Πώς να εγκαταστήσετε το Libre Office σε Linux

Αν και πολλές διαφορετικές διανομές Linux περιλαμβάνουν το εργαλείο Libre Office από προεπιλογή, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Σε ορισμένες διανομές Linux, οι προγραμματιστές συχνά επιλέγουν να μην συμπεριλάβουν το εργαλείο Libre Office επειδή καταλαμβάνει πολύ χώρο, χρησιμοποιεί πάρα πολλούς πόρους κ.λπ. Γι’ αυτό σε αυτό το σεμινάριο, θα εξετάσουμε όλους τους τρόπους εγκατάστασης του Libre Office στο Linux. Για να ξεκινήσετε, επιλέξτε το λειτουργικό σας σύστημα από την παρακάτω λίστα και πληκτρολογήστε τις εντολές.

SPOILER ALERT: Κάντε κύλιση προς τα κάτω και παρακολουθήστε το εκπαιδευτικό βίντεο στο τέλος αυτού του άρθρου.

Εγκαταστήστε το Libre Office σε Ubuntu/Linux Mint κ.λπ

Στις περισσότερες εκδόσεις του Ubuntu, το Libre Office είναι ήδη εγκατεστημένο. Τούτου λεχθέντος, στις ελαφριές εκδόσεις της διανομής, το Libre Office δεν περιλαμβάνεται και αντ’ αυτού διατίθεται με μια ελαφριά εναλλακτική. Εάν χρειάζεστε την ισχύ και τις δυνατότητες που προσφέρει το Libre Office, ο ευκολότερος τρόπος για να εγκαταστήσετε το λογισμικό είναι να το πάρετε απευθείας από τα αποθετήρια λογισμικού.

sudo apt-get install libreoffice

Θέλετε μια πιο ενημερωμένη έκδοση του Libre Office, αντί αυτής που περιλαμβάνεται στα κύρια αποθετήρια λογισμικού; Σκεφτείτε να προσθέσετε τον επίσημο ΟΛΠ.

sudo add-apt-repository ppa:libreoffice/libreoffice-5-4
sudo apt-get update 

sudo apt-dist upgrade

Η εκτέλεση αυτών των εντολών θα αναγκάσει το Ubuntu να ενημερώσει την έκδοση του Libre Office που είναι ήδη εγκατεστημένη στην πιο πρόσφατη έκδοση.

  Οι 5 καλύτερες εφαρμογές βοήθειας Arch Linux AUR προς χρήση

Εγκαταστήστε το Libre Office στο Debian

Οι περισσότερες εγκαταστάσεις του Debian περιλαμβάνουν το Libre Office out of the box. Τούτου λεχθέντος, εάν ψάχνετε έναν τρόπο να το εγκαταστήσετε ή να το εγκαταστήσετε ξανά, δείτε πώς να το κάνετε:

sudo aptitude update
sudo aptitude install libreoffice

Χρησιμοποιείτε Debian Jesse; Εάν ναι, για να μπορέσετε να εγκαταστήσετε την πιο πρόσφατη έκδοση του Libre Office, θα πρέπει πρώτα να προσθέσετε τις θύρες υποστήριξης. Πήγαινε εδώκαι ακολουθήστε τις οδηγίες. Στη συνέχεια, εγκαταστήστε το Libre Office μέσω:

sudo apt-get install -t jessie-backports libreoffice

Εγκαταστήστε το Libre Office στο Arch Linux

Οι χρήστες του Arch Linux έχουν τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν είτε τη σταθερή έκδοση του Libre Office είτε την πιο πρόσφατη έκδοση που είναι διαθέσιμη για δημόσια χρήση. Αποκτήστε το μέσω του Pacman Pacman Manager:

Τελευταία έκδοση

sudo pacman -S libreoffice-fresh

Σταθερή έκδοση

sudo pacman -S libreoffice-still

Εγκαταστήστε το Libre Office στο Fedora

Πολλές περιστροφές του Fedora περιλαμβάνουν ήδη το λογισμικό Libre Office εκτός συσκευασίας. Ωστόσο, εάν το έχετε απεγκαταστήσει στο παρελθόν ή για κάποιο λόγο δεν το έχετε εγκαταστήσει, δείτε πώς μπορείτε να το αποκτήσετε:

sudo dnf install libreoffice

Εγκαταστήστε το Libre Office στο OpenSUSE

Η Suse, όπως και άλλοι σε αυτήν τη λίστα, διανέμουν ήδη το Libre Office. Αυτό λέγεται εάν για κάποιο λόγο απαιτείται επανεγκατάσταση, μεταβείτε στον ιστότοπο λογισμικού Suse, βρείτε την έκδοση του Suse και κάντε κλικ στο κουμπί. Θα ανοίξει μέσω του εργαλείου εγκατάστασης YaST και θα λειτουργήσει όλα.

