Πώς να αφαιρέσετε το DRM σε οποιοδήποτε ηλεκτρονικό βιβλίο που διαθέτετε

Η Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων, ή DRM, έχει σχεδιαστεί ειδικά για να ελέγχει τη χρήση, την τροποποίηση και τη διανομή οποιουδήποτε υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και είναι πλέον ένα κοινό χαρακτηριστικό όλων, από ebook έως αρχεία μουσικής.

Αν και είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί οι κάτοχοι δικαιωμάτων επιθυμούν να προστατεύσουν την εργασία τους, ως καταναλωτής, το DRM είναι μια εξαιρετικά απογοητευτική πτυχή της σύγχρονης ζωής.

Σε αυτό το άρθρο, εξηγούμε γιατί είναι σημαντική η κατάργηση των περιορισμών DRM και σας δείχνουμε πώς μπορείτε να τους εξαλείψετε στα δικά σας ebook.

Γιατί να αφαιρέσετε το DRM;

Η βάση του προβλήματος DRM είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης. Η μουσική, οι ταινίες και τα βιβλία που αγοράζετε από εταιρείες όπως η Amazon δεν είναι τεχνικά δικά σας — απλώς σας έχει χορηγηθεί άδεια χρήσης του περιεχομένου.

Οι εταιρείες επιβάλλουν αυτά τα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη νόμιμη κυκλοφορία των ψηφιακών προϊόντων. Εάν δεν ελέγξετε εάν ένα βίντεο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα πριν το χρησιμοποιήσετε, ο δυσαρεστημένος κάτοχός του θα μπορούσε να σας κάνει μήνυση. Ακόμη και τα βιντεοπαιχνίδια χρειάζονται πάντα ενεργό DRM ως πρόσθετη ασφάλεια κατά της πειρατείας.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι ότι οι εταιρείες αντιδρούν συχνά στην παραμικρή παράβαση και δεν εξηγούν πάντα το γιατί. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση ενός χρήστη του Amazon που, το 2012, σύμφωνα με Η έκθεση του Bekkelundείχε διαγραφεί οριστικά ολόκληρη η βιβλιοθήκη της Kindle (και ο λογαριασμός Amazon) για υποτιθέμενη παραβίαση όρων.

Δεν ξέρουμε αν έκανε κάτι λάθος, αλλά ξέρουμε ότι είχε αρκετές εκατοντάδες δολάρια από την τσέπη της. Όλα τα αγαπημένα της βιβλία είχαν εξαφανιστεί αμετάκλητα, χωρίς τρόπο να τα ανακτήσει.

Να τι είπε η Amazon σε ένα email που της έστειλε εκείνη την εποχή:

Σύμφωνα με τους Όρους Χρήσης μας, οι οποίοι αναφέρουν εν μέρει: Η Amazon.co.uk και οι θυγατρικές της διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν την υπηρεσία, να τερματίσουν λογαριασμούς, να αφαιρέσουν ή να επεξεργαστούν περιεχόμενο ή να ακυρώσουν παραγγελίες κατά την απόλυτη κρίση τους.

  8 καλύτερες εφαρμογές φαξ για iPhone το 2022

Αν και δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης των σχετικών λογαριασμών, να γνωρίζετε ότι ελέγξαμε τον λογαριασμό σας με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται και με λύπη σας ενημερώνουμε ότι δεν θα ανοίξει ξανά.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εντελώς αν είχε αφαιρέσει τους περιορισμούς DRM. Γιατί; Επειδή θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της στον τοπικό της υπολογιστή. Η Amazon μπορεί να εξακολουθούσε να έχει διαγράψει τον λογαριασμό της, αλλά το περιεχόμενο στο οποίο ξόδεψε τόσα χρήματα θα εξακολουθούσε να είναι στην κατοχή της.

Το έτος 2018 είδε ένα άλλο περιστατικό που αφορούσε τη διαγραφή χιλιάδων λογαριασμών της Amazon με ελάχιστη εξήγηση, εκτός από ασαφείς δηλώσεις ότι οι πολιτικές της παραβιάστηκαν.

Αυτό δείχνει ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για το οποίο πρέπει να προετοιμαστείτε. Η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των ψηφιακών βιβλιοθηκών σας είναι μια έξυπνη κίνηση, η οποία είναι δυνατή μόνο εάν γνωρίζετε πώς να αφαιρέσετε DRM από ebook.

