Πώς να γράψετε σχόλια στην Python για καθαρό και αναγνώσιμο κώδικα

Η σύνταξη καλών σχολίων στην Python θα επιτρέψει σε άλλους προγραμματιστές και δοκιμαστές να διαβάσουν και να κατανοήσουν τον κώδικά σας εύκολα.

Ο καθαρός κώδικας με συνεπή σύνταξη, περιγραφική ονομασία μεταβλητών και εσοχή είναι σαν το πρώτο βιβλίο, πιο εύκολο να κατανοηθεί και να διατηρηθεί.

Επιπλέον, αυτές τις μέρες, είναι λιγότερο συνηθισμένο για ένα άτομο να γράφει τον πλήρη κώδικα για ολόκληρη την εφαρμογή ή το λογισμικό. Αντίθετα, μια ομάδα ή μια ομάδα ανθρώπων θα εργάζεται προς τον ίδιο στόχο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο καθαρός και ευανάγνωστος κώδικας κάνει τη συνεργασία απλούστερη και πιο αποτελεσματική.

Οι προγραμματιστές και οι δοκιμαστές στοχεύουν πάντα στην ανάπτυξη λογισμικού χωρίς σφάλματα στην παραγωγή. Η σύνταξη καθαρού και ευανάγνωστου κώδικα επιταχύνει αυτή τη διαδικασία κάνοντας την αποσφαλμάτωση απλούστερη και ακριβέστερη. Αν και βρίσκετε ορισμένα σφάλματα στην παραγωγή, ο καθαρότερος κώδικας είναι πιο εύκολο να ενημερωθεί.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο καθαρός και ευανάγνωστος κώδικας ζει περισσότερο επειδή ο κώδικας παραμένει φρέσκος όσο περνάει ο καιρός.

Τέλος, είναι σημαντικό να έχετε καθαρό και ευανάγνωστο κώδικα για τη δημιουργία λογισμικού μεγάλης διάρκειας. Το ερώτημα όμως είναι πώς ακριβώς το επιτυγχάνουμε; Λοιπόν, μια μέθοδος είναι η χρήση σχολίων.

Δεν είναι απογοητευτικό όταν έχετε γράψει ολόκληρο τον κώδικα για μια πολύπλοκη λογική, αλλά την επόμενη μέρα, όταν δεν μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που σταματήσατε; Αυτό δεν συμβαίνει όταν γράφετε σχόλια.

Τα σχόλια είναι μια ανθρώπινη γλώσσα που εξηγεί τι κάνει ο πηγαίος κώδικας. Μπορείτε να τα γράψετε σε οποιαδήποτε γλώσσα, κατά προτίμηση στα αγγλικά, καθώς είναι μια παγκόσμια γλώσσα.

Έτσι, κάθε φορά που επιστρέφετε στον πηγαίο κώδικα μετά από μέρες ή και χρόνια, τα σχόλια θα σας εξηγούν τι γράφατε κάποτε.

Επίσης, βοηθούν άλλους προγραμματιστές να κατανοήσουν εύκολα τον κώδικά σας. Γι’ αυτό και ο κώδικας που γράφεται με σχόλια μένει για πάντα, ακόμη και απουσία του συγγραφέα του.

Επιπλέον, είναι αρκετά συνηθισμένο να έχετε συγκρούσεις όταν ασχολείστε με διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού, ειδικά όταν εργάζεστε σε μια ομάδα. Εκεί έρχονται να βοηθήσουν τα σχόλια. Αν και δεν γνωρίζετε τη γλώσσα προγραμματισμού του πηγαίου κώδικα που έχει γράψει ο συμπαίκτης σας, τα σχόλια σας βοηθούν να κατανοήσετε τη λογική πίσω από αυτό.

Η τεκμηρίωση κώδικα είναι ένας πιο ολοκληρωμένος τρόπος για να διατηρήσετε τον πηγαίο κώδικα και επιτρέπει στην ομάδα σας να συνεργάζεται απρόσκοπτα. Περιέχει τα πάντα σχετικά με τον κώδικα, όπως τη σχεδίαση, τη λειτουργικότητα, την αρχιτεκτονική, τα στοιχεία κ.λπ.,

Τα σχόλια συμβάλλουν ακόμη και σε αυτήν την τεκμηρίωση κώδικα. Τα καλά γραμμένα σχόλια μπορούν να ενσωματωθούν απευθείας στην τεκμηρίωση του κώδικα, έτσι ώστε οι προγραμματιστές να λαμβάνουν όχι μόνο το τι και γιατί, αλλά και το πώς του κώδικά σας.

