Ποιο να Διαλέξετε και Πότε

Όταν ήμουν νέος στην ανάπτυξη frontend, JavaScript, React, HTML και CSS ήταν μερικοί από τους όρους που συναντούσα συχνά. Το HTML και το CSS είναι εύκολα κατανοητά. Ωστόσο, το JavaScript και το React ενδέχεται να είναι δύσκολο να το ελέγξετε.

Η συζήτηση React εναντίον JavaScript δεν τελειώνει ποτέ στον κόσμο της διεπαφής χρήστη. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ React και JavaScript; Πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε το React αντί για JavaScript και αντίστροφα; Αυτές μπορεί να είναι μερικές από τις ερωτήσεις που τρέχουν στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή.

Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιάσω την React και τη JavaScript ως κορυφαίες γλώσσες ανάπτυξης ιστού, θα συγκρίνω τις δυνατότητές τους και θα σας συμβουλεύσω πότε να χρησιμοποιείτε το καθένα στη δημιουργία εφαρμογών.

Τι είναι η JavaScript;

Η JavaScript είναι μια γλώσσα δέσμης ενεργειών που χρησιμοποιείται για να κάνει τις ιστοσελίδες διαδραστικές και δυναμικές. Θα συναντήσετε άτομα που χρησιμοποιούν Vanilla JavaScript ή Plain JavaScript για να περιγράψουν αυτήν τη γλώσσα. Οι περισσότεροι προγραμματιστές front-end χρησιμοποιούν JavaScript, γλώσσα σήμανσης υπερκειμένου (HTML) και επικαλυπτόμενα φύλλα στυλ (CSS) για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη.

Η JavaScript είναι ευέλικτη. μπορείτε να δημιουργήσετε web, παιχνίδια και εφαρμογές για κινητά. Η ευκολία χρήσης και η ευελιξία της την κατέταξαν ως την πιο προτιμώμενη γλώσσα προγραμματισμού με βάση την Έρευνα StackOverflow 2023.

Πηγή εικόνας: stackoverflow.co

Χαρακτηριστικά JavaScript

Η JavaScript έχει εδραιώσει το χώρο της ως η πιο χρησιμοποιούμενη γλώσσα προγραμματισμού εδώ και πολλά χρόνια. Αυτά τα χαρακτηριστικά εξηγούν την κυριαρχία και τη χρήση του:

Μια γλώσσα δέσμης ενεργειών που υιοθετεί τον Ασύγχρονο Προγραμματισμό

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε JavaScript για να γράψετε σενάρια που μπορείτε να εκτελέσετε σε περιβάλλον χρόνου εκτέλεσης. Μια γλώσσα δέσμης ενεργειών όπως η JavaScript είναι κατάλληλη για γρήγορη δημιουργία πρωτοτύπων, δημιουργία διαδικτυακών εφαρμογών και αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών.

Η JavaScript δεν αποκλείει και χρησιμοποιεί λειτουργίες όπως επανακλήσεις, Υποσχέσεις και async/wait για την υποστήριξη του ασύγχρονου προγραμματισμού. Αυτή η δυνατότητα καθιστά εύκολη την ανάκτηση δεδομένων από έναν διακομιστή χωρίς αποκλεισμό του κύριου νήματος.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον κωδικό:

function fetchData() {
    return new Promise((resolve, reject) => {
        setTimeout(() => {
            resolve("Data fetched successfully!");
        }, 2000);
    });
}

fetchData().then(data => {
    console.log(data);  // Outputs: Data fetched successfully!
});

Η συνάρτηση fetchData επιστρέφει μια υπόσχεση. Οι παράμετροι «επίλυση» και «απόρριψη» ολοκλήρωση ή αποτυχία της ασύγχρονης λειτουργίας.

Χειρισμός DOM

Ο χειρισμός Document Object Model (DOM) καθιστά εύκολο τον χειρισμό της δομής ενός εγγράφου HTML με βάση την είσοδο του χρήστη.

Πάρτε αυτόν τον κώδικα ως παράδειγμα:

var heading = document.getElementById('myHeading');

        document.getElementById('changeTextButton').addEventListener('click', function() {
            heading.textContent="Text changed!";
        });

        document.getElementById('highlightButton').addEventListener('click', function() {
            heading.classList.add('highlight');
        });

Έχουμε ένα πρόγραμμα ακρόασης συμβάντων που ακούει για αλλαγές με βάση την έξοδο του χρήστη. Μόλις κάνετε κλικ στο κουμπί, το χρώμα της επικεφαλίδας αλλάζει.