Διαφορετικοί τύποι DRM ebook

Γενικά, τα ebook χρησιμοποιούν τέσσερα διαφορετικά σχήματα DRM. Αυτοί είναι:

  • ADEPT DRM της Adobe: Μπορεί να εφαρμοστεί σε EPUB και PDF—οι περισσότεροι αναγνώστες ebook τρίτων μπορούν να το διαβάσουν. Αυτή η μορφή χρησιμοποιείται για βιβλία που αγοράστηκαν από προμηθευτές όπως οι Barnes and Noble, Kobo, Sony και Google. Θα το βρείτε επίσης σε OverDrive, Ingram, Lulu, BlueFire, Copis, Textr και Aldiko.
  • Amazon DRM: Η μορφή του Amazon εφαρμόζεται σε αρχεία AZW3, KFX και Mobipocket. Και πάλι, οι περισσότεροι κύριοι αναγνώστες μπορούν να το καταλάβουν.
  • Apple FairPlay DRM: Η προσέγγιση της Apple μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε αρχεία EPUB και μπορεί να διαβαστεί μόνο από την εφαρμογή Βιβλία της Apple.
  • Marlin DRM: Μια ομάδα προστασίας περιεχομένου ανοιχτής βιομηχανίας που αναπτύχθηκε από την Panasonic, τη Philips, τη Samsung και τη Sony. Πολλές άλλες εταιρείες χρησιμοποιούν τώρα το σύστημα Marlin για να εξασφαλίσουν τα ebook, τον ήχο, τα παιχνίδια, την αποθήκευση cloud και πολλά άλλα.

Η γνωριμία με αυτές τις πλατφόρμες σάς βοηθά να κατανοήσετε πώς να αφαιρέσετε την προστασία DRM σε διαφορετικές καταστάσεις.

Πώς να αφαιρέσετε το DRM από τα περισσότερα ebook

Δεδομένης της ποικιλομορφίας των εκδοτών ηλεκτρονικών βιβλίων και των μορφών αρχείων ηλεκτρονικών βιβλίων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αφαιρέσετε το DRM των ebook.

  10 παιχνίδια βασισμένα σε υπερήρωες για αγορά τώρα

Εάν αγοράζετε τα βιβλία σας μέσω των Amazon, Barnes και Noble ή των άλλων τυπικών γνωστών ηλεκτρονικών καταστημάτων ηλεκτρονικών βιβλίων, η καλύτερη λύση είναι το Calibre.

Το Caliber είναι μια δωρεάν και ανοιχτού κώδικα εφαρμογή διαχείρισης βιβλιοθήκης ηλεκτρονικών βιβλίων γεμάτη με χρήσιμες λειτουργίες. Για αυτήν τη διαδικασία αφαίρεσης DRM, θα χρειαστείτε Διαμέτρημα και Προσθήκες κατάργησης DRM του Apprentice Alf.

Εγκαταστήστε το Λογισμικό

Εγκαταστήστε το λογισμικό και ενεργοποιήστε την εφαρμογή για πρώτη φορά. Όταν σας ζητηθεί, επιλέξτε ποιος φάκελος θα περιέχει τις αγορές ebook σας. Μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση αργότερα κάνοντας κλικ στο Caliber Library ή επανεκκινώντας τον Οδηγό υποδοχής.

Στη συνέχεια, στη διαδικασία εγκατάστασης, θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τη συσκευή eReader. Η λίστα περιλαμβάνει όλους τους μεγάλους κατασκευαστές. Μην ανησυχείτε εάν έχετε περισσότερες από μία συσκευές. μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη ρύθμιση για να εναλλάσσονται μεταξύ τους αργότερα.

Εάν θέλετε να μπορείτε να στέλνετε ηλεκτρονικά βιβλία από το Caliber απευθείας στη συσκευή σας Kindle, συμπληρώστε τα συσχετισμένα email σας στην επόμενη οθόνη. Για τους σκοπούς της διαδικασίας αφαίρεσης DRM, απλώς παραλείψτε αυτό το βήμα και κάντε κλικ στο Τέλος. Η εφαρμογή θα εκκινήσει αυτόματα.

Εγκαταστήστε τα πρόσθετα

Το Caliber υποστηρίζει μια ποικιλία προσθηκών που εκτελούν διαφορετικές λειτουργίες. Για έναν αξιόπιστο τρόπο κατάργησης του DRM, χρειάζεστε το Εργαλείο κατάργησης DRM του Apprentice Alf για ηλεκτρονικά βιβλία. Η πιο πρόσφατη έκδοση είναι διαθέσιμη για λήψη από το GitHub.

Κατεβάστε το αρχείο και αποσυμπιέστε το περιεχόμενό του. Τώρα, επιστρέψτε στο Caliber και κάντε κλικ στο εικονίδιο Προτιμήσεις στο επάνω μενού.

Κάντε κλικ στην επιλογή Προσθήκες στην κάτω σειρά της αναδυόμενης οθόνης. Στη συνέχεια, επιλέξτε Load Plugin from File στην κάτω δεξιά γωνία.

