Πώς να αποκλείσετε εφαρμογές που δεν αποθηκεύονται στα Windows στα Windows 10

Το Windows Store βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο. Υπάρχουν μερικές καλές εφαρμογές διαθέσιμες στο Windows Store. Μεγάλα ονόματα όπως το Facebook, το Twitter και το Netflix έχουν όλες εφαρμογές UWP που μπορείτε να κατεβάσετε από το Windows Store. Οι εφαρμογές του Windows Store είναι, αν μη τι άλλο, ασφαλείς. Οι χρήστες γνωρίζουν βεβαίως ότι κατεβάζουν την επίσημη εφαρμογή και κανείς δεν την έχει ξανασυσκευάσει με επιβλαβή ή κακόβουλο κώδικα. Αυτό είναι πραγματικά το όλο όφελος ενός αποκλειστικού καταστήματος εφαρμογών. Το Windows 10 Creator’s Update που αναμένεται τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους πρόκειται να εισαγάγει έναν νέο περιορισμό που θα επιτρέπει στους χρήστες να αποκλείουν εφαρμογές που δεν ανήκουν στο Windows Store. Η έξυπνη οθόνη των Windows χρησιμεύει ήδη για την προστασία των χρηστών από την εγκατάσταση μη υπογεγραμμένων εφαρμογών. Με αυτήν τη δυνατότητα, οι χρήστες μπορούν να αποκλείσουν εφαρμογές Win32 ή επιτραπέζιους υπολογιστές. Ετσι δουλευει.

  Πώς να κλειδώσετε τα Windows 10 όταν κλείνετε το καπάκι του φορητού υπολογιστή σας

Αυτή η δυνατότητα είναι διαθέσιμη στο Windows 10 Insider build 15046. Οι χρήστες των Windows 10 στο κανάλι σταθερής έκδοσης δεν θα μπορούν να δουν αυτήν τη δυνατότητα μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Ανοίξτε την εφαρμογή Ρυθμίσεις. Τα Windows 10 προσθέτουν μια νέα ομάδα ρυθμίσεων με την Ενημέρωση Δημιουργού που ονομάζεται «Εφαρμογές». Προηγουμένως, οι “Εφαρμογές” ήταν απλώς μια καρτέλα μέσα στην ομάδα ρυθμίσεων “Σύστημα”. Επιλέξτε την ομάδα ρυθμίσεων «Εφαρμογές» και μεταβείτε στην καρτέλα «Εφαρμογές και λειτουργίες».

Υπάρχει μια νέα ενότητα σε αυτήν την καρτέλα που ονομάζεται “Εγκατάσταση εφαρμογών”. Ανοίξτε το αναπτυσσόμενο μενού κάτω από αυτήν την ενότητα. Έχετε τρεις επιλογές για να διαλέξετε. Να επιτρέπονται εφαρμογές από οπουδήποτε, προειδοποιήστε με πριν εγκαταστήσω εφαρμογές εκτός του Store και Να επιτρέπονται εφαρμογές μόνο από το Store.

  Τρόπος ενεργοποίησης/απενεργοποίησης της Cortana "Pick Up Where I Left off" στα Windows 10

Η επιλογή “Να επιτρέπονται οι εφαρμογές από οπουδήποτε” θα επιτρέψει σε έναν χρήστη να εγκαταστήσει εφαρμογές από το Windows Store καθώς και εφαρμογές για υπολογιστές και Win32. Η εφαρμογή μπορεί να προέρχεται από το Github, ένα διαδικτυακό αποθετήριο λογισμικού ή τον προσωπικό ιστότοπο ενός προγραμματιστή. Κάτω από αυτήν την επιλογή, οι εφαρμογές μπορούν να εγκατασταθούν ανεξάρτητα από το πού προέρχονται. Αυτό δεν θα επηρεάσει το φίλτρο Smart Screen. Θα εξακολουθεί να προειδοποιεί και να αποκλείει τις μη υπογεγραμμένες εφαρμογές.

Η επιλογή “Προειδοποίηση πριν από την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του Καταστήματος” θα προειδοποιήσει έναν χρήστη όταν επιχειρήσει να εγκαταστήσει εφαρμογές εκτός του Windows Store. Ο χρήστης μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει εάν θέλει να εγκαταστήσει την εφαρμογή ή όχι.

  Η λειτουργία tablet των Windows 10 μπορεί να αντικατασταθεί από την επιφάνεια εργασίας

Η επιλογή “Να επιτρέπονται μόνο εφαρμογές από το κατάστημα” θα αποκλείσει εφαρμογές που δεν ανήκουν στο Windows Store. Όταν ένας χρήστης προσπαθεί να εκτελέσει ένα πρόγραμμα εγκατάστασης για μια εφαρμογή επιτραπέζιου υπολογιστή, π.χ. Chrome, αυτή η δυνατότητα θα το αποκλείσει.

Αυτή η δυνατότητα ελέγχεται από τον διαχειριστή του συστήματος. Είναι πιθανό να ωθήσει πολλούς προγραμματιστές προς το Windows Store. Φυσικά, δεν θα συμμετάσχουν όλοι οι προγραμματιστές. Αυτό είναι προφανές δεδομένου ότι το macOS είχε ένα αποκλειστικό κατάστημα εφαρμογών για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά οι προγραμματιστές εξακολουθούν να διαθέτουν εφαρμογές εκτός αυτού. Το macOS έχει μια παρόμοια δυνατότητα που ονομάζεται Gatekeeper.