Πώς να διαγράψετε τα προσωπικά σας δεδομένα από ιστοτόπους δημοσίων αρχείων

Βασικά Takeaways

  • Τα προσωπικά δεδομένα σε διάφορους ιστότοπους ενέχουν κινδύνους για το απόρρητο και τη φήμη. Ο καθαρισμός του διαδικτυακού σας αρχείου είναι απαραίτητος για την προστασία.
  • Ιστότοποι, μηχανές αναζήτησης και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν και μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατάχρηση.
  • Οι δημόσιοι ιστότοποι προέρχονται δεδομένα από κυβερνητικές βάσεις δεδομένων και προφίλ κοινωνικών μέσων. Να είστε προσεκτικοί όταν μοιράζεστε πάρα πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Ο αριθμός τηλεφώνου ή η διεύθυνσή σας έχει επικολληθεί σε άγνωστους ιστότοπους; Ή μήπως είναι παλιές σας φωτογραφίες ή αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Όποια και αν είναι, τα προσωπικά σας δεδομένα που καταλήγουν σε λάθος χέρια μπορεί να είναι εφιάλτης για το απόρρητο ή τη φήμη σας, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να καθαρίσετε το προσωπικό σας αρχείο στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί ιστότοποι που διατηρούν τα δεδομένα σας και δεν υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καθαρίσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από δημόσια αρχεία. Τουλάχιστον, όχι εύκολα.

Ποιοι τύποι τοποθεσιών συλλέγουν τα προσωπικά σας δεδομένα;

Ιστότοποι όπως διαδικτυακοί κατάλογοι, ιστότοποι με καταχώριση διευθύνσεων και ιστότοποι ελέγχου ιστορικού είναι συνηθισμένοι. Θα βρείτε ιστότοπους όπως το Whitepages.com, ο οποίος παραθέτει προσωπικές πληροφορίες πολλών ατόμων στις ΗΠΑ (Στο Η.Β. 192.com κάνει το ίδιο πράγμα).

Συχνά, αυτοί οι ιστότοποι έχουν ορισμένες πληροφορίες διαθέσιμες δημόσια. Στη συνέχεια χρεώνουν τα άτομα για πρόσβαση σε πλήρεις πληροφορίες, όπως πλήρεις διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου κ.λπ.

Εκτός από τοποθεσίες δημόσιας καταχώρισης, οι μηχανές αναζήτησης και οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επίσης πολλές πληροφορίες για εσάς που μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατάχρηση.

Ποιες πληροφορίες για εσάς είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο;

Αυτοί οι ιστότοποι μπορούν να συγκεντρώσουν πολλές πληροφορίες για εσάς, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά,

  • Το όνομα σου.
  • Η τρέχουσα διεύθυνση κατοικίας σας.
  • Περιουσιακά στοιχεία, όπως αν έχετε σπίτι.

Ορισμένοι ιστότοποι ενδέχεται να έχουν ακόμη και πρόσβαση σε πιο ευαίσθητα δεδομένα, όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισής σας.

Τι συμβαίνει με τις προσωπικές πληροφορίες που είναι διαθέσιμες;

Εάν ένας χάκερ αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες, είστε ευάλωτοι σε κλοπή ταυτότητας, ψάρεμα με δόρυ, ανταλλαγή SIM και άλλες κυβερνοεπιθέσεις. Όσο περισσότερα άτομα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία, τόσο πιο εύκολο είναι για κάποιον να προσποιηθεί ότι είστε εσείς ή να σας στοχοποιήσει.

  Ένας οδηγός εισαγωγής στο BizDevOps για αρχάριους

Εάν ανησυχείτε για το απόρρητο, θα πρέπει να αφαιρέσετε αυτές τις πληροφορίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν θέλετε να αποφύγετε την καταδίωξη ή την παρενόχληση.

Πού λαμβάνουν τα δεδομένα τους αυτοί οι ιστότοποι;

Αν και αυτοί οι ιστότοποι μπορεί να είναι ενοχλητικοί και ενοχλητικοί, δεν είναι παράνομοι. Παρόλο που δεν δώσατε προσωπικά τα στοιχεία σας στους ιστότοπους, συλλέγουν πληροφορίες που είναι ήδη διαθέσιμες στο κοινό.

