Πώς να αυτοματοποιήσετε τα φύλλα Google με μακροεντολές

Τα Φύλλα Google σάς επιτρέπουν να αυτοματοποιείτε επαναλαμβανόμενες εργασίες με μακροεντολές και στη συνέχεια μπορείτε να τις συνδέσετε σε συντομεύσεις πληκτρολογίου για να τις εκτελέσετε γρήγορα. Λειτουργούν χρησιμοποιώντας το Google Apps Script για να καταγράψουν τις ενέργειές σας για μελλοντική χρήση.

Τι είναι οι μακροεντολές;

Μια μακροεντολή—ή μακροεντολή—είναι μια συγκεκριμένη ακολουθία ενεργειών που σας επιτρέπουν να αυτοματοποιήσετε μια σειρά βημάτων για να αυξήσετε την παραγωγικότητα. Λειτουργούν καταγράφοντας τις ενέργειές σας και αποθηκεύοντάς τις σε ένα αρχείο που είναι συνδεδεμένο στο υπολογιστικό φύλλο στο οποίο καταγράφηκαν.

Όταν καταγράφετε μια μακροεντολή στα Φύλλα Google, δημιουργεί αυτόματα ένα Σενάριο Εφαρμογών με όλο τον κώδικα για να αναπαράγει τις ενέργειές σας για εσάς. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δημιουργήσετε πολύπλοκες μακροεντολές χωρίς να γνωρίζετε πώς να γράφετε κώδικα. Την επόμενη φορά που θα το εκτελέσετε, τα Φύλλα θα κάνουν ό,τι κάνατε κατά την εγγραφή της μακροεντολής. Ουσιαστικά, διδάσκετε τα Φύλλα Google πώς να χειρίζεστε ένα έγγραφο σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας με μία μόνο εντολή.

Οι μακροεντολές είναι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό που μπορεί να κάνει ουσιαστικά οτιδήποτε μπορεί να κάνει το Sheets. Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα της λειτουργικότητάς του:

Εφαρμογή μορφοποίησης και στυλ.
Δημιουργήστε εντελώς νέα υπολογιστικά φύλλα.
Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε λειτουργία, γραμμή εργαλείων, μενού ή δυνατότητα των Φύλλων Google.

Ο ουρανός είναι το όριο.

Πώς να εγγράψετε μια μακροεντολή στα Φύλλα Google

Ανοίξτε ένα Φύλλο Google και κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Εγγραφή μακροεντολής.

Κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Εγγραφή μακροεντολής” width=”480″ ύψος=”291″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<div style=

Αυτό ανοίγει το μενού εγγραφής στο κάτω μέρος του παραθύρου, με δύο επιλογές για την καταγραφή των ενεργειών σας:

Απόλυτες αναφορές: Η μακροεντολή θα εκτελεί εργασίες μόνο στα ακριβή κελιά που καταγράφετε. Εάν κάνετε πλάγια γραφή στο κελί B1, η μακροεντολή θα κάνει πάντα πλάγια γραφή στο B1 ανεξάρτητα από το κελί στο οποίο κάνατε κλικ.
Σχετικές αναφορές: Η μακροεντολή θα εκτελεί εργασίες στα επιλεγμένα κελιά, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στο φύλλο. Εάν κάνετε πλάγια γραφή B1 και C1, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά την ίδια μακροεντολή για να γράψετε πλάγια γράμματα στα κελιά D1 και E1 αργότερα.

Επιλέξτε εάν θέλετε μια απόλυτη ή σχετική αναφορά και, στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε κλικ, να μορφοποιείτε και διδάξτε στα Φύλλα ποια σειρά θέλετε να αναπαράγονται αυτές οι ενέργειες.

Αφού καταγράψετε όλες τις ενέργειες για αυτήν τη μακροεντολή, κάντε κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση”.

Εισαγάγετε ένα όνομα για τη μακροεντολή σας. Η Google σάς επιτρέπει επίσης να δημιουργείτε συντομεύσεις για έως και δέκα μακροεντολές. Εάν θέλετε να συνδέσετε μια μακροεντολή σε μια συντόμευση πληκτρολογίου, εισαγάγετε έναν αριθμό από 0-9 στον παρεχόμενο χώρο. Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο “Αποθήκευση”.

Εάν πρέπει να τροποποιήσετε το όνομα ή τη συντόμευση της μακροεντολής σας, μπορείτε να επεξεργαστείτε μια μακροεντολή κάνοντας κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Διαχείριση μακροεντολών.

Για να δημιουργήσετε μια συντόμευση πληκτρολογίου, κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Διαχείριση μακροεντολών” width=”531″ height=”314″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<p>Από το παράθυρο που ανοίγει, τροποποιήστε όπως θέλετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Ενημέρωση”.</p>
<p> <img loading=

Την επόμενη φορά που θα πατήσετε τη συντόμευση που σχετίζεται με τη μακροεντολή, θα εκτελεστεί χωρίς να χρειάζεται να ανοίξετε το μενού μακροεντολών από τη γραμμή εργαλείων.

Πώς να εκτελέσετε μια μακροεντολή στα Φύλλα Google

Εάν η μακροεντολή σας είναι απόλυτη αναφορά, μπορείτε να εκτελέσετε τη μακροεντολή πατώντας τη συντόμευση πληκτρολογίου ή μεταβείτε στα Εργαλεία > Μακροεντολές > Η μακροεντολή σας και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην κατάλληλη επιλογή.

