Πώς να ενεργοποιήσετε (ή να απενεργοποιήσετε) τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στο Facebook

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την ασφάλειά σας στο διαδίκτυο σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, από τη διατήρηση του απορρήτου σας έως την προστασία των λογαριασμών και των κωδικών πρόσβασής σας. Υπάρχει πάντα κάποιος πρόθυμος να εκμεταλλευτεί έναν ακατάλληλα ασφαλή λογαριασμό και δεν θα πρέπει να είναι δικός σας!

Εκτός από τα τυπικά πρωτόκολλα ασφαλείας (ένας τέλειος κωδικός πρόσβασης), το 2FA παρέχει έναν κωδικό σε έναν δευτερεύοντα λογαριασμό ή έναν αριθμό τηλεφώνου πριν αποκτήσετε πρόσβαση. Όταν ρυθμίσετε σωστά το 2FA, θα λάβετε ένα μήνυμα SMS ή email με έναν κωδικό εισόδου μία φορά. Συνήθως αριθμητικός, αυτός ο κωδικός λήγει μετά από αρκετά λεπτά και δεν σχετίζεται με τα προσωπικά σας στοιχεία με κανέναν τρόπο (δεν είναι τα γενέθλιά σας ή τα 4 τελευταία του SSN σας).

Το 2FA, όπως και άλλες μορφές ασφάλειας, δεν είναι χωρίς ελαττώματα, φυσικά. Μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα είστε πιο ασφαλείς να καταργήσετε τον έλεγχο ταυτότητας παρά να τον διατηρήσετε. Εάν κάποιος έχει το τηλέφωνό σας, μπορεί εύκολα να συνδεθεί στον λογαριασμό σας στο Facebook χρησιμοποιώντας τη λειτουργία 2FA. Πολλές φορές, το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνετε κλικ στο «Αυτό ήμουν εγώ» για να παρακάμψετε τον μοναδικό και ασφαλή κωδικό πρόσβασης που έχετε ορίσει.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τη ρύθμιση του 2FA στον λογαριασμό σας στο Facebook και σας διδάσκει πώς να το αφαιρέσετε. Αναφέρει επίσης μερικά άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας που προσφέρει ο γίγαντας των social media.

Πώς να ενεργοποιήσετε το 2FA

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενεργοποιήσετε το 2FA στο Facebook. Οι ακόλουθες ενότητες θα σας δείξουν πώς να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στις διάφορες πλατφόρμες του Facebook.

Πώς να ενεργοποιήσετε το 2FA σε ένα πρόγραμμα περιήγησης Ιστού

Εάν δεν έχετε ήδη ενεργοποιήσει το 2FA, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Συνδεθείτε στο Facebook και επιλέξτε το εικονίδιο με το βέλος για να μεταβείτε στο μενού Ρυθμίσεις & Απόρρητο. Στη συνέχεια, επιλέξτε ξανά Ρυθμίσεις.
  • Επιλέξτε Security & Login στο αριστερό μενού.
  • Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στην «Επεξεργασία» στα δεξιά του «Χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων».
  • Από εδώ, θα πρέπει να συνδεθείτε ξανά στο Facebook χρησιμοποιώντας τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασής σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες και αναθέστε στην επαφή να λαμβάνει τους κωδικούς 2FA.
  • Τώρα, κάθε φορά που συνδέεστε στο Facebook, θα πρέπει να επαληθεύσετε έναν τυχαίο κωδικό που αποστέλλεται σε αυτήν τη μέθοδο ασφαλείας. Αλλά προσέξτε? Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε αυτήν τη μέθοδο, ενδέχεται να μην μπορείτε να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Facebook στο μέλλον.

