Πώς να αποφύγετε την αγορά ενός “ψεύτικο” καλωδίου HDMI 2.1

jack8/Shutterstock

Επειδή οι συσκευές HDMI 2.1, όπως το Xbox Series X, το PlayStation 5 και οι κάρτες γραφικών της NVIDIA και της AMD, πιέζουν περισσότερα pixel από ποτέ, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα αναξιόπιστο καλώδιο που προκαλεί προβλήματα. Δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε την απάτη.

Αναζητήστε καλώδια «HDMI Ultra High Speed».

Το πρότυπο HDMI εποπτεύεται από το φόρουμ HDMI, ενώ ο διαχειριστής αδειών HDMI επιβλέπει την αδειοδότηση της τεχνολογίας. Οι κατασκευαστές συσκευών και αξεσουάρ πρέπει να πληρούν τα πρότυπα του φόρουμ HDMI, εάν θέλουν να παράγουν ένα προϊόν με άδεια ή πιστοποίηση από τον Διαχειριστή αδειών χρήσης HDMI.

Αν και το πιο πρόσφατο πρότυπο HDMI είναι γνωστό ως HDMI 2.1, οι επόπτες του HDMI έχουν διαφορετική σύμβαση ονομασίας για την καλωδίωση. Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα καλώδιο συμβατό με HDMI 2.1, θα πρέπει να αναζητήσετε τις λέξεις “HDMI Ultra High Speed” στο κουτί.

Τα καλώδια δεν πωλούνται ρητά ως “καλώδια HDMI 2.1”. Στο παρελθόν, τα καλώδια HDMI 2.0b πωλούνταν με το κανονικό όνομα “High Speed”.

HDMI.org

Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ένα ποιοτικό προϊόν, αναζητήστε το ολόγραμμα «Ultra Certified Cable» και τον κωδικό QR στο κουτί. Αυτό σημαίνει ότι έχει δοκιμαστεί σε ένα ελάχιστο πρότυπο και έχει πιστοποιηθεί από τον Διαχειριστή αδειών χρήσης HDMI.

Αυτά τα καλώδια κοστίζουν ελαφρώς περισσότερο από τις εναλλακτικές σε ιστότοπους όπως το Amazon και το AliExpress, αλλά πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι αξίζει τον κόπο για να διασφαλίσετε ότι θα έχετε την πλήρη γκάμα δυνατοτήτων που προσφέρει το HDMI 2.1.

ΣΧΕΤΙΚΟ: HDMI 2.1: Τι νέο υπάρχει και χρειάζεται να κάνετε αναβάθμιση;

Επαληθεύστε τις αγορές καλωδίων σας με την Επίσημη εφαρμογή

Όταν αγοράζετε ένα καλώδιο σε ένα κατάστημα ή μετά την αποστολή της ηλεκτρονικής παραγγελίας σας, μπορείτε να επαληθεύσετε τη γνησιότητα του καλωδίου σας με την επίσημη εφαρμογή πιστοποίησης HDMI για iPhone και Android.

Απλώς εγκαταστήστε την εφαρμογή, στρέψτε την κάμερα του smartphone σας στη συσκευασία και περιμένετε. Θα πρέπει να δείτε ένα μήνυμα “Συγχαρητήρια” που θα σας ενημερώνει ότι το καλώδιο έχει όντως πιστοποιηθεί. Ο διαχειριστής αδειών HDMI δηλώνει ότι το όνομα του καλωδίου πρέπει επίσης να τυπωθεί στο εξωτερικό περίβλημά του.

  Προσαρμόστε την εστίαση μετά τη λήψη μιας φωτογραφίας στο iPhone σας

HDMI.org

Εάν ένα καλώδιο αποτύχει στη δοκιμή ή δεν υπάρχει ολόγραμμα ή αυτοκόλλητο στο κουτί, δεν έχει ελεγχθεί. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα λειτουργήσει, αλλά δεν υπάρχει επίσης καμία εγγύηση ότι μπορεί να μεταφέρει τα πλήρη 48 Gbits ανά δευτερόλεπτο που ορίζονται από το πρότυπο HDMI 2.1.

