Πώς οι εγκληματίες παραγγέλνουν τηλέφωνα στο όνομά σας (και πώς να τα σταματήσετε)

Ένας νέος τύπος κλοπής τηλεφώνου αυξάνεται. Αντί να κλέβουν τηλέφωνα απευθείας από εσάς, οι κλέφτες υποδύονται εσάς για να πάρουν ολοκαίνουργια smartphone από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας και να σας κολλήσουν με τον λογαριασμό. Να τι συμβαίνει.

Τι είναι η παραβίαση λογαριασμού;

Η απροκάλυπτη κλοπή smartphone γίνεται πιο δύσκολη και λιγότερο προσοδοφόρα. Είμαστε πιο προσεκτικοί με τα τηλέφωνά μας από ό,τι ήμασταν στο παρελθόν και—ξεκινώντας από το iPhone—περισσότερα smartphone προσφέρουν κρυπτογράφηση και χαμένα τηλεφωνικά εργαλεία εκτός συσκευασίας. Έτσι, κάποιοι εγκληματίες έχουν υιοθετήσει μια νέα τακτική. Αντί να μπλέκουν με κλεμμένα τηλέφωνα και να ανησυχούν για προβλήματα ενεργοποίησης, παρουσιάζονται σαν εσάς και παραγγέλνουν νέα τηλέφωνα στον λογαριασμό σας.

Η απάτη λειτουργεί καλά για διάφορους λόγους. Ο εγκληματίας μπορεί να επωφεληθεί από οποιεσδήποτε τηλεφωνικές συμφωνίες για τις οποίες πληροί ο λογαριασμός σας, πληρώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα προκαταβολικά (ίσως, ακόμη και καθόλου) και μπορεί να μην το παρατηρήσετε μέχρι να είναι πολύ αργά. Η αναβάθμιση των υπαρχουσών γραμμών σας είναι η πιο αξιοσημείωτη μέθοδος, επειδή τα τηλέφωνά σας σταματούν να λειτουργούν, επομένως ορισμένοι εγκληματίες προσθέτουν νέες γραμμές. Με αυτή τη διαδρομή, μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε τι συνέβη μέχρι να έρθει ο επόμενος λογαριασμός. Και, εάν έχετε ρυθμίσει τον λογαριασμό του τηλεφώνου σας για αυτόματη πληρωμή, θα μπορούσατε να τον χάσετε για περισσότερο από αυτό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το θέμα δεν είναι να κλέβεις τηλέφωνα. Οι εγκληματίες ενδέχεται να αναβαθμίσουν τις γραμμές σας ως μέσο για να πάρουν τον αριθμό σας μέσω της ανταλλαγής SIM. Ο αριθμός τηλεφώνου σας μεταφέρεται σε ένα τηλέφωνο που έχουν, το οποίο στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να παραβιάσουν τυχόν λογαριασμούς που βασίζονται στον αριθμό τηλεφώνου σας ως επιλογή ανάκτησης.

Πώς οι εγκληματίες κλέβουν λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων

Οι λέξεις

Σε αυτό το σημείο, ίσως αναρωτιέστε πώς ένας εγκληματίας μπορεί να αγοράσει smartphone με λογαριασμό κάποιου άλλου. Δυστυχώς, έχουμε ανακαλύψει περισσότερες από μία απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση.

Μερικές φορές, ο δράστης κλέβει την ταυτότητά σας, δημιουργεί μια ψεύτικη ταυτότητα με το όνομά σας και τη φωτογραφία του και στη συνέχεια πηγαίνει σε ένα κατάστημα λιανικής για να αγοράσει τα τηλέφωνα. Ίσως πιστεύετε ότι αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να συμβεί μόνο κοντά στο σημείο που βρίσκεστε, αλλά, όπως Λόρι Κράνορ, ένας πρώην επικεφαλής τεχνολόγος για την FTC ανακάλυψε, αυτό δεν ισχύει καθόλου. Ανακάλυψε ότι τα τηλέφωνά της απενεργοποιήθηκαν αφού κάποιος που την υποδυόταν, πολλές πολιτείες μακριά, αναβάθμισε τις γραμμές της σε νέα iPhone. Μπορείτε να βρείτε παρόμοια παράπονα στο φόρουμ φορέων τηλεφωνίας επισης.

  Πώς να ελέγξετε εάν έχετε επεξεργαστή Skylake ή Kaby Lake

το 2017, Η αστυνομία του Κλίβελαντ συνέλαβε τρεις άνδρες αφού τους συνέδεσε με κλοπή κινητών τηλεφώνων αξίας 65.000 δολαρίων, κυρίως μέσω της χρήσης πλαστών ταυτοτήτων.

Σε άλλες περιπτώσεις, απλές τακτικές phishing παίζουν ρόλο. Στις αρχές του 2019, οι πελάτες της Verizon στη Φλόριντα άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις για ύποπτη απάτη. Ο εκπρόσωπος είπε στα θύματα ότι έπρεπε να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους και, για να το κάνουν, η Verizon θα έστελνε ένα PIN. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να διαβάσουν το PIN στο άτομο στο τηλέφωνο.