      Πώς να κάνετε σίγαση των ιστοριών του Facebook από προφίλ και σελίδες

    Πώς να ενεργοποιήσετε το 2FA στην εφαρμογή Android για κινητά

    Εάν είστε χρήστης Android και πρέπει να ενεργοποιήσετε το 2FA εν κινήσει, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Facebook και πατήστε στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην επάνω δεξιά γωνία. Στη συνέχεια, πατήστε Ρυθμίσεις & Απόρρητο και Ρυθμίσεις.
  • Πατήστε Ασφάλεια & Σύνδεση.
  • Πατήστε Χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Πατήστε στην επιλογή για να ενεργοποιήσετε το 2FA. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι είναι ενεργοποιημένο όταν σας δίνει την επιλογή να το απενεργοποιήσετε.
  • Μπορείτε να ακολουθήσετε αυτά τα ίδια βήματα για να απενεργοποιήσετε το 2FA στην εφαρμογή Facebook για κινητά για συσκευές Android.

    Πώς να ενεργοποιήσετε το 2FA στην εφαρμογή Facebook για iOS

    Οι χρήστες iPhone μπορούν να ακολουθήσουν αυτά τα βήματα:

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Facebook στο iPhone σας και πατήστε στις τρεις οριζόντιες γραμμές στην κάτω δεξιά γωνία. Στη συνέχεια, πατήστε Ρυθμίσεις & Απόρρητο. Πατήστε Ρυθμίσεις.
  • Πατήστε Ασφάλεια και Είσοδος.
  • Πατήστε Χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Πατήστε Ενεργοποίηση ή Απενεργοποίηση για να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε το 2FA.
  • Αφού ενεργοποιήσετε το 2FA, βεβαιωθείτε ότι ο αριθμός τηλεφώνου είναι αυτός όπου μπορείτε να λαμβάνετε μηνύματα κειμένου και ειδοποιήσεις.

    Πώς να απενεργοποιήσετε το 2FA

    Εάν το 2FA δεν λειτουργεί πλέον για εσάς, μπορείτε να το απενεργοποιήσετε ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

  • Ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες όπως παραπάνω, συνδεθείτε στο Facebook και μεταβείτε στη σελίδα Ασφάλεια και σύνδεση στην καρτέλα Ρυθμίσεις.
  • Κάντε κλικ στην «Επεξεργασία» δίπλα στην επιλογή 2FA. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εισαγάγετε τον τρέχοντα κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook.
  • Τώρα μπορείτε να κάνετε κλικ στην επιλογή “Απενεργοποίηση” για να απενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων.
  • Τώρα, ακολουθήστε τις οδηγίες για να αφαιρέσετε το 2FA. Μόλις ολοκληρωθεί, μπορείτε να συνδεθείτε στο Facebook χωρίς να έχετε κωδικό επαλήθευσης.

    Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν από την ενεργοποίηση του 2FA

    Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το 2FA είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό ασφαλείας, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να κάνετε πρώτα για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχετε πρόβλημα με τη σύνδεση αργότερα.

    Το 2FA είναι τόσο ασφαλές που ακόμη και εσείς (ο κάτοχος του λογαριασμού) μπορεί να δυσκολεύεστε να συνδεθείτε. Προτού ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επαληθεύσετε ότι όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας είναι ενημερωμένα.

    Ακολουθώντας τις ακριβείς οδηγίες παραπάνω για πρόσβαση στις ρυθμίσεις 2FA, εντοπίστε την επιλογή να επιλέξετε τη μέθοδο ασφαλείας σας. Επιλέξτε «Διαχείριση» δίπλα στην επιλογή SMS για να ενημερώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας.

    Το να διατηρείτε τον αριθμό τηλεφώνου σας ενημερωμένο είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά σας και την ικανότητά σας να αποκτήσετε πρόσβαση στο Facebook από έναν νέο λογαριασμό. Εάν αυτός ο αριθμός είναι παρωχημένος, δεν θα λάβετε κωδικό ασφαλείας, πράγμα που θα κλειδωθεί ουσιαστικά από τον λογαριασμό σας. Η ενημέρωση των στοιχείων επικοινωνίας σας θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που αλλάζετε τον αριθμό τηλεφώνου σας.

