Πώς να διορθώσετε το νέο κρίσιμο ελάττωμα ασφαλείας των Windows 10 (Μάρτιος 2020)

Τα Windows 10 έχουν ένα νέο ελάττωμα ασφαλείας και ήδη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στην άγρια ​​φύση. Θα μπορούσατε να μολυνθείτε από κακόβουλο λογισμικό μόνο από τη λήψη ενός αρχείου, καθώς η Εξερεύνηση αρχείων θα ανοίξει αυτόματα το αρχείο και θα το κάνει προεπισκόπηση. Τα Windows 7 έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Ενημέρωση: Αυτό το σφάλμα διορθώθηκε ενημερώσεις κώδικα της Microsoft που κυκλοφόρησαν στις 14 Απριλίου 2020. Εκτελέστε το Windows Update για να διορθώσετε το πρόβλημα στον υπολογιστή σας.

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Microsoft ανακοινώθηκε αυτό το κενό ασφαλείας στις 23 Μαρτίου 2020. Η Microsoft λέει ότι «έχει επίγνωση των περιορισμένων στοχευμένων επιθέσεων» που χρησιμοποιούν ελαττώματα στη βιβλιοθήκη Adobe Type Manager. “Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένας εισβολέας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ευπάθεια, όπως να πείσει έναν χρήστη να ανοίξει ένα ειδικά διαμορφωμένο έγγραφο ή να το δει στο παράθυρο προεπισκόπησης των Windows”, σύμφωνα με την συμβουλή ασφαλείας της Microsoft.

  Πώς να αποκτήσετε μια νέα εικόνα των Windows Spotlight για την οθόνη κλειδώματος στα Windows 10

Το ελάττωμα επηρεάζει όλες τις εκδόσεις των Windows σε ενεργή χρήση: Windows 10, Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 και διάφορες εκδόσεις του Windows Server. (Φυσικά, εάν χρησιμοποιείτε Windows 7 και δεν πληρώνετε για εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας, δεν θα λάβετε ενημερωμένη έκδοση κώδικα ασφαλείας.)

είπε εκπρόσωπος της Microsoft TechCrunch ότι η Microsoft εργάζεται σε μια επιδιόρθωση και αναμένει ότι θα είναι διαθέσιμη την επόμενη ενημέρωση κώδικα Τρίτη—δηλαδή στις 14 Απριλίου 2020.

Μέχρι τότε η Microsoft προσφέρει μια λύση που θα προστατεύσει τους υπολογιστές σας από το ελάττωμα ασφαλείας.

Πώς να προστατέψετε τον υπολογιστή σας

Για να επιλύσετε το ελάττωμα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απενεργοποιήσετε τα παράθυρα Προεπισκόπηση και Λεπτομέρειες στην Εξερεύνηση αρχείων (ή την Εξερεύνηση των Windows σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows.) Τα Windows δεν θα εμφανίζουν αυτόματα προεπισκοπήσεις των αρχείων γραμματοσειρών OTF, κάτι που θα σας προστατεύσει.

  Ο συλλέκτης Wi-Fi σαρώνει και συλλέγει πληροφορίες ασύρματου δικτύου

Μπορεί να δεχθείτε επίθεση εάν ανοίξετε ένα κακόβουλο αρχείο. Ωστόσο, η απλή προβολή του αρχείου στην Εξερεύνηση αρχείων δεν θα αποτελεί κίνδυνο.

Για να το κάνετε αυτό, ανοίξτε την Εξερεύνηση αρχείων και κάντε κλικ στην καρτέλα “Προβολή” στο επάνω μέρος του παραθύρου.

Βεβαιωθείτε ότι τόσο οι επιλογές “Παράθυρο προεπισκόπησης” και “Παράθυρο λεπτομερειών” στην ενότητα Παράθυρα είναι απενεργοποιημένες. Κάντε κλικ σε αυτά για να τα ενεργοποιήσετε και να τα απενεργοποιήσετε.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο εικονίδιο “Επιλογές” στη δεξιά πλευρά της γραμμής κορδέλας. Εάν εμφανιστεί ένα μενού, κάντε κλικ στην επιλογή “Αλλαγή φακέλου και επιλογών αναζήτησης”.

Κάντε κλικ στην καρτέλα “Προβολή”. Στο πλαίσιο “Σύνθετες ρυθμίσεις”, ενεργοποιήστε την επιλογή “Να εμφανίζονται πάντα εικονίδια, ποτέ μικρογραφίες”.

Τελείωσες. Κάντε κλικ στο κουμπί “OK” για να αποθηκεύσετε τις αλλαγές σας. Κλείστε όλα τα ανοιχτά παράθυρα του File Explorer (ή επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας) για να βεβαιωθείτε ότι η αλλαγή σας θα εφαρμοστεί.

  Πώς να ρυθμίσετε ένα έξυπνο γκαράζ

Στα Windows 7, θα πρέπει να αλλάξετε αυτές τις ίδιες επιλογές. Βρίσκονται σε μια ελαφρώς διαφορετική θέση στην Εξερεύνηση των Windows.

Αρχικά, κάντε κλικ στην Οργάνωση > Διάταξη και χρησιμοποιήστε τις επιλογές στο μενού για να απενεργοποιήσετε το παράθυρο Λεπτομέρειες και το παράθυρο Προεπισκόπηση.

Δεύτερον, κάντε κλικ στην Οργάνωση > Επιλογές φακέλου και αναζήτησης στην Εξερεύνηση των Windows για να ανοίξετε το παράθυρο επιλογών. Ενεργοποιήστε την επιλογή «Να εμφανίζονται πάντα εικονίδια, ποτέ μικρογραφίες» στο ίδιο σημείο.

Αυτή η αλλαγή θα είναι απαραίτητη μόνο έως ότου η Microsoft εκδώσει μια ενημέρωση ασφαλείας που διορθώνει το πρόβλημα. Αφού το κάνει η εταιρεία, μπορείτε να ενεργοποιήσετε ξανά τις προεπισκοπήσεις. (Ωστόσο, στα Windows 7 χωρίς ενημερώσεις ασφαλείας, πιθανότατα θα θέλετε να το αφήσετε μόνιμα απενεργοποιημένο.)