Βρείτε το αποσυμπιεσμένο αρχείο σας και μεταβείτε στο DeDRM_tools_7.2.1 > DeDRM_plugin.zip. Επιλέξτε αυτό το αρχείο, κάντε κλικ στο Ναι στην προειδοποίηση για ιούς που εμφανίζεται και θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που επιβεβαιώνει την επιτυχή εγκατάσταση. Σύμφωνα με το μήνυμα στην οθόνη, επανεκκινήστε την εφαρμογή Caliber.

Εάν έχετε ένα Kindle, υπάρχει ένα τελευταίο βήμα. Στο Calibre, μεταβείτε στο Preferences > Plugins και αναπτύξτε το μενού κάτω από το File Type Plugins. Κάντε διπλό κλικ στην καταχώριση DeDRM.

Επιλέξτε eInk Kindle ebooks από τη λίστα και προσθέστε τον σειριακό αριθμό της συσκευής σας. Άλλες διαμορφώσεις περιλαμβάνουν τα πλήκτρα Kindle για Android και τα κλειδιά Kindle για Mac και PC, μεταξύ των πρόσθετων επιλογών.

  Bitcoin και κρυπτονομίσματα: πληθωριστικό vs. Αντιπληθωριστικός

Μπορείτε να βρείτε τον σειριακό αριθμό σας στα περισσότερα Kindle στο μενού ρυθμίσεων της συσκευής.

Αφαιρέστε το DRM

Το εργαλείο θα λειτουργεί μόνο όταν εισάγετε βιβλία στο Caliber για πρώτη φορά. Δεν θα λειτουργήσει εάν μετατρέπετε βιβλία μεταξύ μορφών. Επομένως, εάν έχετε ήδη εισαγάγει βιβλία DRM, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε από την εφαρμογή και να τα εισαγάγετε ξανά.

Η αφαίρεση DRM είναι το απλούστερο μέρος της όλης διαδικασίας. Απλώς σύρετε και αποθέστε τα ebook σας από το eReader (ή την τοπική μονάδα δίσκου) στο κύριο παράθυρο του Calibre—το λογισμικό θα διαγράψει αυτόματα το DRM.

Εάν τα τραβάτε από ένα eInk Kindle ή την εφαρμογή σε διαφορετική συσκευή, μεταβείτε στο σημείο όπου είναι αποθηκευμένα, σύρετε και αποθέστε όλα τα αρχεία που σχετίζονται με κάθε βιβλίο και κάντε κλικ στο Κανένα όταν ειδοποιηθείτε για διπλότυπα.

Όταν πρόκειται για το Kindle για υπολογιστή, εάν έχετε μια νεότερη έκδοση από την 1.17, θα χρειαστείτε επίσης το Πρόσθετο KFX Conversion Input από το Mobileread. Διαφορετικά, το Caliber δεν θα μπορεί να ανοίξει το αρχείο του Kindle ebook.

Πώς να αφαιρέσετε το DRM από τα Apple Books

Δυστυχώς, οι χρήστες της Apple που επιθυμούν να αφαιρέσουν το DRM από τα ebook τους αντιμετωπίζουν μια πολύ πιο περιορισμένη επιλογή εργαλείων.

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η χρήση του Εργαλείο αφαίρεσης DRM ViWizard iBook. Αυτό θα σας επιστρέψει περίπου 30 $ με την έκπτωση, αλλά αν έχετε χιλιάδες ebook, είναι μια τιμή που αξίζει να πληρώσετε.

Μετά τη λήψη και την εγκατάσταση της εφαρμογής, θα πρέπει να κατεβάσετε όλα τα βιβλία σας στον τοπικό σας υπολογιστή. Μόλις τα αποθηκεύσετε, απλώς σύρετέ τα και αποθέστε τα στο λογισμικό αφαίρεσης DRM και κάντε κλικ στο Μετατροπή. Είναι απλό και αποτελεσματικό, αλλά δυστυχώς, δεν είναι ένας δωρεάν τρόπος εξάλειψης του DRM από αρχεία EPUB.

Καταργήστε μόνο τα DRM ebook για προσωπική σας χρήση

Θυμηθείτε, παρόλο που δεν είναι παράνομο, η κατάργηση του DRM στα βιβλία της βιβλιοθήκης είναι σίγουρα ηθικά αμφισβητήσιμη, ειδικά αν σκοπεύετε να κάνετε περισσότερα από το να τα διαβάσετε.

Σκεφτείτε τις ενέργειές σας πριν ξεκινήσετε. Για παράδειγμα, η κατάργηση DRM πιθανότατα θα παραβιάζει τους κανονισμούς του παρόχου ηλεκτρονικών βιβλίων, ενώ η κοινή χρήση ή η χρήση τμημάτων του βιβλίου ενέχει κίνδυνο παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων.

Για να αποφύγετε απαγορεύσεις και κυρώσεις, μάθετε πώς να αφαιρείτε την προστασία DRM από τα ebook και να τα χρησιμοποιείτε με ασφάλεια.