Bitcoin και κρυπτονομίσματα: πληθωριστικό vs. Αντιπληθωριστικός

Ο πληθωρισμός και ο αποπληθωρισμός, και οι δύο όροι στη χρηματοοικονομική ορολογία, είναι από τις πιο ανησυχητικές λέξεις σε κάθε οικονομία.

Οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται απότομα ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στο αποκορύφωμά του παγκοσμίως. Με τις τιμές των κρυπτονομισμάτων να πέφτουν απότομα, οι επενδυτές που πίστευαν ότι το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα αποτελούσαν ουσιαστικό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού αναρωτιούνται αν έκαναν τη σωστή επιλογή.

Πληθωρισμός εναντίον αποπληθωρισμού

Ο πληθωρισμός συμβαίνει όταν η προσφορά ενός νομίσματος αυξάνεται τόσο πολύ που χάνει την αξία ή την αγοραστική του δύναμη. Ο αποπληθωρισμός, από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στην κατάσταση όπου η αξία ή η αγορά ενός νομίσματος αυξάνεται σε σχέση με την έλλειψη προσφοράς. Το Fiat ή τα παραδοσιακά νομίσματα είναι κυρίως πληθωριστικά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και αυξάνουν συνεχώς την προσφορά τους. Τα κρυπτονομίσματα, από την άλλη πλευρά, είναι κατά κύριο λόγο κρυπτονομίσματα αποπληθωριστικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να δαγκώνει παγκοσμίως, η συζήτηση μεταξύ πληθωριστικών και αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων κερδίζει δυναμική. Μην ανησυχείτε αν βρείτε αυτούς τους όρους συντριπτικούς. Το άρθρο μας θα αναλύσει το θέμα των πληθωριστικών έναντι των αποπληθωριστικών περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, θα εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ τους, εάν μπορούν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό και γιατί πρέπει να επιλέξετε το σωστό.

Τι είναι τα πληθωριστικά κρυπτονομίσματα;

Το κύριο χαρακτηριστικό των πληθωριστικών κρυπτονομισμάτων είναι ο αυξανόμενος αριθμός των διακριτικών τους. Ενώ η αξία του διακριτικού θα αυξανόταν γενικά καθώς αυξάνεται η προσφορά, θα απαιτούσατε περισσότερα μάρκες για να αγοράσετε με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν διαφορετικές τυπικές μέθοδοι για την αύξηση της προσφοράς μάρκες, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης και του πονταρίσματος κρυπτογράφησης, για να αναφέρουμε μόνο μερικές.

Το Dogecoin (DOGE) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας πληθωριστικής και αποπληθωριστικής συζήτησης για τα κρυπτονομίσματα. Οι δημιουργοί αφαίρεσαν μια προσφορά 100 δισεκατομμυρίων DOGE το 2014 για να εξασφαλίσουν απεριόριστη προσφορά του κρυπτονομίσματος. Ως αποτέλεσμα, η προσφορά μπορεί να υπερβεί τη ζήτηση, γεγονός που μπορεί να μειώσει γρήγορα την αξία του διακριτικού.

Οι δημιουργοί του Bitcoin (BTC), ενός άλλου πληθωριστικού, το σχεδίασαν για να έχει περιορισμένη πληθωριστική επίδραση. Το BTC έχει ανώτατο όριο 21 εκατομμυρίων μάρκων, που σημαίνει ότι μόλις φτάσετε το επίπεδο, δεν μπορείτε πλέον να εξορύξετε περισσότερο Bitcoin. Μόλις φτάσει το επίπεδο αιχμής, το BTC θα μετατραπεί αυτόματα σε αποπληθωριστικό κρυπτονόμισμα.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 19 εκατομμύρια Bitcoin έχουν ήδη εξορυχθεί, αλλά προβλέπεται ότι θα χρειαστούν δεκαετίες μέχρι να εξορυχθεί το τελικό διακριτικό. Αυτό οφείλεται σε μια διαδικασία γνωστή ως κατά το ήμισυ, η οποία συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, μειώνοντας συνεχώς τον αριθμό των tokens που μπορούν να εξορυχθούν και να τεθούν σε κυκλοφορία. Σε αντίθεση με το DOGE, το BTC έχει χρησιμοποιήσει έναν μοναδικό μηχανισμό που βοηθά στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. η μέθοδος είναι γνωστή ως κατά το ήμισυ.