  Πώς να κάνετε μια μεγάλη στήλη σε πολλές στήλες στο Excel

  • Τα σχόλια δεν διαβάζουν απλώς τον κώδικα, αλλά επίσης σας βοηθούν να κατανοήσετε την πρόθεση του προγραμματιστή πίσω από κάθε γραμμή. Έτσι, αν βρείτε κάποιο σφάλμα στο μέλλον, θα ξέρετε πού ακριβώς να κάνετε τις ενημερώσεις κώδικα.
  • Μπορείτε να γράψετε σχόλια ως παράγραφο για ολόκληρο τον κώδικα ή μεμονωμένες γραμμές εξηγώντας τι κάνει κάθε μπλοκ κώδικα. Με αυτόν τον τρόπο, επιτρέπουν σε εσάς και σε άλλους προγραμματιστές να κατανοήσετε καλά τον κώδικα, βελτιώνοντας την αναγνωσιμότητα.
  • Τα σχόλια μπορούν να χωρίσουν τον κώδικα σε λογικές ενότητες, κάνοντας την πλοήγηση στον κώδικα πιο απλή.
  • Θα πρέπει να συμπεριλάβετε σχόλια που περιγράφουν λεπτομερώς τις αναμενόμενες εισόδους, εξόδους και περιπτώσεις χρήσης, έτσι ώστε ένας ελεγκτής να μπορεί να διαβάσει τον κώδικά σας.
  • Τέλος, η τοποθέτηση καλογραμμένων σχολίων στην τεκμηρίωσή σας βελτιώνει τη συνολική αναγνωσιμότητα της τεκμηρίωσης κώδικα.

Τα σχόλια στην Python ξεκινούν με ένα σύμβολο κατακερματισμού (#). Έτσι, όταν ξεκινάτε μια γραμμή με κατακερματισμό (#), τότε οτιδήποτε γράφεται σε αυτήν τη γραμμή αντιμετωπίζεται ως σχόλιο.

Όταν εκτελείτε τον κώδικα, ο μεταγλωττιστής αγνοεί τη γραμμή που ξεκινά με κατακερματισμό (#) σαν να μην υπάρχει καν. Ωστόσο, τα σχόλια παραμένουν ορατά στον πηγαίο κώδικα για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι.

Αυτά είναι αυτά που έχετε δει παραπάνω. Ξεκινούν με το σύμβολο κατακερματισμού (#). Βασικά, η γραμμή που ξεκινά με το σύμβολο κατακερματισμού (#) είναι αφιερωμένη στο σχόλιο. Έτσι, αυτό ονομάζεται σχόλιο μίας γραμμής, όπου μπορείτε να γράψετε ένα σχόλιο μόνο σε μία γραμμή ξεκινώντας με κατακερματισμό (#).

Εδώ είναι πώς μπορείτε να γράψετε σχόλια μιας γραμμής

# This is single line comment.

Τεχνικά, η Python δεν υποστηρίζει σχόλια πολλαπλών γραμμών, αλλά υπάρχουν τρόποι για να το πετύχετε αυτό στην Python.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κατακερματισμό (#) για να γράψετε σχόλια πολλών γραμμών. Κάθε γραμμή που γράφετε θα πρέπει να ξεκινά με ένα σύμβολο κατακερματισμού (#) εδώ.

# This is the first comment.
# This is second comment.
# This is the last comment.

#3. Python Docstrings

Ένας δημοφιλής τρόπος για τη σύνταξη σχολίων πολλαπλών γραμμών είναι η χρήση κυριολεκτικών συμβολοσειρών – “””….””. Όταν γράφετε κάτι ανάμεσα σε τριπλά εισαγωγικά, ο μεταγλωττιστής Python αγνοεί αυτές τις γραμμές και εκτελεί το υπόλοιπο μέρος του αρχείου.

Αυτά τα σχόλια ονομάζονται συμβολοσειρές εγγράφων όταν γράφονται αμέσως μετά τις συναρτήσεις, τις ενότητες και τις κλάσεις.

Εδώ είναι η σύνταξη για να γίνει αυτό

""" Multi-line comments using docstrings 
in Python. """

Η σύνταξη σαφών και λεπτομερών σχολίων βελτιώνει την αναγνωσιμότητα και τη συντήρηση του κώδικα σας. Λοιπόν, εδώ είναι οι καλύτερες πρακτικές για ξεκάθαρο σχολιασμό στην Python.

