Πρέπει να φτιάξετε έναν υπολογιστή το 2020;

Κανείς δεν θέλει να κατασκευάσει έναν νέο υπολογιστή, εάν, σε ένα μήνα περίπου, κάποιο εξαιρετικά φοβερό στοιχείο πρόκειται να κυκλοφορήσει ή οι τιμές θα μειωθούν σημαντικά. Λοιπόν, είναι το 2020 μια καλή στιγμή; Ναι, αλλά η αναμονή μέχρι τον Οκτώβριο είναι μια καλή ιδέα—ειδικά για τους θαυμαστές της AMD.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας της AMD

Στις 8 Οκτωβρίου 2020, η AMD παρουσιάζει την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή Zen 3, τον διάδοχο των σημερινών τσιπ Ryzen 3000 που βασίζονται στο Zen 2. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά Η CEO της AMD, Lisa Su, δήλωσε στο Twitter «Θα είναι μια συναρπαστική πτώση». Αυτό υποδηλώνει μια κυκλοφορία Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου.

Δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας της AMD, αυτοί είναι πιθανό να είναι συμπαγείς επεξεργαστές. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να περιμένετε τις κριτικές την ημέρα κυκλοφορίας προτού δεσμευτείτε για μια νέα CPU. Οι κυνηγοί ευκαιριών, ωστόσο, θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για προσφορές σε παλαιότερες CPU της Ryzen από τώρα έως το τέλος του έτους.

Η AMD έχει επίσης κάποια νέα για αυτήν κάρτες γραφικών επόμενης γενιάς (με το όνομα RX 6000) θα κυκλοφορήσει στις 28 Οκτωβρίου. Οι νέες GPU της AMD βασίζονται στην αρχιτεκτονική Big Navi (επίσης γνωστή ως RDNA2) της εταιρείας. Είναι άγνωστο πότε θα κυκλοφορήσουν αυτές οι κάρτες.

Θα πρέπει να προσφέρουν λειτουργίες όπως ανίχνευση ακτίνων σε πραγματικό χρόνο και σκίαση μεταβλητού ρυθμού και πλέγματος, τα οποία αναμένονται στις κονσόλες επόμενης γενιάς. Οι γενικές βελτιώσεις επιδόσεων θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη.

  Πώς να δημιουργήσετε εύκολα αντίγραφα ασφαλείας και να μεταφέρετε δεδομένα μεταξύ iPhone δωρεάν

Και πάλι, είναι συνετό να περιμένετε τις κριτικές προτού δεσμευτείτε για μια νέα GPU. Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να λαμβάνετε προσφορές σε παλαιότερες κάρτες AMD και Nvidia.

Οι κάρτες της σειράς Nvidia RTX 30 έρχονται πριν το Big Navi

Πριν καν η AMD μιλήσει για τις επερχόμενες κάρτες της RX 6000, η ​​Nvidia θα πουλά ήδη τα τελευταία της δυναμό GPU. Η Nvidia ανακοίνωσε πρόσφατα νέες κάρτες γραφικών GeForce RTX 30 Series, συμπεριλαμβανομένων των RTX 3070, 3080, 3090, με ημερομηνίες κυκλοφορίας σε Σεπτέμβριος και Οκτώβριος 2020.

Αυτές οι κάρτες γραφικών δεν θα είναι φθηνές, αλλά αναμένεται να προσφέρουν πολύ καλύτερη απόδοση. Τα χαρακτηριστικά υλικού περιλαμβάνουν μνήμη γραφικών GDDR6X στις δύο κάρτες υψηλότερης βαθμίδας, καθώς και εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της καθυστέρησης του συστήματος.

Όποιος ψάχνει για μια φοβερή παιχνιδομηχανή θα πρέπει να κοιτάξει σοβαρά αυτές τις κάρτες. Ωστόσο, εάν δεν έχετε μετρητά αυτήν τη στιγμή, οι νέες κάρτες θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν μερικές καλές προσφορές σε παλαιότερο εξοπλισμό τους επόμενους μήνες.

Οι επεξεργαστές Intel είναι καλοί και ακόμα πρόσφατοι

Οι επιτραπέζιοι επεξεργαστές 10ης γενιάς (Comet Lake-S) της Intel είναι ακόμα αρκετά νέοι. Κυκλοφόρησαν την άνοιξη του 2020, είχαν επίσης, γενικά, καλή υποδοχή. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε έναν τυπικό επιτραπέζιο επεξεργαστή Intel, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για αγορά.

Ακόμα κι αν κατασκευάζετε έναν υπολογιστή παιχνιδιών, θα πρέπει να είστε εντάξει με μία από αυτές τις CPU. Ωστόσο, αν ψάχνετε για μελλοντική προστασία, το Ryzen 3000 ή η επερχόμενη CPU Zen 3 θα είναι το καλύτερο στοίχημα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μετάβαση της AMD στο PCIe 4.0, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, το Zen 3, θα υποστηρίζει ακριβώς όπως το Ryzen 3000.