Συχνά, αυτοί οι ιστότοποι προέρχονται δεδομένα από δημόσιες βάσεις δεδομένων της κυβέρνησης. Αυτά περιλαμβάνουν τον εκλογικό κατάλογο, τα αρχεία απογραφής, τις βάσεις δεδομένων ποινικών καταδίκων, τα αρχεία πιστοποιητικών γάμου, τα αρχεία χρήσης γης και άλλα.

Μια άλλη πηγή πληροφοριών που χρησιμοποιούν πολλοί ιστότοποι είναι τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν έχετε δημόσια προσβάσιμες προσωπικές πληροφορίες διαθέσιμες στον λογαριασμό σας στο Facebook, στο LinkedIn ή στο X, πιθανότατα θα καταλήξουν σε έναν ιστότοπο καταλόγου. Είναι καλή ιδέα να εξετάσετε εάν μοιράζεστε πάρα πολλές πληροφορίες στο διαδίκτυο.

Πώς να αφαιρέσετε προσωπικές πληροφορίες από δημόσια αρχεία στο Διαδίκτυο

Κάποτε ήταν ότι η καταχώριση ιστοτόπων θα δυσκόλευε πολύ την κατάργηση των δεδομένων σας. Συχνά, δημιουργούν πρόσθετα βήματα που προορίζονται να σας αποτρέψουν, όπως η εκτύπωση και η δημοσίευση ενός έντυπου εντύπου ή ακόμη και η απαίτηση από εσάς να στείλετε ένα φαξ.

Αλλά τώρα, εν μέρει χάρη στο GDPR της ΕΕ, οι ιστότοποι πρέπει να σας παρέχουν έναν εύλογο τρόπο για να αφαιρέσετε τα στοιχεία σας. Ακόμα κι αν ζείτε εκτός ΕΕ, ένας ιστότοπος πρέπει να σας επιτρέπει να αφαιρέσετε πληροφορίες εάν λειτουργεί εντός Ευρώπης. Επιπλέον, η αφαίρεση των προσωπικών σας δεδομένων από αυτούς τους ιστότοπους είναι δωρεάν. Οι ιστότοποι τρίτων μπορεί να προσφέρουν την κατάργηση των δημόσιων πληροφοριών σας από το διαδίκτυο έναντι χρέωσης, αλλά οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι θα έχουν μια επίσημη μέθοδο αιτήματος που δεν θα σας κοστίσει ούτε δεκάρα.

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να αφαιρέσετε τις πληροφορίες σας από δημόσια αρχεία στο διαδίκτυο.

Το Facebook και το X θα είναι αυτό στο οποίο πιθανώς θα εστιάσετε περισσότερο εδώ. Ευτυχώς, το Facebook έχει μια λειτουργία όπου μπορείτε ακόμη και να διαγράψετε τις παλιές σας αναρτήσεις μαζικά. Μπορείτε να το κάνετε αυτό από οποιονδήποτε υπολογιστή.

  • Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας στο Facebook και κάντε κλικ στο όνομά σας για να μεταβείτε στο προφίλ σας.
  • Κάντε κλικ στο Manage posts, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σημείο όπου δημιουργείτε μια νέα ανάρτηση.
  • Χρησιμοποιήστε το Φίλτρο για να ταξινομήσετε τις αναρτήσεις σας ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  • Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου που βρίσκεται σε κάθε ανάρτηση για να το επισημάνετε για μαζική διαγραφή.
  • Κάντε κλικ στο Επόμενο.
  • Στην επόμενη σελίδα, επιλέξτε το Radiobox Διαγραφή αναρτήσεων και πατήστε Τέλος.
  •   9 Καλύτερο λογισμικό ανάλυσης προϊόντων για σύγχρονες εφαρμογές SaaS

    Όλες οι επιλεγμένες αναρτήσεις σας θα διαγραφούν σε λίγα δευτερόλεπτα.

    Το X, σε αντίθεση με το Facebook, δεν προσφέρει καμία δική του δυνατότητα για μαζική διαγραφή παλιών tweets. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εργαλεία τρίτων όπως TweetΔιαγραφή και Διαγραφή Tweetτα οποία προσφέρουν δωρεάν πακέτα (που έχουν φυσικά τους περιορισμούς τους).