Τι είναι τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα;

Τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε η προσφορά τους να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, η αξία κάθε τέτοιου διακριτικού προβλέπεται να αυξάνεται όσο η ζήτηση παραμένει σταθερή, με διαφορετικά έργα κρυπτονομισμάτων να χρησιμοποιούν ποικίλες αποπληθωριστικές μετρήσεις. Η ακριβής γνώση των αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων θα σας βοηθήσει να εκτιμήσετε τη διαφορά μεταξύ πληθωριστικών και αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων.

  Πώς να αλλάξετε τη διεύθυνση email της Apple ID σας

Τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων Binance και Polygon προσφέρουν τα καλύτερα παραδείγματα για το πώς τα έργα κρυπτονομισμάτων αντιμετωπίζουν αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα. Το χρηματιστήριο Binance καταστρέφει έναν δεδομένο αριθμό των εγγενών νομισμάτων του Binance (BNB) μία φορά κάθε τρίμηνο για να διατηρεί υπό έλεγχο την προσφορά του. Η ανταλλαγή πολυγώνων «καίει» επίσης πολλά από τα εγγενή διακριτικά της MATIC για τους ίδιους λόγους. Προβλέπεται ότι όταν η συλλογή οποιουδήποτε νομίσματος δεν μπορεί πλέον να καλύψει τη ζήτηση του, οι τιμές θα ανέβουν.

Πληθωριστικό vs. Αποπληθωριστικό

Οι οικονομικές επιπτώσεις που συνδέονται με τον πληθωρισμό και τον αποπληθωρισμό των παραδοσιακών νομισμάτων μπορεί να μην είναι τόσο σαφείς και ξεκάθαρες για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, η κατανόηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις έννοιες είναι ευκολότερο να εξηγηθεί όταν εξηγούνται τα πληθωριστικά έναντι των αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων.

Ενώ τα πληθωριστικά κρυπτονομίσματα διαθέτουν ένα σύστημα που προάγει τη συνεχή αύξηση του αριθμού των νομισμάτων σε προσφορά, τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα διαθέτουν ένα σύστημα όπου η προσφορά μάρκων σε κυκλοφορία μειώνεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου.

Εάν πρόκειται να κάνετε διάκριση μεταξύ πληθωριστικών και αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων, ορισμένοι από τους παράγοντες που θέλετε να λάβετε υπόψη είναι οι ακόλουθοι.

Διορθώθηκε έναντι αιωρούμενου

Για πολύ καιρό, η αξία του fiat ή των παραδοσιακών νομισμάτων ήταν σταθερή, επειδή η αξία τους ήταν σχεδόν πάντα συνδεδεμένη με κάτι απτό, ειδικά τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσαν οι κεντρικές τράπεζες. Η αξία τέτοιων νομισμάτων οριζόταν συνήθως ως η ποσότητα χρυσού που μπορούσαν να αγοράσουν. Υπήρχε μια εποχή στο παρελθόν που οι πολίτες μπορούσαν να επισκέπτονται τις τράπεζες και να ζητούν ένα μέρος του χρυσού που ισοδυναμούσε με τις καταθέσεις τους.

Μπείτε στη δεκαετία του 1970 και οι κεντρικές τράπεζες ξέχασαν τα αποθέματα χρυσού, έτσι οι περισσότερες χώρες εγκατέλειψαν εντελώς την πρακτική αυτή. Στη συνέχεια, τα νομίσματα έγιναν κυμαινόμενα, που σημαίνει ότι η αξία τους εξαρτάται από τη σύγκριση με άλλα νομίσματα. Επί του παρόντος, η αξία των παραδοσιακών νομισμάτων βασίζεται κυρίως σε μια γενική συμφωνία ότι έχουν μια αξία, η οποία είναι η γένεση του όρου νομίσματα fiat, που δανείστηκε από τον λατινικό όρο «ας γίνει».