Δυναμική πληκτρολόγηση

Οι τύποι μεταβλητών στο JavaScript προσδιορίζονται κατά το χρόνο εκτέλεσης. Αυτή η δυνατότητα διευκολύνει τους προγραμματιστές να γράφουν τον κώδικά τους γρήγορα, καθώς δεν χρειάζεται να καθορίσουν τύπους μεταβλητών.

  Τι είναι το XDR Security; 7 καλύτερες λύσεις για την επιχείρησή σας

Εξετάστε αυτόν τον κώδικα ως παράδειγμα:

let variable1 = 42;  // variable1 is of type number
console.log(variable1);  // Outputs: 42

variable1 = "Welcome to grtechpc.org!";  // Now variable1 is of type string
console.log(variable1);  // Outputs: Welcome to grtechpc.org!

Όπως μπορείτε να δείτε, έχουμε εκχωρήσει στη μεταβλητή1 μια τιμή 42 στο πρώτο παράδειγμα. Ωστόσο, μπορούμε ακόμα να του εκχωρήσουμε μια άλλη τιμή “Καλώς ήρθατε στο grtechpc.org!” στο παράδειγμα 2.

Εκτατο

Μπορείτε να επεκτείνετε τη χρηστικότητα της JavaScript με διάφορες βιβλιοθήκες και πλαίσια τρίτων. Το Angular είναι ένα παράδειγμα ενός πλαισίου JavaScript, ενώ το React είναι μια βιβλιοθήκη JavaScript.

Τι είναι το React;

Αντιδρώ είναι μια δημοφιλής βιβλιοθήκη JavaScript για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη για φορητές συσκευές και ιστούς. Αυτή η βιβλιοθήκη αναπτύχθηκε από τη Meta (πρώην Facebook) για εσωτερική χρήση αλλά αργότερα κυκλοφόρησε ως βιβλιοθήκη ανοιχτού κώδικα. Το React σχεδιάστηκε για να μειώσει τα σφάλματα που αντιμετωπίζουν οι προγραμματιστές κατά τη δημιουργία διεπαφής χρήστη. Αυτή η βιβλιοθήκη σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία, τα οποία είναι μικρά κομμάτια κώδικα.

Το React είναι γνωστό για τη σύνταξή του, το JSX, το οποίο συνδυάζει HTML και JavaScript. Αυτή η σύνταξη επιτρέπει στους προγραμματιστές να γράφουν HTML και JavaScript σε ένα μόνο αρχείο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το React με πλαίσια διεπαφής όπως το Bootstrap για το στυλ της εφαρμογής σας.

React Features

Το React είναι ένα από τα πιο διάσημα διαδικτυακά πλαίσια και τεχνολογίες που βασίζονται στο Έρευνα Stackoverflow 2023.

Πηγή εικόνας: stackoverflow.co

Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που εξηγούν τη δημοτικότητά του:

Βασισμένο σε εξαρτήματα

Το React υιοθετεί μια αρθρωτή αρχιτεκτονική που κάνει εύκολη τη δημιουργία μικρών και επαναχρησιμοποιήσιμων κομματιών κώδικα. Μπορείτε έτσι να αλλάξετε, να επεξεργαστείτε, να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε τέτοια στοιχεία χωρίς να ξαναγράψετε ολόκληρο τον κώδικα.

Αυτή η βιβλιοθήκη έχει ένα φάκελο ‘src’, όπου τοποθετούνται όλα τα στοιχεία. Αυτή είναι η δομή φακέλου μιας εφαρμογής React.