  Πώς να παίξετε το Dead Rising 4 στο Linux

Snap Εγκατάσταση

Χάρη στην Canonical, γίνεται πολύ πιο εύκολη η διανομή των πιο πρόσφατων εκδόσεων δημοφιλών εργαλείων λογισμικού Linux σε πολλές διαφορετικές διανομές. Εάν χρησιμοποιείτε μια έκδοση του Linux που δεν έχει εξαιρετική υποστήριξη λογισμικού, αλλά υποστηρίζει το Snap, η εγκατάσταση της πιο πρόσφατης έκδοσης του Libre Office με αυτόν τον τρόπο είναι μια εξαιρετική ιδέα.

Το μόνο πραγματικό μειονέκτημα αυτής της εγκατάστασης είναι ότι φαίνεται ότι μόνο η «φρέσκια» έκδοση του Libre Office (επί του παρόντος έκδοση 5.4.4.2) είναι διαθέσιμη και είναι διαθέσιμη. Αυτό σημαίνει ότι εάν χρειάζεστε τη σταθερή έκδοση (5.3), θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε.

Σημείωση: Το Libre Office Fresh είναι αρκετά σταθερό και δεν είναι τόσο λάθη όσο προβλέπουν οι προγραμματιστές.

sudo snap install libreoffice

Εγκατάσταση Flatpak

Τα Snaps είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διανείμετε λογισμικό σε διάφορες διανομές Linux, ειδικά σε αυτές με μικρές ομάδες που δεν έχουν χρόνο να συσκευάσουν κάθε μικρό πράγμα. Δυστυχώς, δεν έχει κάθε διανομή Linux άμεση υποστήριξη για την τεχνολογία. Ευτυχώς, χάρη στο ίδρυμα Gnome, υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση, και ονομάζεται Flatpak. Είναι μια καθολική μορφή συσκευασίας που υποστηρίζεται από σχεδόν όλες τις διανομές Linux εκεί έξω και τυχαίνει να υπάρχει έτοιμη μια συσκευασμένη έκδοση του Libre Office!

  Πώς να ρυθμίσετε τον διακομιστή RocketChat σε Linux

Για να μπορέσετε το Libre Office να λειτουργεί μέσω Flatpak, θα χρειαστεί πρώτα να προσθέσετε το αποθετήριο Flathub στις πηγές λογισμικού Flatpak.

sudo flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://dl.flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

Αφού εγγραφείτε στο απομακρυσμένο αποθετήριο Flathub, μπορείτε να πάρετε την πιο πρόσφατη έκδοση flatpakref του Libre Office. Υπάρχουν δύο τρόποι εγκατάστασης αυτού του αρχείου.

Επιλογή 1: Λογισμικό Gnome

Ανοίγοντας αυτόν τον σύνδεσμο, το πρόγραμμα περιήγησής σας θα κάνει λήψη του πιο πρόσφατου Flatpak. Μόλις είναι στον υπολογιστή σας Linux στο φάκελο ~/Downloads, ανοίξτε τη διαχείριση αρχείων και κάντε διπλό κλικ πάνω του. Θα ανοίξει με το λογισμικό Gnome (ή το KDE Discover κ.λπ.).

Κάντε κλικ στο κουμπί «Εγκατάσταση» και εισαγάγετε τον κωδικό πρόσβασης χρήστη για να αποκτήσετε το Libre Office σε Linux μέσω Flatpak.

Επιλογή 2: Γραμμή εντολών Flatpak

Το εργαλείο πακέτου Flatpak έχει ένα αρκετά ισχυρό εργαλείο γραμμής εντολών. Για να εγκαταστήσετε το πιο πρόσφατο πακέτο Libre Office Flatpak μέσω της εντολής, απλώς ανοίξτε ένα παράθυρο τερματικού και επικολλήστε αυτήν τη γραμμή κώδικα:

flatpak install --from https://flathub.org/repo/appstream/org.libreoffice.LibreOffice.flatpakref

Λάβετε υπόψη ότι καθώς εγκαθιστάτε αυτό το λογισμικό, το εργαλείο Flatpak θα σας ζητήσει να εγκαταστήσετε διάφορες βιβλιοθήκες και χρόνους εκτέλεσης. Πείτε ναι σε όλους, διαφορετικά το πακέτο δεν θα εγκατασταθεί. Όταν ολοκληρωθεί η εντολή, το Libre Office θα πρέπει να εμφανίζεται κάτω από το “Office” στο μενού της εφαρμογής σας.