Η κύρια αναίρεση της κατάρριψης του κανόνα χρυσού για τον καθορισμό της αξίας του χρήματος είναι ότι έκανε τα νομίσματα fiat κυρίως πληθωριστικά. Σήμερα, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να εκτυπώσουν νέο νόμισμα όπως τους βολεύει και δεν χρειάζεται να κάνουν δημόσιες ανακοινώσεις σχετικά. Η αξία οποιουδήποτε νομίσματος επηρεάζεται από το ποσό σε κυκλοφορία, που σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό σε κυκλοφορία, τόσο χαμηλότερη είναι η αγοραστική δύναμη του νομίσματος.

Από την άλλη πλευρά, τα κρυπτονομίσματα δεν ελέγχονται από καμία κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα. Διαθέτουν αλγόριθμους και μοναδικούς μηχανισμούς που εξασφαλίζουν μέγιστη προσφορά που δεν μπορεί ποτέ να ξεπεραστεί. Μόλις η προσφορά φτάσει σε αυτό το προκαθορισμένο όριο, η προσφορά θα σταματήσει και η αξία θα πάει οπουδήποτε εκτός από την αύξηση, εφόσον η αντιληπτή ζήτηση του διακριτικού παραμένει σταθερή. Αυτός ο παράγοντας κάνει τα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και άλλα πραγματικά αποπληθωριστικά.

Η αποπληθωριστική φύση των περισσότερων κρυπτονομισμάτων επιτρέπει στους ανθρώπους να τα δεσμεύουν αμείλικτα, γεγονός που καθιστά την αγορά κρυπτονομισμάτων αρκετά ακριβή. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άλλα κρυπτονομίσματα, όπως αυτά που λειτουργούν με συναινετικούς μηχανισμούς απόδειξης στοιχήματος (PoS) που δεν έχουν μέγιστη προσφορά.

  Γιατί το Paramount Plus δεν λειτουργεί στην τηλεόρασή μου;

Το Ethereum (ETH) είναι ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα που αναπτύσσεται προς τη δομή PoS, παρόλο που αυτό δεν το καθιστά απαραίτητα πληθωριστικό κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες που μπορούν να εκτυπώσουν νομίσματα κατά βούληση, η μέθοδος δημιουργίας νέων κρυπτονομισμάτων είναι διαφανής και προβλέψιμη, χάρη στον δημόσιο χαρακτήρα της τεχνολογίας blockchain.

Ζήτηση και προσφορά

Η προσφορά και η ζήτηση είναι απαραίτητες όταν επιλέγετε μεταξύ πληθωριστικών και αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων. Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση ή η μείωση της συλλογής δημιουργεί διαφορά μεταξύ των δύο τύπων κρυπτονομισμάτων.

Είναι καλό να θυμάστε ότι ακόμη και τα πληθωριστικά κρυπτονομίσματα μπορούν να έχουν αρκετά σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ένα καλό παράδειγμα είναι όπου τα πληθωριστικά κρυπτονομίσματα προκαλούν ένα σενάριο όπου η ζήτηση τελικά υπερισχύει της προσφοράς. Τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα, από την άλλη πλευρά, μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να επωφεληθούν από τα οφέλη που συνδέονται με τις αυξήσεις τιμών.

Μετατροπή

Σε αντίθεση με τα εγγενώς πληθωριστικά νομίσματα fiat, έχουμε ήδη συνειδητοποιήσει ότι, ενώ τα περισσότερα κρυπτονομίσματα μπορεί να φαίνονται πληθωριστικά καθώς αναπτύσσονται, έχουν σχεδιαστεί για μετάβαση από πληθωριστικά σε αποπληθωριστικά.

Η ικανότητα να μετατρέπονται από πληθωριστικά σε αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα όχι μόνο τους δίνει ένα πλεονέκτημα έναντι των νομισμάτων fiat, αλλά διασφαλίζει επίσης ότι τα κρυπτονομίσματα στα οποία οι προγραμματιστές μπορούν πάντα να κάνουν αλλαγές για να μετατρέψουν πληθωριστικά κρυπτονομίσματα σε αποπληθωριστικά.

