Πότε η Google θα σας ειδοποιήσει για τις καταργημένες επεκτάσεις του Chrome

Το Chrome Web Store έχει πολλές επεκτάσεις, είτε παραγωγικότητας είτε προσαρμογής. Τι θα γινόταν όμως αν το Κατάστημα αφαίρεσε ξαφνικά μία από τις επεκτάσεις σας; Αυτή είναι μια κίνηση που θα εφαρμόσει η Google για να προστατεύσει το διαδικτυακό της οικοσύστημα.

Πότε αφαιρείται μια επέκταση από το Chrome Web Store;

Σε ένα ανάρτηση ιστολογίου στο Chrome Developers που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2023, ξεκινώντας από το Chrome 117, το οποίο κυκλοφορεί τον Σεπτέμβριο του 2023, οι χρήστες θα ειδοποιούνται όταν μια επέκταση δεν είναι πλέον διαθέσιμη στο Chrome Web Store λόγω μίας από τις τρεις περιορισμένες περιπτώσεις:

  • Ο προγραμματιστής αφαίρεσε την επέκταση από τη δημοσίευση.
  • Η επέκταση καταργήθηκε λόγω παραβίασης της πολιτικής του Chrome Web Store
  • Η επέκταση επισημάνθηκε ως κακόβουλο λογισμικό.
  • Αν και έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το οικοσύστημά της ασφαλές, η Google δηλώνει ότι περιορίζει τις πιθανότητες να επηρεάσει τις γνήσιες επεκτάσεις.

      Πώς να απαλλαγείτε από κακόβουλες διαφημίσεις στο Chrome για iOS

    Η ειδοποίηση θα διαγραφεί αυτόματα όταν επιλυθεί ένα πρόβλημα με την επέκταση. Όταν ένας προγραμματιστής ειδοποιηθεί για μια πιθανή παράβαση και του δοθεί αρκετός χρόνος για να χειριστεί το θέμα ή να υποβάλει ένσταση, η ειδοποίηση δεν θα εμφανίζεται για τη δημοσιευμένη επέκτασή του.

    Πίστωση εικόνας: Ιστολόγιο προγραμματιστών Chrome

    Αυτή η δυνατότητα βρίσκεται στην ενότητα Έλεγχος ασφάλειας στις ρυθμίσεις Απόρρητο και ασφάλεια, στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση κάνοντας κλικ στις τρεις κάθετες κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησης ή πατώντας Alt + F και κάνοντας κλικ στις Ρυθμίσεις κοντά στο κάτω μέρος του αναπτυσσόμενου μενού.

    Πίστωση εικόνας: Ιστολόγιο Google Developers

    Κάνοντας κλικ στο κουμπί Αναθεώρηση στην ενότητα Έλεγχος ασφαλείας θα σας ανακατευθύνει στη σελίδα Επεκτάσεις, όπου μπορείτε να καταργήσετε την επέκταση ή να αγνοήσετε την προειδοποίηση και να τη διατηρήσετε.

    Όπως και με τις προηγούμενες εκδόσεις του Chrome, οι κακόβουλες επεκτάσεις απενεργοποιούνται αυτόματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες δεν μπορούν να αποφασίσουν να τις διατηρήσουν. Η εταιρεία προτιμά να σταματήσει τη διαθεσιμότητα αυτών των επεκτάσεων προτού προκαλέσουν βλάβη και δεν θέλει να θέσει τους χρήστες σε κίνδυνο.

      Πώς να κάνετε το Linux να μοιάζει με το Chrome OS

    Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να μάθουν την απόφαση πίσω από την κατάργηση της επέκτασης. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι το Chrome 117 για να δοκιμάσετε αυτήν τη λειτουργία. Μπορείτε να το δοκιμάσετε μη αυτόματα χρησιμοποιώντας Chrome 115 ή 116 χρησιμοποιώντας σημαίες Chrome. Πληκτρολογήστε ή αντιγράψτε το chrome://flags/ στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε Enter.

    Στη συνέχεια, πληκτρολογήστε ή αντιγράψτε το Extensions Module στο Safety Check στη γραμμή αναζήτησης και δείτε το πείραμα να εμφανίζεται παρακάτω χωρίς να πατήσετε Enter. Κάντε κλικ στο αναπτυσσόμενο μενού και κάντε κλικ στο Ενεργοποιημένο.

    Κάντε επανεκκίνηση του Google Chrome κάνοντας κλικ στην Επανεκκίνηση κάτω δεξιά για να εφαρμόσετε τις αλλαγές και μπορείτε πλέον να ελέγξετε τις επεκτάσεις σας μέσω της ενότητας Επεκτάσεις των Ρυθμίσεων σας.

    Μάθετε πότε αφαιρείται μια επέκταση Google Chrome

    Η απόφαση της Google να ειδοποιήσει τους χρήστες για τις καταργημένες επεκτάσεις του Chrome είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της υπευθυνότητας του κλάδου. Παρέχοντας στους χρήστες μια εξήγηση, η Google επαναφέρει τον έλεγχο στα χέρια του χρήστη, επιτρέποντάς του να φροντίσει καλύτερα την εμπειρία περιήγησής του.

      Πώς να επαναφέρετε τον αριθμό χαρακτήρων στο Twitter [Chrome]

    FAQ

    Ε: Γιατί το Chrome καταργεί τις επεκτάσεις;

    Οι επεκτάσεις Chrome μπορούν να αφαιρεθούν για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, η επέκταση μπορεί να έχει επισημανθεί ως κακόβουλο λογισμικό και έτσι το Chrome μπορεί να την έχει απενεργοποιήσει για να προστατεύσει τα δεδομένα σας. Είναι επίσης πιθανό η επέκταση να διακόπηκε από τον προγραμματιστή, να μην ήταν συμβατή με την πιο πρόσφατη έκδοση του Chrome ή να παραβίασε τις πολιτικές του Chrome Web Store.

    Ε: Είναι κακό να έχουμε πολλές επεκτάσεις Chrome;

    Δεν είναι απαραίτητα κακό να έχετε πολλές επεκτάσεις Chrome, αλλά ούτε και συνιστάται. Η ύπαρξη πάρα πολλών επεκτάσεων Chrome μπορεί να επιβραδύνει το πρόγραμμα περιήγησης και να αυξήσει τον φόρτο εργασίας στη συσκευή σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ταχύτερη εξάντληση της μπαταρίας σας. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι οι σκιερές επεκτάσεις μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν για την κλοπή των δεδομένων σας ή την εισαγωγή κακόβουλου κώδικα στο πρόγραμμα περιήγησής σας, επομένως είναι συνετό να βεβαιωθείτε ότι οι επεκτάσεις σας Chrome είναι ασφαλείς.