Αλλά το άτομο στο τηλέφωνο δεν ήταν υπάλληλος της Verizon. Ήταν ο απατεώνας για τον οποίο μόλις είχε προειδοποιηθεί το θύμα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κλέφτης δημιούργησε ένα πραγματικό PIN της Verizon, πιθανότατα χρησιμοποιώντας τη διαδικασία ανάκτησης λογαριασμού. Όταν το θύμα έλαβε το PIN και το παρέδωσε, έδωσαν στον εγκληματία τα ίδια στοιχεία που χρειάζονταν για να μπει στον λογαριασμό και να παραγγείλει νέα smartphone. Ευτυχώς, οι υπάλληλοι της Verizon παρατήρησαν άλλες κόκκινες σημαίες και κάλεσαν την αστυνομία, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Στα τέλη του 2018, δώδεκα άτομα κατηγορήθηκαν εισβολή σε διαδικτυακούς λογαριασμούς ανθρώπων, προσθήκη ή αναβάθμιση γραμμών και, στη συνέχεια, αποστολή του νέου υλικού αλλού. Πριν τους συλλάβει η αστυνομία, πιστεύεται ότι οι δράστες κατάφεραν να αποκτήσουν συσκευές αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Χρησιμοποίησαν πληροφορίες που αγόρασαν στον σκοτεινό ιστό από παραβιάσεις δεδομένων ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, έστειλαν μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος για να κλέψουν πληροφορίες λογαριασμού.

Τι να κάνετε εάν ο λογαριασμός σας παραβιαστεί

Εάν πέφτετε θύμα κλοπής λογαριασμού, μπορεί να νιώθετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν χρειάζεται να πληρώσετε για μια υπηρεσία που δεν θέλατε και για τηλέφωνα που δεν έχετε. Πάρτε ένα στυλό και ένα χαρτί και κρατήστε σημειώσεις για τη διαδικασία. Σημειώστε ποιες εταιρείες καλέσατε, την ημερομηνία και την ώρα και το όνομα οποιουδήποτε ατόμου με το οποίο μιλήσατε. Κρατήστε σημειώσεις για το τι λένε οι εκπρόσωποι της εταιρείας—ειδικά εάν υπόσχονται να αναλάβουν δράση ή σας ζητήσουν να συνεχίσετε με περισσότερες πληροφορίες ή έγγραφα. Η FTC συγκέντρωσε α χρήσιμη λίστα ελέγχου να ακολουθήσετε και θα καλύψουμε επίσης μερικά από αυτά τα βήματα.

  Ρυθμίστε το δικό σας πλήκτρο συντόμευσης για να μετακινηθείτε μεταξύ καρτελών στον Firefox

Πρώτα, καλέστε τον πάροχο του τηλεφώνου σας και εξηγήστε την κατάσταση. Ρωτήστε αν έχουν τμήμα απάτης. Εάν το κάνουν, ζητήστε να σας μεταφέρουν. Εξηγήστε την κατάσταση και ζητήστε βοήθεια για να λύσετε το πρόβλημα. Μάθετε ακριβώς τι αποδείξεις χρειάζονται από εσάς και σημειώστε τα πάντα. Θα πρέπει επίσης να ρωτήσετε εάν ο λογαριασμός σας μπορεί να παγώσει και αν μπορείτε να προσθέσετε μια επικύρωση PIN (ή άλλα μέτρα ασφαλείας) για να αποτρέψετε οποιονδήποτε από το να προσθέσει περισσότερες γραμμές στον λογαριασμό σας.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε α ειδοποίηση απάτης σε όλους τους πιστωτικούς λογαριασμούς σας. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να παγώσετε την πίστωσή σας. Η δέσμευση πίστωσης θα πρέπει να εμποδίζει οποιονδήποτε να ανοίξει έναν εντελώς νέο λογαριασμό στο όνομά σας, αλλά, δυστυχώς, μπορεί να μην αποτρέψει την απάτη αναβάθμισης και προσθήκης γραμμής. Πολλές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας παρακάμπτουν έναν πιστωτικό έλεγχο για να ελέγξουν το ιστορικό τιμολόγησης για υπάρχοντες πελάτες. Ωστόσο, ένα πάγωμα πίστωσης θα μπορούσε να αποτρέψει άλλα είδη απάτης, επομένως αξίζει τον κόπο.

Με το πάγωμα της πίστωσης, ήρθε η ώρα να αναφέρετε την απάτη στο τοπικό αστυνομικό τμήμα σας. Καλέστε τους ή επισκεφτείτε τους και ρωτήστε πώς να αναφέρετε την κατάσταση. Φροντίστε να έχετε διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, όπως λογαριασμούς από τις προστιθέμενες γραμμές. Εξηγήστε τι συνέβη και λάβετε ένα αντίγραφο όλων των εγγράφων.