    2FA εναλλακτικές λύσεις

    Εάν δεν έχετε αριθμό τηλεφώνου ή θέλετε να χρησιμοποιήσετε πια το 2FA, δεν είστε εντελώς άτυχοι. Το Facebook προσφέρει αρκετές λειτουργίες ασφαλείας για την προστασία του λογαριασμού σας.

      Πώς να χρησιμοποιήσετε το Facebook Stories

    2 Εφαρμογές επαλήθευσης τρίτων FA

    Μια γρήγορη και εύκολη εναλλακτική στην επιλογή SMS 2FA είναι μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας τρίτου κατασκευαστή. Επαληθευτής Google είναι μια ευρέως διαδεδομένη και αξιόπιστη εφαρμογή διαθέσιμη για χρήστες iOS και Android, αλλά είστε ελεύθεροι να επιλέξετε την εφαρμογή που θέλετε.

    Ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες για την ενημέρωση του αριθμού τηλεφώνου σας, αλλά αυτή τη φορά, επιλέξτε «Διαχείριση» στην «Εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας τρίτου μέρους» στις Ρυθμίσεις του Facebook.

    Το Facebook θα σας δώσει έναν κωδικό QR με δυνατότητα σάρωσης και έναν αλφαριθμητικό κωδικό για να ρυθμίσετε την εφαρμογή τρίτου μέρους. Ακολουθήστε τις οδηγίες και κάντε κλικ στο «Συνέχεια».

    Τώρα, μπορείτε να συνδεθείτε στο Facebook με 2FA χωρίς αριθμό τηλεφώνου.

    Μη αναγνωρισμένες ειδοποιήσεις σύνδεσης

    Το Facebook προσφέρει ειδοποιήσεις για μη αναγνωρισμένες συσκευές. Εάν εντοπιστεί νέο πρόγραμμα περιήγησης ή εφαρμογή Facebook, λαμβάνετε μια ειδοποίηση. Η ειδοποίηση είναι πολυλειτουργική επειδή μπορείτε επίσης να αρνηθείτε την είσοδο απευθείας από τη συσκευή σας.

    Εάν λάβετε μία από αυτές τις ειδοποιήσεις, είναι πιθανώς καλή ιδέα να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook. Αλλά επίσης, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασης του email σας. Ένας χάκερ απέκτησε πρόσβαση με κάποιο τρόπο, επομένως είναι καλύτερο να είστε προσεκτικοί και να ενημερώσετε και τους δύο κωδικούς πρόσβασης.

    Κωδικοί εφαρμογών

    Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό στη σειρά ασφαλείας του Facebook είναι η επιλογή χρήσης ξεχωριστών κωδικών πρόσβασης για συνδεδεμένες εφαρμογές. Εάν έχετε μιλήσει ποτέ με οποιονδήποτε στο IT, πιθανότατα σας έχει πει να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό. Αυτή η πρόταση είναι τόσο σημαντική γιατί αν χρησιμοποιείτε μόνο έναν ή δύο κωδικούς πρόσβασης στις συσκευές σας, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται ένας χάκερ για να αποκτήσει είσοδο σε πολλούς λογαριασμούς.

    Το Facebook προσφέρει εύκολη σύνδεση σε πολλές εφαρμογές. Από το Tinder στο αγαπημένο σας παιχνίδι για κινητά. Μαζί με το μάντρα «χρήση διάφορων κωδικών πρόσβασης» που ακούμε συχνά, κατευθυνθείτε στη σελίδα Ασφάλεια και Σύνδεση όπως κάνατε πριν.

    Επιλέξτε «Προσθήκη» δίπλα στην επικεφαλίδα «Κωδικοί πρόσβασης εφαρμογής» και δημιουργήστε νέους κωδικούς πρόσβασης για τις συνδεδεμένες εφαρμογές σας.

    Πώς να αποτρέψετε τον αποκλεισμό

    Υποθέτοντας ότι έχετε ρυθμίσει το 2FA χρησιμοποιώντας μία από τις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω, το Facebook έχει μια επιλογή δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να σας εμποδίσει να κλειδωθείτε έξω. Ακόμα κι αν χάσετε το τηλέφωνό σας ή αλλάξετε τον αριθμό τηλεφώνου, μπορείτε να ρυθμίσετε μία από αυτές τις μεθόδους για να αποκτήσετε πρόσβαση.

