοιχείο Direct Dial. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Πατήστε παρατεταμένα μια κενή περιοχή στην Αρχική οθόνη σας.
  • Πατήστε Widgets.
  • Εντοπίστε το widget Direct Dial στις Επαφές και σύρετέ το στη θέση που επιθυμείτε.
  • Επιλέξτε μια επαφή.
  • Τώρα, έχετε μια συντόμευση με ένα πάτημα στην Αρχική οθόνη για να καλέσετε γρήγορα αυτόν τον συγκεκριμένο αριθμό. Αυτό είναι ιδανικό για σημαντικές επαφές όπως μέλη της οικογένειας ή υπηρεσίες που καλούνται συχνά.

    Το να κάνετε τις συσκευές Android φιλικές προς τους ηλικιωμένους δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο. Με αυτές τις απλές τροποποιήσεις, μπορείτε να μετατρέψετε οποιοδήποτε τηλέφωνο Android σε μια εύχρηστη συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο, οι παππούδες σας μπορούν να απολαμβάνουν τα smartphone τους, ακόμη και τα πιο πρόσφατα, χωρίς τις συνηθισμένες απογοητεύσεις.