Πού βρίσκεται ο Πίνακας Ελέγχου σε Mac;

Εάν είστε νέοι στο Mac και θέλετε να αλλάξετε ορισμένες ρυθμίσεις συστήματος, ίσως αναρωτιέστε πού να βρείτε το αντίστοιχο Mac του Πίνακα Ελέγχου. Ονομάζεται Προτιμήσεις συστήματος και δείτε τι κάνει και πώς να το χρησιμοποιήσετε.

Ο πίνακας ελέγχου ενός Mac είναι Προτιμήσεις συστήματος

Ενώ τα Windows αποκαλούν τις επιλογές διαμόρφωσής τους “ρυθμίσεις”, το macOS συνήθως τις αποκαλεί “προτιμήσεις”. Προτού αλλάξετε οποιεσδήποτε προτιμήσεις, θα πρέπει να εκκινήσετε την εφαρμογή Προτιμήσεις συστήματος.

Σε κάθε νέο Mac, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε τις Προτιμήσεις συστήματος στο Dock από προεπιλογή. Είναι το γκρι εικονίδιο που μοιάζει με γρανάζι. κάντε κλικ σε αυτό μία φορά για να ξεκινήσετε τις Προτιμήσεις συστήματος.

  Τρόπος επικοινωνίας με την υποστήριξη του Microsoft Office 365

Άλλοι τρόποι εκκίνησης των προτιμήσεων συστήματος

Εάν το εικονίδιο Προτιμήσεις συστήματος δεν βρίσκεται στο Dock ή θέλετε έναν πιο γρήγορο τρόπο εκκίνησης, μπορείτε να κάνετε κλικ στο λογότυπο της Apple επάνω αριστερά και, στη συνέχεια, να επιλέξετε «Προτιμήσεις συστήματος . . .» από τη λίστα.

Μπορείτε επίσης να εκκινήσετε γρήγορα τις Προτιμήσεις συστήματος χρησιμοποιώντας είτε την Αναζήτηση Spotlight είτε το Launchpad. Και στις δύο περιπτώσεις, πληκτρολογείτε “προτιμήσεις συστήματος” και, στη συνέχεια, πατήστε Enter για να ξεκινήσετε τις Προτιμήσεις συστήματος. Και οι δύο αυτές μέθοδοι είναι εξίσου γρήγορες με αυτήν που καλύψαμε παραπάνω.

Μια γρήγορη περιήγηση στις προτιμήσεις συστήματος

Αφού ανοίξετε τις «Προτιμήσεις συστήματος», θα δείτε ένα παράθυρο γεμάτο εικονίδια χωρισμένα σε τέσσερις περιοχές.

Στην κορυφή, θα δείτε την περιοχή Apple ID. Εάν είστε συνδεδεμένοι στον λογαριασμό σας Apple, μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτήν την περιοχή για να αλλάξετε τα προσωπικά στοιχεία του λογαριασμού σας, τις ρυθμίσεις iCloud, τις επιλογές πληρωμής του App Store και άλλα.

  Πώς να προωθήσετε εικόνες με λεζάντες στο Whatsapp

Κάτω από αυτήν είναι η περιοχή που ελέγχει κυρίως τις ρυθμίσεις λογισμικού macOS, συμπεριλαμβανομένων των προτιμήσεών σας για το Dock, του φόντου της επιφάνειας εργασίας σας και των ειδοποιήσεων. Αυτές οι επιλογές ελέγχουν τον τρόπο λειτουργίας του λειτουργικού συστήματος.

Στο επόμενο διαχωριστικό υπάρχουν οι προτιμήσεις που σχετίζονται με το υλικό του Mac σας, συμπεριλαμβανομένης της εισόδου και της εξόδου ήχου, του ποντικιού ή της επιφάνειας αφής, του Bluetooth και της οθόνης σας.

Τέλος, στο κάτω μέρος, ενδέχεται να δείτε μερικά επιπλέον εικονίδια προτιμήσεων που ελέγχουν εφαρμογές τρίτων, όπως το Adobe Flash. Κάθε εικονίδιο εδώ (αν βλέπετε κάποιο) εγκαταστάθηκε από μια εφαρμογή και δεν αποτελεί επίσημα μέρος του macOS.

Πλοήγηση στις προτιμήσεις συστήματος

Η χρήση των Προτιμήσεων συστήματος είναι εύκολη. Απλώς εντοπίστε την προτίμηση που θέλετε να αλλάξετε και κάντε κλικ σε αυτήν. Το σχήμα του παραθύρου Προτιμήσεις θα αλλάξει και θα εμφανιστούν νέες ρυθμίσεις.

  Πώς να προσθέσετε έναν ιστότοπο στη γρήγορη κλήση στον Firefox

Γενικά, πλοηγείστε στις Προτιμήσεις συστήματος χρησιμοποιώντας τα κουμπιά Εμπρός και Πίσω στη γραμμή εργαλείων στο επάνω μέρος του παραθύρου. Μπορείτε επίσης να κάνετε κλικ στο κουμπί Εικονίδια (το πλέγμα που περιέχει 12 μαύρες κουκκίδες) για να δείτε ξανά ολόκληρη τη λίστα με τα εικονίδια προτιμήσεων.

Εάν δεν ξέρετε πού να βρείτε μια συγκεκριμένη ρύθμιση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη γραμμή «Αναζήτηση» επάνω δεξιά για να την αναζητήσετε στις Προτιμήσεις συστήματος.

Απλώς κάντε κλικ στο πλαίσιο «Αναζήτηση», πληκτρολογήστε αυτό που ψάχνετε και, στη συνέχεια, θα δείτε τα προτεινόμενα αποτελέσματα.

Κάντε κλικ στο αποτέλεσμα που ταιριάζει περισσότερο με αυτό που αναζητάτε και θα μεταφερθείτε απευθείας στην κατάλληλη ενότητα προτιμήσεων.

Τώρα που ξέρετε πού (και πώς) να αλλάξετε τις θεμελιώδεις ρυθμίσεις, είστε ένα βήμα πιο κοντά στην εξοικείωση με το Mac!