Πώς να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία στα Windows 10

Βασικά Takeaways

  • Η ασφαλής λειτουργία στα Windows 10 είναι μια χρήσιμη δυνατότητα αντιμετώπισης προβλημάτων που σας επιτρέπει να απομονώνετε και να διορθώνετε σφάλματα συστήματος χωρίς παρεμβολές από περιττά προγράμματα οδήγησης και προγράμματα.
  • Υπάρχουν τρεις κύριες μέθοδοι πρόσβασης στην Ασφαλή λειτουργία στα Windows 10: Διαμόρφωση συστήματος, Εκκίνηση για προχωρημένους ή πάτημα F8 κατά την εκκίνηση (ενεργοποιημένη μέσω της γραμμής εντολών).
  • Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην Ασφαλή λειτουργία, μπορείτε να δοκιμάσετε την εκκίνηση σε λειτουργία ανάκτησης χρησιμοποιώντας το μέσο εγκατάστασης ή έναν δίσκο επιδιόρθωσης συστήματος για να διορθώσετε το πρόβλημα. Θυμηθείτε να απενεργοποιήσετε την Ασφαλή λειτουργία μετά την επίλυση του προβλήματος.

Η ασφαλής λειτουργία είναι η ενσωματωμένη δυνατότητα αντιμετώπισης προβλημάτων των Windows που απενεργοποιεί τα περιττά προγράμματα οδήγησης και προγράμματα κατά την εκκίνηση. Σας επιτρέπει να απομονώνετε προβλήματα και να τα διορθώνετε χωρίς να παρεμβαίνουν μη βασικές εφαρμογές. Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία με τα Windows 10 και τι πρέπει να κάνετε εάν δεν μπορείτε να εκκινήσετε σε ασφαλή λειτουργία.

Μέθοδος 1: Διαμόρφωση συστήματος

Για να ανοίξετε την οθόνη Διαμόρφωση συστήματος, πληκτρολογήστε msconfig στη γραμμή αναζήτησης του μενού Έναρξη και επιλέξτε την καλύτερη αντιστοίχιση. Ανοίξτε την καρτέλα Εκκίνηση και σημειώστε τις Επιλογές εκκίνησης. Η επιλογή της Ασφαλούς εκκίνησης θα αναγκάσει το σύστημά σας να εκκινήσει σε ασφαλή λειτουργία μετά την επόμενη επανεκκίνηση.

Μπορείτε να επιλέξετε από πρόσθετες επιλογές. Να τι κάνουν:

  • Minimal: Ξεκινά την ασφαλή λειτουργία με τον απολύτως ελάχιστο αριθμό προγραμμάτων οδήγησης και υπηρεσιών, αλλά με το τυπικό γραφικό περιβάλλον εργασίας των Windows (Graphical User Interface). Αυτή είναι η τυπική επιλογή Safe Mode.
  • Εναλλακτικό κέλυφος: Ξεκινά την ασφαλή λειτουργία με μια γραμμή εντολών, χωρίς το γραφικό περιβάλλον εργασίας των Windows. Απαιτεί γνώση προηγμένων εντολών κειμένου, καθώς και πλοήγηση στο λειτουργικό σύστημα χωρίς ποντίκι.
  • Active Directory Repair: Ξεκινά την ασφαλή λειτουργία με πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν το μηχάνημα, όπως μοντέλα υλικού. Εάν εγκαταστήσετε ανεπιτυχώς νέο υλικό που καταστρέφει την υπηρεσία καταλόγου Active Directory, η ασφαλής λειτουργία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση της σταθερότητας του συστήματος επιδιορθώνοντας κατεστραμμένα δεδομένα ή προσθέτοντας νέα δεδομένα στον κατάλογο. Το Active Directory χρησιμοποιείται σε επιχειρηματικές ρυθμίσεις, επομένως είναι απίθανο να το χρειαστείτε στον προσωπικό σας υπολογιστή.
  • Δίκτυο: Ξεκινά την Ασφαλή λειτουργία με τις απαραίτητες υπηρεσίες και προγράμματα οδήγησης για δικτύωση με το τυπικό γραφικό περιβάλλον των Windows. Επιλέξτε αυτό εάν χρειάζεται να συνδεθείτε στο διαδίκτυο κατά την αντιμετώπιση προβλημάτων.
  Ποια οθόνη είναι η καλύτερη για εσάς;

Επιλέξτε Ελάχιστο > Εφαρμογή > ΟΚ. Το System Configuration θα σας ρωτήσει τώρα εάν θέλετε να επανεκκινήσετε το σύστημά σας. Επιλέγοντας Επανεκκίνηση θα ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία επανεκκίνησης, επομένως φροντίστε να αποθηκεύσετε τυχόν ενεργά έγγραφα ή έργα.