  Πώς να δημιουργήσετε μια γεωγραφική περιφραγμένη ιστορία στο Snapchat

Κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > YourMacroName για να εκτελέσετε τη μακροεντολή σας” width=”650″ height=”332″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<p>Διαφορετικά, εάν η μακροεντολή σας είναι σχετική αναφορά, επισημάνετε τα κελιά στο υπολογιστικό φύλλο σας στα οποία θέλετε να εκτελέστε και, στη συνέχεια, πατήστε την αντίστοιχη συντόμευση ή κάντε κλικ σε αυτήν από τα Εργαλεία > Μακροεντολές > Η μακροεντολή σας.</p>
<p><img class=Πώς να εισάγετε μακροεντολές

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, όταν ηχογραφείτε μια μακροεντολή, δεσμεύεται στο υπολογιστικό φύλλο στο οποίο την καταγράψατε. Τι γίνεται όμως αν θέλετε να εισαγάγετε μια μακροεντολή από άλλο υπολογιστικό φύλλο; Αν και δεν είναι μια απλή και απλή εργασία, μπορείτε να το κάνετε χρησιμοποιώντας αυτήν τη μικρή λύση.

Επειδή οι εγγεγραμμένες μακροεντολές αποθηκεύονται ως συναρτήσεις στο Σενάριο Εφαρμογών Google, για να εισαγάγετε μια μακροεντολή, πρέπει να αντιγράψετε τη συνάρτηση και στη συνέχεια να την επικολλήσετε στο αρχείο μακροεντολής του νέου φύλλου.

Ανοίξτε το Φύλλο Google με τη μακροεντολή που θέλετε να αντιγράψετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Εργαλεία > Μακροεντολές > Διαχείριση μακροεντολών.

Κάντε κλικ στα Εργαλεία > Μακροεντολές > Διαχείριση μακροεντολών” width=”531″ height=”314″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<p>Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο εικονίδιο “Περισσότερα” δίπλα στη μακροεντολή που θέλετε να αντιγράψετε και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Επεξεργασία Σενάριο.”</p>
<p><img loading=

Όλες οι μακροεντολές αποθηκεύονται στο ίδιο αρχείο, οπότε αν έχετε αποθηκευμένες μερικές μακροεντολές, ίσως χρειαστεί να τις ψάξετε. Το όνομα της συνάρτησης είναι το ίδιο που της δώσατε όταν τη δημιουργήσατε.

Επισημάνετε τη(τις) μακροεντολή(ες) που θέλετε να αντιγράψετε και, στη συνέχεια, πατήστε Ctrl + C. Φροντίστε να αντιγράψετε τα πάντα μέχρι και συμπεριλαμβανομένου του ερωτηματικού κλεισίματος.

  Τρόπος συμπίεσης (και αποσυμπίεσης) αρχείων χρησιμοποιώντας το PowerShell

Τώρα, ανοίξτε το άλλο υπολογιστικό φύλλο στο οποίο θα εισάγετε τη μακροεντολή και κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Εγγραφή μακροεντολής.

Δημιουργήστε μια νέα μακροεντολή στο άλλο υπολογιστικό φύλλο σας.  Κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Εγγραφή μακροεντολής” width=”479″ height=”244″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<p>Κάντε αμέσως κλικ στην επιλογή “Αποθήκευση” χωρίς να καταγράψετε καμία ενέργεια για να δημιουργήσετε μια συνάρτηση κράτησης θέσης στο αρχείο μακροεντολής του φύλλου για εμάς.  Θα το διαγράψετε λίγο αργότερα.</p>
<p><img loading=

Κάντε ξανά κλικ στο «Αποθήκευση».

Ανοίξτε το Σενάριο Εφαρμογών Google κάνοντας κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Επεξεργασία σεναρίων και, στη συνέχεια, ανοίξτε το αρχείο macros.gs από το αριστερό παράθυρο. Διαγράψτε την υπάρχουσα συνάρτηση και, στη συνέχεια, πατήστε Ctrl + V για να επικολλήσετε τη μακροεντολή από το άλλο φύλλο σας.

Πατήστε Ctrl + S για να αποθηκεύσετε το σενάριο, να κλείσετε την καρτέλα και να επιστρέψετε στο υπολογιστικό φύλλο σας.

Το υπολογιστικό φύλλο σας διαβάζει το αρχείο macros.gs και αναζητά τις αλλαγές που έγιναν σε αυτό. Εάν εντοπιστεί μια νέα συνάρτηση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Εισαγωγή για να προσθέσετε μια μακροεντολή από άλλο φύλλο.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Εισαγωγή.

Κάντε κλικ στην επιλογή Εργαλεία > Μακροεντολές > Εισαγωγή για να εισαγάγετε τις μακροεντολές σε αυτό το έγγραφο” width=”478″ height=”282″ onload=”pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”  onerror=”this.onerror=null;pagespeed.lazyLoadImages.loadIfVisibleAndMaybeBeacon(this);”></p>
<p>Τέλος, κάντε κλικ στην επιλογή “Προσθήκη συνάρτησης” κάτω από τη μακροεντολή που θέλετε να προσθέσετε.</p>
<p>< img src=

Δυστυχώς, θα πρέπει να συνδέσετε ξανά τη μακροεντολή σε μια συντόμευση πληκτρολογίου. Απλώς ακολουθήστε τις οδηγίες που αναφέρθηκαν προηγουμένως και θα είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη μακροεντολή σε πολλά φύλλα.

Αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία και τη χρήση μακροεντολών στα Φύλλα Google. Δεν υπάρχει όριο στις ρουτίνες που μπορείτε να δημιουργήσετε για τα υπολογιστικά φύλλα σας για να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε κάνοντας αυτές τις επαναλαμβανόμενες εργασίες.