Εάν είχατε την εντύπωση ότι ένα καλώδιο ήταν “πιστοποιημένο”, αλλά αποτυγχάνει στη δοκιμή, θα πρέπει να επιστρέψετε το καλώδιο και να λάβετε επιστροφή χρημάτων. Τα περισσότερα καλώδια επωνυμίας, όπως αυτά από Μπέλκιν (39,99 $) και Ζέσκιτ (19,99 $), έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ανεξάρτητα, αλλά θα πρέπει πάντα να το επιβεβαιώνετε.

Το πρόβλημα με τα φθηνά καλώδια HDMI

Η αντιμετώπιση προβλημάτων με τη ρύθμιση της οικιακής ψυχαγωγίας σας μπορεί να είναι χρονοβόρα και απογοητευτική, ειδικά αν έχετε δέκτη ή ηχητική γραμμή στη μίξη. Όταν αγοράζετε ένα πιστοποιημένο καλώδιο, αφαιρείτε (ελπίζουμε) τουλάχιστον μία μεταβλητή από τη λίστα πιθανών προβλημάτων.

Υπάρχουν ορισμένα συγκεκριμένα προβλήματα που μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε εάν το καλώδιο που χρησιμοποιείτε δεν είναι αρκετά καλά. Αυτά εμφανίζονται συχνά όταν προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλαιότερο καλώδιο HDMI 2.0b με μια εφαρμογή που υπερβαίνει τις προδιαγραφές των 18 Gbits ανά δευτερόλεπτο.

Ενδέχεται να μην έχετε προβλήματα μέχρι να παίξετε ένα ή δύο παιχνίδια που τρέχουν στα 4K/120Hz στο Xbox Series X ή στο PlayStation 5. Αυτά τα ζητήματα περιλαμβάνουν τα πάντα, από μια μαύρη οθόνη που δεν κάνει απολύτως τίποτα, μέχρι περίεργα τεχνουργήματα και “λάμψεις” που εμφανίζονται τυχαία.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε ξαφνικές διακοπές ρεύματος ή τρεμόπαιγμα ή να λάβετε μηνύματα σφάλματος που να λένε ότι η τηλεόρασή σας αντιμετώπισε πρόβλημα «χειραψίας». Αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση και η συσκευή πηγής δεν μπορούν να επικοινωνήσουν σωστά επειδή το καλώδιο δεν είναι ικανό.

Linus Strandholm/Shutterstock

Μπορεί να είναι δελεαστικό να βγάζετε φθηνό καλώδιο, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλες διαδρομές. Εδώ τα καλώδια HDMI μπορεί να είναι πολύ ακριβά. Όσο μεγαλύτερο είναι το καλώδιο, τόσο περισσότερο το σήμα μπορεί να υποβαθμιστεί πριν φτάσει στον προορισμό του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το καλύτερο καλώδιο είναι το πιο κοντό καλώδιο που μπορεί να ξεφύγει και να ταιριάζει με τις απαιτήσεις εύρους ζώνης.

Δεν υπάρχει «ιδανικό» μήκος καλωδίου, αλλά για ανάλυση 4K και υψηλούς ρυθμούς καρέ (120 Hz), συνιστάται η χρήση καλωδίου HDMI που δεν υπερβαίνει τα 10 πόδια (3 μέτρα). Για χαμηλότερες αναλύσεις, το ανώτερο όριο είναι κάπου μεταξύ 20 (6 μέτρα) και 50 πόδια (10 μέτρα). Εάν χρησιμοποιείτε μακρύ καλώδιο και αντιμετωπίζετε προβλήματα, δοκιμάστε ένα πιο κοντό.

