Πώς να δημιουργήσετε ψευδώνυμα και συναρτήσεις κελύφους στο Linux

Δημιουργήστε τις δικές σας εντολές Linux χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα και συναρτήσεις κελύφους Bash. Δαμάστε επαναλαμβανόμενες εργασίες, περικόψτε μακροχρόνιες διαδικασίες και διαμορφώστε τυπικές εντολές με τις επιλογές που χρησιμοποιείτε πάντα και δυσκολεύεστε να θυμάστε.

Ψευδώνυμα και τα σενάρια κελύφους είναι ισχυρές τεχνικές σε λειτουργικά συστήματα Linux και Unix που σας επιτρέπουν να βελτιώσετε την εμπειρία της γραμμής εντολών σας ώστε να είναι ακριβώς αυτό που θέλετε. Μπορείτε να ορίσετε τις δικές σας εντολές που ταιριάζουν στις συγκεκριμένες ανάγκες σας και να απαλύνετε το βάρος των επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Ψευδώνυμα και σενάρια κελύφους κάνει την ίδια δουλειά. Σας επιτρέπουν να ορίσετε —και να ονομάσετε— ένα σύνολο λειτουργιών κελύφους Bash που στη συνέχεια καλείται με το όνομα που του έχετε δώσει. Η πληκτρολόγηση του ονόματος είναι ευκολότερη και πιο βολική από το να χρειάζεται να πληκτρολογείτε όλα τα βήματα ή τις εντολές κάθε φορά που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε.

  Οι 4 καλύτεροι πελάτες Github για Linux

Η διαφορά μεταξύ ενός ψευδώνυμου και ενός σεναρίου είναι διαφορά πολυπλοκότητας και κλίμακας. Τα σενάρια είναι καλύτερα στο να διατηρούν μεγαλύτερα και πιο περίτεχνα κομμάτια κώδικα. Τα ψευδώνυμα είναι ιδανικά για να κρατάτε σύντομες, πιο συνοπτικές, σύνολα εντολών.

Προκαθορισμένα ψευδώνυμα

Ορισμένα ψευδώνυμα είναι προκαθορισμένα για εσάς. Για να δείτε τη λίστα με τα ψευδώνυμα που ορίζονται στο σύστημά σας, χρησιμοποιήστε την εντολή ψευδώνυμο χωρίς παραμέτρους:

alias

Αυτά είναι τα ψευδώνυμα που ορίζονται στο μηχάνημα δοκιμής του Ubuntu για το οποίο ερευνήθηκε αυτό το άρθρο. Αν είχα ορίσει κάποια προσαρμοσμένα ψευδώνυμα, θα εμφανίζονταν και σε αυτήν τη λίστα.

  Πώς να αλλάξετε τις πληροφορίες χρήστη στο Linux

Στην κορυφή της καταχώρισης, υπάρχει ένα ψευδώνυμο με περίπλοκη εμφάνιση που ονομάζεται ειδοποίηση. Θα φτάσουμε σε αυτό σε μια στιγμή. Υπάρχει ένα σωρό διαφορετικά ψευδώνυμα για την εντολή ls και υπάρχει μια ομάδα ψευδωνύμων που παρέχουν έγχρωμη έξοδο στο grep οικογένεια εντολών. Για παράδειγμα, με αυτά τα ψευδώνυμα ορισμένα, όποτε πληκτρολογείτε:

grep

Το σύστημα θα το ερμηνεύσει ως εξής:

grep --color=auto

Αυτό δείχνει ένα σημαντικό σημείο με τα ψευδώνυμα. Μπορούν να έχουν το ίδιο όνομα με τις υπάρχουσες εντολές. Μπορούν ακόμη και να περιέχουν την αρχική εντολή μέσα τους.

Εδώ είναι ο ορισμός του ψευδώνυμου grep.

alias grep='grep --color=auto'

Η εντολή ψευδώνυμο χρησιμοποιείται για να ορίσει ένα ψευδώνυμο.
Το όνομα του ψευδώνυμου δίνεται στη συνέχεια. Σε αυτό το παράδειγμα είναι grep.
Το σύμβολο ίσον συνδέει το όνομα του ψευδωνύμου με το

  Πώς να βρείτε πληροφορίες σκληρού δίσκου στο Linux