Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ιστότοπου Drupal σε Linux

Η χρήση του Drupal για τη διαχείριση του περιεχομένου σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο έναν ιστότοπο. Ειδικά αφού έχει δεκάδες εργαλεία, πρόσθετα και δυνατότητες να προσφέρει. Παρά όλα τα σπουδαία πράγματα που κάνει το Drupal, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεν είναι ένα από αυτά. Αυτό είναι ένα πραγματικό κακό για ένα κατά τα άλλα εκπληκτικό λογισμικό CMS. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα εξαιρετικό εργαλείο που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ιστότοπου Drupal Linux, πρέπει να το κάνετε χειροκίνητα.

Φάκελος αντιγράφων ασφαλείας

Για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας ενός ιστότοπου Drupal στο Linux, πρέπει να δημιουργήσετε έναν φάκελο για να κρατήσετε τα εξαγόμενα αρχεία. Στο τερματικό, χρησιμοποιήστε την εντολή mkdir για να δημιουργήσετε έναν φάκελο αντιγράφων ασφαλείας.

Αρχικά, συνδεθείτε ως root με το su.

su -

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε sudo -s για να αποκτήσετε root εάν δεν γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης του συστήματος.

sudo -s

Στη συνέχεια, δημιουργήστε έναν φάκελο αντιγράφων ασφαλείας στο /.

mkdir -p drupal-backups

Εξαγωγή αρχείων SQL

Στη συνέχεια, πρέπει να εξαγάγετε όλα τα αρχεία βάσης δεδομένων SQL. Τα αρχεία SQL θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από τον λογαριασμό root. Μην επιχειρήσετε να κάνετε αυτό το αντίγραφο ασφαλείας με κανονικό χρήστη.

Στον φάκελο drupal-backups, δημιουργήστε έναν υποφάκελο SQL και έναν υποφάκελο εγκατάστασης.

mkdir -p /drupal-backups/sql

mkdir -p /drupal-backups/installation-files

mkdir -p /drupal-backups/apache2-conf

Χρησιμοποιήστε το mysqldump για να εξαγάγετε τα αρχεία βάσης δεδομένων Drupal από την εγκατάσταση SQL στον διακομιστή στον φάκελο αντιγράφων ασφαλείας.

  Πώς να μεγαλώσετε τον σκληρό δίσκο στο VirtualBox στο Linux

Σημείωση: πριν χρησιμοποιήσετε την παρακάτω εντολή, αλλάξτε το «όνομα χρήστη» και το «όνομα βάσης δεδομένων» στο όνομα χρήστη SQL και το όνομα της βάσης δεδομένων στην SQL που χρησιμοποιεί το Drupal. Στις περισσότερες εγκαταστάσεις, το προεπιλεγμένο όνομα βάσης δεδομένων SQL είναι “drupal”.

cd drupal-backups/sql

mysqldump -u username -p databasename > db.drupal_backup-1.sql

Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας αρχείων εγκατάστασης

Δημιουργούνται αντίγραφα ασφαλείας των βασικών αρχείων βάσης δεδομένων. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας της πραγματικής εγκατάστασης του Drupal. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί πρώτα να δημιουργήσετε ένα πλήρες αντίγραφο όλων από το /var/www//html/. Εάν ακολουθήσατε τον οδηγό μας για την εγκατάσταση του Drupal, ο πυρήνας του ιστότοπού σας στο Drupal στο Linux βρίσκεται απευθείας στο /var/www/html, χωρίς υποφακέλους. Χρησιμοποιώντας την εντολή cp, δημιουργήστε ένα πλήρες αντίγραφο του φακέλου html και τοποθετήστε τον στο /drupal-backups/files.

Σημείωση: εάν η εγκατάστασή σας είναι /var/www/html/drupal ή κάτι παρόμοιο, αλλάξτε την εντολή cp για να ταιριάζει στις ανάγκες σας.

cp -rp /var/www/html/*  /drupal-backups/installation-files/

Η λήψη αντιγράφων ασφαλείας της εγκατάστασης του Drupal είναι σημαντική. Σε αυτά τα αρχεία υπάρχουν σημαντικές διαμορφώσεις τοποθεσιών, θέματα, κ.λπ. Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα αρχεία που πρέπει να δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας. Ένα άλλο βασικό αρχείο είναι η διαμόρφωση του Apache2. Αυτό το αρχείο διαμόρφωσης ενημερώνει τον διακομιστή ιστού Apache πού βρίσκεται η εγκατάσταση του Drupal και πώς να τη φορτώσει. Χωρίς αυτό το αρχείο, το αντίγραφο ασφαλείας είναι άχρηστο.

