Πώς να διαγράψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες από τους ιστότοπους του People-Finder

Υπήρχε μια εποχή στο διαδίκτυο που κανείς δεν ήξερε αν ήσουν σκύλος, αλλά αυτές οι μέρες έχουν περάσει προ πολλού. Είναι πλέον απίστευτα εύκολο να βρείτε βαθιά προσωπικές πληροφορίες για κάποιον στο διαδίκτυο χάρη στους μεσίτες δεδομένων, πιο γνωστούς ως ιστότοπους «εύρεσης ανθρώπων».

Τα προσωπικά σας στοιχεία είναι (πιθανώς) εκεί έξω

Οι ιστότοποι αναζήτησης ατόμων είναι ένας πραγματικός θησαυρός πληροφοριών. Συχνά έχουν τη διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, το email και την ηλικία σας. Περιλαμβάνουν ακόμη και δεδομένα από δικαστικά έγγραφα και άλλα δημόσια ή κρατικά αρχεία. Αυτές τις μέρες, όχι μόνο μπορείτε να μάθετε τη ράτσα ενός σκύλου που ασχολείται με το blog, αλλά και την τελευταία φορά που είχε δακτυλίτιδα.

Αν θέλετε να δείτε αυτό το θολό κάτω μέρος του ιστού, απλώς Google τον εαυτό σας ή ένα μέλος της οικογένειας. Αν δεν είστε δημόσιο πρόσωπο που είναι συχνά στις ειδήσεις, τα κορυφαία αποτελέσματα πιθανότατα θα προέρχονται από Λευκές σελίδες, Spokeo, Έχει επαληθευτεί, και άλλους παρόμοιους ιστότοπους.

Οι άνθρωποι που αναζητούν γνωρίζουν πολλά για εσάς

Αυτοί οι ιστότοποι συχνά εμφανίζουν έναν ανησυχητικό όγκο πληροφοριών εκ των προτέρων, αλλά παρέχουν ακόμη περισσότερες πίσω από ένα paywall. Μερικές φορές λεηλατούν τα πιο βασικά ανθρώπινα κίνητρα. Για παράδειγμα, το BeenVerified πειράζει ότι πρέπει να “ελέγξετε τον εραστή σας”. Εάν κάνετε κλικ για περισσότερες πληροφορίες, τείνει να διαρκέσει τεχνητά μεγάλο χρονικό διάστημα για να “συνταχθούν αποτελέσματα”. Αυτό είναι ένα ψυχολογικό εργαλείο που έχει σχεδιαστεί για να σας κάνει να επενδύσετε στη διαδικασία και είναι πιο πιθανό να εξοφλήσετε κάποια μετρητά όταν εμφανιστεί το paywall.

Μερικοί από αυτούς τους ιστότοπους είναι ακόμη πιο αδίστακτοι από αυτό! Το 2011, Το MyLife.com μηνύθηκε για εξαπάτηση ανθρώπων ώστε να πιστέψουν ότι ερευνώνται και στη συνέχεια τους έδιναν πλαστά ονόματα έναντι αμοιβής. Η μήνυση τελικά απορρίφθηκε, αλλά ο ιστότοπος μηνύθηκε ξανά το 2015 για παραπλάνηση των ανθρώπων ώστε να παραχωρήσουν τόσο προσωπικές πληροφορίες όσο και μετρητά.

  Πώς να ανοίξετε πρόσφατα εφαρμογές τερματισμού στο macOS

Η πώληση σε καταναλωτές γενικά δεν είναι καν το πρωταρχικό επιχειρηματικό μοντέλο για αυτούς τους ιστότοπους – συχνά είναι απλώς μια παράπλευρη φασαρία.

«Η απευθείας πώληση στους καταναλωτές δεν έχει κλίμακα», δήλωσε ο Nader Henein, ανώτερος διευθυντής έρευνας στο Gartner. «Οι μεσίτες δεδομένων πωλούν κυρίως σε οργανισμούς που θέλουν να εμπλουτίσουν τις πληροφορίες τους σχετικά με μια μεγάλη ομάδα ατόμων».

Ο ιστότοπος μεσίτης δεδομένων Spokeo που εμφανίζει αποτελέσματα αναζήτησης για

Αυτοί οι ιστότοποι λαμβάνουν ορισμένα δεδομένα για εσάς από ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από δημόσια αρχεία, όπως δικαστικά έγγραφα και συναλλαγές ακινήτων, ή άλλα διαδικτυακά δεδομένα, όπως ιστορικά αναζήτησης.

