Πώς να αρχικοποιήσετε ένα SSD στα Windows 10

Βασικά Takeaways

  • Η προετοιμασία ενός SSD επιτρέπει στα Windows να τον εντοπίσουν και να τον εμφανίσουν στην Εξερεύνηση αρχείων.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο διαχείρισης δίσκων για να αρχικοποιήσετε το SSD στα Windows.
  • Μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ Master Boot Record (MBR) ή GUID Partition Table (GPT) κατά την προετοιμασία ενός SSD, ανάλογα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας.

Προτού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε έναν SSD ως δευτερεύοντα χώρο αποθήκευσης στον υπολογιστή σας Windows 10 ή 11, πρέπει να τον αρχικοποιήσετε σωστά. Διαφορετικά, το λειτουργικό σύστημα ενδέχεται να μην μπορεί να εντοπίσει τον SSD ή να τον εμφανίσει στην Εξερεύνηση αρχείων. Ευτυχώς, η προετοιμασία ενός SSD στα Windows είναι ευκολότερη από όσο νομίζετε. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Πρέπει να αρχικοποιήσετε έναν SSD πριν τον χρησιμοποιήσετε;

Η προετοιμασία ενός SSD είναι ένα κρίσιμο βήμα που προετοιμάζει τον δίσκο για χρήση από τα Windows. Όταν αρχικοποιείτε έναν SSD, ουσιαστικά διαμορφώνετε τη μονάδα σύμφωνα με μια συγκεκριμένη μορφή αρχείου. Αυτή η μορφή αρχείου καθορίζει τον τρόπο οργάνωσης των δεδομένων σας στο SSD ή στον σκληρό σας δίσκο.

  Πώς να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε σειρές και στήλες στα Φύλλα Google

Για έναν ολοκαίνουργιο SSD, η προετοιμασία του και η εκχώρηση ενός γράμματος μονάδας δίσκου είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωσή του στον υπολογιστή σας. Αυτό θα επιτρέψει στα Windows να εντοπίσουν το SSD και να το εμφανίσουν στην Εξερεύνηση αρχείων.

Πώς να αρχικοποιήσετε έναν SSD στα Windows 10 ή 11

Η προετοιμασία είναι μια μη αναστρέψιμη διαδικασία, επομένως πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμάσει το σωστό SSD. Μπορείτε να χάσετε οριστικά δεδομένα εάν επιλέξετε λάθος SSD ή σκληρό δίσκο. Αφού επαληθεύσετε το όνομα της κύριας και ενεργής συσκευής αποθήκευσης (SSD ή σκληρός δίσκος), μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία προετοιμασίας χρησιμοποιώντας το εργαλείο διαχείρισης δίσκων. Δείτε πώς:

  • Πατήστε Win + R για να ανοίξετε το πλαίσιο διαλόγου Εκτέλεση.
  • Πληκτρολογήστε diskmgmt.msc στο πλαίσιο κειμένου και κάντε κλικ στο OK.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος που θέλετε να αρχικοποιήσετε είναι Online. Εάν εμφανίζεται στη λίστα Εκτός σύνδεσης, κάντε δεξί κλικ στο δίσκο και κάντε κλικ στο κουμπί Online.
  • Κάντε δεξί κλικ στο SSD που θέλετε να αρχικοποιήσετε και επιλέξτε Initialize Disk.
  • Στο παράθυρο διαλόγου Initialize Disk, επιλέξτε τον δίσκο SSD που θέλετε να αρχικοποιήσετε και επιλέξτε το προτιμώμενο στυλ διαμερίσματος: GPT ή MBR.
  • Κάντε κλικ στο OK για να ξεκινήσει η διαδικασία προετοιμασίας του δίσκου.
  • Αφού αρχικοποιήσετε το δίσκο, κάντε δεξί κλικ στη μονάδα SSD και επιλέξτε New Simple Volume.
  • Ολοκληρώστε τον New Simple VolumeWizard για να εκχωρήσετε τον όγκο στον SSD σας.Πίστωση εικόνας: Microsoft
  •   Πώς να περιορίσετε το εύρος ζώνης για ενημερώσεις των Windows στα Windows 10

    Τώρα έχετε προετοιμάσει τον SSD σας και μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση μέσω του File Explorer.