Μέθοδος 2: Προηγμένη εκκίνηση

Η επόμενη επιλογή σας είναι το Windows 10 Advanced Startup. Δεν είναι τόσο προχωρημένο, αλλά είναι πραγματικά χρήσιμο να το γνωρίζουμε. Για να το προσεγγίσετε, πληκτρολογήστε σύνθετη εκκίνηση στη γραμμή αναζήτησης του μενού Έναρξη και επιλέξτε την καλύτερη αντιστοίχιση.

  • Στο μενού που προκύπτει, στην περιοχή Εκκίνηση για προχωρημένους, επιλέξτε Επανεκκίνηση τώρα.
  • Αυτό θα επανεκκινήσει το σύστημά σας σε λειτουργία ανάκτησης, όπου θα συναντήσετε τρεις επιλογές: Συνέχεια, Αντιμετώπιση προβλημάτων ή Απενεργοποίηση του υπολογιστή σας.
  • Επιλέξτε Αντιμετώπιση προβλημάτων > Σύνθετες επιλογές. Τώρα έχετε μια νέα σειρά επιλογών για να διαλέξετε.
  • Επιλέξτε Ρυθμίσεις εκκίνησης > Επανεκκίνηση. Το σύστημά σας θα επανεκκινήσει. Η οθόνη ρυθμίσεων εκκίνησης θα φορτώσει μετά την επανεκκίνηση. Από εδώ, επιλέξτε την απαραίτητη επιλογή για την Ασφαλή λειτουργία.
  • Προηγμένη συντόμευση εκκίνησης

    Μπορείτε να παραλείψετε αυτήν την κάπως μακρά διαδικασία κλικ κρατώντας πατημένο το Shift και κάνοντας κλικ στο Restart στην περιοχή Power, που βρίσκεται στο μενού Έναρξη των Windows 10. Αυτή η επανεκκίνηση σάς μεταφέρει κατευθείαν στις επιλογές αποκατάστασης, όπου μπορείτε να επιλέξετε Αντιμετώπιση προβλημάτων > Επιλογές για προχωρημένους > Ρυθμίσεις εκκίνησης.

      Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Windows και Windows Server;

    Μέθοδος 3: Αγγίξτε το F8 κατά την εκκίνηση

    Μέχρι την εισαγωγή των Windows 8, η πιο κοινή μέθοδος για την είσοδο σε ασφαλή λειτουργία ήταν να πατήσετε το F8 στο πληκτρολόγιό σας κατά την εκκίνηση. Πατώντας το F8 εμφανίζεται η οθόνη επιλογών ασφαλούς λειτουργίας, παραθέτοντας τις επιλογές που βρίσκονται στη Μέθοδο 1 (παραπάνω) και πολλές εναλλακτικές.

    Για τη βελτίωση των χρόνων εκκίνησης, τα Windows 10 (και τα Windows 11) έχουν απενεργοποιημένη από προεπιλογή την πρόσβαση σε ασφαλή λειτουργία F8. Ωστόσο, μπορείτε να θυσιάσετε μερικά δευτερόλεπτα κατά την εκκίνηση ενεργοποιώντας το μενού F8 χρησιμοποιώντας τη γραμμή εντολών:

  • Ξεκινήστε ανοίγοντας μια ανυψωμένη γραμμή εντολών. Κάντε δεξί κλικ στο μενού Έναρξη και επιλέξτε Γραμμή εντολών (Διαχειριστής). Επιλέξτε Ναι στο παράθυρο διαλόγου Έλεγχος λογαριασμού χρήστη, εάν εμφανιστεί. Η γραμμή εντολών πρέπει τώρα να είναι ανοιχτή.
  • Εισαγάγετε (ή αντιγραφή/επικόλληση) την ακόλουθη εντολή:
    • bcdedit /set {default} bootmenupolicy κληρονομιά
  • Για να αναιρέσετε αυτήν την εντολή παλαιού τύπου ανά πάσα στιγμή, ανοίξτε ξανά την ανυψωμένη γραμμή εντολών σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες και πληκτρολογήστε:
    • bcdedit /set {default} πρότυπο bootmenupolicy
  • Η εντολή αντιστροφής επιστρέφει τη διαδικασία εκκίνησης στην αρχική της κατάσταση. Επομένως, για να φτάσετε στην Ασφαλή λειτουργία, θα πρέπει στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε μία από τις εναλλακτικές επιλογές που συζητήθηκαν.

    Τα παραπάνω βήματα λειτουργούν και στα Windows 11!