  Πώς να οργανώσετε συντομεύσεις σε φακέλους σε iPhone και iPad

Η Intel αποφάσισε να μην προχωρήσει στο PCIe 4.0 με τα τσιπ 10ης γενιάς. Ορισμένες μητρικές Comet Lake-S Z490 χρεώνονται ως PCIe 4.0-ready, ωστόσο, εν αναμονή της μελλοντικής υποστήριξης από την Intel.

Το Comet Lake-S είναι μια τελειοποίηση του Skylake, όπως όλα τα τσιπ για επιτραπέζιους υπολογιστές Core εδώ και χρόνια. Ο επόμενος γύρος Core CPU της Intel αναμένεται να βασίζεται σε Rocket Lake, και σύμφωνα με πληροφορίες θα κυκλοφορήσουν στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

Αυτές θα πρέπει να είναι η πρώτη σειρά επιτραπέζιων επεξεργαστών Core της Intel εδώ και χρόνια που δεν θα σχετίζονται με το Skylake, αν και θα χρησιμοποιούν την ίδια διαδικασία 14 nm με τους προκατόχους τους. Φήμες λένε ότι το Rocket Lake θα υποστηρίζει PCIe 4.0 και θα χρησιμοποιεί τον ίδιο τύπο υποδοχής (LGA 1200) με το Comet Lake-S.

Να το πράγμα, όμως: Κανείς δεν ξέρει πώς θα συγκριθεί το Rocket Lake με το Comet Lake-S. Η Intel έχει εργαστεί για βελτιώσεις στο Skylake για χρόνια, αλλά θα είναι η νέα πλατφόρμα CPU τόσο ομαλή; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Οι παρατηρητές της Intel δείχνουν επίσης να ενδιαφέρονται περισσότερο Alder Lake, το οποίο δεν αναμένεται μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το Alder Lake είναι ένα τσιπ 10 nm που χρησιμοποιεί υβριδικό σχεδιασμό. Οι πυρήνες Golden Cove και Gracemont συνεργάζονται, παρόμοια με Η προσέγγιση big.LITTLE της ARM. Το 2022 (ή αργότερα), η Intel θα παρουσιάσει τα τσιπ Meteor Lake 7nm, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ακόμα καλύτερα.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αλλά το ερώτημα είναι, πρέπει να περιμένετε ή απλώς να αγοράσετε το Comet Lake-S τώρα; Σε αυτό το σημείο, δεν είμαστε σίγουροι για το τι αξίζει να περιμένουμε, αλλά γνωρίζουμε ότι το Comet Lake-S είναι σταθερό και διαθέσιμο αυτή τη στιγμή.

  Τι είναι το Google Stadia;

Οι μελλοντικοί επεξεργαστές Intel είναι άγνωστοι και, πιθανώς, αρκετά μακριά ώστε δεν θα στοιχηματίζαμε να περιμένουμε τίποτα άλλο εκτός από την AMD, καθώς έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες ανακοινώσεων. Εάν το Comet Lake-S ταιριάζει στις ανάγκες σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε!

Όποιος θέλει να δημιουργήσει έναν σταθμό εργασίας υψηλής ισχύος (χωρίς να μπει στο Xeons, τον οποίο δεν θα καλύψουμε εδώ) θα τα καταφέρει επίσης μια χαρά με τους επεξεργαστές X της Intel που βασίζονται σε Cascade-Lake ή τους πιο πρόσφατους Zen 2 Threadripper της AMD.

Άλλα εξαρτήματα

Λοιπόν, τι γίνεται με όλα τα άλλα; Η RAM έπεσε τελικά σε λογικές τιμές φέτος, και αυτές ελλείψεις εξαρτημάτων στα μέσα του έτους φαίνεται να διορθώνουν τον εαυτό τους. Οι κυνηγοί ευκαιριών μπορεί να διαπιστώσουν ότι ορισμένα μοντέλα B550 και άλλες μητρικές πλακέτες που βασίζονται στην AMD έχουν εξαντληθεί, αλλά, γενικά, τα περισσότερα εξαρτήματα είναι διαθέσιμα.

Υπήρξαν επίσης κάποιες καλές πωλήσεις τους τελευταίους μήνες σε μονάδες δίσκου M.2 NVMe, γι’ αυτό έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για ευκαιρίες. Σας συμβουλεύουμε να αναζητήσετε πωλήσεις στα περισσότερα εξαρτήματα αυτή τη στιγμή και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν επίσης πολλά που μπορείτε επίσης να επαναχρησιμοποιήσετε. Για παράδειγμα, εάν έχετε έναν παλαιότερο υπολογιστή με καλή μνήμη RAM DDR4 ή υψηλής ποιότητας PSU, τότε η επαναχρησιμοποίηση μπορεί να είναι ένα καλό σχέδιο.

Η κατασκευή ενός νέου υπολογιστή μπορεί να είναι μια ευπρόσδεκτη απόσπαση της προσοχής και είναι εξίσου καλή στιγμή για να αρπάξετε τα εξαρτήματά σας. Η μόνη εξαίρεση θα ήταν αν σας ενδιαφέρει η AMD (περιμένετε μέχρι τον Οκτώβριο) ή απλά δεν μπορείτε να απολαύσετε μια άλλη CPU της Intel που είναι, για άλλη μια φορά, μια τελειοποίηση του Skylake.