    Σχετικό: Πώς να διαχειριστείτε τα διαμερίσματα και τους τόμους σκληρού δίσκου στα Windows 10

    Ποιο στυλ διαμερίσματος πρέπει να επιλέξετε για τον SSD σας

    Κάθε συσκευή αποθήκευσης που είναι συνδεδεμένη στον υπολογιστή σας έχει ένα συγκεκριμένο στυλ διαμερισμάτων. Το στυλ διαμερίσματος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα Windows θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα στο δίσκο. Υπάρχουν δύο βασικά στυλ διαμερισμάτων στα Windows: GPT και MBR.

    Το GUID Partition Table (GPT) είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο στυλ διαμερισμάτων για SSD και σκληρούς δίσκους. Από προεπιλογή, τα Windows θα χωρίσουν τους δίσκους χρησιμοποιώντας τη μορφή GPT. Το GPT είναι η προτιμώμενη μορφή, καθώς υποστηρίζει όγκους μεγαλύτερους από 2 TB και είναι συμβατό με τα πιο πρόσφατα συστήματα που βασίζονται σε UEFI. Το Master Boot Record (MBR) είναι το παραδοσιακό στυλ διαμερισμάτων που χρησιμοποιείται από παλαιότερους υπολογιστές και αφαιρούμενες μονάδες δίσκου, όπως κάρτες μνήμης.

      Το Rummage οργανώνει και ευρετηριάζει αρχεία ανά ετικέτα και ημερομηνία [Windows]

    Συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το στυλ διαμερίσματος GPT για τον SSD σας, καθώς υποστηρίζεται καλύτερα, παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και επιτρέπει μεγαλύτερους όγκους.

    Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να μετατρέψετε έναν δίσκο MBR σε δίσκο GPT ή το αντίστροφο. Ωστόσο, θα χρειαστεί πρώτα να διαμορφώσετε τη μονάδα δίσκου και να διαγράψετε όλα τα δεδομένα.

    Τι να κάνετε εάν δεν μπορείτε να αρχικοποιήσετε τον SSD σας στα Windows

    Ενώ η εφαρμογή Διαχείριση δίσκων διευκολύνει την προετοιμασία ενός SSD, ενδέχεται να συναντήσετε περιπτώσεις όπου η επιλογή “Εκκίνηση δίσκου” λείπει ή δεν λειτουργεί όπως αναμένεται. Ευτυχώς, η διόρθωση αυτού είναι αρκετά εύκολη και απαιτεί μόνο να εκτελέσετε μερικές εντολές στη γραμμή εντολών. Δείτε πώς να το κάνετε.

  • Πατήστε Win + S για να ανοίξετε το μενού αναζήτησης.
  • Πληκτρολογήστε τη γραμμή εντολών στο πλαίσιο και επιλέξτε Εκτέλεση ως διαχειριστής.
  • Στην κονσόλα, πληκτρολογήστε diskpart και πατήστε Enter.
  • Πληκτρολογήστε list disk και πατήστε Enter για να δείτε όλες τις μονάδες δίσκου στο σύστημά σας.
  • Σημειώστε τον αριθμό που σχετίζεται με το SSD που θέλετε να αρχικοποιήσετε από την πρώτη στήλη.
  • Πληκτρολογήστε sel disk N, αντικαταστήστε το N με τον αριθμό δίσκου που σημειώθηκε στο προηγούμενο βήμα και πατήστε Enter.
  • Αφού επιλέξετε το δίσκο, πληκτρολογήστε clean στην κονσόλα και πατήστε Enter.
  • Ανοίξτε την εφαρμογή Διαχείριση δίσκων και προσπαθήστε να αρχικοποιήσετε ξανά το δίσκο. Εάν εξακολουθείτε να αντιμετωπίζετε προβλήματα, ανατρέξτε στον οδηγό μας για την επίλυση του προβλήματος “Disk Unknown Not Initialized” στον υπολογιστή σας με Windows για περισσότερη βοήθεια.