    Τώρα, ακολουθήστε μια παρόμοια προσέγγιση για το Instagram σας. Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας και διαγράψτε μαζικά τις ανεπιθύμητες ή παλιές αναρτήσεις σας. Δείτε πώς:

  • Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας και κάντε κλικ στο Περισσότερα (τρεις γραμμές) κάτω αριστερά.
  • Από εκεί, επιλέξτε τη δραστηριότητά σας.
  • Κάντε κλικ στις Φωτογραφίες και βίντεο.
  • Ανάλογα με το τι θέλετε να διαγράψετε, επιλέξτε Αναρτήσεις, Καρούλια ή Επισημάνσεις.
  • Κάντε κλικ στην επιλογή Επιλογή για να επιλέξετε αναρτήσεις και, στη συνέχεια, επιλέξτε όλες τις αναρτήσεις που θέλετε να διαγράψετε
  • Τέλος, κάντε κλικ στο Διαγραφή.
  • Θα σας ζητηθεί επιβεβαίωση μετά το τελευταίο βήμα. Κάντε κλικ στο Διαγραφή και αυτό είναι – οι αναρτήσεις θα διαγραφούν αμέσως από το Instagram.

    2. Διαγράψτε παλιά email και λογαριασμούς email

    Τα παλιά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον λογαριασμό σας που δεν είναι πλέον χρήσιμα περιέχουν πολλές ευαίσθητες πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σας. Για να προστατευτείτε, θα πρέπει να διαγράψετε παλιά email με τα οποία δεν έχετε αλληλεπιδράσει εδώ και χρόνια.

    Τι γίνεται όμως αν ξαφνικά τα χρειαστείτε ξανά στο μέλλον; Εάν ανησυχείτε, απλώς κατεβάστε τα email στον σκληρό σας δίσκο. Αυτό θα είναι πολύ πιο ασφαλές από τους διακομιστές cloud, ούτως ή άλλως.

    Εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα να πληρώσετε για μια κρυπτογραφημένη υπηρεσία email, σκεφτείτε να το κάνετε. ProtonMail και Tutanota είναι εξαιρετικές επιλογές για να ξεκινήσετε.

    3. Ζητήστε από τους μεσίτες δεδομένων να διαγράψουν τα αρχεία σας

    Οι διαδικτυακοί μεσίτες δεδομένων είναι εταιρείες που συλλέγουν τα προσωπικά σας στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τόπου διαμονής σας, του φύλου σας και της ημερομηνίας γέννησής σας. Μερικές φορές έχουν επίσης πιο προσωπικές λεπτομέρειες, όπως πληροφορίες για τον σύντροφό σας, τον αριθμό των παιδιών που έχετε και πολλά άλλα.

    Αυτή η βάση δεδομένων για εσάς τους βοηθά να δημιουργήσουν ένα πιο ρεαλιστικό προφίλ για εσάς για σκοπούς μάρκετινγκ και διαφήμισης, το οποίο τελικά πωλούν σε άλλες εταιρείες.

    Ευτυχώς, μπορείτε να αφαιρέσετε τα δεδομένα σας από τέτοιους ιστότοπους. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τους στείλετε email. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους συλλογής δεδομένων:

      Γιατί το Σημειωματάριο εξακολουθεί να είναι φοβερό για τη λήψη σημειώσεων

    Οι περισσότεροι από τους δημοφιλείς μεσίτες αφαιρούν όλες ή μέρη των πληροφοριών σας απλά αν τους το ζητήσετε. Αλλά μια προειδοποίηση: μερικές φορές, οι διαδικτυακοί μεσίτες δεδομένων θα ζητήσουν περισσότερα από τα στοιχεία σας στη φόρμα κατάργησης. Θα πρέπει να δώσετε μόνο τις λεπτομέρειες που έχει ήδη ο ιστότοπος. μην δίνετε ποτέ νέα στοιχεία.