Δηλωτικός

Αυτή η βιβλιοθήκη επιτρέπει στους προγραμματιστές να περιγράψουν την κατάσταση της εφαρμογής και τη διεπαφή χρήστη. Στη συνέχεια, το React χειρίζεται τις υποκείμενες ενημερώσεις με βάση αυτά που περιγράφει ο προγραμματιστής. Ουσιαστικά, ο προγραμματιστής περιγράφει το επιθυμητό αποτέλεσμα και το React καθορίζει πώς να το κάνει.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το παράδειγμα:

const numbers = [1, 2, 3, 4];

const DoubledNumbersList = () => {
  return (
    <ul>
      {numbers.map(number => (
        <li key={number}>{number * 2}</li>
      ))}
    </ul>
  );
};

// Render the component
ReactDOM.render(<DoubledNumbersList />, document.getElementById('root'));

Έχουμε έναν πίνακα “numbers” και στοιχείο “DoubleNumbersList”. Δηλώνουμε ότι κάθε αριθμός πρέπει να διπλασιαστεί και να αποδοθεί ως λίστα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε περιγράψει πώς πρέπει να μοιάζει η διεπαφή χρήστη.

Μονόδρομη δέσμευση δεδομένων

Το React χρησιμοποιεί ροή δεδομένων μονής κατεύθυνσης. Αυτή η δυνατότητα περιγράφει τον τρόπο ροής δεδομένων από τα μητρικά προς τα θυγατρικά στοιχεία. Εάν γίνει μια αλλαγή στο γονικό στοιχείο, τα θυγατρικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν αυτόματα τις αλλαγές.

Ωστόσο, οι αλλαγές σε ένα θυγατρικό στοιχείο δεν θα αντικατοπτρίζονται στο γονικό στοιχείο. Αυτή η δυνατότητα μονόδρομης σύνδεσης δεδομένων καθιστά εύκολη τη διαχείριση της κατάστασης της εφαρμογής πιο προβλέψιμα.

import React, { useState } from 'react';

// Child Component
const ChildComponent = ({ data }) => {
  return (
    <div>
      <p>Data received from parent: {data}</p>
    </div>
  );
};

// Parent Component
const ParentComponent = () => {
  const [parentData, setParentData] = useState('Initial Data');

  const handleDataChange = () => {
    // Modifying the state in the parent component
    setParentData('Updated Data');
  };

  return (
    <div>
      <button onClick={handleDataChange}>Change Data</button>
      {/* Passing data down to the child component as a prop */}
      <ChildComponent data={parentData} />
    </div>
  );
};

// App Component
const App = () => {
  return (
    <div>
      <h1>React One-Way Data Binding Example</h1>
      {/* Rendering the parent component */}
      <ParentComponent />
    </div>
  );
};

export default App;

Το ParentComponent χρησιμοποιεί useState για τη διαχείριση της κατάστασης του parentData. Η συνάρτηση handleDataChange τροποποιεί την κατάστασή της.

  Γιατί το Ping μου είναι τόσο υψηλό; Πώς να αποκτήσετε το καλύτερο ποσοστό ping

Έχουμε ένα λειτουργικό στοιχείο, το ChildComponent, το οποίο εμφανίζει δεδομένα που του μεταβιβάζονται ως στηρίγματα.

Εικονικό DOM

Το React δημιουργεί ένα εικονικό DOM κάθε φορά που αλλάζει η κατάσταση ενός στοιχείου React. Στη συνέχεια, αυτή η βιβλιοθήκη συγκρίνει τις αλλαγές στο εικονικό DOM και το πραγματικό DOM και ενημερώνει μόνο τα απαραίτητα μέρη.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον κωδικό:

import React, { useState } from 'react';

const App = () => {
  // State to keep track of a counter
  const [counter, setCounter] = useState(0);

  // Event handler to update the counter
  const incrementCounter = () => {
    setCounter(counter + 1);
  };

  return (
    <div>
      <h1>Counter: {counter}</h1>
      <button onClick={incrementCounter}>Increment</button>
    </div>
  );
};

export default App;

Έχουμε δηλώσει μια μεταβλητή με ένα κουμπί που αυξάνεται κάθε φορά που ο χρήστης κάνει κλικ στο κουμπί. Το React δεν αλλάζει ολόκληρο το DOM όπου ο χρήστης κάνει κλικ στο κουμπί. Ωστόσο, ελέγχει μόνο για τις αλλαγές, τις συγκρίνει με το πραγματικό DOM και στη συνέχεια το ενημερώνει.

