Πώς να αποκαταστήσετε τους σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης Ιστού σας

Οι σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης μπορεί να γίνουν χάος με την πάροδο του χρόνου. Χρειάζεστε σελιδοδείκτες σε εκατοντάδες ιστοσελίδες που δεν επισκέπτεστε ποτέ; Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των σελιδοδεικτών σας, να τους καθαρίσετε αποτελεσματικά και να διατηρήσετε ένα πιο οργανωμένο πρόγραμμα περιήγησης στο μέλλον.

Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των σελιδοδεικτών σας πρώτα

Η διαγραφή μεγάλου αριθμού σελιδοδεικτών μπορεί να είναι δύσκολη. Τι γίνεται αν χρειάζεστε κάποια σκοτεινή ιστοσελίδα που βάλατε σελιδοδείκτη πριν από τρία χρόνια;

Για να αποφύγετε αυτό το άγχος, δημιουργήστε πρώτα αντίγραφα ασφαλείας των σελιδοδεικτών σας. Το πρόγραμμα περιήγησής σας μπορεί να εξάγει τους σελιδοδείκτες σας σε ένα αρχείο HTML. Εάν ποτέ χρειαστείτε κάποιους σελιδοδείκτες που έχετε διαγράψει, μπορείτε να προβάλετε το αρχείο HTML στο πρόγραμμα περιήγησής σας—ή ακόμα και να το εισαγάγετε και να λάβετε όλους τους διαγραμμένους σελιδοδείκτες σας πίσω.

Είναι εύκολο να αρχίσετε να διαγράφετε μεγάλους αριθμούς σελιδοδεικτών, εάν δημιουργηθούν αντίγραφα ασφαλείας. Μπορείτε πάντα να τα βρείτε ξανά αν τα χρειάζεστε—και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα χρειαστείτε.

Δείτε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των σελιδοδεικτών σας σε όλα τα μεγάλα προγράμματα περιήγησης:

Google Chrome: Κάντε κλικ στο μενού > Σελιδοδείκτες > Διαχείριση σελιδοδεικτών. Κάντε κλικ στο κουμπί μενού στην επάνω δεξιά γωνία της σελίδας Διαχείριση σελιδοδεικτών και επιλέξτε “Εξαγωγή σελιδοδεικτών”.
Mozilla Firefox: Κάντε κλικ στο μενού > Βιβλιοθήκη > Σελιδοδείκτες > Εμφάνιση όλων των σελιδοδεικτών. Στο παράθυρο Βιβλιοθήκη, κάντε κλικ στην επιλογή Εισαγωγή και δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας > Εξαγωγή σελιδοδεικτών σε HTML.
Apple Safari: Κάντε κλικ στο Αρχείο > Εξαγωγή σελιδοδεικτών. Δώστε ένα όνομα στο αρχείο σας και επιλέξτε μια τοποθεσία αποθήκευσης.
Microsoft Edge: Κάντε κλικ στο μενού > Ρυθμίσεις > Γενικά > Εισαγωγή ή εξαγωγή. Επιλέξτε “Αγαπημένα” και κάντε κλικ στο κουμπί “Εξαγωγή σε αρχείο”.
Internet Explorer: Κάντε κλικ στο εικονίδιο Αγαπημένα (αστέρι) στη γραμμή εργαλείων, κάντε κλικ στο κάτω βέλος στα δεξιά του Προσθήκη στα αγαπημένα και επιλέξτε «Εισαγωγή και εξαγωγή». Επιλέξτε “Εξαγωγή σε αρχείο”, κάντε κλικ στο “Επόμενο”, επιλέξτε “Αγαπημένα”, κάντε κλικ στο “Επόμενο”, επιλέξτε τον κύριο φάκελο “Αγαπημένα”, κάντε κλικ στο “Επόμενο”, επιλέξτε μια θέση για το αρχείο και κάντε κλικ στο “Εξαγωγή”.

  Πώς να ελέγξετε τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης σε iPhone ή iPad

Αποθηκεύστε τους σελιδοδείκτες σας σε ασφαλές μέρος, όπως ένα φάκελο Dropbox, Google Drive ή Microsoft OneDrive.