  Πώς να βρείτε φτηνές πτήσεις με το Google Flights

Καλώδια HDMI που ενσωματώνουν οπτικές ίνες μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρει καλύτερη απόδοση σε μεγαλύτερες διαδρομές. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή που γράφω, δεν υπάρχουν στην αγορά καλώδια HDMI εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας που να χρησιμοποιούν οπτικές ίνες. Προς το παρόν, συνιστούμε να μετακινήσετε τη συσκευή πηγής πιο κοντά στην τηλεόρασή σας, αν είναι δυνατόν.

Μην πέφτετε στα τεχνάσματα καλωδίων HDMI

Πολλοί έμποροι λιανικής θα προσπαθήσουν να σας πουλήσουν σε ένα καλώδιο HDMI κάθε φορά που αγοράζετε τηλεόραση ή άλλη συσκευή οικιακής ψυχαγωγίας. Συχνά, ωστόσο, ένα θα περιλαμβάνεται στο κουτί με τη συσκευή σας. Είναι καλύτερα να δοκιμάσετε τις ρυθμίσεις σας πριν ξοδέψετε περισσότερα χρήματα άσκοπα.

Ενώ τα πιστοποιημένα καλώδια κοστίζουν περισσότερο, δεν πρέπει να σπάσουν τα χρήματα. Να είστε προσεκτικοί με τυχόν καλώδια με υπερβολικές τιμές. Κάνουν να φαίνεται ότι παίρνετε ένα προϊόν υψηλότερης ποιότητας, αλλά είναι ένα ασφάλιστρο που δεν χρειάζεται να πληρώσετε.

Αμαζόνα

Οι χρυσοί σύνδεσμοι χρησιμοποιούνται συχνά για να δώσουν την ψευδαίσθηση ενός σήματος καλύτερης ποιότητας, αλλά δεν κάνουν πολύ λίγα πέρα ​​από το να φαίνονται εντυπωσιακά. Ο χρυσός είναι ένα μέταλλο υψηλής αγωγιμότητας, αλλά και το μέταλλο που αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του καλωδίου (και σίγουρα δεν είναι συμπαγής χρυσός).

Τα πλεκτά κορδόνια μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο, αλλά τα καλώδια HDMI συνήθως δεν υφίστανται μεγάλη φθορά. Αν δεν αγοράζετε ένα καλώδιο που γνωρίζετε ότι θα μπαίνει και θα βγαίνει συνεχώς στην πρίζα, δεν χρειάζεστε ένα εξαιρετικά ανθεκτικό.

Χρειάζεστε καν καλώδιο HDMI 2.1;

Το HDMI σημαίνει Διασύνδεση πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας. Σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ένα ψηφιακό σήμα από μια συσκευή πηγής, όπως μια κονσόλα παιχνιδιών, σε οθόνη ή δέκτη. Έχουν γίνει πολλές αναθεωρήσεις του προτύπου HDMI, με το πιο πρόσφατο να είναι το HDMI 2.1.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ του προηγούμενου προτύπου HDMI 2.0b και του νέου 2.1 είναι πόσα δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν κάθε φορά. Το HDMI 2.0b εξαντλείται στα 18 Gbits ανά δευτερόλεπτο, ενώ το HDMI 2.1 υποστηρίζει πλήρες εύρος ζώνης 48 Gbits ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι το 2.1 μπορεί να μεταφέρει βίντεο 8K με 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο ή βίντεο 4K με 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

NVIDIA

Υπάρχει επίσης μια σειρά από άλλες νέες δυνατότητες στην προδιαγραφή HDMI 2.1, όπως:

HDMI VRR για παιχνίδια με μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης.
Auto Low Latency Mode (ALLM) για αυτόματη εκκίνηση της «λειτουργίας παιχνιδιού» σε συμβατές τηλεοράσεις.
Υποστήριξη βελτιωμένου καναλιού επιστροφής ήχου (eARC) για την κίνηση ράβδων ήχου και δεκτών.