Πολλές εταιρείες είναι περισσότερο από πρόθυμες να πουλήσουν τις πληροφορίες σας σε αυτούς τους μεσίτες δεδομένων—ακόμη και φαινομενικά αβλαβείς πηγές, όπως οι εγγραφές εγγύησης και κληρώσεων θα το κάνουν. Εκτός εάν μια φόρμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι μια εταιρεία δεν θα πουλήσει τα προσωπικά σας στοιχεία, μπορείτε να υποθέσετε με ασφάλεια, αργά ή γρήγορα, ότι θα καταλήξουν σε έναν ιστότοπο όπως το Spokeo.

Μπορείτε να απεγκλωβιστείτε από αυτήν την άθλια υπόθεση και να διαγράψετε τα προσωπικά σας στοιχεία από αυτούς τους ιστότοπους. Ανάλογα με την προσέγγισή σας, ωστόσο, μπορεί να είναι είτε δύσκολο είτε ακριβό.

Παρά τις πολλές συμβουλές για το αντίθετο, ένα πράγμα που πιθανώς δεν θα είναι τρομερά αποτελεσματικό είναι να μειώσετε το αποτύπωμά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των δεδομένων που συλλέγουν αυτές οι εταιρείες για εσάς.

«Αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε ο Henein.

Χρησιμοποιήστε το νόμο προς όφελός σας

Ανάλογα με το πού ζείτε, ο νόμος μπορεί να είναι με το μέρος σας. Ενώ δεν υπάρχει ομοσπονδιακός νόμος παρόμοιος με τον Εθνικό Μητρώο Μη Κλήσεων στις ΗΠΑ, τέθηκε σε ισχύ νόμος στην Καλιφόρνια την 1η Ιανουαρίου 2020 που προστατεύει τα 40 εκατομμύρια άτομα εκεί.

ο Νόμος περί απορρήτου των καταναλωτών της Καλιφόρνια επιτρέπει στους χρήστες να ζητήσουν, εν μέρει, τη διαγραφή των προσωπικών τους στοιχείων από τους ιστότοπους. Είναι παρόμοιο με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, έναν ευρωπαϊκό νόμο που τέθηκε σε ισχύ το 2018.

  Πώς να δημιουργήσετε πρότυπα στα Έγγραφα Google

Εάν ζείτε στην Καλιφόρνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πόρους στο Your Digital Rights για να στείλετε αιτήματα διαγραφής δεδομένων σε μεγάλο αριθμό τοποθεσιών εύρεσης ατόμων. Ο ιστότοπος προσφέρει επίσης μια επέκταση προγράμματος περιήγησης για Chrome και Firefox που θα υποβάλει αίτημα διαγραφής όταν επισκέπτεστε έναν προσβλητικό ιστότοπο.

Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός διαχειρίζεται το YourDigitalRights. Η υπηρεσία είναι δωρεάν και δεν συλλέγει τα προσωπικά σας δεδομένα.

Μη αυτόματη διαγραφή του εαυτού σας από το People-Finders

Εάν δεν ζείτε στην Καλιφόρνια, μπορείτε ακόμα να εξαιρεθείτε από πολλά άτομα που ανιχνεύουν άτομα, είναι απλώς μια πιο «χειροκίνητη» διαδικασία. Ενώ ορισμένοι ιστότοποι μπορεί να έχουν σύνδεσμο για την αφαίρεση προσωπικών πληροφοριών, η πραγματική διαδικασία μπορεί να είναι περίπλοκη.

Το Spokeo είναι, ίσως, το πιο απλό. Απλώς βρείτε τη σελίδα του προφίλ σας στον ιστότοπο, μεταβείτε στο speako.com/optoutκαι, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε (ή επικολλήστε) τον σύνδεσμο μαζί με τη διεύθυνση email σας για να μπορέσετε να επιβεβαιώσετε.

Άλλοι δεν είναι τόσο απλοί. Στο Whitepages, πρέπει να επικολλήσετε τη διεύθυνση URL στο προφίλ σας στο whitepages.com/suppression_requestsκαι, στη συνέχεια, πληκτρολογήστε τον λόγο για τον οποίο θέλετε να εξαιρεθείτε. Μετά από αυτό, πρέπει να δώσετε τον αριθμό τηλεφώνου σας—ναι, πρέπει να δώσετε σε έναν μεσίτη δεδομένων τον αριθμό τηλεφώνου σας. Στη συνέχεια, λαμβάνετε μια κλήση από ένα ρομπότ, το οποίο σας δίνει έναν κωδικό επαλήθευσης που πρέπει να πληκτρολογήσετε στον ιστότοπο για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία.

Η απόλυτη αναξιοπρέπεια; 411.info χρεώνει πραγματικά ένα τέλος εάν θέλετε να αφαιρέσει τις πληροφορίες σας.