  Διορθώστε το σφάλμα PS4 CE-32895-7

Τα σχόλια δεν πρέπει απλώς να αφηγούνται τι κάνει ο κώδικας, αντίθετα, θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν τον σκοπό και την πρόθεση πίσω από κάθε γραμμή.

Καταργήστε τα παλιά σχόλια και φροντίστε να ενημερώνετε τα σχόλια κάθε φορά που τροποποιείτε τον κώδικα.

Αντί για μεγάλες ιστορίες, γράψτε σύντομα και επί τόπου σχόλια.

Bad example: The function takes a,b as input, calculates a + b, and returns the value.
Good example: The function returns the sum of a and b.

Η χρήση ουσιαστικών και περιγραφικών ονομάτων για μεταβλητές και ονόματα συναρτήσεων μπορεί να εξαλείψει τα περιττά σχόλια.

Κωδικός πρώτα; Ή σχολιάστε πρώτα; Ο σχολιασμός πριν από την κωδικοποίηση είναι η καλύτερη πρακτική. δηλαδή γράψτε τα σχόλιά σας και μετά τον αντίστοιχο κωδικό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε πρώτα να σκεφτείτε τη λογική και στη συνέχεια να τη μετατρέψετε σε κώδικα.

# Returns true if the cnt is less than 1.
return cnt < 1

Χρησιμοποιήστε μια συνεπή μορφή σχολιασμού, όπως διάστιχο, εσοχή, τύπος σχολίων κ.λπ., για ολόκληρο τον κώδικα. Αυτό θα είναι λιγότερο μπερδεμένο και πιο οργανωμένο για τους αναγνώστες.

Χρησιμοποιήστε συμβολοσειρές εγγράφων για να εξηγήσετε συναρτήσεις και κλάσεις στην Python όπως φαίνεται στο παρακάτω παράδειγμα.

def add_num(a,b):
    """ this function returns the sum of a and b """
    sum = a+b
    return sum

Αποφύγετε τα περιττά σχόλια στον κώδικά σας. Για παράδειγμα, η ακόλουθη γραμμή κώδικα δεν χρειάζεται σχόλιο για να την κατανοήσει.

ans = 42

#1. Επεξεργαστής κώδικα του Visual Studio

Επεξεργαστής κώδικα του Visual Studio είναι το καλύτερο IDE που κατασκευάστηκε από τη Microsoft για ένα πλήρες περιβάλλον ανάπτυξης. Με εγγενή υποστήριξη για Node.js και JavaScript, το εργαλείο υποστηρίζει επίσης πολλές άλλες γλώσσες προγραμματισμού απρόσκοπτα.

Αυτό το εξαιρετικά προσαρμόσιμο εργαλείο έχει διάφορες επεκτάσεις για διαφορετικές λειτουργίες. Το “Better Comments” είναι μια τέτοια επέκταση που σας επιτρέπει να δημιουργείτε σχόλια φιλικά προς τον άνθρωπο.

Μπορείτε να κατηγοριοποιήσετε τα σχόλιά σας σε ειδοποιήσεις, ερωτήματα, επισημάνσεις κ.λπ., για ευκολότερη πλοήγηση.

Ο κώδικας VS υποστηρίζει επεξεργασία με πολλούς δρομείς, ώστε να μπορείτε να σχολιάζετε ή να επεξεργάζεστε πολλές γραμμές ταυτόχρονα.

Αυτός ο επεξεργαστής είναι διαθέσιμος σε όλες τις μεγάλες πλατφόρμες όπως Mac, Windows και Linux.

#2. Υψηλό Κείμενο

Υψηλό Κείμενο είναι ο βασικός επεξεργαστής για μεγάλα έργα και βαριά κωδικοποίηση. Ο επεξεργαστής είναι γνωστός για την ταχύτητα, την προσαρμογή και τις συντομεύσεις του.

Η ισχυρή δυνατότητα επισήμανσης σύνταξης του εργαλείου σάς βοηθά να διακρίνετε εύκολα τον κώδικα και τα σχόλια.

Όπως ο κώδικας VS, το Sublime text υποστηρίζει επίσης την επεξεργασία πολλαπλών δρομέων για σχολιασμό πολλών γραμμών ταυτόχρονα.

  Κορυφαία 6 συστήματα ουράς για προγραμματιστές Backend

Χάρη στη δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης. Δεν χρειάζεται να επαναλάβετε χειροκίνητα τις γραμμές κώδικα. αυτή η δυνατότητα συμπληρώνει αυτόματα τον κώδικά σας με βάση τα μοτίβα, βοηθώντας σας να κωδικοποιείτε πιο γρήγορα.