    Μπορείτε επίσης να νοικιάσετε διαδικτυακό περιεχόμενο ή υπηρεσίες αφαίρεσης δεδομένων εάν δεν έχετε χρόνο. Με χρέωση υπηρεσιών, θα κάνουν τον καθαρισμό για εσάς.

    Ένα άλλο μεγάλο βήμα για την κατάργηση των προσωπικών σας δεδομένων από δημόσια αρχεία είναι η διαχείριση των αποτελεσμάτων αναζήτησης Google για εσάς. Ενώ η Google προσφέρει μια γρήγορη εμπειρία αναζήτησης, δεν είναι μυστικό ότι είναι επίσης γεμάτη με πολλά πιθανά ζητήματα απορρήτου. Η εμφάνιση των μη εξουσιοδοτημένων προσωπικών σας πληροφοριών στα προϊόντα της —ιδιαίτερα στην Αναζήτηση Google— είναι ένα από αυτά.

    Ευτυχώς, μπορείτε να το αφαιρέσετε σχετικά εύκολα. Για παράδειγμα, αν εμφανιστούν παλιές φωτογραφίες ή άλλο περιεχόμενο όταν αναζητάτε τον εαυτό σας σε μια αναζήτηση, μπορείτε εύκολα να το διαγράψετε μέσω Υποστήριξη Google.

    Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από την Google να αφαιρέσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού σας, την ταυτότητα της κυβέρνησης, τις υπογραφές και ούτω καθεξής, σε περίπτωση που εμφανιστούν σε αναζητήσεις για εσάς. Και πάλι, απλώς κατευθυνθείτε προς το Υποστήριξη Google σελίδα και κάντε κλικ στο Έναρξη αιτήματος αφαίρεσης. Από τη νέα σελίδα, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Επιλέξτε τον λόγο για την κατάργηση του περιεχομένου, εισαγάγετε τη χώρα διαμονής σας και κάντε κλικ στο Επόμενο.
  • Επιλέξτε τον τύπο των προσωπικών στοιχείων που θέλετε να αφαιρέσετε (διεύθυνση, κρατική ταυτότητα, εικόνες υπογραφής κ.λπ.), συμπληρώστε οποιαδήποτε άλλη σχετική πληροφορία εάν σας ζητηθεί και κάντε κλικ στο Επόμενο.
  • Εισαγάγετε ορισμένες περισσότερες λεπτομέρειες, όπως τη διεύθυνση email σας, τη διεύθυνση URL εικόνας/περιεχομένου, στιγμιότυπα οθόνης κ.λπ.
  • Επιλέξτε το πλαίσιο ελέγχου επιβεβαίωσης και κάντε κλικ στο Επόμενο.
  • Αυτό είναι. Το αίτημά σας θα υποβληθεί και θα λάβετε αμέσως επιβεβαίωση στο email σας στο Google. Η Google θα διενεργήσει την έρευνά της και θα αφαιρέσει τυχόν κακόβουλο περιεχόμενο σε διευθύνσεις URL που καλύπτονται από την πολιτική της. Εάν όχι, θα λάβετε μια σύντομη εξήγηση στο email σας με τον λόγο.

    Η Google έχει διευκολύνει τη διαδικασία αφαίρεσης για παρωχημένο ή ανεπιθύμητο περιεχόμενο. Αλλά δεν είναι αρκετό. Μακροπρόθεσμα, η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις της Google που προσανατολίζονται περισσότερο στο απόρρητο θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά σας για το απόρρητο.

    Αφαιρέστε τα προσωπικά σας δεδομένα και παραμείνετε ασφαλείς

    Τοποθεσίες καταλόγου, τοποθεσίες ελέγχου ιστορικού και τοποθεσίες καταχώρισης διευθύνσεων είναι κοινές. Μπορούν να αναφέρουν πληροφορίες για εσάς χωρίς την άδειά σας. Όλες οι σύγχρονες εταιρείες μηχανών αναζήτησης αποθηκεύουν επίσης σωρούς πληροφοριών για εσάς.

    Χρησιμοποιώντας τα κόλπα που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, μπορείτε εύκολα να αφαιρέσετε τις πληροφορίες σας από τα δημόσια αρχεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε τα δεδομένα σας από το να πέσουν στα χέρια κακόβουλων ομάδων ή ατόμων.