    Επιστρέφοντας στο ίδιο μενού Ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε για τη ρύθμιση του 2FA, πραγματοποιήστε κύλιση στο κάτω μέρος της σελίδας Σύνδεση και ασφάλεια. Επιλέξτε μία από τις διαθέσιμες επιλογές δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας.

    Οι κωδικοί ανάκτησης είναι η βέλτιστη επιλογή, επειδή μπορείτε να τους αποθηκεύσετε με ασφάλεια και να έχετε πρόσβαση σε αυτούς όποτε χρειαστείτε για να μπείτε στο Facebook, παρακάμπτοντας το 2FA. Απλώς προσέξτε, αν κάποιος παραλάβει τους κωδικούς ασφαλείας σας, μπορεί επίσης να συνδεθεί.

    Από αυτήν την ίδια σελίδα, μπορείτε επίσης να ορίσετε τρεις φίλους στο Facebook για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση, εάν το επιλέξετε. Η ρύθμιση αυτών των λειτουργιών πριν αντιμετωπίσετε προβλήματα σύνδεσης είναι ιδανική. Μόλις κλειδωθείτε έξω, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη του Facebook χρησιμοποιώντας το “Πρόβλημα σύνδεσης;” κουμπί στην οθόνη σύνδεσης. Στη συνέχεια, βρίσκεστε στο έλεος του Facebook για να απαντήσετε και να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στον λογαριασμό σας.

      Πώς να ταξινομήσετε τη ροή σας στο Facebook με βάση τα πιο πρόσφατα

    Πώς να ενημερώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας

    Το 2FA βασίζεται κυρίως στον αριθμό τηλεφώνου σας, εκτός εάν χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας. Τι κάνετε όμως εάν ο αριθμός τηλεφώνου σας είναι λανθασμένος ή παλιός; Λοιπόν, μπορείτε να το ενημερώσετε, φυσικά!

  • Ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες όπως παραπάνω για να αποκτήσετε πρόσβαση στις Ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook και πατήστε «Επεξεργασία» δίπλα στο 2FA. Δίπλα στο “Η μέθοδος ασφαλείας σας”, πατήστε “Διαχείριση”.
  • Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή «Χρήση διαφορετικού αριθμού» από το αναπτυσσόμενο μενού.
  • Κάντε κλικ στην «Προσθήκη αριθμού τηλεφώνου» και, στη συνέχεια, «Συνέχεια».
  • Πληκτρολογήστε τον νέο αριθμό τηλεφώνου σας και πατήστε “Συνέχεια”.
  • Θα πρέπει να εμφανιστεί ο νέος αριθμός τηλεφώνου. Αλλά, εάν δεν το κάνει ή λάβετε έναν κωδικό σφάλματος, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το 2FA και στη συνέχεια να το ενεργοποιήσετε ξανά. Κάνοντας αυτό θα σας επιτρέψει να εισαγάγετε έναν ολοκαίνουργιο αριθμό τηλεφώνου.

    Συχνές Ερωτήσεις

    Η προστασία του λογαριασμού σας στο Facebook είναι πολύ σημαντική αυτές τις μέρες. Έχουμε συμπεριλάβει αυτήν την ενότητα για να απαντήσουμε σε περισσότερες από τις ερωτήσεις σας.

    Χρειάζομαι 2FA;

    Το 2FA ή μια παρόμοια εναλλακτική συνιστάται ιδιαίτερα, ειδικά για το Facebook. Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης έχει πρόσβαση σε πολλές προσωπικές σας πληροφορίες που πιθανώς δεν έχετε σκεφτεί, για ένα πράγμα. Δεν θέλετε ένας χάκερ να έχει αυτές τις πληροφορίες. Πράγματα όπως η τοποθεσία, η ταυτότητά σας, ακόμη και τα στοιχεία πληρωμής αποθηκεύονται στο Facebook.

