Πώς να εστιάσετε με φακούς ευρείας διαφράγματος

Η εστίαση είναι εύκολη όταν χρησιμοποιείτε διάφραγμα f/8 ή μικρότερο: τα περισσότερα πράγματα στη σκηνή θα είναι σχεδόν εστιασμένα. Ωστόσο, όταν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μεγάλα διαφράγματα όπως f/2.8, f/1.8 ή ακόμα και f/1.2, θα αρχίσετε να χάνετε πολύ περισσότερο την εστίαση. Δείτε πώς μπορείτε να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα κατά την εστίαση με φακούς μεγάλου διαφράγματος.

Όταν μιλάμε για εστίαση, αυτό που μιλάμε είναι η ευκρίνεια. Ας πούμε ότι τραβάτε ένα πορτρέτο. Είτε χρησιμοποιείτε f/1.8 είτε f/16, ο φακός θα εξακολουθεί να εστιάζεται στο ίδιο σημείο: στο μοντέλο. Η διαφορά είναι ότι το βάθος πεδίου —ή με όρους εστίασης, το εύρος της αποδεκτής ευκρίνειας— είναι πολύ μεγαλύτερο στο f/16. Ας το δούμε αυτό στην πράξη.

Φανταστείτε ότι χρησιμοποιείτε έναν φακό 85 mm σε μια κάμερα πλήρους καρέ με το θέμα σας 2,5 μέτρα μακριά. Στο f/1,8, το βάθος πεδίου στην εστίαση είναι μόλις εννέα εκατοστά, τέσσερα εκατοστά μπροστά από το εστιακό σημείο και πέντε πίσω από αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι αν εστιάσετε στο χέρι των υποκειμένων έξι εκατοστά του προσώπου τους, το πρόσωπό τους θα φαίνεται θολό στην τελική εικόνα. Μπορείτε να το δείτε στην παρακάτω λήψη: τα χέρια του θέματος είναι εστιασμένα, αλλά είναι αρκετά μακριά μπροστά από το πρόσωπό του ώστε να μην είναι τα μάτια του.

Φανταστείτε ότι αλλάζετε στο f/16. Αυτή τη φορά, έχετε ένα εύρος αποδεκτής εστίασης 82 εκατοστών, 35 εκατοστών μπροστά από το εστιακό σημείο και 48 εκατοστών πίσω. Αυτός είναι ένας πολύ πιο εύκολος στόχος να χτυπηθεί. Μπορείτε να εστιάσετε στο τεντωμένο τους χέρι και να βγάλετε πιθανώς μια καλή φωτογραφία.

  Πώς να διορθώσετε τη μη φόρτωση του Netflix στη Sony Smart TV

Το διάφραγμα είναι μόνο ένας από τους παράγοντες που επηρεάζουν το βάθος πεδίου. Το άλλο σημαντικό είναι η εστιακή απόσταση. Αν αλλάζατε φακό 35 mm και μείνατε στην ίδια απόσταση από το θέμα σας, στο f/1,8 θα είχατε βάθος πεδίου 54 εκατοστά και στο f/16 θα είχατε αστεία 72 μέτρα. Αυτός είναι ο λόγος που αυτό που μετράει ως ευρύ διάφραγμα στενεύει όταν πρόκειται για τηλεφακούς. Σε έναν φακό 200 mm, το f/5.6 είναι σίγουρα ένα ευρύ διάφραγμα, αλλά σε έναν φακό 17 mm, δεν είναι. Ακολουθήστε τις συμβουλές σε αυτό το άρθρο όποτε νομίζετε ότι θα σας βοηθήσει.

Σημειώστε ότι για αυτούς τους υπολογισμούς, έχω χρησιμοποιήσει Η ηλεκτρονική αριθμομηχανή του DOFMaster. Είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και θα σας πρότεινα να αφιερώσετε λίγα λεπτά συνδέοντας τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείτε συνήθως για να δείτε τι βάθος πεδίου έχετε.

Λοιπόν, με αυτό καλυμμένο, ας σκάψουμε. Με μεγάλα διαφράγματα, εκτός εάν χρησιμοποιείτε παλιό εξοπλισμό σχεδιασμένο για χειροκίνητη εστίαση ή κλειδώνετε τη φωτογραφική μηχανή σας σε τρίποδο, πρέπει να χρησιμοποιήσετε αυτόματη εστίαση. Δεν θα μπορείτε να εστιάσετε στη μύγα χειροκίνητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε αυτόματη εστίαση για να λειτουργήσει για εσάς.

Χρησιμοποιήστε ένα ενιαίο σημείο αυτόματης εστίασης

Κάθε κάμερα έχει πολλά σημεία αυτόματης εστίασης. Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ όλων των διαφορετικών σημείων, υποομάδων τους ή ενός μόνο σημείου αυτόματης εστίασης. Το κάλυψα σε βάθος στο άρθρο σχετικά με την αξιοποίηση στο έπακρο από την αυτόματη εστίαση.