Όταν ασχολούνται με τον οικονομικό πληθωρισμό, οι χρήστες μπορούν να αναπτύξουν αποπληθωριστικούς μηχανισμούς σε πληθωριστικά κρυπτονομίσματα για να βοηθήσουν στη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ένα καλό παράδειγμα είναι το ETH, το οποίο είναι κυρίως ένα πληθωριστικό κρυπτονόμισμα που θα μπορούσε να επιλέξει να κάψει έναν δεδομένο αριθμό διακριτικών σε περιόδους υψηλής δραστηριότητας.

Ας το μασήσουμε περαιτέρω για να σας το κάνουμε πιο ξεκάθαρο. Η δυνατότητα μετατροπής από πληθωριστικά δεν κάνει απαραίτητα πληθωριστικά περιουσιακά στοιχεία με απεριόριστη προσφορά νομισμάτων εγγενώς κακά. Τέτοια νομίσματα όπως το DOGE και το ETH ενδέχεται να έχουν υψηλή προσφορά και χαμηλή ζήτηση κάθε τόσο. Θέλετε να θυμάστε ότι, σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις νομισμάτων fiat, τα κρυπτογραφικά τους οικοσυστήματα έχουν σχεδιαστεί για να παρακάμπτουν την οικονομική ύφεση.

Το Ethereum είναι ένα απεριόριστο νόμισμα χωρίς ανώτατο όριο. Ωστόσο, το blockchain Ethereum έχει προγραμματιστεί να περιορίζει τον αριθμό των εξορύξεων ETH που μπορούν να εξορύξουν εντός ενός έτους. Εάν, για παράδειγμα, η προσφορά ETH, σύμφωνα με το ανώτατο όριο αγοράς, είναι 100 εκατομμύρια, οι εξορύκτες μπορούν να εξορύξουν μόνο 18 εκατομμύρια ETH ετησίως, που μεταφράζεται σε ποσοστό πληθωρισμού 18%.

Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι το ανώτατο όριο αγοράς της ETH αυξάνεται στα 200 εκατομμύρια μάρκες. Σε αυτήν την περίπτωση, τα 18 εκατομμύρια σταθερή ποσότητα ETH που μπορεί να εξορυχθεί θα μεταφραστεί σε ποσοστό πληθωρισμού 9%, που θα ωφελήσει το οικοσύστημα του Ethereum. Επομένως, αυτό σας λέει ότι όσον αφορά τα πληθωριστικά έναντι των αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων, ένα πληθωριστικό προφίλ δεν είναι απαραίτητα κακό.

Μια τέτοια ενέργεια είναι σχεδόν αδύνατη σε κρυπτονομίσματα που έχουν σχεδιαστεί ως αυστηρά αποπληθωριστικά, καθώς κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει ή να κάψει κανένα μάρκο κατά βούληση. Αυτό συμβαίνει επειδή, από τη φύση τους, τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα έχουν τους μοναδικούς μηχανισμούς τους που περιορίζουν τον αριθμό των νομισμάτων που μπορεί να κυκλοφορήσουν ποτέ.

αξία

Η αξία συγκεκριμένων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων είναι μια σημαντική πτυχή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη σύγκριση των πληθωριστικών έναντι των αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων. Σχετικά με το πώς διαφέρουν ως προς την αξία τους, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, εφόσον θα μπορούσαν τελικά να σπανίσουν όσον αφορά την προσφορά έναντι της ζήτησης, τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα είναι πιθανό να έχουν υψηλότερη αξία όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, γεγονός που τα καθιστά ένα καλό επενδυτικό όχημα.

  Πώς να διατηρήσετε ενημερωμένα τα Mods "Sims 4".

Το πιο σημαντικό πράγμα που θέλετε να θυμάστε, ωστόσο, είναι ότι το αν η αξία των αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων θα εκτιναχθεί ποτέ εξαρτάται από το κρίσιμο ζήτημα της ζήτησης. Εάν η ζήτηση για αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα παραμείνει θλιβερή τώρα ή στο μέλλον, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα ενός τέτοιου ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου να γίνει πολύτιμο τώρα ή στο μέλλον.