  Πώς να διαβάσετε κόμικς στο Linux με το Peruse

Για να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου διαμόρφωσης Apache2, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

cp /etc/apache2/sites-available/drupal.conf /drupal-backups/apache2-conf/

Συμπίεση αρχείων αντιγράφων ασφαλείας

Τώρα που όλα τα απαραίτητα αρχεία διακομιστή Drupal έχουν αντιγραφεί και είναι έτοιμα για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, ήρθε η ώρα να δημιουργήσετε ένα αρχείο Tar. Η συμπίεση θα κάνει τη μεταφορά των αρχείων αντιγράφων ασφαλείας πολύ πιο εύκολη. Για να δημιουργήσετε ένα αρχείο Tar των αρχείων αντιγράφων ασφαλείας του Drupal, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

tar -zcvpf drupal-website-backup.tar.gz /drupal-backups

Η συμπίεση των αντιγράφων ασφαλείας είναι καλή ιδέα, αλλά δεν είναι ασφαλής. Εάν πρόκειται να αποθηκεύσετε τον ιστότοπό σας στο Drupal σε έναν ιστότοπο δημόσιου χώρου αποθήκευσης cloud, ανεβάζοντας το αρχείο Tar, χωρίς κρυπτογράφηση σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να μπλέξει με τις τιμές μέσα στα αρχεία βάσης δεδομένων SQL, στα αρχεία του ιστότοπου ή χειρότερα.

Είναι καλύτερο να κρυπτογραφήσετε αυτό το αρχείο πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο. Για κρυπτογράφηση, βεβαιωθείτε ότι είναι εγκατεστημένο το GnuPG. Δεν το έχετε; Ψάξτε στον διαχειριστή πακέτων του διακομιστή σας Linux για “gpg” και εγκαταστήστε το. Αφού εγκατασταθεί, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή για να κρυπτογραφήσετε πλήρως το αντίγραφο ασφαλείας του Drupal.

gpg -c drupal-website-backup.tar.gz

Η εκτέλεση του gpg -c θα πει στο GnuPG ότι θέλετε να κρυπτογραφήσετε το αρχείο Tar και θα ζητήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για να ορίσετε το νέο κρυπτογραφημένο αρχείο GPG. Εισαγάγετε έναν ασφαλή κωδικό πρόσβασης και περιμένετε να ολοκληρωθεί η κρυπτογράφηση. Όταν τελειώσει το GPG, μη διστάσετε να αντιγράψετε το drupal-website-backup.tar.gz.gpg και να το ανεβάσετε σε οπουδήποτε σκοπεύετε να διατηρήσετε το αντίγραφο ασφαλείας σας.

  Πώς να εγκαταστήσετε το Flat Remix Icon Theme σε Linux

Επαναφορά αντιγράφων ασφαλείας

Κάντε λήψη του αρχείου αντιγράφου ασφαλείας του Drupal GPG στον διακομιστή όπου θέλετε να επαναφέρετε το αντίγραφο ασφαλείας. Στη συνέχεια, κάντε τα εξής:

su -

ή

sudo -s

Δημιουργήστε ένα μέρος για να κρατήσετε το αντίγραφο ασφαλείας.

mkdir -p /drupal-restore/

Μετακινήστε το αρχείο GPG στον νέο φάκελο αντιγράφων ασφαλείας.

mv /folder/where/drupal-website-backup/is/drupal-website-backup.tar.gz.gpg /drupal-restore/

Αποκρυπτογραφήστε το αντίγραφο ασφαλείας, χρησιμοποιώντας GPG.

gpg drupal-website-backup.tar.gz.gpg

Εξαγάγετε το αντίγραφο ασφαλείας.

tar -xvpf drupal-website-backup.tar.gz

Εισαγάγετε τον φάκελο αντιγράφων ασφαλείας που έχει εξαχθεί.

cd drupal-restore/drupal-backups

Τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει η αποκατάσταση. Ξεκινήστε εισάγοντας τα αρχεία SQL του Drupal στη MySQL.

cd sql
mysqldump -u username -p drupal < db.drupal_backup-1.sql

Τώρα που η βάση δεδομένων είναι στη θέση του στο σύστημα, επαναφέρετε τα υπόλοιπα αρχεία.

cp /drupal-restore/drupal-backups/apache2-conf/drupal.conf /etc/apache2/sites-available/
sudo ln -s /etc/apache2/sites-available/drupal.conf /etc/apache2/sites-enabled/drupal.conf

cp -rp /drupal-restore/drupal-backups/installation-files/* /var/www/html/

Η μετακίνηση των αρχείων στη θέση τους είναι το τελευταίο κρίσιμο βήμα στη διαδικασία αποκατάστασης.

Όταν όλα φαίνονται καλά, επανεκκινήστε τον διακομιστή σας Linux. Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό η επανεκκίνηση, είναι καλή ιδέα. Η επανεκκίνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι υπηρεσίες που απαιτούνται για τη σωστή εκτέλεση του Drupal θα επανέλθουν στο διαδίκτυο. Όταν ο διακομιστής επανέλθει στο διαδίκτυο, όλα θα πρέπει να είναι όπως ήταν.