  Πώς να προσαρμόσετε το κέλυφος Gnome με επεκτάσεις

Χρειάζεστε μόνο ένα καλώδιο HDMI 2.1 εάν έχετε μια συσκευή πηγής HDMI 2.1 που εξάγει 4K/120Hz ή 8K/60Hz. Κάθε συσκευή στην αλυσίδα βίντεο σας θα πρέπει επίσης να είναι συμβατή με HDMI 2.1 για να επωφεληθεί.

Ακόμα κι αν έχετε μια συσκευή πηγής HDMI 2.1, όπως το PlayStation 5, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παλιά τηλεόραση ή τον δέκτη σας για να παίξετε παιχνίδια σε ανάλυση 4K στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Χρειάζεστε μόνο το αυξημένο εύρος ζώνης εάν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε.

Microsoft

Οι παλαιότερες συσκευές και κάρτες, όπως το Xbox One X, το PlayStation 4 Pro και η σειρά 20 της NVIDIA, περιορίζονται σε HDMI 2.0b, επομένως δεν θα έχετε κανένα όφελος από ένα πιο γρήγορο καλώδιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να αγοράζετε ακριβά καλώδια HDMI, εκτός εάν έχετε σαφή λόγο να το κάνετε.

Οι περισσότερες συσκευές που περιλαμβάνουν δυνατότητες HDMI 2.1 διαθέτουν ένα συμβατό καλώδιο υψηλής ταχύτητας στη συσκευασία. Αυτό περιλαμβάνει τόσο το Xbox Series X όσο και το PlayStation 5, και τα δύο μπορούν να παράγουν 4K στα 120Hz. Δεν θα έχετε καλύτερη απόδοση ανταλλάσσοντας αυτό το καλώδιο με ένα προϊόν aftermarket.

Θα θέλατε να αντικαταστήσετε αυτό το καλώδιο μόνο εάν χρειάζεστε μεγαλύτερη διάρκεια, εάν είναι κατεστραμμένο ή εάν συνδέετε τη συσκευή πηγής σε έναν δέκτη και, επομένως, χρειάζεστε ένα άλλο καλώδιο για να συνδέσετε τον δέκτη με την τηλεόραση.

Το HDMI 2.1 μόλις ξεκινά

Οι κάρτες γραφικών Xbox Series X, PlayStation 5 και 30 Series της NVIDIA ήταν οι πρώτες συσκευές HDMI 2.1 που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Μόνο λίγες τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν το 2019-20 έχουν θύρες που το υποστηρίζουν.

Ωστόσο, η νέα προδιαγραφή σχεδιάστηκε ως απάντηση στο πρώτο κύμα τηλεοράσεων και συσκευών με δυνατότητα 8K, οι περισσότερες από τις οποίες απέχουν ακόμη χρόνια από την υιοθέτηση του mainstream. Θα δείτε πολύ περισσότερες συσκευές και αξεσουάρ HDMI 2.1 (συμπεριλαμβανομένων των καλωδίων) να κυκλοφορούν στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Τελικά, ακόμη και οικονομικές μάρκες, όπως η Amazon Basics, θα αρχίσουν να πωλούν καλώδια Ultra High-Speed ​​που υποστηρίζουν εύρος ζώνης 48 Gbits ανά δευτερόλεπτο σε χαμηλές τιμές χωρίς πιστοποίηση.

Μέχρι τότε, απλώς να θυμάστε ότι οποιοδήποτε πιστοποιημένο καλώδιο Ultra High-Speed ​​που αγοράζετε σήμερα θα είναι καλό για τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται καν HDMI 2.1. Εάν το κάνετε, πιθανότατα αγοράζετε μια τηλεόραση για παιχνίδια.

body #primary .entry-content ul#nextuplist {list-style-type: none;margin-left:0px;padding-left:0px;}
body #primary .entry-content ul#nextuplist li a {text-decoration:none;color:#1d55a9;}