Επομένως, η εγγενής αξία ενός κρυπτονομίσματος εξαρτάται κυρίως από το αν μπορεί να έχει δυνητικά διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης. Το ETH είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός τέτοιου κρυπτονομίσματος, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο έχει καθιερωθεί ως το κρυπτονόμισμα επιλογής για την Αποκεντρωμένη Χρηματοδότηση (DeFi) και τα μη ανταλλάξιμα μάρκες (NFTs).

Αγοραστική δύναμη

Στη μακροοικονομία, κάθε νόμισμα που έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώνει νέες μονάδες εύκολα και αυθαίρετα γίνεται πληθωριστικό. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια δύναμη που μπορεί να επηρεάσει ουσιαστικά την παραγωγή και την κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών σε μια δεδομένη οικονομία. Ο υψηλός όγκος ενός τέτοιου νομίσματος θα καθορίσει επίσης τις τιμές των εμπορευμάτων σε μια αγορά.

Οι μονάδες που χρειάζονται για την αγορά αντικειμένων γίνονται λιγότερες όταν υπάρχουν χαμηλές προμήθειες συναλλάγματος. Από την άλλη πλευρά, οι αγοραστές πληρώνουν υψηλότερα για το ίδιο πράγμα όταν η αγορά πλημμυρίζει από μονάδες ενός συγκεκριμένου νομίσματος. Ομοίως, η αγοραστική δύναμη των πληθωριστικών έναντι των αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων καθορίζεται από τον αριθμό των μάρκων του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος σε κυκλοφορία.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των νομισμάτων οποιουδήποτε κρυπτονομίσματος σε κυκλοφορία, τόσο χαμηλότερη είναι η αξία. Στην περίπτωση των αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων, τα οποία είναι σε περιορισμένη προσφορά, έχουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη λόγω της υψηλότερης αποτίμησής τους. Όσο η μειωμένη προσφορά συμβαδίζει με την αυξημένη ζήτηση και τις δυνατότητες ανάπτυξης, τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα θα τιμολογούνται καλύτερα και θα αγοράζουν περισσότερα.

The Parting Shot

Σύμφωνα με τον παραδοσιακό ορισμό του πληθωρισμού, το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα είναι πληθωριστικά νομίσματα. Ωστόσο, οι ρυθμοί πληθωρισμού τους είναι εύκολα κατανοητοί, σχεδόν προβλέψιμοι και συνεχώς μειώνονται. Και ακριβώς όπως ο χρυσός, ο ρυθμός πληθωρισμού των κρυπτονομισμάτων θα φτάσει κάποια μέρα στο μηδέν.

Ωστόσο, όταν λάβετε υπόψη τον βασικό ορισμό του πληθωρισμού, το Bitcoin και τα περισσότερα άλλα κρυπτονομίσματα είναι εγγενώς αποπληθωριστικά, ειδικά επειδή η αγοραστική τους δύναμη αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ενώ η αγοραστική δύναμη του Bitcoin μπορεί να εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά ασταθής, τόσο τα πληθωριστικά όσο και τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα εξακολουθούν να είναι σχετικά νέα και αναμένεται να σταθεροποιηθούν μακροπρόθεσμα. Η συνολική προσφορά αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων όπως το BTC είναι σταθερή, γεγονός που εγγυάται ότι η αγοραστική τους δύναμη θα αυξάνεται όσο υπάρχει η ζήτηση.

Κατά την επιλογή μεταξύ πληθωριστικών και αποπληθωριστικών κρυπτονομισμάτων, είναι προφανές ότι και οι δύο τύποι κρυπτονομισμάτων έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Τα πληθωριστικά κρυπτονομίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε ένα σενάριο ζήτησης υπερπροσφοράς, το οποίο θα μπορούσε να διατηρήσει επ’ αόριστον τη βιομηχανία εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, τα αποπληθωριστικά κρυπτονομίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών, κάτι που θα ωφελούσε πολύ τους επενδυτές. Μόνο ο χρόνος θα δείξει ποιο από όλα αυτά τα κρυπτογραφικά διακριτικά θα ευδοκιμήσει όταν τελικά φτάσουν στα όριά τους.