«Είναι παράνομο στην Ευρώπη», είπε ο Henein. “Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να τους εμποδίζει να χρεώνουν για αυτό στις ΗΠΑ”

Συνολικά, η κατάργηση των πληροφοριών σας δεν είναι δύσκολη. είναι απλώς δυσκίνητο και χρονοβόρο, το οποίο είναι σκόπιμα. Αν θέλετε κάποια βοήθεια, Διέγραψέ με προσφέρει λεπτομερείς οδηγίες για μια χούφτα από τις πιο κοινές τοποθεσίες. Privacy Duck διατηρεί και ορισμένους οδηγούς εξαίρεσης βίντεο.

  Πώς να αποθηκεύσετε ένα Google Doodle εκτός σύνδεσης

Ομοίως, το Γραφείο Εκκαθάρισης Δικαιωμάτων Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει μια αρκετά εξαντλητική βάση δεδομένων με πάνω από 200 μεσίτες δεδομένων. Υποδεικνύει επίσης εάν κάθε ιστότοπος έχει έναν τρόπο με τον οποίο μπορείτε να εξαιρεθείτε, αν και θα παρατηρήσετε ότι πολλές καταχωρίσεις επισημαίνονται ως “ασαφείς”. Εάν είναι δυνατό να εξαιρεθείτε, κάντε κλικ στο όνομα της εταιρείας στα αριστερά για να δείτε τη σελίδα λεπτομερειών, η οποία γενικά περιλαμβάνει έναν σύνδεσμο προς τη φόρμα εξαίρεσης του ιστότοπου.

Η εξαίρεση είναι μια ατελείωτη εργασία

Η μη αυτόματη αφαίρεση του εαυτού σας από ιστότοπους εντοπισμού ατόμων μπορεί να είναι πολύ δουλειά. Και μόνο και μόνο επειδή εξαιρεθείτε σήμερα δεν σημαίνει ότι θα εξαιρεθείτε για πάντα. Εάν μετακομίσετε, αλλάξετε τον αριθμό τηλεφώνου σας ή έχετε ένα σημαντικό γεγονός ζωής που έχει τεκμηριωθεί κάπου, μπορεί να βρείτε ότι αυτοί οι ιστότοποι σας προσθέτουν ξανά.

«Όταν ζητάτε να διαγράψετε τις πληροφορίες σας, είναι υποχρεωμένοι να διαγράψουν τις πληροφορίες σήμερα», είπε ο Henein. “Αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να λέει ότι δεν μπορούν να αρχίσουν να συλλέγουν περισσότερες πληροφορίες για εσάς που προχωράτε από εκείνο το σημείο.”

Πληρώνετε για να διαγράψετε τον εαυτό σας από το People-Finders

Ένας τρόπος για να μετριαστείτε όλο αυτό είναι να εγγραφείτε σε μια υπηρεσία που αφαιρεί τα προσωπικά σας δεδομένα για λογαριασμό σας. Δυστυχώς, αυτά δεν είναι φθηνά. Privacy Duck, για παράδειγμα, είναι αστεία ακριβό. Η βασική υπηρεσία, η οποία καθαρίζει έως και δύο άτομα από 91 ιστότοπους μεσιτών δεδομένων, κοστίζει 500 $ ετησίως (η υπηρεσία VIP καλύπτει 190 ιστότοπους για 1.000 $ το χρόνο).

Σε σύγκριση, Διέγραψέ με είναι μια συμφωνία! Αυτή η υπηρεσία σας αφαιρεί από 38 κοινούς ιστότοπους για 129 $ ετησίως, με άλλα σχέδια που ανεβαίνουν από εκεί.

Αντιμέτωποι με αυτές τις τιμές, η μη αυτόματη αφαίρεση του εαυτού σας μπορεί να φαίνεται συναρπαστική. Εναλλακτικά, μπορεί να αναρωτηθείτε εάν είναι τόσο σημαντικό να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας δεδομένα εξαρχής.

Το κόστος της ιδιωτικότητας είναι η αιώνια επαγρύπνηση

Λάβετε υπόψη ότι ανεξάρτητα από τη λύση που θα επιλέξετε—κάνοντάς το μόνοι σας ή επενδύοντας σε μια υπηρεσία αφαίρεσης—καταργείτε αποτελέσματα μόνο από ένα συγκεκριμένο σύνολο ιστότοπων. Εάν θέλετε να διατηρήσετε τις πληροφορίες σας μακριά από αυτούς τους ιστότοπους για πάντα, απαιτείται αιώνια επαγρύπνηση.

Τα προσωπικά σας στοιχεία πιθανότατα θα επανεμφανιστούν σε αυτούς τους ιστότοπους καθώς αποκτούν νέες πληροφορίες για εσάς. Επομένως, θα πρέπει να καθαρίσετε μόνοι σας εάν ή όταν σταματήσετε να πληρώνετε για μια συνδρομητική υπηρεσία.