React έναντι JavaScript

FeatureReactJavaScriptUsage/typeJavaScript είναι μια γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται στην ανάπτυξη Ιστού. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ανάπτυξη front-end. Ωστόσο, πρόσφατα υιοθετήθηκε στον προγραμματισμό διακομιστή με τεχνολογίες όπως το Node.js. Το Vanilla JavaScript είναι πιο εύκολο στην εκμάθηση από το React. Ως προγραμματιστής, πρέπει να γνωρίζετε πώς λειτουργούν τα HTML και CSS για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τη JavaScript. Το Learning CurveReact έχει μια απότομη καμπύλη εκμάθησης καθώς εισάγει τη σύνταξη του JSX και την αρχιτεκτονική που βασίζεται σε στοιχεία. Απαιτείται επίσης γνώση του τρόπου λειτουργίας της JavaScript για γρήγορη εκμάθηση των εννοιών του React Η JavaScript κυκλοφόρησε το 1995. Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και είναι η πιο προτιμώμενη γλώσσα προγραμματισμού με την πάροδο των ετών. Η PopularityReact κυκλοφόρησε το 2013. Παρόλο που αυτή η βιβλιοθήκη είναι δημοφιλής, μπορεί Δεν συγκρίνεται με την JavaScript, η οποία έχει εκατοντάδες βιβλιοθήκες και πλαίσια. Η JavaScript κυκλοφόρησε το 1995. Αυτή η γλώσσα προγραμματισμού έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και είναι η πιο προτιμώμενη γλώσσα προγραμματισμού όλα αυτά τα χρόνια. Η MaintenanceReact επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εξαρτήματα που μπορούν να συνδεθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν. Η συντήρηση τέτοιων στοιχείων είναι εύκολη, καθώς δεν χρειάζεται να ξαναγράψετε ολόκληρο τον κώδικα, εάν θέλετε να προσθέσετε νέες δυνατότητες ή να ενημερώσετε τις υπάρχουσες. Η συντήρηση μεγάλων εφαρμογών μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή. Η ύπαρξη πολλών JavaScript στο ίδιο αρχείο πρέπει επίσης να επηρεάσει την αναγνωσιμότητα του codeUI/UX performanceReact χρησιμοποιεί εικονικό DOM για να διευκολύνει τη δημιουργία και τη διαχείριση πολύπλοκων διεπαφών χρήστη. Αυτή η βιβλιοθήκη επιτρέπει στους χρήστες να οργανώνουν τον κώδικα σε μικρά κομμάτια, γεγονός που καθιστά την ενημέρωση του DOM fastPlain JavaScript απαιτεί πολλή χειροκίνητη παρέμβαση για την επίτευξη των επιθυμητών επιπέδων απόδοσης. Το SecurityReact έχει κατασκευαστεί με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα. Αυτό το χαρακτηριστικό το καθιστά ευάλωτο σε επιθέσεις. Ωστόσο, μπορείτε να ενισχύσετε την ασφάλεια μιας εφαρμογής React χρησιμοποιώντας εφαρμογές τρίτων Η JavaScript έχει διάφορες ενσωματωμένες δυνατότητες ασφαλείας. Αυτά τα API της γλώσσας προγραμματισμού δεν παρέχουν προσωρινά διακριτικά ασφαλείας, καθιστώντας το πιο ασφαλές ΤοEcosystemReact διαθέτει μια μεγάλη συλλογή από βιβλιοθήκες και πλαίσια τρίτων. Ωστόσο, το οικοσύστημά του είναι μικρότερο σε σύγκριση με το JavaScript Η JavaScript έχει χιλιάδες βιβλιοθήκες όπως το React και πλαίσια όπως το Vue και το Angular. Ορισμένες από τις βιβλιοθήκες και τα πλαίσια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα οικοσυστήματα

  Πώς να αποσυνδέσετε το iPhone σας από ένα Mac: 8 τρόποι

Περιορισμοί του React

Παρά τα πολλά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα, εξακολουθεί να λείπει σε ορισμένους τομείς. Μερικοί περιορισμοί είναι:

  • Δεν υποστηρίζει παλαιότερα προγράμματα περιήγησης: Το React έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με σύγχρονα προγράμματα περιήγησης όπως Google Chrome, Opera, Mozilla Firefox, Apple Safari και Microsoft Edge. Ενδέχεται να έχετε προβλήματα με την εκτέλεση του React εάν εργάζεστε με παλαιότερο πρόγραμμα περιήγησης.
  • Προσαρμοσμένο για front-end: Το React έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν διεπαφές χρήστη. Ωστόσο, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πλαίσια Node.js όπως το ExpressJS, εάν θέλετε μια εφαρμογή full-stack.
  • Απότομη καμπύλη μάθησης: Η εκμάθηση του React μπορεί να είναι δύσκολη αν είστε νέος στον προγραμματισμό.