    Εάν ο λογαριασμός σας παραβιαστεί, το Facebook μπορεί να αναλάβει την πλήρη απενεργοποίηση του λογαριασμού σας. Αυτός ο τύπος ενέργειας σημαίνει ότι δεν θα ανακτήσετε τον λογαριασμό σας και θα χάσετε όλες τις φωτογραφίες, τους φίλους και τις σημαντικές αναμνήσεις σας.

    Τι μπορώ να κάνω εάν δεν μπορώ να λάβω τον κωδικό 2FA;

    Αν υποθέσουμε ότι δεν έχετε δημιουργήσει εφεδρική επιλογή και δεν έχετε πλέον πρόσβαση στον αριθμό τηλεφώνου στο αρχείο, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική μέθοδο για να συνδεθείτε. Η καλύτερη επιλογή σας θα είναι να χρησιμοποιήσετε μια αναγνωρισμένη συσκευή για να λάβετε τους κωδικούς ασφαλείας σας στις Ρυθμίσεις.

    Εάν δεν έχετε μια αναγνωρισμένη συσκευή μαζί σας, δεν έχετε τους κωδικούς ασφαλείας σας και δεν έχετε πρόσβαση σε μία από τις μορφές επικοινωνίας που αναφέρονται στον λογαριασμό σας, χρησιμοποιήστε την επιλογή «Πρόβλημα σύνδεσης» από τη σελίδα σύνδεσης .

    Δεν μπορώ να απενεργοποιήσω το 2FA στο Facebook. Τι συμβαίνει?

    Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους το Facebook δεν σας επιτρέπει να απενεργοποιήσετε το 2FA. Εάν έχετε συγκεκριμένες εφαρμογές συνδεδεμένες στο Facebook, μπορεί κάποιος να σας εμποδίσει να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία επειδή απαιτείται για λόγους ασφαλείας. Δοκιμάστε να αφαιρέσετε τυχόν συνδεδεμένες εφαρμογές εργασίας ή σχολείου και, στη συνέχεια, ακολουθήστε ξανά τις οδηγίες.

    Εάν λαμβάνετε ένα σφάλμα, δοκιμάστε ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης ιστού για να απενεργοποιήσετε τη δυνατότητα ασφαλείας, επειδή μπορεί να είναι πρόβλημα με το ίδιο το πρόγραμμα περιήγησης.

    Αν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιείτε τον σωστό κωδικό πρόσβασης κατά τη σύνδεση, ίσως χρειαστεί να επικοινωνήσετε με την υποστήριξη του Facebook για περισσότερη βοήθεια. Γενικά, το Facebook δεν σας αντιμετωπίζει προβλήματα με την απενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας, επομένως εάν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, πιθανότατα είναι συγκεκριμένο για λογαριασμό, γι’ αυτό θα χρειαστείτε την ομάδα υποστήριξης για να σας βοηθήσει.

    Τι κάνω εάν κάποιος άλλος συνδεθεί και ενεργοποιήσει το 2FA στον λογαριασμό μου;

    Εάν έχετε ήδη αντιμετωπίσει μια επίθεση και ο χάκερ έχει ενεργοποιήσει το 2FA, δεν μπορείτε να συνδεθείτε μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Ευτυχώς, το Facebook είναι έτοιμο να βοηθήσει.

    Επίσκεψη αυτή την ιστοσελίδα για να ανακτήσετε και να αποκτήσετε ξανά πρόσβαση στον λογαριασμό σας, ώστε να μπορείτε να απενεργοποιήσετε ή να διαχειριστείτε το 2FA.

    Χρειάζομαι κωδικό επαλήθευσης για να απενεργοποιήσω το 2FA;

    Όχι, αλλά χρειάζεστε ένα για να το ενεργοποιήσετε ξανά. Θα χρειαστείτε τον κωδικό πρόσβασής σας για πρόσβαση στις ρυθμίσεις ασφαλείας, αλλά δεν θα χρειαστείτε κωδικό επαλήθευσης μηνύματος κειμένου για να τον απενεργοποιήσετε.