Αφού τελειώσετε, μπορείτε να κάνετε διπλό κλικ στο αρχείο .html για να προβάλετε τα περιεχόμενά του. Μπορείτε να ανοίξετε το αρχείο και να χρησιμοποιήσετε Ctrl+F για να αναζητήσετε σελιδοδείκτες ή να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία εισαγωγής σελιδοδεικτών του προγράμματος περιήγησής σας για να επαναφέρετε τους σελιδοδείκτες στο πρόγραμμα περιήγησής σας.

Εκκαθάριση αυτών των σελιδοδεικτών

Τώρα μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαγραφή σελιδοδεικτών. Είναι πιθανώς πιο εύκολο να το κάνετε αυτό στη διαχείριση σελιδοδεικτών του προγράμματος περιήγησής σας. Για παράδειγμα, για να το ανοίξετε στο Chrome, κάντε κλικ στο μενού > Σελιδοδείκτες > Διαχείριση σελιδοδεικτών.

Μπορείτε να κάνετε δεξί κλικ σε έναν σελιδοδείκτη ή φάκελο και να επιλέξετε «Διαγραφή» για να τον διαγράψετε ή να κάνετε αριστερό κλικ σε έναν σελιδοδείκτη και να πατήσετε το πλήκτρο Διαγραφή στο πληκτρολόγιό σας. Για να επιλέξετε πολλούς σελιδοδείκτες, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Ctrl καθώς κάνετε αριστερό κλικ σε αυτούς. Για να επιλέξετε μια σειρά σελιδοδεικτών, κάντε κλικ σε έναν, κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Shift και, στη συνέχεια, κάντε κλικ σε άλλον. Μπορείτε να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο Ctrl και να κάνετε κλικ σε επιλεγμένους σελιδοδείκτες για να τους αποεπιλέξετε. Πατήστε το πλήκτρο Command αντί για το πλήκτρο Ctrl σε Mac.

  Πώς να κάνετε γρήγορη εναλλαγή μεταξύ εικονικών επιτραπέζιων υπολογιστών στα Windows 10

Υποθέτοντας ότι συγχρονίζετε τα δεδομένα του προγράμματος περιήγησής σας, αυτό θα καθαρίσει επίσης τους ακατάστατους σελιδοδείκτες σας στο τηλέφωνό σας. Μπορείτε, φυσικά, να διαχειριστείτε τους σελιδοδείκτες στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Αυτές οι αλλαγές θα συγχρονιστούν με το πρόγραμμα περιήγησης στον υπολογιστή ή στο Mac σας.

Ή απλώς κρύψτε τα, προς το παρόν

Αν ακόμη και αυτό είναι πολύ για εσάς, μπορείτε να τα βγάλετε από τα μάτια σας. Πατήστε Ctrl+A για να επιλέξετε όλους τους ορατούς σελιδοδείκτες. Σε Mac, πατήστε Command+A αντ’ αυτού. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα σύρετε σε άλλο φάκελο — για παράδειγμα, μπορείτε να τα σύρετε στο φάκελο “Άλλοι σελιδοδείκτες” στο Chrome ή ακόμα και να δημιουργήσετε έναν άλλο φάκελο για αυτούς. Στη συνέχεια, μπορείτε να τοποθετήσετε αυτά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε στο ανώτερο επίπεδο και όλη η ακαταστασία θα κρυφτεί πίσω από αυτόν τον φάκελο.

Αυτός είναι ένας καλός συμβιβασμός μεταξύ της άμεσης διαγραφής αυτών των σελιδοδεικτών και της παρουσίας τους στο πρόσωπό σας όλη την ημέρα. Τοποθετήστε αυτούς τους σελιδοδείκτες σε έναν κρυφό φάκελο και, εάν χρησιμοποιήσετε ποτέ έναν σελιδοδείκτη, μετακινήστε τον έξω από το φάκελο. Όταν νιώθετε άνετα ότι δεν χρειάζεστε τους σελιδοδείκτες στο φάκελο, μπορείτε να διαγράψετε ολόκληρο τον φάκελο. Εξάλλου, εξακολουθείτε να έχετε αυτό το αρχείο αντιγράφου ασφαλείας σελιδοδεικτών, ούτως ή άλλως.