Περιορισμοί JavaScript

Η JavaScript είναι πολύ ισχυρή. Σύμφωνα με Statistaπερισσότερο από το 63% των ερωτηθέντων χρησιμοποιεί JavaScript.

Ωστόσο, αυτή η γλώσσα προγραμματισμού έχει τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

  • Χρονοβόρο: Οι προγραμματιστές πρέπει να γράφουν κώδικα από την αρχή όταν χρησιμοποιούν απλή/βανίλια JavaScript στην εφαρμογή σας.
  • Δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες εφαρμογές: Η διατήρηση μεγάλων εφαρμογών JavaScript μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη.
  • Single-threaded: Η JavaScript επεξεργάζεται μία λειτουργία τη φορά. Αυτή η δυνατότητα μπορεί να είναι περιοριστική για εργασίες έντασης CPU.

React vs JavaScript: Ποιο να επιλέξετε;

Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το React και η JavaScript δεν είναι άμεσοι ανταγωνιστές. Το React είναι μόνο μέρος των πολλών βιβλιοθηκών JavaScript για τη δημιουργία διεπαφών χρήστη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ JavaScript και React για τη δημιουργία των εφαρμογών σας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιπτώσεις όπου το React θα είναι πιο κατάλληλο έναντι της JavaScript και αντίστροφα. Από την ανάλυσή μου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε όταν:

Πότε να επιλέξετε React έναντι JavaScript

  • Θέλετε να δημιουργήσετε εφαρμογές γρήγορα: Το React παρέχει κώδικα boilerplate που διευκολύνει τη δημιουργία μιας εφαρμογής. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε με διάφορα πλαίσια και βιβλιοθήκες για να διευκολύνετε την εργασία σας.
  • Δημιουργία μεγάλων εφαρμογών: Η αρθρωτή αρχιτεκτονική του React καθιστά εύκολη τη δημιουργία και τη συντήρηση μεγάλων εφαρμογών. Μπορείτε να ενημερώσετε, να διαγράψετε ή να προσθέσετε νέα στοιχεία για να κλιμακώσετε την εφαρμογή σας χωρίς να αλλάξετε τον πηγαίο κώδικα.
  • Δημιουργία εφαρμογών με δυναμικό περιεχόμενο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το React με βιβλιοθήκες τρίτων όπως π.χ Redux για να διαχειριστείτε την κατάσταση της αίτησής σας. Αυτή η βιβλιοθήκη δημιουργεί επίσης ένα εικονικό DOM που ενημερώνει μόνο τα απαραίτητα μέρη όταν οι χρήστες ενημερώνουν την εφαρμογή.

Πότε να επιλέξετε JavaScript έναντι του React

  • Μικρές εφαρμογές: Η JavaScript είναι κατάλληλη για μικρές εφαρμογές που δεν χρειάζονται πολλές αλληλεπιδράσεις με τον χρήστη.
  • Όταν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί το JavaScript: Το Vanilla JavaScript σάς επιτρέπει να ρυθμίζετε τα περισσότερα πράγματα από την αρχή. Μπορείτε επομένως να χρησιμοποιήσετε απλή JavaScript όταν θέλετε μια βαθύτερη κατανόηση της JavaScript.

συμπέρασμα

Ελπίζουμε ότι τώρα καταλαβαίνετε τις διαφορές μεταξύ React και JavaScript, τις δυνατότητές τους και πότε να χρησιμοποιείτε το καθένα. Από την ανάλυσή μας, η JavaScript θα είναι ιδανική για ένα μικρό έργο, όταν θέλετε να μάθετε πώς λειτουργεί η JavaScript κάτω από την κουκούλα.

Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το React όταν έχετε ένα μεγάλο έργο και θέλετε να εστιάσετε στη διεπαφή χρήστη. Τόσο το React όσο και το JavaScript σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε διάφορα πλαίσια και βιβλιοθήκες JavaScript.

Αν ψάχνετε για μια τεχνολογία που είναι άμεσος ανταγωνιστής του React, ανατρέξτε στο άρθρο μας για το React vs Angular.