Επιπλέον, η δυνατότητα “Gto Anything” του εργαλείου σάς επιτρέπει να κάνετε εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών και των αρχείων του έργου σας χωρίς προβλήματα.

#3. Σημειωματάριο ++

Nodepad++ είναι ένα δημοφιλές και απλό πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου γραμμένο σε C++ και υποστηρίζει πολλές γλώσσες προγραμματισμού. Δεν μοιάζει με ένα σύγχρονο πρόγραμμα επεξεργασίας όπως το VS Code ή το Sublime Text. Η διεπαφή του είναι πολύ απλή και μοιάζει να κάνει αυτό που χρειάζεται.

Το Nodepad++ προσφέρει πολλές τυπικές συντομεύσεις για αποτελεσματικό σχολιασμό. Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε το πληκτρολόγιο συντόμευσης για να εξατομικεύσετε την εμπειρία σχολιασμού σας.

Η λειτουργία χάρτη εγγράφων σας δείχνει την επισκόπηση της δομής του έργου, επιτρέποντάς σας να πλοηγηθείτε στα αρχεία, τους φακέλους και τον κώδικα απρόσκοπτα.

#4. Δύναμη

Δύναμη Το IDE παρέχει ταχύτερη ανάπτυξη και εκτέλεση κώδικα. Όλα και οτιδήποτε μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον επεξεργαστή χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου, επομένως θα πρέπει να καταβάλετε κάποια σοβαρή προσπάθεια για να το κατακτήσετε.

Αυτός ο επεξεργαστής με επίκεντρο το πληκτρολόγιο προσφέρει επίσης πολλές δυνατότητες σχολιασμού μέσω συντομεύσεων πληκτρολογίου. Διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά και εντολές για αποτελεσματική πλοήγηση στα σχόλια.

Αυτό το ελαφρύ λογισμικό μπορεί να χειριστεί τεράστια αρχεία και εκατοντάδες γλώσσες προγραμματισμού. Ποιος μισεί τα δωρεάν πράγματα; Όπως όλοι οι συντάκτες της λίστας, το Vim είναι επίσης εντελώς δωρεάν και ανοιχτού κώδικα.

Είναι εγγενές σε συστήματα macOS και Linux και είναι δυνατή η λήψη στα Windows.

#5. PyCharm

PyCharm είναι ένα ισχυρό IDE που έχει σχεδιαστεί ειδικά για ανάπτυξη Python. Αν και υποστηρίζει πολλές άλλες γλώσσες προγραμματισμού, λειτουργεί καλύτερα για την Python. Διαθέτει χαρακτηριστικά συμπλήρωσης κώδικα, επισήμανση σύνταξης και εντοπισμού σφαλμάτων προσαρμοσμένα στην Python.

Επιπλέον, κάνει τον σχολιασμό στην Python πολύ πιο αποτελεσματικό. Παρέχει λειτουργίες πλοήγησης για να σας βοηθήσει να μεταβείτε εύκολα σε συγκεκριμένα σχόλια.

Αποκτήστε διάφορα πρότυπα σχολίων και δημιουργήστε προσαρμοσμένα πρότυπα σχολίων αποτελεσματικά στο Pycharm.

Επίσης, τα εργαλεία ανακατασκευής του συντάκτη σάς επιτρέπουν να ενημερώνετε ή να διορθώνετε εύκολα σχόλια.

συμπέρασμα

Η τήρηση των προτύπων κώδικα είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης κώδικα και είναι υποχρεωτική η εγγραφή κώδικα έτοιμου για παραγωγή, καθώς ο κώδικάς σας θα πρέπει να είναι αναγνώσιμος από όλους τους άλλους προγραμματιστές και δοκιμαστές.

Μια σημαντική πρακτική για τη δημιουργία ενός ευανάγνωστου κώδικα είναι να γράφετε σχόλια. Τα σχόλια είναι διαθέσιμα σε όλες σχεδόν τις γλώσσες προγραμματισμού. Ωστόσο, με αυτό το άρθρο, θα πρέπει τώρα να γνωρίζετε πώς να γράφετε σχόλια Python, τους τύπους τους και τις βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε κατά τη σύνταξη σχολίων.

Επίσης, παρατίθενται οι καλύτεροι επεξεργαστές κώδικα που σας βοηθούν στη διαχείριση σχολίων.