Κάντε τη γραμμή εργαλείων των σελιδοδεικτών σας πιο συμπαγή

Εάν θέλετε να διατηρήσετε ένα σωρό σελιδοδείκτες στη γραμμή εργαλείων σας για εύκολη πρόσβαση, τα ονόματα καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Μπορείτε να αφαιρέσετε το όνομα ενός σελιδοδείκτη και θα εμφανιστεί ως το εικονίδιό του στη γραμμή εργαλείων. Αυτό θα σας δώσει πολύ περισσότερο χώρο για να εργαστείτε. Για να μετονομάσετε έναν σελιδοδείκτη στο Chrome, κάντε δεξί κλικ σε αυτόν και επιλέξτε “Επεξεργασία” και, στη συνέχεια, αλλάξτε το όνομά του. Άλλα προγράμματα περιήγησης λειτουργούν παρόμοια.

  Πώς να διορθώσετε το iPhone που δεν εμφανίζεται στην Εξερεύνηση αρχείων στα Windows

Φυσικά, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε εντελώς το όνομα. Θα μπορούσατε να το συντομεύσετε. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να μετονομάσετε τον σελιδοδείκτη σας “Ημερολόγιο Google” σε “Ημερολόγιο”, το οποίο θα συρρικνωθεί στη γραμμή εργαλείων σας. Οι σελιδοδείκτες σας μπορούν να γίνουν πολύ πιο συμπαγείς και να αναγνωρίζονται ευκολότερα με μια ματιά.

Αρχειοθετήστε ιστοσελίδες αντί να τις προσθέσετε σελιδοδείκτες

Εάν όντως βρίσκεστε να προσθέτετε σελιδοδείκτες για να τα θυμάστε, σκεφτείτε να προσθέσετε σελιδοδείκτες σε όλα αυτά τα στοιχεία σε έναν συγκεκριμένο φάκελο—κάπως σαν «εισερχόμενα» για σελιδοδείκτες. Περάστε από αυτόν τον φάκελο κάθε λίγες εβδομάδες και διαγράψτε τυχόν σελιδοδείκτες που δεν σας ενδιαφέρουν.

Ή, εάν θέλετε να αρχειοθετήσετε ιστοσελίδες για χρήση αργότερα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή όπως το OneNote ή το Evernote. Αυτές οι εφαρμογές θα αρχειοθετήσουν το πλήρες κείμενο οποιασδήποτε ιστοσελίδας και μπορείτε να τις αναζητήσετε στην εφαρμογή OneNote ή Evernote αργότερα. Θα διατηρήσουν ακόμη και το κείμενο της ιστοσελίδας, ώστε να μπορείτε να το προβάλετε αν πέσει. Είναι πολύ πιο βολικό για την εύρεση πληροφοριών από την αναζήτηση στους σελιδοδείκτες σας, οι οποίοι περιλαμβάνουν απλώς τον τίτλο της ιστοσελίδας.

Είναι οι σελιδοδείκτες σας πραγματικά χρήσιμοι;

Το κλειδί για την αποσυμφόρηση είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με το πόσο χρήσιμο είναι κάτι. Όπως θα έλεγε η Marie Kondo, αυτοί οι σελιδοδείκτες σας φέρνουν χαρά;

Ένας σελιδοδείκτης που οδηγεί σε ένα εργαλείο εργασίας που χρησιμοποιείτε καθημερινά ή σε μια συγκεκριμένη συνταγή που αγαπάτε θα μπορούσε σίγουρα να είναι χρήσιμος. Αλλά, εάν έχετε εκατοντάδες σελιδοδείκτες, είναι πιθανό ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι πραγματικά χρήσιμοι για εσάς, αλλά υπάρχουν “για κάθε περίπτωση”.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αυτός είναι ο ιστός και μπορείτε να βρείτε τα περισσότερα πράγματα με μια γρήγορη αναζήτηση στο Google. Μάλλον θα απευθυνθείτε στο Google αντί για τους ακατάστατους σελιδοδείκτες σας, αν χρειαστεί να βρείτε κάτι, ούτως ή άλλως.