Τώρα, επικοινωνήστε ξανά με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας για τυχόν έγγραφα που ζήτησαν (συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς της αστυνομίας) και ρωτήστε πώς να αντιστρέψετε όλες τις χρεώσεις εάν δεν έχει ήδη γίνει.

Να είστε προετοιμασμένοι για αυτή τη διαδικασία να πάρει λίγο χρόνο—μερικές φορές, ημέρες ή εβδομάδες. Κρατήστε ένα αρχείο καταγραφής όλων με τους οποίους επικοινωνείτε και κάθε βήμα που κάνετε. Αυτό σας εμποδίζει να επαναλάβετε τα περιττά βήματα και σας δίνει έναν φαινομενικό έλεγχο στη διαδικασία.

Πώς να αποτρέψετε την παραβίαση λογαριασμού

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την παραβίαση λογαριασμού από την αρχή (ή ξανά). Λαμβάνοντας υπόψη πόσο εύκολη είναι η κλοπή ταυτότητας, ο πρωταρχικός στόχος είναι να τεθούν πρόσθετα εμπόδια. Ευτυχώς, οι τέσσερις μεγάλοι μεταφορείς έχουν επιλογές. Δυστυχώς, ενώ η Sprint και η Verizon καθιστούν αυτή την επιπλέον ασφάλεια προϋπόθεση για όλους τους νέους πελάτες, η AT&T και η T-Mobile δεν το κάνουν.

  Πώς να προσκαλέσετε κάποιον σε μια συνάντηση Zoom

Εάν είστε πελάτης της Verizon, θα πρέπει να έχετε ορίσει ένα τετραψήφιο PIN λογαριασμού όταν ξεκινήσατε την υπηρεσία. Εάν δεν το κάνατε ή ξεχάσατε το PIN σας, πηγαίνετε στην εταιρεία Σελίδα FAQ για PIN, και κάντε κλικ στον σύνδεσμο «Αλλαγή PIN λογαριασμού». Συνδεθείτε με τον λογαριασμό σας Verizon όταν σας ζητηθεί.

Sprint επίσης απαιτεί PIN ως μέρος της ρύθμισης λογαριασμού ενός πελάτη, επομένως, εάν είστε με τη Sprint, θα πρέπει να έχετε ήδη έναν. Το Sprint απαιτεί επίσης μια ερώτηση ασφαλείας ως αντίγραφο ασφαλείας και σας επιτρέπει να επιλέξετε από μια λίστα. Προσπαθήστε να επιλέξετε μια ερώτηση που δεν μπορεί να βρεθεί εύκολα σε μια αναζήτηση Google. Εάν ξεχάσατε το PIN σας, μπορείτε να συνδεθείτε στον ηλεκτρονικό λογαριασμό σας και να τον αλλάξετε στην ενότητα Ασφάλεια και Προτιμήσεις.

πελάτες της AT&T δεν απαιτείται να ορίσετε PIN, αλλά θα έπρεπε. Θα χρειαστεί να συνδεθείτε στην ηλεκτρονική πύλη της AT&T. Αναζητήστε δύο επιλογές: Λήψη νέου κωδικού πρόσβασης και Διαχείριση πρόσθετης ασφάλειας. Θα πρέπει να περάσετε και από τις δύο αυτές διαδικασίες. Η Διαχείριση πρόσθετης ασφάλειας λέει απλώς στην AT&T να ζητήσει τον κωδικό πρόσβασής σας σε περισσότερες περιπτώσεις, όπως η διαχείριση του λογαριασμού σας σε ένα κατάστημα λιανικής.

Από προεπιλογή, η T-Mobile ρωτά ερωτήσεις επαλήθευσης λογαριασμού για τον προσδιορισμό της ταυτότητας. Μπορείτε να ρυθμίσετε ένα PIN για χρήση, αλλά ο μόνος τρόπος για να το κάνετε είναι να τους καλέσετε. Από ένα τηλέφωνο T-Mobile, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 611. Το T-Mobile έχει δύο επιλογές: ένα PIN ασφαλείας λογαριασμού και ένα PIN θύρας εξόδου. Προστατεύουν διαφορετικά πράγματα, επομένως μπορεί να θέλετε να ρυθμίσετε και τα δύο.

Εάν χρησιμοποιείτε μια υπηρεσία διαφορετική από τις τέσσερις μεγάλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, θα πρέπει να ελέγξετε τον ιστότοπο υποστήριξής της ή να καλέσετε την εξυπηρέτηση πελατών για να μάθετε ποιες επιλογές ασφαλείας μπορείτε να ρυθμίσετε και πώς να τις προσθέσετε.

Μόλις ορίσετε τα PIN σας, δεν θα ήταν κακό να καλέσετε ξανά σε μία ή δύο ημέρες και να επαληθεύσετε ότι το ζητούν. Η διαδικασία είναι απλή και πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Ηρεμία και λίγη εξάσκηση στη χρήση του νέου σας PIN αξίζουν τον χρόνο που αφιερώνετε—ειδικά αν ανακαλύψετε ότι κάτι πήγε στραβά και η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σας δεν έχει ορίσει σωστά το PIN σας.