Πώς να ανοίξετε αρχεία εικόνας RAW στα Windows 10

Τα Windows 10 έχουν επιτέλους ενσωματωμένη υποστήριξη για εικόνες RAW, χάρη στην Ενημέρωση Μαΐου 2019. Θα χρειαστεί απλώς να εγκαταστήσετε μια επέκταση από το Store. Υπάρχουν και άλλες λύσεις για το άνοιγμα αρχείων RAW σε παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Windows 10: Λήψη της επέκτασης RAW Images

Για να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε την επέκταση εικόνας RAW, πρέπει να χρησιμοποιείτε την Ενημέρωση Μαΐου 2019 των Windows 10 (έκδοση 1903 ή νεότερη). Εάν δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε την επέκταση, θα πρέπει να εγκαταστήσετε την ενημέρωση από την εφαρμογή Ρυθμίσεις ή κατεβάστε το μη αυτόματα από τον ιστότοπο της Microsoft.

Ο κωδικοποιητής για αυτήν τη δωρεάν επέκταση παρέχεται σε εσάς από τους ανθρώπους στο libraw.org και δεν υποστηρίζει ακόμη κάθε μορφή εικόνων RAW. Για να δείτε εάν η δική σας είναι συμβατή με αυτήν την επέκταση, ανατρέξτε στον ιστότοπο του έργου μια ενημερωμένη λίστα υποστηριζόμενων καμερών. Η επέκταση εικόνας RAW επιτρέπει την προβολή εικόνων στην εφαρμογή Φωτογραφίες, καθώς και μικρογραφίες, προεπισκοπήσεις, μεταδεδομένα εικόνων RAW στην Εξερεύνηση αρχείων. Μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο ιδιοτήτων ενός αρχείου RAW για να δείτε τα μεταδεδομένα.

  Γιατί τα Windows 10 ενημερώνονται τόσο πολύ;

Μεταβείτε στο Microsoft Store και αναζητήστε “Επέκταση ακατέργαστων εικόνων” ή μεταβείτε απευθείας στο Σελίδα Επέκτασης Ακατέργαστης Εικόνας. Κάντε κλικ στο «Λήψη» για να το εγκαταστήσετε.

Τώρα κάντε κλικ στο “Εγκατάσταση” για να εγκαταστήσετε την επέκταση.

Μετά τη λήψη και την εγκατάσταση της επέκτασης, κλείστε το Store και μεταβείτε στο φάκελο με τις εικόνες RAW. Οι μικρογραφίες δημιουργούνται άμεσα στο εσωτερικό του File Explorer χωρίς να χρησιμοποιούν εξωτερικό πρόγραμμα προβολής.

Κάντε διπλό κλικ στην εικόνα, κάντε κλικ στο «Φωτογραφίες» και μετά κάντε κλικ στο «ΟΚ».

Η εικόνα RAW θα ανοίξει τώρα απευθείας στην εφαρμογή Φωτογραφίες χωρίς να χρειάζεται να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή όπως το Photoshop.

Για να χρησιμοποιείτε πάντα την εφαρμογή Φωτογραφίες με τα αρχεία RAW που χρησιμοποιείτε, μπορείτε να αλλάξετε το προεπιλεγμένο πρόγραμμα ενός συγκεκριμένου τύπου αρχείου με τον οδηγό μας.

Προγράμματα τρίτων

Εάν δεν έχετε κάνει ακόμα ενημέρωση στην πιο πρόσφατη έκδοση των Windows, μπορείτε ακόμα να προβάλετε και να επεξεργαστείτε εικόνες RAW με τη χρήση λογισμικού τρίτων κατασκευαστών. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πλούσια προγράμματα που κυκλοφορούν είναι το Adobe Photoshop, αλλά αν δεν είστε επαγγελματίας φωτογράφος και δεν θέλετε να ξοδέψετε εκατοντάδες δολάρια για αυτό, εδώ είναι μερικά προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