    Τι γίνεται αν δεν μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση στην ασφαλή λειτουργία;

    Ακόμα κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί, εξακολουθείτε να έχετε δύο άσους στο μανίκι σας.

    Εάν εγκαταστήσατε τα Windows 10 μέσω δίσκου ή μονάδας flash USB, μπορείτε να εκκινήσετε απευθείας στη λειτουργία ανάκτησης, εισάγοντας το μέσο εγκατάστασης πριν ενεργοποιήσετε το σύστημά σας.

    Επιλέξτε τη διάταξη του πληκτρολογίου σας, ακολουθούμενη από το Repair Your Computer, στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης. Από εδώ, μπορείτε να μεταβείτε στην Αντιμετώπιση προβλημάτων > Σύνθετες επιλογές, όπου θα βρείτε:

    • Επαναφοράς συστήματος
    • Ανάκτηση εικόνας συστήματος
    • Επιδιόρθωση κατά την εκκίνηση,
    • Γραμμή εντολών
    • Επιστρέψτε στην προηγούμενη έκδοση
      Πώς να δείτε ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν το μικρόφωνό σας στα Windows 10

    Για να λειτουργήσει η Ανάκτηση εικόνας συστήματος, θα πρέπει να έχετε δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας πριν από το σφάλμα του συστήματός σας, κάτι που θα σας συμβουλεύαμε ανεπιφύλακτα να κάνετε. Μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα συστήματος πληκτρολογώντας ανάκτηση στη γραμμή αναζήτησης του μενού Έναρξη και επιλέγοντας την καλύτερη αντιστοίχιση. Θα ανοίξουν τα Προηγμένα Εργαλεία αποκατάστασης. Επιλέξτε Create a Recovery Drive και ακολουθήστε τα βήματα.

    Δίσκος επισκευής συστήματος

    Ένα άλλο χρήσιμο εργαλείο που έχετε στη διάθεσή σας είναι ο δίσκος επισκευής συστήματος. Σε αντίθεση με το System Image, αυτά δεν είναι ειδικά για το μηχάνημα, επομένως μπορείτε να αποκτήσετε ένα μέσω ενός φίλου εάν όλα πάνε στραβά.

    Μεταβείτε στον Πίνακα Ελέγχου > Σύστημα και Ασφάλεια > Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και επαναφορά (Windows 7).

    Μην αφήσετε την ετικέτα των Windows 7 να σας απογοητεύσει: βρίσκεστε στο σωστό μέρος. Επιλέξτε Create a System Repair Disc από την αριστερή στήλη και ακολουθήστε τις οδηγίες.

    Πώς μπορώ να βγω από την ασφαλή λειτουργία;

    Μόλις διορθώσετε το πρόβλημα με τα Windows 10, μπορείτε να αποχωρήσετε από την Ασφαλή λειτουργία. Αλλά πώς βγαίνετε από την ασφαλή λειτουργία όταν είστε εκεί;

    Υπάρχουν δύο επιλογές, ανάλογα με τον τρόπο εκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία:

    • Εάν εισαγάγατε την ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιώντας τη μέθοδο 1 (μέσω της ρύθμισης παραμέτρων συστήματος), πρέπει να απενεργοποιήσετε την επιλογή Ασφαλούς λειτουργίας στο ίδιο παράθυρο διαμόρφωσης. Διαφορετικά, τα Windows 10 θα επανεκκινηθούν σε ασφαλή λειτουργία μετά από κάθε επανεκκίνηση.
    • Εάν μπήκατε σε ασφαλή λειτουργία χρησιμοποιώντας τη Μέθοδο 2 (μέσω Προηγμένης εκκίνησης) ή τη Μέθοδο 3 (μέσω του πληκτρολογίου σας), κλείστε ή επανεκκινήστε το σύστημά σας για έξοδο από την Ασφαλή λειτουργία.

    Η πρώτη επιλογή μπορεί να προσελκύσει τους ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου και εμένα!), οπότε μην ξεχάσετε να ελέγξετε το μενού “Διαμόρφωση συστήματος” εάν κάτι φαίνεται λάθος.

    Τώρα γνωρίζετε τις τρεις ευκολότερες μεθόδους πρόσβασης στα Windows 10 Safe Mode. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σημειώσει την τελευταία ενότητα σχετικά με τους δίσκους ανάκτησης εικόνας συστήματος και επιδιόρθωσης συστήματος. Θυμηθείτε ότι το πρώτο λειτουργεί μόνο εάν έχετε ορίσει τη θέση ανάκτησης προτού ο κόσμος σας αρχίσει να καταρρέει σε έναν εφιάλτη που προκαλείται από το BSOD.