  Πώς να μετακινήσετε το μενού Έναρξη στα Windows 11 προς τα αριστερά

Σε γενικές γραμμές, μια ομάδα σημείων αυτόματης εστίασης επιτυγχάνει την καλύτερη ισορροπία στις περισσότερες περιπτώσεις. Σας δίνει κάποιο έλεγχο σχετικά με το πού θα προσπαθήσει η κάμερά σας να εστιάζει χωρίς να είναι πολύ περιοριστικό. Όταν εργάζεστε με ευρύ διάφραγμα, ωστόσο, θέλετε να είστε περιοριστικοί. Με αρκετά ρηχό βάθος πεδίου, μπορείτε να εστιάσετε τη μύτη και τα φρύδια ενός θέματος ενώ τα μάτια του είναι θολά.

Για τον σκοπό αυτό, θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείτε ένα μόνο σημείο αυτόματης εστίασης —ή πιθανώς μια πολύ μικρή ομάδα σημείων— τοποθετημένο ακριβώς πάνω στο σημείο που θέλετε να εστιάζει η κάμερά σας. Για καλά πορτρέτα, αυτό σημαίνει να τοποθετείτε το ενεργό σημείο αυτόματης εστίασης απευθείας στο μάτι των θεμάτων σας.

Η μόνη άλλη επιλογή αυτόματης εστίασης που αξίζει να χρησιμοποιήσετε με μεγάλα διαφράγματα είναι, εάν η φωτογραφική σας μηχανή το υποστηρίζει, η αυτόματη εστίαση με ανίχνευση ματιών. Με αυτό, η κάμερά σας χειρίζεται τη δουλειά της τοποθέτησης του μεμονωμένου σημείου αυτόματης εστίασης.

Χρησιμοποιήστε τη συνεχή αυτόματη εστίαση

Ομοίως, η κάμερά σας θα έχει τρεις διαφορετικές λειτουργίες αυτόματης εστίασης: Single, Hybrid και Continuous.

Η ενιαία αυτόματη εστίαση λειτουργεί αναζητώντας εστίαση και στη συνέχεια, αφού τη βρει, μένει κλειδωμένη. ιδανικό για τοπία, αλλά αν έχετε μικρό βάθος πεδίου και κινούμενο θέμα, θα χάσετε πολύ την εστίαση.

Η συνεχής αυτόματη εστίαση, από την άλλη πλευρά, παρακολουθεί συνεχώς το θέμα σας. μπορεί να χάσετε μερικές λήψεις επειδή η φωτογραφική μηχανή σας αποφασίζει να εστιάσει στο φόντο για ένα δευτερόλεπτο, αλλά θα είναι πιο αξιόπιστη συνολικά. Είναι αυτό που πρέπει να χρησιμοποιήσετε.

  Συλλέξτε νομίσματα καθώς ελίσσετε το πλοίο σας γύρω από κλώνους [Game Review]

Η υβριδική αυτόματη εστίαση συνδυάζει μονή και συνεχή αυτόματη εστίαση. Το πρόβλημα είναι ότι όταν το βάθος πεδίου είναι πολύ μικρό, η υβριδική αυτόματη εστίαση μπορεί να μην προσαρμόζεται στις μικρές κινήσεις του θέματός σας. Για περισσότερα, ανατρέξτε στο άρθρο μας σχετικά με τις διάφορες λειτουργίες αυτόματης εστίασης.

Πυροβολήστε σε ριπές

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε ένα μόνο σημείο αυτόματης εστίασης και συνεχή λειτουργία, θα χάσετε αρκετές λήψεις. Είναι απλώς η πραγματικότητα της εργασίας με ένα πολύ μικρό βάθος πεδίου. Το καλό είναι ότι μπορείτε να αντλήσετε τους αριθμούς σας χρησιμοποιώντας τη λειτουργία ριπής.

Τώρα, δεν χρειάζεται να κρατάτε πατημένο το κουμπί κλείστρου σαν να παίζετε Call of Duty. Απλώς όταν τραβάτε μια φωτογραφία, αντί να σταματήσετε μετά από μία, τραβήξτε τρεις ή τέσσερις λήψεις. Ακόμα κι αν το θέμα σας κινείται, η αυτόματη εστίαση έχει χρόνο να καλύψει τη διαφορά.

Το άλλο πράγμα είναι ότι όταν τραβάτε ριπές, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το θέμα σας παραμείνει ακίνητο. Μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να κινούνται, να αλλάζουν πόζες και γενικά να είναι ενεργοί. Θα λάβετε καλύτερα αποτελέσματα και θα τραβήξετε περισσότερες φυσικές φωτογραφίες—καθώς και θα έχετε περισσότερες λήψεις με εστίαση.

Οι σύγχρονες κάμερες είναι πολύ καλές στην εστίαση με φακούς μεγάλου διαφράγματος. Απλά πρέπει να χρησιμοποιήσετε σωστά την αυτόματη εστίαση. Μια τελευταία συμβουλή είναι να ανατρέξετε στο άρθρο μας σχετικά με την εστίαση του κουμπιού πίσω. Αυτή η επαγγελματική τεχνική σας δίνει ακόμα περισσότερο έλεγχο.

Συντελεστές εικόνας: Κανόνας