  Πώς να διαγράψετε αυτόματα αρχεία παλαιότερα των X ημερών στα Windows 10

FastRawViewer

FastRawViewer είναι το λογισμικό προβολής που δημιουργήθηκε από τους προγραμματιστές κωδικοποιητών LibRaw και υποστηρίζει τις ίδιες μορφές με την επέκταση των Windows. Το FastRawViewer, όπως υποδηλώνει το όνομά του, ανοίγει αρχεία RAW εξαιρετικά γρήγορα και εν κινήσει, αντί να εμφανίζει μια ενσωματωμένη προεπισκόπηση JPEG, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι θεατές RAW. Αντίθετα, αποδίδει εικόνες απευθείας από τα αρχεία RAW που σας επιτρέπουν να δείτε την αληθινή ανεπηρέαστη εικόνα —με το ιστόγραμμα RAW— καθιστώντας το FastRawViewer το απόλυτο εργαλείο απομάκρυνσης φωτογραφιών.

Το FastRawViewer είναι μόνο για προβολή εικόνων και δεν τις τροποποιεί καθόλου. Διατίθεται ως α δωρεάν δοκιμή 30 ημερών; τότε είναι μια εφάπαξ πληρωμή 25 $, εάν επιλέξετε να συνεχίσετε να τη χρησιμοποιείτε.

RawTherapee

RawTherapee είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας RAW ανοιχτού κώδικα πολλαπλών πλατφορμών. Διαθέτει προηγμένο χειρισμό χρωμάτων (ισορροπία λευκού, καμπύλες τιμής κορεσμού απόχρωσης, τόνωση χρωμάτων, κ.λπ.), αντιστάθμιση έκθεσης, επεξεργασία ομαδικής μετατροπής, υποστήριξη για τις περισσότερες κάμερες, παραμέτρους επεξεργασίας αντιγραφής/επικόλλησης σε εικόνες, πρόγραμμα περιήγησης αρχείων και τόσο πολύ περισσότερο.

Αν και δεν είναι ένας γρήγορος τρόπος προβολής εικόνων RAW, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως εναλλακτική λύση στο Photoshop για να προβάλετε, να επεξεργαστείτε και να μετατρέψετε ομαδικά όλες τις φωτογραφίες σας σε μια πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μορφή. Μπορείτε ακόμη και να το εγκαταστήσετε ως πρόσθετο για το GIMP εάν το χρησιμοποιείτε ήδη ως επεξεργαστή εικόνας.

  Πώς να αυτοματοποιήσετε τα φύλλα Google με μακροεντολές

Το RawTherapee ενημερώνεται τακτικά με νέες δυνατότητες και 100% δωρεάν για χρήση υπό τη Γενική Δημόσια Άδεια GNU Έκδοση 3.

PhotoPea στο πρόγραμμα περιήγησής σας

PhotoPea είναι μια ελαφριά εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης, η οποία λειτουργεί και λειτουργεί τόσο γρήγορα όσο χρειάζεται για τη φόρτωση μιας ιστοσελίδας. Το PhotoPea εκτελείται εξ ολοκλήρου στον διακομιστή, πράγμα που σημαίνει ότι ο υπολογιστής σας δεν χρειάζεται τα προγράμματα επιπλέον πόρων που απαιτούν το Photoshop ή το Lightroom. Υποστηρίζει εκατοντάδες μορφές αρχείων, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων εικόνων RAW.

Το PhotoPea διαθέτει έλεγχο έκθεσης, προσαρμογές καμπυλών, επίπεδα, φωτεινότητα, φίλτρα και πολλά πινέλα, στρώματα, ραβδί, θεραπευτικά εργαλεία για επιλογή. Μπορείτε ακόμη να μετατρέψετε τις εικόνες RAW σε πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές για λήψη στον υπολογιστή σας.

Το PhotoPea είναι δωρεάν στη χρήση, το μόνο που χρειάζεστε είναι μια σύνδεση στο Διαδίκτυο και ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού για πρόσβαση σε αυτόν τον ισχυρό επεξεργαστή εικόνας.